Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Neuvoja yö- ja tähtien kuvaukseen.

[21:13 30.10.2008] A.M.
Olisiko kellään neuvoja yö tai tähtienkuvaukseen liittyviä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon. esim. minkälainen valotus olisi tarpeen tai jaustaltako? yms.


[01:50 31.10.2008] M.Y.
Jotain yksittäisiä kommentteja aiheesta näin satunnaisen tähtikuvaajan näkökulmasta:

Jonkinlainen jalusta on melkeinpä pakollinen, koska käsivaralta yötaivaan kuvaaminen on suhteellisen toivotonta, ellei sitten tarkoituksella haluta psykedeelistä lopputulosta :)

Varsinkin pidempien polttovälien kanssa voi mieli alkaa jo tehdä jalustaa jossa on seurantamoottori pyörittämään kameraa samalla nopeudella kuin tähdet näyttävät kiertävän, paitsi jos haluaa tähdistä viiruja (kyllähän tällaisetkin kuvat ovat ihan näyttäviä). Mitä lähempänä taivaannapaa (eli meillä Pohjantähteä) kameran näkemä alue sijaitsee, sitä pidempien valotusten kanssa tähdet vielä jäävät pistemäiseksi normijalustallakin. Karkeasti voi kuitenkin todeta, että jollain laajakulmaputkella, puoleenväliin horisonttia ja Pohjantähteä tähdäten joku 10-15 sekunnin valotus tuottaa vielä melko pistemäisiä tähtiä ja tuo niitä jo kohtalaisen mukavan määrän näkyviinkin. Pidempää valotusta voi pyrkiä korvaamaan ns. pinoamalla useampia lyhyitä valotuksia, joten ilman seurantaakin pääsee kyllä hyvin alkuun. (Jos tähtikuvaukseen tuntuu hurahtavan, samalla voi lyödä myöhemmin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja ostaa kaukoputken + seurantakykyisen jalustan sille)

Yötaivasta kuvatessa kannattaa miettiä josko tarjolla olisi myös jokin sopiva kohde antamaan kuvalle lisää potkua.

Kohtalainen linkkikokoelma tähtikuvaukseen liittyen löytyy vaikka tuolta, mikäli englanti on hallussa:

http://www.astronetti.com/linkit/astrophoto.htm


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty