Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Käyttäjätunnus

1.1 Käyttäjätunnukseni ei toimi
1.2 Olen rekisteröitynyt, mutta en ole saanut salasanaa
1.3 Haluaisin rekisteröityä salanimellä
1.4 Sukunimeni on vaihtunut
1.5 Sähköpostiosoitteen varmistaminen

2. Omat teokset

2.1 Vanhat teokseni ovat kadonneet
2.2 Kuvani ovat liian pieniä tai suuria
2.3 Poiminnan aikaraja
2.4 Mikä on näyttely/kokoelma
2.5 Mitä on teosten poiminta

3. Aukean toiminnot

3.1 Peukalo ylös- ja alaspäin
3.2 Laadunvalvonta
3.3 Facebook
3.4 Teemat ja kilpailut
3.5 Käyttäjien väliset viestit
3.6 Yksityiskommentit
3.7 Alueelliset tiedotteet
3.8 Kirjanmerkit
3.9 Taidenäyttelyt
3.10 Testikäyttäjät
3.11 Kommentoinnin valinta
3.12 Ruminen sanojen suodatus

4. Sekalaista

4.1 Minulla on uusi kehitysidea
4.2 Sivut eivät toimi oikein selaimellani
4.3 Miten etusivun poiminta toimii?

Käyttäjätunnukseni ei toimi

Aukea meni rikki vuoden 2007 alkupuolella. Sen jälkeen rakennettuun Aukeaan pystyttiin palauttamaan osa käyttäjätunnuksista vanhasta Aukeasta. Mikäli rekisteröit itsellesi tunnuksen huhtikuun 2006 ja tammikuun 2007 välillä, voi olla että tunnuksesi menetettiin vanhan Aukean rikkoutumisen yhteydessä. Jos näin on käynyt, sinun pitää rekisteröityä uudelleen.

Jos epäilet jotain muuta syytä, miksi käyttäjätunnuksesi ei toimi, ota yhteyttä ylläpitoon palautelomakkeella.

Olen rekisteröitynyt, mutta en ole saanut salasanaa

Ylläpito käy läpi kaikki rekisteröitymiset käsin ja hyväksyy tai hylkää ne. Mikäli hakemuksessa on jotain epäselvää, ylläpito ottaa yhteyttä sähköpostitse. Jos hakemuksessa on kaikki kunnossa, hakijalle lähetetään salasana palveluun sähköpostitse. Noin joka kymmenes antaa rekisteröityessään sähköpostiosoitteen, joka ei toimi. Toimimattomuuteen on yleensä kaksi eri syytä: joko sähköpostiosoite on kirjoitettu väärin tai sitten sähköpostitili on täynnä. Näissä tapauksissa emme voi oikeastaan tehdä asialle yhtään mitään. Jos et saa salasanaa tai muuta viestiä pariin viikkoon, rekisteröidy uudestaan huolellisemmin ja käy tekemässä tilaa sähköpostitilillesi.

Haluaisin rekisteröityä salanimellä

Aukeaan saa rekisteröityä vain omalla nimellään. Syystä tai toisesta osa käyttäjistä ei vain voi esiintyä omalla nimellään. Tässä yhteydessä käyttäjä voi ottaa käyttöön itselleen salanimen. Salanimeä ei ole tarkoitettu ns. taiteilijanimeksi. Mikäli sinulla on selkeä ja perusteltavissa oleva tarve salanimen käyttöön voit ottaa sen käyttöön käyttäjäsivuillasi. Salanimen on muistutettava normaalia nimeä (muotoa etunimi sukunimi), eli sen tulee olla sellainen, jota ei heti tunnista salanimeksi.

Sukunimeni on vaihtunut

Käyttäjät eivät voi itse vaihtaa rekisteröityä nimeään. Mikäli olet mennyt naimisiin tai nimesi on muutoin vaihtunut, voit ottaa yhteyttä ylläpitoon palautelomakkeen kautta ja kertoa nimenvaihdoksestasi perusteluineen.

Sähköpostiosoitteen varmistaminen

Kaikilla Aukean käyttäjillä tulee olla voimassa oleva sähköpostiosoite, josta hänet tavoittaa ja johon voidaan lähettää uusi salasana, jos edellinen on unohtunut. Käyttäjät eivät voi laittaa töitään esillle, mikäli sähköpostiosoitetta ei ole varmistettu. Sähköpostiosoite varmistetaan omien sivujen käyttäjätietojen kautta, jossa on nappi "Lähetä varmistusviesti". Nappia painamalla Aukea lähettää sinulle sähköpostiisi automaattisen viestin, minkä sisältämiä ohjeita noudattamalla sähköpostisi toimivuus varmistetaan.

Vanhat teokseni ovat kadonneet

Aukea meni rikki vuoden 2007 alkupuolella. Sen jälkeen rakennettuun Aukeaan ei pystytty palauttamaan vanhoja töitä. Vanhat teokset ovat kuitenkin tallessa varmuuskopioissa. Mikäli pakottava tarve vaatii ylläpito pystyy palauttamaan teoksia varmuuskopioista mutta koska tämä on erittäin työlästä palautusta ei tehdä kevein perustein.

Kuvani ovat liian pieniä tai suuria

Jos kuvaa lisättäessä tulee ilmoitus, että kuvasi ovat liian suuria tai pieniä, muokkaa ne sopivan kokoisiksi kuvankäsittelyohjelmalla. Tällä hetkellä suurin sallittu kuvakoko on 1200 pikseliä leveydeltään ja 800 pikseliä korkeudeltaan.

Poiminnan aikaraja

Poiminnan aikaraja tarkoittaa viimeisimmästä poiminnasta kulunutta vähimmäisaikaa, jonka kuluttua käyttäjä saa teostensa joukosta uuden teoksen tai näyttelyn. Jokaisella alueella on oma aikarajansa.

Mikä on näyttely/kokoelma

Töitä voi tuoda esille yksittäisinä tai näyttelynä/kokoelmana. Näyttelyn/kokoelman tarkoitus on tuoda kerralla esille sarja töitä, jotka kuuluvat yhteen ja joista muodostuu kokonaisuus. Näyttelyllä/kokoelmalla tulee siis olla jokin teema tai idea, joka on mukana jokaisessa teoksessa tai joka rakentuu töiden kokonaisuudesta.

Näyttelyä/kokoelmaa ei saa käyttää poiminnan aikarajan kiertämiseen laittamalla esille sekalaisia töitä yhteen näyttelyyn.

Mitä on teosten poiminta

Kun käyttäjä on laittanut teoksiaan esille Aukeaan voi hän valita teostensa joukosta mielenkiintoisimmat ja poimia ne kunkin taidealueen etusivulla esiteltäviksi. Poimitut teokset esitellään aikajärjestyksessä alueen etusivun vasemmassa laidassa. Käyttäjä ei voi poimia teoksiaan määrättömästi etusivulle vaan kullakin alueella on oma aikaraja kuinka tiheään töidensä joukosta voi poimia yhden teoksen tai näyttelyn etusivulle.

Yhteisöissä julkaistuja teoksia ei voi poimia etusivulle, mutta käyttäjä voi ensin siirtää teoksensa pois yhteisöstä omalle profiilisivulleen ja sen jälkeen halutessaan poimia teoksen alueen etusivulle.

Laadunvalvonta koskee vain poimittuja töitä.

Peukalo ylös- ja alaspäin

Mikäli käyttäjä löytää kaikin puolin todella hyvän kommentin, voi hän osoittaa sille arvostuksensa klikkaamalla "peukalo ylöspäin" -ikonia. Mikäli taas käyttäjä löytää asiattoman tai loukkaavan kommentin, hän voi merkitä sellaisen kommentin "peukalo alaspäin" -ikonilla. Itse kommentoija tai kukaan muukaan käyttäjä ei näe kommenteille annettuja merkintöjä, ainoastaan ylläpito näkee ne. Tämä järjestelmä on otettu käyttöön mm. jotta ylläpito pystyisi paremmin valvomaan häiriökäyttäytymistä ja puuttumaan siihen tarvittaessa. Tulevaisuudessa on myös mahdollista, että hyviksi havaittuja kommentteja tullaan nostamaan jollakin tavalla esille.

Laadunvalvonta

Osalla käyttäjistä on laadunvalvontaoikeudet. Laadunvalvojat voivat merkitä etusivulle poimittuja töitä "harkintaan", jonka jälkeen alueen ylläpito käy kyseiset teokset erityisesti läpi. Jos tarpeeksi moni laadunvalvoja on sitä mieltä, että teos ei ole tarpeeksi laadukas etusivulle poimituksi, voi ylläpito siirtää teoksen takaisin tekijän profiilisivuille. Profiilisivuille siirtäminen pitää teoksen edelleen julkisesti nähtävillä ja tekijä voi edelleen käydä lukemassa teoksen saamat kommentit. Siirron yhteydessä teos ainoastaan siirtyy pois etusivun poimintojen listalta. Laadunvalvojat _eivät_ voi suoraan siirtää toisten töitä eivätkä vaikuttaa niiden pisteisiin normaalia enempää.

Kuka tahansa kokeekin itsensä päteväksi tietyn Aukean alueen laadunvalvojaksi voi lähettää siitä palautelomakkeella viestin ylläpidolle. Ylläpito käy läpi jokaisen hakijan pisteytysstatistiikan ja jos näyttää siltä, että käyttäjän pisteytystyyli on ollut asiallinen ja järkevä, käyttäjä saa laadunvalvojan oikeudet. Laadunvalvojille on tämän lisäksi tarkempi ohjeistus.

Facebook sovellus

Mikäli sinulla on käytössäsi Facebook-tunnus, voit liittää sen helposti osaksi Aukeaa ja tämän jälkeen mm. esitellä kuvateoksiasi kätevästi Facebookissa. Löydät kohdan, johon voit syöttää Facebook-profiilisi numeron omilta sivuiltasi yleistiedoista. Tähän kenttään tulevan numeron löydät menemällä omalle Facebookin profiilisivullesi ja katsomalla selaimen osoitekenttää. Osoite on tällaista muotoa: http://www.facebook.com/profile.php?id=123456789 eli siinä on id= jonka jälkeen tulee noin 9 numeron sarja. Ota tuo numero talteen ja kirjoita se Aukean yleistietoihisi.

Tämän jälkeen voit lisätä Aukean Facebook-sovelluksen omaan Facebook-profiiliisi.

Tervetuloa myös Facebookin Aukea-ryhmään.

Teemat ja kilpailut

Sen lisäksi että käyttäjä voi laittaa töitään esille omiin näyttelyihinsä hän voi osallistua yksitäisillä töillä teemoihin ja kilpailuihin. Teemoja ja kilpailuja on neljää eri lajia.

Teemat: Yleensä kuukausittain toistuvat ryhmänäyttelyt joihin on valittu jokin yhdessä sovittu aihe eli teema. Teemoja vetävät hommaan halunneet käyttäjät, joille on annettu tätä varten tunnus Aukeaan.

Harjoitus: Harjoitus on sovittujen sääntöjen ehdoilla tehtävä leikkimielinen näyttely jonka tarkoitus on opettaa ja harjoittaa sekä osallistujia että katsojia. Harjoituksia voi päästä vetämään kuka tahansa Aukean käyttäjä, joka on osoittanut kykynsä toimia sääntöjen mukaan ja asiallisesti muita käyttäjiä kunnioittaen.

Toimeksianto: Toimeksianto voi olla Aukean ulkopuolisen tahon järjestämä tehtävä jossa on tarkat säännöt. Toimeksiantoon tulleitä töitä ei välttämättä julkaista vaan ne toimivat pääasiassa näyttönä toimeksiannon vetäjälle. Toimeksianto on kuitenkin aina sellainen, että käyttäjä ei osallistuessa anna toimeksiannon vetäjälle minkäänlaisia oikeuksia teokseensa Aukean ulkopuolella. Mikäli teoksen käyttöön halutaan oikeudet toimeksiannon vetäjä ja teoksen tekijä sopivat asiasta keskenään.

Kilpailu: Kilpailussa tarkoituksena on saada aikaiseksi annettujen sääntöjen puitteissa mahdollisimman hyvä teos verrattuna muiden osallistujien töihin. Kilpailun vetäjä päättää arvioidaanko töiden paremmuusjärjestys pisteiden keskiarvolla vai onko kilpailussa tuomaristo. Kilpailu voi olla leikkimielinen kisa ilman palkintoja tai mikäli mahdollista kilpailuissa voidaan osallistujia myös palkita.

Käyttäjien väliset viestit

Aukean sisäinen viestijärjestelmä, jossa käyttäjät voivat lähettää toisilleen viestejä. Viestit ovat myös ylläpidon luettavissa häiriköinnin vähentämiseksi. Ylläpidosta vain ne henkilöt, joilla on muutenkin oikeus päästä käsiksi käyttäjien tietoihin pystyvät tarkistamaan viestejä. Viestejä voidaan tarkistaa vain siinä tilanteessa että viestin lähettäjää on syytä epäillä Aukean sääntöjen rikkomisesta tai muusta asiattomasta käytöksestä. Mikäli viestijärjestelmää käytetään väärin voidaan käyttäjältä poistaa mahdollisuus käyttää sitä.

Yksityiskommentit

Yksityiskommentti on teokselle jätetty kommentti, joka on vain teoksen tekijän luettavissa.

Alueelliset tiedotteet

Käyttäjät voivat halutessaan ottaa vastaan Aukean kautta alueellisia tiedotteita, joissa ilmoitetaan käyttäjän asuinalueella tapahtuvista mielenkiintoisista asioista liittyen Aukean taidealueisiin. Tiedotteet julkaistaan pääosin Aukean sivuilla, mutta joitain tärkeitä tiedotteita voidaan lähettää myös käyttäjän ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Toiminto on toistaiseksi rajoitetussa käytössä.

Kirjanmerkit

Käyttäjät voivat halutessaan lisätä toisiaan kirjanmerkeikseen, tarkoittaen että käyttäjä saa omille sivuille listan jossa näkyy kun kirjanmerkitty taiteilija on lisännyt uusia töitä sivuilleen. Eniten kirjanmerkityt taiteilijat on listattu Info-sivuille.

Taidenäyttelyt

Käyttäjät voivat ilmoittaa taidenäyttelyistä joissa on heidän töitä esille Aukean kautta. Taidenäyttelyt löytyvät kätevästi kartalta jaoteltuna valokuvaukseen ja kuvataiteeseen. Toiminto on toistaiseksi vain testiryhmän käytössä.

Testikäyttäjät

Testikäyttäjät ovat valikoituja Aukean rekisteröityneitä käyttäjiä, joilla on mahdollisuus päästä käyttämään ominaisuuksia joita ei ole muilla käytössä. Suurin osa Aukeaan tulevista uusista ominaisuuksista annetaan ensin testikäyttäjien käyttöön. Testikäyttäjien hommaan kuuluu antaa arvoita ominaisuuksien hyödyllisyydestä ja raportoida toimimattomuuksista.

Kommentoinnin valinta

Teosta esille laittaessa voi määritellä teoksen kommentoinnille neljästä eri mahdollisuudesta haluamansa.

"Kommentointi poistettu" tarkoittaa että käyttäjät eivät voi antaa teokselle ei voi antaa minkäänlaisia kommentteja. Tällaisia töitä ei voi poimia alueen etusivulle.

"Kommentointi vain nimellä" tarkoittaa että käyttäjät voivat jättää teokselle kommentteja vain omalla nimellään varustettuna.

"Kommentointi myös nimettömänä" tarkoittaa että teokselle voi jättää kommentteja omalla nimellä tai nimettömänä.

"Kritiikki suositeltavaa" tarkoitaa että teokselle voi jättää kommentteja omalla nimellä ja nimettömänä sekä sitä että teoksen esillelaittamisen tarkoitus on saada rakentavaa palautetta, parannusehdotuksia ja arvostelua työn onnistumisesta.

Rumien sanojen suodatus

Halutessaan käyttäjä voi asettaa päälle suodattimen, mikä pyrkii piilottamaan käyttäjän näkyviltä rumat sanat kuten kirosanat ja muut vastaavat.

Minulla on uusi kehitysidea

Mikäli sinulla on jokin kehitysidea jota voisi hyödyntää Aukeassa, mieti vielä uudelleen, onko se hyödyllinen tasapuolisesti kaikille käyttäjille vai pelkästään sinulle. Aukean on tarkoitus palvella kaikkia käyttäjiään mahdollisimman tasapuolisesti, joten kaikenlaiset uudistukset tulee miettiä tosi tarkkaan. Mikäli olet varma, että ideasi on käyttökelpoinen, voit kertoa siitä ylläpidolle palautelomakkeella.

Sivut eivät toimi oikein selaimellani

Sivustot on tarkoitettu toimiviksi kaikilla yleisimmillä selaimilla. Sivujen on tarkoitus näyttää hyvältä resoluutiolla 1024x768 ja siitä ylöspäin. Jos Aukea.net ei kuitenkaan toimi selaimellasi, ilmoita asiasta ylläpidolle. Mikäli haluaisit, että joku kohta olisi paremmin tehty ja osaisit itse tehdä sen, kysy ylläpidolta pääsisitkö mukaan tekemään Aukeaa.

Miten etusivun poiminta toimii

Jokaisella Aukean alueella on oma etusivu, jonne ylläpito voi poimia töiden joukosta esille haluamansa teoksen. Töiden poimimiseen on ylläpidolle omat ohjeensa, mutta pääsääntöisesti uusi teos valitaan pari kertaa viikossa. Valittu teos ei mielellään ole K-18 tai muuten raaka tai vastenmielinen. Teos ei myöskään mielellään saisi olla Parasta juuri nyt -listan kärjestä. Sen sijaan teokset, jotka ylläpidon mielestä ovat jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota tai jotka erityisen hyvin sopivat etusivulle katseltavaksi tulee yleensä poimittua.

Mikäli haluaisit oman teoksesi etusivulle, parannat mahdollisuuksiasi, jos käytät jotain vähemmän nähtyä tekotapaa ja teoksesi näyttää hyvältä myös pienemmässä koossa. Lisäksi Aukean ulkoasuun sopii paremmin vaakakuva kuin pystykuva.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty