Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Haluaisitko kirjallisuusteeman tähdeksi?

[15:07 25.8.2008] Kirjallisuuden Kuukausiteema
Haluaisitko osallistua vaihteeksi kirjallisuusteemaan "pöydän toisella puolella" - teeman päättäjänä? Nyt on tilaisuutesi olla oman teemasi pomo!

Kirjoita tähän keskusteluun innostava esittely aiheesta tai tyylistä, josta haluaisit ihmisten kirjoittavan, ja kerro, millainen teeman tulisi olla. Valitse teema-aihe, josta itsekin haluaisit kirjoittaa. Jos ehdotuksesi saa kannatusta (äänestäkää voittaja tässä keskustelussa!), otamme sen seuraavaksi teemaksi. Teemaa ehdottaneen jäsenen työ tulee tietenkin ensimmäisenä etusivulle. Tarjolla mainetta ja kunniaa myös teeman esittelyissä.

Minkä SINÄ päättäisit kuukausiteemaksi, jos olisit pomo? Nyt on tilaisuutesi vaikuttaa!

Teematerveisin,
MA / kirjallisuuden teema


[18:00 25.8.2008] A.N.
Jaa-a. Ihan sama mitä ehdotan, koska ei sitä kuitenkaan valita. Nimimerkillä "kokemusta keskustelufoorumeista on". Sitä paitsi en halua olla kirjallisuuteeman boss, enkä työtäni vain sen takia etusivulle, että teema-aiheeni sittenkin valittaisiin. Kyllä siihen esillepanoon pitää olla jotkin sisällöllisetkin perusteet. Toisaalta, jos kukaan muukaan ei suostu ensimmäiseksi tähdeksi, niin voin kyllä uhrautua, että saadaan homma toimimaan.. Uskon, että siihen ratkaisuun ei tarvitse lähteä..

Eniten toivoisin kuukausiteemaan runsaasti osanottajia. Sen viimeaikaisen kolmen tai neljän sijaan vaikka kolmekymmentä.

Minulla on kuitenkin ehdotus. Se ei ole aihe, vaan toteutustapa. Nimittäin parityönä tehty runo. En sitten tiedä, karsiiko se osanottajia. Näen jo sieluni silmissä vision valtavasta alkuinnostuksesta ja sitten itse teemasta, johon osallistuu peräti 1-3 parityön tekijää :D

Ja olisihan tuo silleen ikävää, että jos joku haluaisi osallistua, mutta ei löytäisikään ketään paria, niin siitä saattaisi jäädä vähän huono maku ja katkeruus ja ulkopuolisuuden tunne.

Haluan kuitenkin jotain muutakin ehdottaa, ei siksi, että minulla olisi juuri nyt mitään kovinkaan hyviä ideoita päässä, vaan juuri siksi, että ei ole:

- olympialaiset
- tsekkoslovakian miehitys
- jonkun legendaarisen suomalaisen kevyen musiikin biisin uudelleenkirjoittaminen novelliksi, siis että tarina säilyy (mitään 90-2000-luvun hömppää tähän ei hyväksytä, vaan pitää olla aikuisten oikeita klassikoita)
- eroottinen novelli
- tai sit runo, jonka pitää alkaa "syksy saa"
- kaupunkien työntekijöiden lomautukset
- tai tää on ehkä paras: tarjoudun luovuttamaan yhden kaikista kolmestasadasta näkyvilläolevasta aukearunostani teeman osallistujien käyttöön, se pitää kirjoittaa uudestaan silleen, että sanojen järjestystä saa muuttaa
- instrumentaaliruno, ei sanoja ollenkaan, pelkkiä väli- ja päättömerkkejä
- opetusruno, jossa käydään läpi koko suomen kielen äänne-, muoto- ja lauseoppi, teemalla pilkun viilaaminen
- kirjailijaesittely, jokainen kertoo omasta urastaan ja kokemuksistaan aukeassa (tää ois kyllä aika helmi, luulis innostavan!) ja saa mainostaa ja kehua omia aukea-töitään ja muitakin teoksiaan niin paljon kuin sielu sietää
- "kokemukseni kirjoittajakoulutuksesta" [niitä ois ihan jännä lukea]


[19:45 25.8.2008] M.A.
Joo, Antti. Pessimismillä ja toivottomuudella on ihan parasta aloittaa innostava esittely. Se toimii. ;)

Toivoisin kyllä (en siis määrää, toivon vain) hiukan perusteellisempia esittelyjä, samaan tyyliin kuin teemojen esittelyt noin yleensäkin. Olisi kiva, jos voisin kopioida tekemänne esittelyn suoraan tuonne teeman esittelysivulle. (Toki tuo "Säännöt"-kohta tulee sinne aina sellaisenaan, sitä ei tarvitse esittelyyn liittää.)

Kisanahan tämä on tietty sitä kaikkein leikkimielisintä kastia, jolla yksinkertaisesti sitä haluava tekijä saisi omia töitään enemmän esille. Lisäksi toivon, että tällainen pikku "kisa" voisi inspiroida kirjoittajia keksimään innostavia aiheita, jotka sitten toisivat lisää niitä peräänkuuluttamiasi osallistujia.

PS: Kuukausiteeman nimi muuten lyhennettiin ytimekkäämpään muotoon Kirjallisuuden teema, joten siksi nuo vanhat teeman nimilinkit eivät keskusteluissa tällä erää toimi. Yllä olevasta linkistä kuitenkin pääsee edelleen teeman sivuille.

- teematäti -


[19:58 25.8.2008] M.A.
Minusta muuten nuo olivat oikein hyviä aiheita:
- tuo parityöruno,
- runo, jonka pitää alkaa "syksy saa", ja
- kirjoittajaesittely, jossa jokainen kertoo omasta urastaan ja kokemuksistaan aukeassa ja kehuu omia juttujaan siekailematta.

Sitten vain lisää esittelyitä kehiin! :)


[20:16 25.8.2008] A.N.
Siis että nuo 11 asettamaani ehdokasta pitäis nyt niinku perustella? No, mikäpä siinä sitten. Yritän toimia pikaisesti, ihan omien kiireideni takia.

OLYMPIALAISET
Pekingin olympialaiset olivat ja menivät. Mieleen ne kuitenkin jäivät. Minkälaisia muistoja tai ajatuksia olympialaiset sinussa herättää? Voit keskittyä kirjoituksessasi joko juuri päättyneisiin olympialaisiin tai sitten johonkin tiettyihin menneiden vuosien huippuhetkiin tai olympialaisiin yleisenä ilmiönä. Nyt kynä sauhuamaan nopeammin, korkeammalle ja kovempaa!

TSEKKOSLOVAKIAN MIEHITYS
Tsekkoslovakian miehityksestä tuli hiljattain kuluneeksi 40 vuotta, mutta se herättää yhä tunteita, puolesta ja vastaan. Kenen joukoissa sinä seisot? Kirjoita novelli, jossa sijoitat itsesi elokuun 1968 Prahaan.

EROOTTINEN NOVELLI
Ihminen on siitä ihmeellinen laji, että juoksuaika on koko aika. Eikä tällä viitata pelkästään hölkkävillitykseen. Otapa kynä kauniiseen käteen ja kirjoita rakastavaisten salaiseen sänkykamariin sijoittuva proosallinen kuvaus. Otteesi voi olla herkän lyyrinen ja symbolinen tai rajumpi pornograafinen. Vain mielikuvitus (ja aukean sensuuri) olkoon rajana!

SYKSY SAA
Mutta mitä..? Kirjoita runo, joka alkaa "syksy saa", esim. "syksy saa, kylmä on maa" tms. enemmän tai vähemmän omaperäistä

KAUPUNKIEN TYÖNTEKIJÖIDEN LOMAUTUKSET
Nyt on yhteiskunnallisen novellin aika! Eri kaupungeissa ja kunnissa on lomautettu "säästösyistä" kaupungin palveluksessa olevaa henkilöstöä lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi tai jopa irtisanottu. Kirjoitapa tosipohjainen tai hyvällä mielikuvituksella toteutettu tarina oman kaupunkisi tragediasta. Jos aihe tuntuu vaikealta, esikuvaksi löytyy varmasti runsaasti materiaalia 70-luvun poliittisesta kaunokirjallisesta lukemistosta.

TRIBUTE TO *JOKIN NISOSEN RUNO*
Nyt saa pilkata ja parodioida sydämensä kyllyydestä tai vaikkapa nostaa hattua, mutta yksi sääntö on: kaikki alkuperäisessä teoksessa olleet sanat pitää käyttää sellaisenaan, taivuttamatta järjestys on vapaa.

INSTRUMENTAALIRUNO
',.´,=.¨~¨! tai muuta vastaavaa mystistä rajankäyntiä pelkillä merkeillä.. "vain pieni kansanlaulu, sanoja ei ole ollenkaan" .. pystytkö vakuuttamaan runosi lukijan, käyttämättä kirjaimia ollenkaan? nyt aivojen visuaalinen lohko peliin!

KIELI POLLIISIT
Nyt pistämme kerrankin pilkun ja pisteen ihan sille kuuluvalle oikealle paikalleen. Eliskä tee äidin kielen opetus runo, jossa käyt läpi koko suomen kielen äänne-, muoto- ja lauseopin ja kaikkea muutakin asiaan liittyvää niin kuin sinä sen näet. Huumorikin sallitaan.

HÄN ON TÄÄLLÄ TÄNÄÄN
Miten sinusta tuli aukea-sinä? Milloin eksyit tänne? Mikä on ollut merkittävin kokoelmasi ja mitä sillä hait? Entä aukea-urasi kohokohta? Miten aiot säväyttää jatkossa? Mielipiteesi aukeasta ja maailman tilanteesta ylipäänsä. Saat leikkiä hetken maailmankirjallisuuden superstaraa ja todellista auktoriteettia. Kertoa, miten teoksesi ovat syntyneet!

KOKEMUKSENI KIRJOITTAJAKOULUTUKSESTA
Oletko saanut kirjoittamisellesi oppia jossain siihen tarkoitukseen varta vasten pystytetyssä ahjossa. Voit kertoa kokemuksistasi joko dokumentaarisesti, tarinan tai vaikkapa runon/laulun muodossa! Mielikuvitus ja ilmaisutaito on rajana. Sitähän sinulla riittää, kun on koulutuskin annettu. Vai oletko skeptikko, joka suhtautuu koko hommaan antipatisesti. Kerro toki, mistä moinen trauma.


[20:20 25.8.2008] A.N.
Ai niin se parityö, sitä en esitellyt tuossa.. Mutta tavallaan kyllä esittelin jo ekassa kommentissani. Voisihan siinäkin olla joku tietty aihe.


[21:10 25.8.2008] M.A.
Nuohan olivat loistavia esittelyjä, Antti! Kiitos! :)


[22:24 25.8.2008] A.N.
Eipä kestä. Ilo on kokonaan minun puolellani. Vai miten sitä tavataan sanoa? :) Toivottavasti joku innostuisi. Paitsi noista ehdotelmista, myös ehdottamaan omia aiheitaan.


[19:33 27.8.2008] A.N.
Loistavia ehdotuksia, Antti! Meikä riemastu. Voisin valikoida noista vaikka mitä.
Aukea.netin tähteä kenestäkään tuskin teemailun avulla saa. Eroottinen novelli asettaa mulle rajoituksia, sillä en kehtaisi julkaista mun törkeän törkeitä shiiamuslimi vs kimonotyttö-novelleja, johon ajatukseni jo laukkasivat.
No, jottei tää menis pelkästään hehkutukseksi, niin revin sitten jonkun ajatuksen.
Historiallinen tapahtuma innostaisi itseäni ainakin kirjoittamaan.

ITSENÄISYYSRUNO/NOVELLI (TEEMA: KÄÄNTEISASETTELU;NYKYAIKA TYYLI: valitse vaikka satiiri!)
Nyt Lotat ja Leijonat kynät sauhuamaan! Suomea ei vaan vittu kiinnosta. Runoile nykyaikainen sotaruno, verta saa vuodattaa, lihavilla saa ilakoida, formulakuskeilla, hiihtäjillä, päättäjillä ja itsellään. Tykinruokana voisi seistä vaikka Tampereella tai haluamallasi mestalla ( varasin jo Öynäisen).

Noin, nyt sen tein. Meni muuten aika hyvin.


[20:13 27.8.2008] K.K.
Itse voisin tarttua eroottiseen novelliin. Käsittely olisi hellän rivoa.


[17:58 28.8.2008] A.A.
Eräät Nisosen ehdotuksista erittäin hyviä :) Innostuin eroottisesta novellista, tosta TRIBUTE TO *JOKIN NISOSEN RUNO*:sta, instrumentaalirunosta ja erityisesti kili poli-siilista.

Olisi kiva kirjoittaa myös jostain erittäin yksinkertaisesta asiasta, kuten kivestä, mahdollisimman rehevä mutta aiheessa pysyvä proosateksti.
Myös jokin aistikuvaus voisi olla mielenkiintoinen, samaa asiaa kuvataan ensin hajun, sitten kuuloaistin jne. avulla, paljastamatta kuitenkaan suoraan kuvailemaansa asiaa.
Samoin sellainen Tunnistatko tyylin ja tyypin -juttu olisi jännä, pitäisi kirjoittaa matkien mahdollisimman hyvin jonkin aukealaisen tyyliä paljastamatta taaskaan kenestä on kyse.


[21:12 28.8.2008] A.N.
Näyttäisi siltä, että erotiikka-aihe on selvässä johdossa. Itse taidan kyllä sittenkin äänestää Auran ehdottamaa itsenäisyysteemaa. Voihan siihen halutessaan yhdistää myös muita teemoja, esimerkiksi sen muslimi vs. kimonotyttö -asetelman. Tai oikeastaan melkein minkä tahansa muunkin tähän mennessä ehdotetuista.. :D

Tosin tuo "Tunnistatko tyylin ja tyypin" on myös mainio idea, mielestäni parempi kuin ehdottelemani omahyväinen "tribute to me".


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty