Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Tatuoinnit

[09:33 9.9.2008] T.J.
Heipps! Onko kenelläkään täällä kokemusta tatuointien tekemisestä tai käsitystä tatuoimisesta tekniikkana? Aihe kiinnostaisi.


[20:36 9.9.2008] O.V.
Onhan noiden kanssa tullut tehtyä töitä viimeisten muutaman vuoden ajan. Mikä niissä kiinnostaa? :)


[20:51 10.9.2008] T.J.
Jes!! No tekniikka esim. olisin vähän innostunut oppimaan tekemään, mutta eipäs sitä noin vain aloitetakaan....missä teet, miten kauan olet tehnyt..??


[23:53 10.9.2008] O.V.
Tuolla teen: http://uniqueart.fi/
Aloitin siellä ensin pelkästään kuvia piirtämällä, jonka jälkeen Säde otti minut tatuoijan oppiin joka kesti suunnilleen vuoden. Tatuointien tekemisen aloitin päivätyöksi vuosi sitten heinäkuussa toiminimellä, ja olen Uniquessa ns. vuokratuolilla.

Tatuoiminen on ehdottomasti sellainen tekniikka, jota ei kannata alkaa omin päin opiskelemaan. Opittavana on koneen käytön lisäksi mm. hygienia sekä koneiden ja välineiden huolto. Uskon ettei sinulla ole vaikeuksia päästä ammattilaiselle oppiin taidoillasi, joten kannattaa koota piirroksista ym. teoksista portfolio ja mennä kiertämään (mielellään hyvämaineisia) liikkeitä. Meidän liikkeeseen otetaan suurinpiirtein yksi oppilas vuodessa, ja hakijoita on ollut paljon nyt kun kaikki katsovat Miami Ink:iä.. :)

Tatuointien maailmassa on tosiaan syytä huomioida, että liikkeiden taso voi vaihdella suurestikin. Ala houkuttelee 'helpon rahan' ja imagon takia yrittäjiä, joilla ei ole kunnon valmiuksia tehdä näitä hommia. Asiakkaiden laatutietoisuus ei Suomessa ole yleisesti kovin korkealla tasolla, vaan useat heikon tason liikkeet pysyvät elossa halvoilla hinnoilla ja lyhyillä jonotusajoilla.


[22:01 5.10.2008] O.V.
Meidän liikkeestä aukesi taas paikka uudelle oppilaalle, joten jos tatuointi työnä kiinnostaa niin:
http://uniqueart.fi/uniquestart.php

Tavoitteena on siis löytää uusi tekijä meidän tiimin jatkoksi, eli koulutuksen jälkeen myös työpaikka tarjolla.


[10:07 13.10.2008] T.J.
Kiitoksia vinkistä, välimatkaa on vähän liikaa. Koitan löytää "oppi-isää" (tai äitiä) lähempää...


[22:23 24.10.2008] P.L.
Edellä tulikin jo tärkeimmät ohjeet.. itekin tein aikanaan tatskoja. Itse hommasin ja putsasin tarvikkeet ammattilaisen luona, tein niitä aikani sitten kotona. Itse jätin ne hommat sitten kun tuli vähän aikuisen ikää ja aloin hieman epäilemään juuri tämän hygienian tasoa kotona tehtynä, vaikkakaan mitään ongelmaa ei koskaan sen suhteen ilmennyt. Ja kun olin viimeiseksi kaksi päivää värittänyt a4:n kokoista tribaalia toisen olkapäähän kummankin otsa hiessä, tuli vain mitta täyteen.
Lisäksi kyllästyin siihen, että baareissa (olin vielä baari-ikäinen silloin) kaikki tulivat humalassa "varaamaan aikaa", laitoin sitten kaikki valmiiksi mutta mitään ei kuulunut; sama toistui usein seuraavalla kerralla.
Eli parempi on varmasti ottaa se lähes päivätyöksi tai ei sitten ollenkaan; itselleni tuo silloin tällöin tekeminen ei sopinut. Toki tuohon tarinaan liittyy vahvasti juuri turhan nuori ikä ja viime aikoina olen taas haaveillut ostavani värmeet ja aloittaa taas surraamaan, "puhtaalta pöydältä"..
Ja se Sensei kannattaa tosiaan valkata kunnon tekijöistä; ei semmoista suttaajaa, joka pitää musteita teelusikassa, makuuttaa asiakkaan keittiön pöydälle ja "desinfioi" neulat sytkällä uudiskäyttöön... näitäkin todella löytyy..


[23:13 27.10.2008] E.W.
"Heipps! Onko kenelläkään täällä kokemusta tatuointien tekemisestä tai käsitystä tatuoimisesta tekniikkana? Aihe kiinnostaisi"

No niin minuakin aihe kiinnosti, kiinnosti jopa niin paljon etta aloin ottamaan tatuointeja ja lavistyksia. Ehka sinuakin kiinnostaisi niin paljon etta seuraavan kerran kaydessasi tatuointiliikkeessa oikeasti kysyisit pari kysymysta ja yrittaisit saada taidettasi liikkeenomistajan syynattavaksi ja toistaisit taman pari kertaa seuraavan vuoden aikana niin EHKA sinulla olisi mahdollisuus oppia jotain ja EHKA nama ihmiset jotka joutuvat hoitamaan asiakkaitaan joskus pitkiakin paivia, ottaisivat sinut vakavasti ja selittaisivat sinulle faktoja tatuoinneista. Ja tatuointiliike jonka webbisivuilta ei nae minkalaisia tatuointeja liikkeessa on tehty ei ehka ole referenssin arvoinen, vihje vihje. Ei, vaikka miten custom onkin. Sitapaitsi, tatuointien tekoon liittyy PALJON muutakin kuin vain pari tekniikkaa ja joku kamainen vuoden koulutus. Ammattissa ollaan tekemisessa veren ja ihmiskehon kanssa, joskus asiakkaat pyortyvat, joskus valittavat koko tatuointisession ajan niin paljon etta tekee mieli lapsaista korvalle. Sinun tulisi ymmartaa ettei tatuointi ole vain jokin klassinen taidetekniikka johon olet joskus yla-asteella tutustunut, kuten akryylimaalaus tai paperimassan veistaminen, kyseessa on aika karusti sanottuna koko elamantyyli. Minun mielesta tatuointeja ei oteta Suomessa vakavasti taiteena ollenkaan, mika on saali. Tasta ehka kumpuaakin nuo alaa pahasti aliarvioivat kysymyksetkin.. Kuten jo mainitsinkin, tatuointien tekemiseen liittyy paljon enemman teknista tietoa,vuosien opiskelua ja asiakashuoltoa kuin paalta ensisilmayksella nayttaa: Pitaa tietaa miten varit pakataan ihoon, miten syvalle neulat uppoavat, miten piirtaa vakaata linjaa, miten desinfioida tyoymparisto, tatuointineulat, laitteet, miten painesterilisoida valineet, mitka ovat pyortymisen ensimerkit jne.. Mita jos menisit kysymaan laakarilta miten han tekee tyonsa tai miten rakentaja rakentaa talon?? Eiko kiinnosta tekniikkana??
Kuitenkin, googleta(jos et englannin kielta osaa, niin minapa annan pari vinkkia!): tattoo techniques, tattoo art, tattoo machines. Lue mita nailla webbisivuilla sanotaan, ehka valaistut vahan.
Taalta rapakon takaa terveisia.


[18:40 28.10.2008] T.J.
Joo, on tiedossa ja on tehty. Olisi vaan kiva saada LISÄÄ tietoa eri kanteilta.
Kiitos vaan.


[00:38 29.10.2008] O.V.
"tatuointiliike jonka webbisivuilta ei nae minkalaisia tatuointeja liikkeessa on tehty ei ehka ole referenssin arvoinen" -eli neuvoillani ei ehkä ole painoarvoa, koska liikkeemme sivuilla ei ole kuvia tekemistämme tatuoinneista?
Minkä tahansa tatuointiliikkeen nimen alla työskentely on aina parempi referenssi kuin se, ettei tee tatuointeja missään liikkeessä ensinkään, saati saanut koulutusta alalla toimivalta ammattilaiselta.

Vuoden tatuontikoulutus on aika paljon, kun vaakakupissa ovat erinäisten tahojen tarjoamat parin päivän koulutukset. Etenkin, kun koulutuksen jatkeena on vakituinen työpaikka. Vuodessa ehtii hyvin oppia kaiken oleellisimman asiakaspalvelusta, tekniikasta, terveydellisistä riskeistä ynnä muusta alaan liittyvästä, ja sen mitä ei ehdi ei välttämättä voikaan oppia muuten kuin oman kokemuksen kautta. Myös itse tatuointikuvista pitää tietää, mikä näyttää hyvältä iholla ja mikä säilyy hyvännäköisenä vuodesta toiseen, kasvamatta umpeen.

Tietynlainen kunnioitus tatuointialaa kohtaan on yleisesti melko vähäistä Suomessa, etenkin nuorten keskuudessa, joka näkyy mm. kotona tatuointeja suhertavien kasvavassa määrässä. Kuvitellaan, että tatuointi on helppoa, ja riittää kun vähän kyselee neuvoja suomi24:n foorumeilla. Ei ajatella sitä, etteivät kuvat lähde iholta koskaan pois, eikä tiedosteta terveydellisiä riskejä ja ettei kaikkia kuvia pysty ammattilainenkaan aina korjaamaan.
Jatkumo on, että mitä enemmän on näitä kotinikkareita, joilla ei ole mitään käsitystä alasta, taiteellista silmää ja tarvittavaa ammattitaitoa, niin sitä enemmän katukuvaan ilmestyy heidän tekemiään suoraan sanoen kökköjä tatuointeja. Ja mitä enemmän on kökköjä tatuointeja, sitä vahvemmaksi muodostuu tatuointeihin ja tatuointialaan perehtymättömän kansan käsitys siitä, että tatuointi ei ole taidetta, vaan muoti-ilmiö tai puoskareiden tapa hankkia taskurahaa.

(Btw: Toivon mukaan neuloja ei desinfioida enää missään, vaan heitetään käytön jälkeen pois ja otetaan joka asiakkaalle uusi, käyttämätön neula steriilistä pakkauksesta.)


[10:14 15.11.2008] L.A.
Puhtaus, hygienia ja työnlaatu yhdistetään aina vuokratuissa liiketiloissa tehtyihin tatuointeihin. Hyvä niin. Mutta täytyy kuitenkin mainita, että vaikka näitä "kotikonkareita" on varmasti paljon ja laatu-/hygieniataso saattaa olla mitä on, voiko kuitenkin olla niin, että jotkut näistä "kotikonkareista" voisi tuntea vastuunsa työn laadusta ja hygieniasta, sekä tietenkin asiakkaasta? Hygienia ei tule pelkästään liiketiloja vuokraamalla, kotonakin voi olla puhdasta, vai?

Itse teen normaalin päivätyön ohella tatuointeja. Ja kyllä, olen itseoppinut (oppimassa, onhan se ikuisuusprojekti :D). Välitän kuitenkin siitä, mikä on lopputulos ja miten se on saavutettu. En desinfioi neuloja käytön jälkeen :), vaan käytän neulaa aina vain kerran, tuubit on luonnollisesti myös kertakäyttöisiä, kone/johto aina suojattu, jne.(en omista autoklaavia, ainakaan vielä). Halusin vain ottaa kantaa, koska uskon, että on olemassa myös "kotikonkareita", joille em. perusasiat ovat tärkeitä.


[00:18 18.11.2008] O.V.
Kun tatuointitoiminta aloitetaan liiketilassa, siitä tehdään ilmoitus terveysviranomaiselle joka tulee tarkastamaan tilat ja työtavat, jotta kaikki on hygienian puolesta kunnossa. Koska tätä tuskin tapahtuu kotioloissa, on yleisempää ettei kotona tekevillä ole hygienia ja turvallisuus riittävällä tasolla.

Tottakai on myös niitä jotka tekevät kotona, ja ottavat nämä asiat huomioon. Silloin kotoa tulisi löytyä tatuointia varten pyhitetty työpiste, jossa ei pyöri lemmikkejä ja jonka pystyy desinfioimaan joka asiakkaan välillä -kyse ei siis ole pelkästään materiaalien steriloinnista tai kertakäytöstä. Kaikki lika ja roiskeet pitää saada puhdistettua niin työtasoilta kuin asiakas- ja työtuoleilta. Mutta suuri osa kotitekijöistä ei tule edes ajatelleeksi että hommaan liittyy myös terveysriskejä, jolloin tatuointeja tehdään olohuoneen kangassohvalla, keittiön puisen pöydän ääressä ja milloin missäkin. Kiinnostus aloittaa tatuointi'harrastus' (jota tatuointi ei todellakaan ole) tuntuu kasvavan yhä vain nuorempien ja nuorempien keskuudessa. Ja jos alkaa tekemään ilman että perusasiat ovat kunnossa, niitä harvempi tuskin enää myöhemmin työtavoissaan korjaa.


[09:02 25.11.2008] E.W.
En tajua miksi taalla viela edes mainitaan kotoa kasin tatuointi.. Jattakaa tuo ajatus jo hankeen, koko kotoa tatuoiminen toi taman keskustelun aivan vaaralle tasolle, kotona tatuoiminen pitaisi olla taysin karanteenissa!! Juuri talla mina tarkoitan Suomessa olevan tatuointiskenen olemattomuutta, ajattelemalla etta kotona tehty iholle rutattu arpikasvu on edes keskustelun, saatikka rajattu aivosolujen maara tahan ajatukseen, kayttaminen. Think outside the box!! Maailma on isompi kuin Suomi, hitto, jopa isompi kuin koko Euroopan unioni! Ja laatikon ulkopuolelle kuuluvat esimerkiksi Amerikka tai erinomaiselle tasolle yltanyt Japani. Ja tuubit tulevat halvemmaksi kun niita voi kayttaa uudestaan ja uudestaan, kuten jokainen ammattilainen tietaa. Kertakayttoiset tuubit tulevat kayttoon esimerkiksi tatuointimessuilla, muuten kertakayttoisten tuubien kayttaminen on sama kuin uusien paperikuppien ja lautasten kayttaminen joka aterialla. Eli kella on oikeasti niin puutunut itsetunto ettei ajattele minkalaisen taakan kertakayttotuubien kayttaminen aiheuttaa luonnolle? Tai lompakolle? Oltaisko oikeita ammattilaisia ja opeteltaisiin valineiden oikea sterilisointi? Eiko senkin tulisi tulla alan tiedon mukana. Ja kommentti tahan valiin: Yleensa tatuoija tatuoi natteja kuvia jotka pysyvat ihmisen ihossa aina ja ikuisesti, eiko nain tarkoituksena olisi nahda jotain tatuoijan tekemia tatuointeja? Anteeksi etta olen nasaviisas, mutta en tajua miten kukaan haluaisi poiketa teidan tatuointiliikkeessa nahtyaan nettisivunne. Ja kuinka moni terveystarkastaja Suomessa on koulutettu erityisesti tatuointiliikkeiden tarkastamista varten? Tama edellinen oli oikea kysymys teille "hakkaajille"(hackers on amerikanenglantia, tarkoittaa jotakuta joka ei tieda miten tatuoida eli sanomattakin selvaa, hakkaa ihmisia liian kovilla koneilla, aiheuttaen usein tarpeetonta tuskaa ja arpikudoksen muodostumista asiakkaalle) Ja pitakaa vain illusionne ylla, jos teidan mielesta vuoden koulutus sisaltaa KAIKEN mita teidan tulee tietaa tatuoinnista, taiteenalasta jota on jo kivat parituhatta vuotta harrastettu eripuolella maailmaa. Taytyy tunnustaa, itse olen vasta puolitoista vuotta ollut oppityttona liikkessa jota edustan, toissa, ja naen aika paljon asioita joita en olisi yhdessa vuodessa oppinut. On kylla totta etta Suomessa ei ehka tarvitse niin paljon asiakaspalvelusta oppia, ovathan hyvat tatuoijat aika vahissa siella pohjolassa eivatka asiakkaat paremmasta tieda, ei heita kiinnosta jos heita palvelee joku pari vuotta itse opiskellut hakkaaja. Amerikassa on hieman erilainen meininki: Jo laatu, jolla taalla tatuointeja tehdaan lyo Suomen laadun taysin, kilpailua ei tarvitsisi edes pelata. Toisaalta koska erinomaisten tatuoijien maara on pilvissa, myos sisainen kilpailu on joskus aivan jarjetonta.
Tassapa meidan tatuointiliikkeen myspace url:

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=241053619&MyToken=accda163-92fb-401f-9e12-164ec4e5d4ce

Jos voisitte pyytaa kaveriksi ja katsoa kuvia lapi ja ehka jopa ottaa pari meidan tekemia tatuointeja ja yrittaa ne tehda itse paremmin. Silloin en enaa tata vuoden koulutus-homppaa vahattelisi, vaan kunnioittaisin teidan kokemustanne tatuointi-alasta.
Huom: meilla nakee jopa kuvia tekemistamme tatskoista, jee!!

Vaikka nyt siella aitipohjolasuomen hoivissa uinuttekin, niin ei se mitaan, parempi herata myohaan kun ei milloinkaan. Yksi kiinnostava yksityiskohta viela: Taalla rapakon takana ei saa maksua oppipoikana olemisesta. En tieda mika kulttuuri Suomessa on omaksuttu, mutta tama on ollut tapana sitten Samuel O'reillyn modernin tatuointikoneen keksimisesta lahtien.


Ja herra Arttolle: Onhan se ihan sopoa etta paivatyon ohessa pari rupista tatskaa ruttaat, mutta eiko ole koskaan tullut mieleen MIKSI itseopiskelu tuntuu vahan ikuisuusprojektilta? Anteeksi jos kuulostan kylmalta, mutta on todella surullista kun avaan eri lehtien (Tattoo Energy, Tattoo Life, Pain, Tattoo Art)sivuja ja surullisena totean etta melkein kaikki muut euroopan maat tuottavat aika saadyllista tatuointitaidetta, Suomesta ei paady kukaan taman elamantyylin valtavirtaan(lukuunottamatta jokin pikkuliike hesassa, tekevat jotain Old School-kamaa, ja sitten joku tatuata jonka onkin aika hakkaaja, pakko myontaa).
Miksikohan nain on?


[13:17 27.11.2008] O.V.
Oletpas kova vouhkaamaan. Viestisi eivät anna sinusta kovin vakavasti otettavaa kuvaa kun haastat riitaa mm. sättimällä henkilöitä, joita et lainkaan tunne ja jonka töitä et ole nähnyt, hakkaajiksi, tarkoittaen omien sanojesi mukaan sitä että hakataan liian syvälle.

- Olen samaa mieltä, ettei kotona tatuoimista tulisi lainkaan olla. Mutta ei se siihen auta, että aiheesta pidättäytyy keskustelemasta. Se mitä voi tehdä, on yrittää valistaa muita aiheesta niin, että kotona tekevät ja tekemistä harkitsevat ymmärtäisivät miksi se on huono juttu.

- Minä en ole missään vaiheessa puhunut mitään tuubien kertakäytöstä, mikäli osoitit tuon luonnon puolesta -puheen minulle.

- Kuvia tekemistämme tatuoinneista ei ole sivuillamme siitä syystä, että olemme luvanneet asiakkaillemme niiden säilyvän uniikkeina. Tämä on yksi niistä syistä miksi monet asiakkaistamme tulevat meille: he eivät halua heitä varten suunniteltuja kuvia julkaistavaksi niin, että kuka tahansa voisi ne kopioida itselleen.
Se, ettei nettisivuiltamme löydy kuvia tekemistämme tatuoinneista, ei merkitse sitä ettei niitä olisi esillä missään. Kuvat ovat nähtävillä liikkeessämme, jonne niitä voi vapaasti tulla katsomaan. Ne joille se on ongelma saavat aivan vapaasti mennä ottamaan kuvansa jossain muussa liikkeessä.

- Tatuointiliikkeiden tarkastus on osa terveystarkastajan toimenkuvaa, joten tämän tulee se osata. Laissa on annettu säädökset siitä, millaiset työolosuhteet ja tilat tulee olla hygienian sekä työntekijöiden ja asiakkaiden terveyden ja turvallisuuden kannalta.

- Ei se vuosi kaikille riitäkään oppimaan perusjuttuja alasta, jotkut tarvitsevat enemmän aikaa. Itse olin käytännössä puolitoista vuotta liikkeessä töissä, vaikka varsinainen koulutusjakso oli vuoden, ennen kuin aloin tehdä kuvia asiakkaille. Enkä toki ollutkaan heti koulutuksen jälkeen valmis tekemään suuria, realistisia tai todella väririkkaita kuvia, vaan aloitin tekemällä pienempiä kuvia, ja siitä pikkuhiljaa isompitöisiä tatuointeja. Enkä vieläkään katso olevani valmis tekemään esim. muotokuvia. Oppiminen on paljolti kiinni koulutuksen lisäksi myös omasta viitseliäisyydestä, siitä kuinka paljon alaa opiskelee omin päin omalla ajallaan. Tarkoittaen perehtymistä mm. alan kirjallisuuteen ja historiaan (ei siis sitä että ostetaan kone omin päin ja tehdään kuvia itselle ja kavereille ilman ammattilaisen valvontaa, ei todellakaan).

- Shocking news: Ei oppipojat Suomessakaan palkkaa saa. Mikä siinä on niin ihmeellistä?

Ja koska Tatuata näyttää olevan ainoa tiedossasi oleva säädyllinen Suomalainen tatuointiliike, niin valistan sinua hieman lisää:

http://www.individualink.com/
http://www.halotattoostudio.com/
http://www.bluedragon.fi/
http://www.lindaluau.com/
http://www.boundtattoo.com/
http://www.anilgupta.com/
http://www.firelinetattoo.fi/
http://koti.phnet.fi/ttattoo/
http://www.customx.fi/
http://www.hexa666.com/
http://www.downunder.fi/


[11:33 28.11.2008] T.J.
Wohouuu, ompas herättänyt juttua!!
Kiitos Outi rakentavasta ja opastavasta kommentoinnista.
Oppimattomalle kaipaisin vielä jotakin ihan konkreettista siitä millaista on tatuoida? Tekniikasta, välineistä ym.mitä ei osaa edes kysyä...


[22:32 28.11.2008] O.V.
Tatuointi on raskaampi tekniikka, niin oppimisen kuin tekemisenkin kannalta, kuin muut harrastamani taiteenalat (kuten maalaus, piirtäminen, ehkä jopa litografia vaikka se on fyysisesti raskaampaa). Tatuointikone painaa, tärisee ja kuumenee, ja luonnollisesti ote siitä on erilainen kuin kynästä tai pensselistä. Työasennot tatuointia tehdessä eivät aina ole siitä kaikkein ergonomisimmasta päästä, ja tottakai silloin tällöin kohdalle osuu asiakkaita jotka eivät yksinkertaisesti pysty olemaan aloillaan, jolloin tekeminen vaikeutuu entisestään.

Tekniikassa on tärkeää, ettei tatuoi liian syvälle, mutta kuitenkin niin että saa aikaan tasaisen, pysyvän viivan. Ihotyyppejä on monenlaisia, ja ne reagoivat eri tavoin niin tatuointia tehdessä kuin sen parantuessa -jotkut ottavat värin helpommin vastaan kuin toiset, ja aloittelijan voi olla vaikeaa erottaa johtuuko värin heikko jääminen ihon laadusta vai koneen vääristä säädöistä. Itse tatuointikone täytyy tuntea niin, että tietää sen säädöt ja osaa huoltaa sen. Hygieniasta on huolehdittava jatkuvasti, vastuu on suuri niin oman kuin asiakkaiden terveyden puolesta -tatuoinnista vuotaa verta sitä tehdessä, ja mikäli hygieniasta ei osaa huolehtia asiaankuuluvalla tavalla, on vaarana veren välityksellä tarttuvien sairauksien (kuten hiv ja hepatiitti) levittäminen. Tämä on yksi suurimmista syistä sille, miksi tatuointi pitää opetella ammattilaisen opastuksella. Ammattiin sisältyy myös jokapäiväinen riski saada itse tartunta, jos pistää vahingossa itseään saastuneella neulalla -tämä voi tapahtua esim. konetta purkaessa työn jälkeen, tai tatuointia tehdessä asiakkaan pakkoliikkeen seurauksena.

Asiakaskunta on laaja, meidänkin liikkeessä käy asiakkaita suurinpiirtein kaikista ikäluokista sukupuoleen katsomatta. Käytännössä työ onkin jatkuvaa asiakaspalvelua. Saaduista tuloista suurin osa menee veroihin ja tarvikehankintoihin. Sairasloman järjestäminen hankaloituu aina sitä mukaa kun jono tatuointiajoissa pitenee, eli pahemmin ei parane sairastella saati pitää extempore-vapaapäiviä.

Suoraan sanottuna tatuointi on kovaa työtä. Jaa mitkä ne hyvät puolet ovat? :) Minulle se, että saan tehdä sitä ainoaa asiaa, jossa ikinä olen kokenut olevani oikeasti hyvä, eli kuvien tekemistä. Päivittäin vastaan tulee uusia haasteita, kun sisään kävelee asiakas idean kanssa, jota keskustelun kautta lähdetään suunnittelemaan paperille. Työ vaatii näkemystä ja mielikuvitusta, useat asiakkaat ovat avoimia tatuoijan omille ideoille ja visioille kuvan suhteen. Perfektionismi, kärsivällisyys ja huolellisuus ovat suureksi eduksi. On tärkeää myös tuntea omat rajansa ja osata kieltäytyä töistä, joita ei tunne olevansa valmis toteuttamaan. Lopulta suunniteltu kuva pyritään toteuttamaan täydellisenä iholle. Varaa virheisiin ei ole, sillä tatuointia ei voi kumittaa eikä heittää roskiin jos se menee pilalle. Asiakkaat kertovat mielellään kokemuksistaan eteenpäin -etenkin jos ne ovat huonoja. Tämän vuoksi hyvällä tekijällä riittää aina paljon töitä, parhaimmilla jonot saattavat kasvaa jopa vuosien mittaiseksi.


[18:26 14.12.2008] T.J.
Kiitos!!


[23:31 28.12.2008] E.W.
Kiitos Outi vastauksesta

Anteeksi etta aloin meuhkaamaan, minulla on tapana vahan luisua sivuraiteille naissa tatuointiin liittyvissa topiceissa. Erityisesti kun kommentoidaan etta kotoa kasin tatuointi on jollain tasolla hyvaksyttavaa, mutta keskitytaan tatuointialueen sterilisyyteen eika tatuoijan ammattitaitoon ollenkaan. Kotoa kasin tatuoiminen on ainoastaan silloin hyvaksyttavaa kun kyseessa on perusteellisen koulutuksen saanut ja tarpeeksi kokemusta kartuttanut tatuoija. Koulutuksella tarkoitan neljan vuoden oppisopimusta, joka vielakin nayttaa olevan taysin tuntematon ajankasite suomalaiselle tatuointialalle. Ja kommentiksi: kuka tahansa voi olla vuoden palkatta tyossa, mutta enta kaksi, kolme, nelja vuotta? Outi on ihan oikeassa siina etta tatuointi on raskaampi tekniikka, ensinnakin fyysisesti mutta jatkuva psyykkinen stressi, etenkin oppimisen alkupaassa, on aika raskas taakka kantaa. Ja tatuointiliikkeessa tyoskenteleminen todellakin avaa silmat sille miten moni luulee etta tatuointi ammattina tarkoittaa jotain flashin piirtelemista ja helppoa rahaa vaikka todellisuudessa tatuoiminen ei ole ollenkaan helppoa, etenkaan jos haluaa saada itsensa vakavasti otetuksi asiakkaiden ja etenkin kanssatatuoijien puolelta.

Ja Tiinalle: Anteeksi jos hieman myrkyllisesti pistelin sinua kommenteillani, mutta tatuoiminen ei kuulu mihinkaan ennen tietamaasi tekniikkaan, tatuointi ei tule edes lahelle mihinkaan muuhun materiaaliin taiteilemiselle. Ja sanoisin etta huonoin puoli tatuoimisessa on sen ikuisuus: Tatuoija on aina tatuoija, minne tahansa han meneekin. Jos kerrot baarissa etta olet tatuoija, niin voit olla varma etta kaikki puheenaiheet pyorivat pelkastaan tatuoimisen ymparilla. Koko illan. Mika onkin hassua, koska sama ei koske laakareita tai putkimiehia tai melkeinpa kenenkaan muun ammattialaa. Kukaan ei baarissa ala kyselemaan hammaslaakarilta kuinka paljon juurihoito maksaa tai voisiko reijan paikata. Tatuoimisesta tulee yhtakkia osa persoonaa, osa sinua. Eika sita osaa voi vain leikata pois, aina pitaa olla valmis vastaanottamaan uusia asiakkaita. Huono juttu jos haluat vain pari tekniikkaa oppia. Ja nain mina naen meidan liikkeessamme kayvan: Joku uusi naama tulee kinuamaan oppisopimusta, saa paikan, yrittaa vaantaa pari flashia, oppii jotain tatuointiin liittyvaasta steriilisyydesta , maksetaan osallistumismaksu veressa kannettavien patogeenien leviamisen estamisen(blood born pathogens: Preventing the spreading englanniksi, en tieda miten suomennos menee) seminaariin, naytetaan miten tehdaan neuloja ja sitten jokin ihmeellinen juttu tapahtuu: Oppipoika katoaa ja vie tiedon mukanaan ja alkaa hakkaamaan jotain tatuoinnilta nayttavaa moykkya kotoa kasin.

En haluaisi kertoa kellekaan kuinka hoitaa omaa yritystaan, mutta teidan liike on ensimmainen joka ei laita tatuointejaan kenenkaan nahtaville. En tieda jos teille on tullut mieleen, mutta tatuointiin ei kenellakaan ole periaatteessa mitaan kayttooikeuksia. Jokainen joka on nahnyt liikkeestanne tulleen tatuoinnin voi ottaa siita kuvan ja menna mihin tahansa toiseen liikkeeseen ja saada sen itseensa tatuoiduksi. Tehtyjen tatuointien piilottelu pelkastaan hidastaa, ei esta, nain tapahtumasta. Kai tatuointiin voi ostaa kayttooikeudet, mutta kenella on resursseja valvoa yhden tatskan vaarinkayttoa? Pelkastaan internetin avulla kuka tahansa voi loytaa kuvan jonkun teidan asiakkaan tatuoinnista ja saada sen itseensa tatuoitua. Paitsi tietenkin jos teilla on jokin taysin uniikki tatuointitekniikka josta ei kukaan muu talla maapallolla tieda. Se olisikin vahan eri juttu.

Voisi ajatella niin etta pitamalla kaikki tatuoinnit salassa saa ehka jonkinlaista kunnioitusta niilta asiakkailta jotka luulevat etta tatuoiminen on jokin mystinen, taysin rahvaalle kasittamaton tekniikka, mutta totuus on etta kaikki hyvat tatuoijat joiden tyo on potentiaalisten asiakkaiden loydettavissa saavat enemman liikevaihtoa kuin liike, joka pitaa jotain tatuointien mysteerikerhoa. Lupaamalla asiakkaille heidan tatuointien pysymisen uniikkina te vain ponkitatte tata aika outoa vaarinkasitysta.

Ja tuleehan teille varmasti asiakkaita jotka ovat ensimmaiset tatuointinsa jostain katuliikkeen seinalta valkanneet ja nyt haluavat jotain yksilollista ja tietavat jotain tatuoimisesta, mutta he varmaan myos tietavat ettei mikaan, etenkaan tatuoinneissa, koskaan pysy taysin omaperaisena.

Oletetaan nyt etta te teette todella kauniita ja omaperaisia tatuointeja liikkeessanne, asiakkaat saavat mita haluavat ja kaikki ovat tyytyvaisia. Enta jos joku joka ei ole paikkakunnalta kotoisin kuitenkin haluaa nahda minkalaista laatua teidan tyonjalkenne on? Ehka mina haluan jonkun teidan liikkeestanne tulevan tanne U.S.A:an kaymaan pariksi kuukaudeksi vierailevana artistina. Miten mina voin nahda minkalaisia tatuointeja te teette?

Maailma on taynna custom-tatuointiliikkeita jotka nayttavat kuvia iholle luodusta taiteestaan liikkeesaan, webbisivuillaan , kayntikorteissaan, taidenayttelyissaan, eika kukaan valita vaikka joku ottaisikin heidan designin ja teettaisi siitta itselleen tatskan jossain toisessa liikkeessa. Ehka siksi etta laadukkaita ja ammattitaitoisia tatuoijia on vaikea loytaa. Kestaa vuosia ennekuin voi sanoa etta on vihdoinkin omaksunut jonkinlaisen maaran tietoa tatuoinnista etta voi vahan uskoa itseensa ja kykyihinsa ja oikeasti luoda jotain taysin omaperaista. En tieda jos kukaan yhtyy mielipiteeseeni, mutta tatuoimiseen liittyy paljon enemman kuin pinnalta nakee, enka usko etta kukaan voi taysin tietaa kaiken tatuoimisesta. On niin monia eri tyyleja, niin monia eri tapoja tatuoida. Ja eron hyvan ja huonon tatuoinnin valilla voi kuka tahansa nahda kilometrin paasta. Pitaa vain yrittaa loytaa ne jyvat akanoista.

Ja kenella oikeasti on vuosia aikaa odottaa etta saa yhden tatuoinnin tehtya?[23:39 28.12.2008] E.W.
"Oppimattomalle kaipaisin vielä jotakin ihan konkreettista siitä millaista on tatuoida? Tekniikasta, välineistä ym.mitä ei osaa edes kysyä..."

Ei kukaan oikeassa mielentilassa oleva tatuoija ala jonkin foorumin sivuilla vuodattamaan kaiken mita he tatuoimisesta tietavat.

Mene sinne tatuointiliikkeeseen jonka tyylista pidat ja pysy siella pari vuotta.

Ja jos ei tuollainen "uhraus" tekniikan tahden kiinnosta, niin ehka tama ala ei ole sinulle.


[18:40 17.1.2009] O.V.
Ihan totta, että tatuoijan ammatti leimaa sen harjoittajaa. Ihmiset ovat yleensä joko hyvin kiinnostuneita aiheesta tai sitten ennakkoluuloisia, jolloin suhtautuminen asiaan on joko negatiivinen tai vaitonainen.

Oppipojan paikkaa voi olla vaikeaa saada ilman suhteita, ainakin täällä Suomessa, juurikin siksi etteivät artistit halua ottaa riskiä että oppipoika tekee jossain vaiheessa oharit. Kyse kun on aina (kaikessa kauneudessaan) kilpailijan kouluttamisesta itselleen. Yleensä tiedosta joutuu tämän vuoksi myös maksamaan, eli pelkkä palkaton työ ei riitä. Ehkä kannattaisi rankata hakijoita vähän rankemmalla kädellä, jos sama kuvio toistuu jatkuvasti ja seurauksena on vino pino toistaitoisia kotihakkaajia. Minun mielestäni vuosi tai kaksi vuotta intensiivistä koulutusta on aina parempi kuin sopimus neljän vuoden koulutuksesta jonka seurauksena on malttamattoman oppilaan oharointi kesken kaiken.

Tuskin kukaan tietääkään aivan kaikkea tatuoimisesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Koska onkin mahdotonta oppia siitä aivan kaikkea, niin on periaatteessa aivan sama alkaa opetella piirustus- ja tatuointitekniikkaa ja siihen liittyviä seikkoja ammattilaisen opastuksella vuoden tai kahden vuoden verran, ja alkaa sen jälkeen tekemään aluksi pieniä kuvia ja pikkuhiljaa taitojen kertyessä koko ajan suurempia tatuointeja, keräten samaan aikaan kokemuksia ja lisää tietoa alasta. Koska kuten itsekin sanoit, kenellä on oikeasti vuosia aikaa odottaa että saa yhden tatuoinnin tehtyä. Suuri osa tiedosta tulee kuitenkin ainoastaan kokemuksen kautta, eli homman oppii lopulta vain ja ainoastaan tekemällä. Jos pohjalla ennen tatuointitekniikan opiskelua on jo vankka piirustustaito ja mielikuvitusta, ehkä jopa jo omintakeinen, tunnistettava tyyli tehdä kuvia, niin miksi tuhlata neljä vuotta tekniikkaan jonka voi hyvin oppia vuodessa tai parissa?

Näin siis jos oikeasti on lahjakas. Se mitä itse ihmettelen on niiden ihmisten pyrkiminen alalle jotka eivät osaa piirtää, tai osaavat vähän mutta eivät harrasta sitä intohimoisesti. Ok, joissakin liikkeissä vain kopioidaan flasheja asiakkaiden nahkaan johon mitään luovuutta ei tarvitakaan, mutta miksi ryhtyä tekemään kuvia jos kuvan tekeminen ei ole verissä. Jos kuvaamataito taas ei ole hallussa vaan piirustukset ovat peruskouluikäisen tasolla, niin ennen tatuointiuran harkitsemistakaan tulisi ottaa kynä käteen ja harjoitella sen käyttö ensin kunnolla. Jos ei saa nättiä kuvaa aikaiseksi paperille, niin ei ihollekaan.

"teidan liike on ensimmainen joka ei laita tatuointejaan kenenkaan nahtaville."
Kaikilla tatuointiliikkeillä ei ole edes nettisivuja, niissä ei sinun logiikkasi mukaan varmaan käy lainkaan asiakkaita?
Suomi on pieni maa ja sana leviää paljon tehokkaammin kuin siellä rapakon takana. Meillä ihan tosissaan käy asiakkaita lähipaikkakuntien lisäksi mm. Helsingistä, Vaasasta, jopa Oulusta asti, koska ovat kuulleet että saavat meiltä hyvää palvelua ja hyviä tatuointeja. Vaikka meitä on kaksi ja teemme täyttä 8-10 tuntista päivää kuutena päivänä viikossa, menee jono huhti-toukokuulle. Kyllä meille varmasti jossain vaiheessa tulee työnäytegalleria sivuillemme, mutta juuri nyt sille ei ole tarvetta.

Siksi juuri emme julkaise tekemiämme tatuointeja, koska niiden käyttöoikeuksia ei voi rajoittaa. Se ettei kuvia ole nähtävillä kotisivuillamme ei täysin estä niiden leviämistä, mutta se hidastaa sitä merkittävästi. Se on meidän osuutemme sopimuksesta: emme tee kuvaa uudestaan emmekä aseta sitä muiden saataville. Kaikki muu on asiakkaan omalla vastuulla. He saavat vapaasti julkaista teettämiään kuvia facebookissa, irc-galleriassa tai missä hyvänsä, tietäen että kuva joutuu silloin suuremmalla todennäköisyydellä levitykseen, ellei näin käy jonkun ulkopuolisen nappaaman random-valokuvan välityksellä. Todennäköisyys siihen on kuitenkin melko pieni, siksikin että asiallisissa liikkeissä ei edes tehdä suoraa kopiota tatuointia esittävästä valokuvasta.


[22:50 22.2.2009] kiiruna
Kertokaapa minulle miksi haluatte tatuoinnin? Itse en ole ikinä ymmärtänyt tätä...

Aina kun joku kertoo aikovansa ottaa tatuoinnin, en vaan enää voi pitää tätä henkilöä samalla tavalla fiksuna kuin ennen. En vain voi sille mitään. Minulle tatuoinnin ottajat putoavat aina johonkin yksinkertaisten ihmisten kastiin.

Ainoa tatuointi joka on minusta ookoo, on jos on ollut keskitysleirillä ja selvinnyt sieltä ja sitten ranteessa on numerosarja. Kaikki muu on feikkiä.

Kaikki nämä kiinalaiset tai egyptiläiset symbolit ym. Ei jumaliste, joku tyyppi joka ei ole koskaan käynyt lähelläkään kiinaa tai egyptiä ottaa tällaisen sitten.

Lisäksi minusta tatuoinnit on halvan näköisiä, koko tuo tatuointivillitys on jo niin ysärille jämähtänyttä touhua.

Tatuointeja yritetään perustella muka syvällisillä syillä. Että ne kuuvavat sitä mikä ihminen on ja mikä hänelle on tärkeää.
Tässä ei voi kysyä kuin että miksi?
Mitä ihmeen itseytensä korostamista? Ja mitä varten, ketä varten?

Miten joku mitään esittämätön tribaalikuvio kertoo kuka sinä olet? Tao joku delfiini perseessä? Tai sydän navan vieressä. Nämä on niin kamalia kliseitä, että ihan puistattaa.[23:06 22.2.2009] P.P.
Ei sinun tarvitsekaan ymmärtää sitä, riittää kun tatuoinnin ottaja ymmärtää.


[16:04 23.2.2009] T.J.
Voi hyvänen aika, suvaitsevaisuutta!!!

Ihan niinkuin taiteessa muutenkin, voi olla ihan surkeita ja idiootteja kuvia sekä fantastisen taitavia teoksia.
Tatuoinnit ovat vain yksi työtapa ja yksi canvas lisää kuvan tekemiseen.

Joo, olen nähnyt niin dillejä tatskoja ettei voi kuin ihmetellä mitä siellä pipon alla liikkuu, mutta myös tosi kauniita, kantajalleen sopivia kuvia.

Otin juurikin tatuoinnin, täysin omaksi ilokseni ja korkeintaan tuomaan esiin viivan olemassaolon ihanuutta. Ei syvällisiä sisältöjä tai mitään elämää suurempaa.
Umpimieliset tykätköön vaikka virkkaamisesta, sehän sopii.

Oikein hyvää päivän jatkoa vaan kanssaihmiselle, pöhköjä tai ei.
Ainakin tatuointi kertoo minusta sen etten ole nihilisti saivartelija.


[16:12 26.2.2009] Theodor
"Suvaitsevaisuutta" kyllä... Mutta minusta ainakin nainen jolla on navan alapuolella, reidessä, tai perseessä tatuointi on "Halvan" näköinen, ja piste. En haluaisi naiselleni tatuointia, koska hän näyttää puhtaammalta ja suloisemmalta ilman niitä!


[21:30 26.2.2009] E.W.
If only closed minds came with closed mouths :P


[12:05 13.5.2009] Vielä vähän tarinaa tatuoinneista.
Tatuoinnit ovat sinänsä jännä juttu,koska ne usein kirvoittavat katsojan mielikuvituksen hyvin herkästi liikkeelle ja saa nämä kehittelemään omassa mielikuvituksissaan tästä tatuoidusta henkilöstä aivan täysin oman mielikuvansa,joka ei kuitenkaan useinkaan ole edes lähelläkään todellisuutta.

Tuli tässä eräs mielenkiintoinen juttu tatuoinneista mieleeni myös,jonka kerron lopuksi vielä.Muistan katselleeni kerran monta vuotta sitten telkusta yhden dokumenttiohjelman,joka liittyi juuri tatuoimiseen myös.En nyt muista oliko se Japanissa vai kiinassa,jossa oli joku seura,tai mikä lie yhteisö ollutkaan,kun en niin tarkkaan sitä enää muista,jonka jäseninä kuitenkin olivat miehet,jotka olivat tatuoineet koko ylävartalonsa kauttaaltaan niin,että kun he sitten aina määräajoin kokoontuivat yhteen ja riisuivat siellä kokouksissaan ylävartalonsa paljaiksi,niin näytti kuitenkin ihan siltä,kuin heillä siitä huolimatta olisi ollut hyvin värikkäät paidat päällään.
Tämän seuran jäsenten erikoisin juttu mielestäni kuitenkin lopuksi huipentui siihen,että kun he sitten viimein tulivat vanhoiksi ja kuolivat,niin heiltä ennen hautaamistaan "riisuttiin" nämä "paidat" pois päältään kuorimalla heidän ihostaan ohut kerros nahkaa siltä alueelta,jossa tämä tatuointi oli heidän kehossaan sijainnut ja se sitten jotenkin käsiteltiin niin,että se säilyi ja sijoitettiin sen jälkeen sitten tämän seuran kokoontumishuoneen seinälle esille toisten edesmenneitten jäsenten "nahkapaitojen" viereen vähän niinkuin taideteos ainakin,jossa ne sitten upeina ja värikkäinä komistivat tämän seuran kokoontumistilaa ja muistuttivat heitä edesmenneistä kavereistaan.Aika mielenkiintoinen juttu mielestäni.


[15:41 25.12.2009] O.V.
Näemmä vuosi on vierähtänyt siitä kun viimeksi kirjoitin tänne. Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut paljon, joten haluan hieman päivittää kantaani aiemmin kirjoittamaani.

En enää työskentele Unique Art:ssa, lähdin sieltä keväällä ja perustin Riihimäelle oman liikkeeni. Syitä tähän oli useita, yhtenä oli työmatka, joka rokotti kaksi tuntia päivästä pois. Toinen merkittävä syy oli ylimääräisen työn määrä Uniquessa, jonka vuoksi en voinut ottaa itselleni niin paljoa asiakkaita kuin olisin muuten voinut, mikäli mielin päästä töistä kotiin ennen puolta yötä.

Työpanoksestani huolimatta työpisteeni vuokra oli suunnilleen samalla tasolla nykyisen liikehuoneistoni vuokran kanssa.

Koulutus jonka Uniquesta sain ei mielestäni ollut lähellekään täydellinen, ja näin jälkeenpäin enemmän asioista oppineena sanoisin sen olleen laatuunsa nähden ylihinnoiteltu. Mikäli olisin opiskellut alaa omin päin kotona kirjallisuuden ja internetin avuin, olisin helposti saavuttanut saman tietotason kuin Uniquessa sain. Olisin pystynyt myös keskittymään paremmin itse tatuointitekniikan harjoitteluun, ja kuluttanut mielelläni vuoden päivät pelkästään siannahan nakutteluun, jotta ensimmäisistä toteuttamistani tatuoinneista ei olisi tullut sellaisia, millaisia niistä tuli, kun minulle ei tarjoutunut tarpeeksi paljoa mahdollisuuksia siannahalle harjoitteluun ennen ensimmäistä aitoa tatuointiani.

Uniqueen haetaan edelleen uutta tatuointiharjoittelijaa. Mikäli sinne hakee ja pääsee, kannattaa kaikki sopimukset luetuttaa lainoppineella ennen minkään allekirjoittamista. Ettei tarvitse sitten myöhemmin odotella, tipahtaako postiluukusta haastetta oikeuteen vai ei.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty