Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Lehti julkaisi kuviani "ilman lupaa"

[02:15 27.10.2008] T.K.
Jokin aika sitten eräästä lehdestä otettiin minuun yhteyttä ja pyydettiin lupaa muutaman minun ottamani valokuvan julkaisuun. Olivat jotain kautta löytäneet netissä olevan valokuvagalleriani. Ilahduin tietysti, vaikkeivat mitään luvanneet maksaa. Lähetin pyydetyt kuvat muutaman ehdon kera (nimi mainittava ja julkaisulupa vain ko. lehden ko. numeroon ja juttuun), lisäksi pyysin, että jos vain on mahdollista, niin saisin kotiin numeron, jossa kuvat julkaistaan.

Vähän jäi ensinnäkin harmittamaan, kun kuvien lähettämisen jälkeen en saanut enää minkäänlaista vastausta, lisäksi pyytämääni (ei ilmeisesti sitten ollut mahdollista) lehteä ei ole ainakaan vielä tullut vaikka julkaisusta on jo kohtuullinen aika (~kuukausi).

Enivei, eniten tässä nyt vituttaa se, että lehdessä on kyllä käytetty kuviani, mutta ei todellakaan niitä, jotka lehden toimitukselle toimitin. Ilmeisesti nettigalleriassa olleiden kuvien laatu on riittänyt ja ovat napsineet sieltä sitten muita kuvia, kuin alunperin pyysivät. Sinänsä todella ärsyttävää toimintaa, kun ko. galleriassa on muutama semmoinen kuva, joiden julkaisuun en todellakaan olisi antanut julkaisulupaa ilman järkevää korvausta. Onni onnettomuudesssa, näitä kuvia ei ole käytetty.

Silti jotenkin tulee hieman petetty olo. Olenko nipo jos huomautan asiasta lehden toimitukseen. Mitään korvausvaateita ei tainne olla järkevää lähetellä, kun alunperinkään kuvien julkaisusta ei ollut tiedossa hilloa.


[06:54 27.10.2008] S.L.
Laita ihmeessä noottia toimitukseen, ovat toimineet hyvien tapojen ja journalistisen etiikan vastaisesti. Sinänsä ei yllätä yhtään tuollainen toiminta, lehtien ei-kuvaavat toimittajat ovat usein torsoja kuvamateriaalin valikoinnin ja käsittelyn suhteen. Ja nykyään on helppo poimia kuvia netistä, vielä helpompaa kun jättää tarkemmat luvat kyselemättä.

Saa nähdä saatko edes anteeksipyynnön, mutta tuskinpa nuokaan parantavat tapojaan, jos kukaan ei sano mitään.


[07:34 27.10.2008] -
Kyllä sinulla on täysi oikeus ja jopa hyvä mahdollisuus saada rahallinen korvaus jos joku kaupallinen taho on käyttänyt kuviasi ilman lupaa.

Jos lehti siis on kaupallinen, eikä heillä ole esittää mitään todisteita että olisi ollut lupa käyttää niitä kuvia joita ovat käyttäneet voit lähettää heille pyynnön maksaa kuvista kohtuullinen korvaus. Tarkempaa apua miten menetellä voit kysellä vaikka valokuvausjärjestöistä.


[07:37 27.10.2008] T.K.
Juu, lehti on kaupallinen ja pyysivät tietyt neljä kuvaa, joista käyttivät yhtä ja sitten paria muuta, joihin ei ollut lupaa kysytty.


[09:31 27.10.2008] P.T.
Eihän noin saa tehdä.

Mulla on ollut muutaman kerran eräässä luonto-lehdessä kuvia ja joka kerta lupa on pyydetty ja keskusteltu asiasta netin välityksellä ja aina olen saanut myös lehden kotiin.

Maksua ei luvattukaan, mutta enpä olis niistä kuvista sitä halunnutkaan. Ne on olleet tuolta eräältä luontopalstalta bongattuja kuvia joista olen lähettänyt alkuperäiset kun niitä on pyydetty.

Lupa pyydettiin myös toissa vuonna suomen luonnon nettisivujen etusivulle valittuun kuvaani.

Mun mielestäni ilman lupaa ei mitään kuvaa saa ottaa julkiseen levitykseen kenenkään sivuilta, kyllä se lupa koskee vain sitä kuvaa josta on ollut puhe.

Ota lehteen yhteyttä ja kysy että mitäs nyt?[11:17 27.10.2008] P.H.
Ota yhteys päätoimittajaan hän on vastuussa lehedessä tapahtuvista asioista.
Ilman lupaa ei saa julkaista, korvaus tässä tapauksessa ilman muuta saatava.
Tee myös ilmoitus Suomen Journaslistiliittoon, tai kysy sieltä suoraan neuvoja, saat varmaan hintatasonkin sieltä.
Oliko keskustelu puhelimitse vai sähköpositlla, jos postilla toivottavsti se on sinulla tallessa:)
Toivottavasti saat asianmukaisen korvauksen.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty