Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Yksi kysymys juhannuksesta. Tai kaksi...

Edellinen sivu  [12:12 29.6.2007] K.S.
Pakko tähän väliin on vähän jarrua painaa Jannelle..
Mites ruokakulttuuri sitten? Alkoholijuomat kuuluvat olennaisesti esimerkiksi etelä-Euroopan ruokakulttuuriin. Ei ole alkoholin vika että Suomessa örvelletään kännissä ja vedetään aina liikaa kun on kysymys jopa päivällisviinistä, tai nuorista (ja myös vanhemmista). Kuka tietää missä se todellinen vika on, masentunutta kansaa kun ollaan muutenkin :D

Etkö pikkasen yleistä liikaa, että alkoholista kannabikseen, kun ei riitä? Öööö joo, taitaa jäädä melkoinen marginaali porukkaa tuohon kategoriaan.

Tuli hassu mielleyhtymä jenkeissä kasvavaan pidättäyminen seksistä-trendiin. Jos ei kokeile, välttyy kaikelta kamalalta hirveältä mikä seksiin ja sen seurauksiin liittyy, mutta sitten ei tiedäkään siitä myöskään mitään kokemustasolla. Varsinkaan kun kukaan ei siitä ole valistamaankaan, kun se on niin 'turmelevaa' ja epäsopivaa, hyi olkoon.

Mun logiikan mukaan kokonaan kieltäminen pahentaisi asioita rutkasti.
Olen Päivi-Maritan kanssa samaa mieltä tästä: "Kyllä mä voin niitä kännääviäkin puolustella, eihän se kännääminen välttämättä nuoresta sen huonompaa tee, ellei siihen liity varkauksia ja väkivaltaa."
Exacto. Siis kännääminen hyvässä seurassa on HAUSKAA, ei rappiollista. Janne on tosikko ;)


[12:36 29.6.2007] J.M.
Kaasua taas!!

Tuo kysymys ruokakulttuurista on mun mielestä aika selviö. Siellä se alkoholi kuuluu nimenomaan ruokakulttuuriin, eli sopii käytettäväksi maltilla. Täällä pohjolassa taas kulttuuriin kuuluu se, että nuoret juo. Se hyväksytään ja ajatellaan, että se kuuluu yhtenä askeleena aikuistumiseen.

Tuota minä just yritän kritisoida. En minä tässä alkoholia ole kieltämässä, tai edes järjestämässä mielenosotusta. Yritän vain kysyä, miks tällanen juopottelu kuuluu meidän kulttuuriin. Miks isät ja äidit sitä opettaa lapsilleen? Miks alkoholin juomattomuus aiheuttaa lapselle ja nuorelle enemmän sosiaalisia onglemia ku juominen?!


Kännääminen ON tosiaan hyvässä seurassa hauskaa. Ette kai luule, etten oo huomannu, ja ite kokeillu? :) Mutta se on myös terveydellisesti haitallista, henkisesti haitallista, vääränlaista ajattelumallia opettavaa, ja niin edelleen.

Ajatus siitä, että ilman kemiallisten yhdisteiden vaikutusta aivoihin ei ihminen voi olla iloinen ja pitää hauskaa... Voi pojat ja tytöt. Se on ihan v*tusta.


EDITin EDIT: Kirsi, voit mun ja muidenki puolesta kutsua juomistasi vaikka miksi, hauskanpidoksi tai juhlimiseksi, mutta eihän se poista tosiasiaa. Jos sää ajattelet, että tupakointikin on vain "henkevien asioiden tuuletusta", se on ihan mielettömän helppoo.

Vai kuulostaako se typerältä nimileikiltä? Siltä kai kuulostaa 'hauskanpitokin'? ;)


[12:57 29.6.2007] K.S.
Janne, en polta, ihan aikuisten oikeesti :D

Ehkä se kuuluu juuri siksi tänne Pohjolan kulttuuriin, koska aikojen alusta täällä on ollut niin kylmää ja synkkää, että ponua ja sahtia jos toistakin myrkkyä on nuotioiltoihin kuulunut iloisen mielen ylläpitämiseksi. Työtä ja raatamista ja ankeutta on koko Suomen historia väärällään, sekä viinaa!

Voihan olla toki niin, että ryyppääminen on muuttunut itestäänselviöksi, mikä on yllättäen tullut jokapojan ja jokatytön harrastukseksi. Eihän se todellakaan hyvä suunta ole, mutta silti on meitä kunnon Nuoria vieläkin yllin kyllin, jolla on aivot joilla ajatella.

Yhteiskunta on nostanut kaikkia vaatimustasoja ylemmäs, sosiaaliset ja tulevaisuuden odotukset yllättävät nuoret yhä aiemmin ja koko ajan pitää olla mukana, pop ja hip ja kingi. Radiomainokset, telkkari ja musiikkimaailma hokee vain samoja asioita ja eletään siinä ihme muoti/trendikuplassa, jota maailman kaikki mediat tuputtavat. Ja vanhemmillahan ei ole aikaa eikä vaivaa tutustua omiin lapsiinsa, kun on niin kiire ja sellasta.

Eiköhän se ole se välinpitämättömyys mikä vaivaa.
[13:22 29.6.2007] J.M.
Nyt ollaan kunnolla tuon kulttuurin jäljillä. Jokainen saa itse miettiä, kuinka paljon meihin vaikuttaa vielä 1800-luvun ankeudet ja niin pois päin. Jos sieltä löytää oikeita syitä, pitää olla hyvä mielikuvitus.

Jos palataan todellisuuteen, ja nykypäivään, ei voi olla huomaamatta kuinka satavarmasti jokainen pieni 12-vee tyttö kuuntelee just sitä NRJ:tä tai Kissiä, kattoo OC:tä, Salkkareita, Täydellisiä naisia, Sinkkuelämää. Pojista en tiiä, ku ei oo pikkuveljiä.

Pointti on, että usein pienillä lapsilla ja nuorilla on omaa tahtoa täysi nolla. Sitä ei ole. Sellaisesta ei ees tiedetä. Tällaset ovat surullisen otollista maaperää suomalaiselle "alkoholikulttuurille".

Mää kysyn, miks näin on? Itseltäni on aikoinaan jääny nää asiat huomaamatta, koska mää olin aina melko erilainen ku muut. En siks, että oisin rohkeempi ku muut, vaan mulla oli identtinen kaksosveli aina kaverina, ja meillä oli samat leikit ja innostuksen aiheet. Muilla ei ollu sellasta. Muut joutu meneen massan mukana.


PS: En sanonutkaan, että polttaisit. :)


[13:44 29.6.2007] A.N.
pakko oli poistaa viesti kun se tuli jostain syystä vain puolittain esiin ja koko idea hävisi... no, ehkä se oli "varoitus" :)

pistän jotain muuta lyhyempää tilalle... on tosiaan alkaneet venyä melkoisen pitkiksi nämä jutut :)


[14:01 29.6.2007] K.S.
"Pointti on, että usein pienillä lapsilla ja nuorilla on omaa tahtoa täysi nolla. Sitä ei ole. Sellaisesta ei ees tiedetä. Tällaset ovat surullisen otollista maaperää suomalaiselle "alkoholikulttuurille"."

Mun ukon pikkuveli on juuri menossa armeijaan tänä kesänä, ja hän sattuu olemaan tällainen Tahdoton Nuori, heh. Koko perhe on alkoholimyönteistä porukkaa (ei kuitenkaan mitään holisteja, tavan perhe). Hän ei kuitenkaan koskaan ole ollut juovuksissa ja sanoo ettei edes kiinnosta kokeilla. Kyllä hän on huomannut, että kaveripiiri on pieni juuri tämän takia, mutta onpahan sitten muutakin tekemistä kuin miettiä mitä muut luokkakaverit ajattelevat hänestä. Hän ei vaan välitä, on mieluummin perheen parissa kuin etsii kavereita joiden kanssa ei voi olla oma itsensä. Loistotyyppi.

Kyllä vaatii kanttia olla erillään valtavirrasta nykyään, sitä ei käy kieltäminen. Se on helvetin paljon vaikeampaa kuin sulautua ja mennä mukana. Mutta se ei silti tarkoita että median vaikutus olisi niin suuri, että nuoret/lapset olisivat tahdottomia! Jokaisella on oma tahto ja mieltymykset, on vain erilaiset lähtökohdat ja perintötekijät ja ympäristö.

Minäkään en pidä itseäni ollenkaan enää nuorisoon kuuluvana, ne jotka ovat syntyneet '90-jälkeen, ovat täysin eri maailmassa kasvaneet kuin meikäläinen. Se on helppo arvostella ja tuomita niitä jotka tulevat jälkeen ja muka söheltävät ja käyttäytyvät paljon huonommin kuin meidän ikäluokkamme aiemmin.

Se mitä meillä saattoi olla paljon helpommin saatavilla ja siinä käsinkosketeltavissa, oli tukiverkosto ja lähipiiri. Nyt niihin lukeutuvat chättikaverit, tekstarit ja konsolit, koska puhuminen oikean ihmisen kanssa on muuttunut hankalemmaksi (!).
Vieläkö Janne ihmettelet miksi porukka haluaa päteä ja vetää lärvit?


[14:15 29.6.2007] A.N.
Kännääminen (tai muu päihteiden viihdekäyttö)on hauskaa ensisijaisesti siksi, koska kuvitellaan sen olevan hauskaa, ei tiedetä paremmasta tai ainakaan haluta sillä hetkellä muistella mitään muuta. Kuitenkin, kaikella tuolla "hauskan"pidolla, saunaoluesta heroiinin yliannostukseen on myös ns. huono syynsä. Näin se oli esi-isillä ja näin se on tänäkin päivänä. Ihminen on heikko. Toki ihminen saakin (tai joutuu) olemaan heikko, kaikilla meillä on heikot hetkemme, mutta nuoren ensisijainen tehtävä ei ole olla heikko, vaan kasvaa ja aikuisen tehtävä taas on huolehtia, että tämä kasvu hoituu järkevällä tavalla. Vääränlainen periksiantaminen ei ole järkevyyttä, vaan suomeksi sanottuna tyhmyyttä.

Hauskanpidosta ja päihteistä vielä, että minäkin vielä pari vuotta sitten kuvittelin, että humalassa on jotenkin hauskaa. Kun sitähän sattuu ja tapahtuu kaikkea tragikoomista ja vähintäänkin syntyy "oivalluksia", jotka naurattavat kovasti, vielä krapulan jälkeisenäkin päivänä. Kuitenkin, mitä enemmän olen kirjoittanut ja mitä enemmän perehtynyt kieleen, sitä enemmän olen alkanut tehdä havaintoa, että oikeasti paljon hauskempaa on selvin päin, myös klassisessa mielessä hauskempaa, siis naurattaa enemmän, kavereiden kanssa. Sillä sitähän se hauskuus tiivistettynä tarkoittaa, että naurattaa. Vai väittääkö joku muuta? Tuskin se itkemistäkään tarkoittaa, jota päihteet joskus aiheuttavat, välillisesti tai suoraan..

Ja olen aivan helvetinmoinen tosikko. En yhtään häpeä myöntää sitä :) Itse asiassa olen jopa ylpeä siitä. Ruokakulttuureista taas en tiedä mitään. Kaurapuuron valmistamisessa on minulle tarpeeksi ruokakulttuuria, se on hyvää ja ravitsevaa.

Päiville vielä, että yksilölajit eivät ole niin puhtoisia kuin luullaan ja hiihdon surkea tila (josta doping on vain jäävuoren huippu) taas on pieni osasyy lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön. Kun ei ole kuntoa, suksia, eikä edes talvea, paitsi maksullisessa putkessa, niin on helpompi tehdä se 200 metrin kävelyreippailu K-kauppaan ostamaan sikspäkki kaljaa. Suomalaisille hiihto on ollut kansanterveydellisesti tärkeää, mutta ei ole enää. Mikään toinen liikuntamuoto sitä ei ole korvannut, vaan nimenomaisesti lisääntynyt päihteiden käyttö.

Välinpitämättömyys on totta, mutta se välinpitämättömyys johtuu kaikkein eniten lisääntyneestä päihteiden käytöstä. Tietysti, kun jatkuva myrkyttäminen väsyttää, ei jakseta välittää enää mistään. Ei sitä kaikki itsessään edes huomaa.

Itsekin taisin jotain puhua tahdottomuudesta nuorilla. En kuitenkaan tarkoittanut sillä nykynuoria, niinkuin sillä yleensä aina käsitetään ja joskus tarkoitetaankin, vaan nuorta ja lasta yleensä, suhteessa aikuiseen ja nimenomaan yksilön kehityskaaressa, suhteessa aikuiseen itseensä. Jokaisella meistä on vahvempi tahto kuin vielä 5 tai 10 vuotta sitten. Jos ei tunnu siltä, niin silloin on jotain mätänä tai sitten ei osaa erottaa tahtoa ja itsesäätelyä toisistaan. Ne kun ovat kaksi eri asiaa. Tahtoaan voi suunnata, vaikka se olisi valtava. Nuorilla tahto on vähäinen, mutta tahdon suuntaus- ja hallintakyky on suhteessa vielä vähäisempi. Toki suhteellinen tahtovaikutus on silloin suurempi. Meneepä matemaattiseksi. Mutta herkkyyden takia nuoren kanssa pitää mielestäni olla aika tarkka näissä keskeisimmissä kysymyksissä, joita juuri tämänkin keskustelun aihe on. Valitettavasti vain markkinatalouden etulinjan ihmiset eivät tätä huomioi, vaan pikemminkin hyväksikäyttävät lasta ja nuorta ihan yhtä tunteettomasti kuin aikuistakin.

Tämä on nyt vähän kärjistynyt kommentti, mutta se johtuu pääasiassa siitä, että kirjoitin aluksi pidemmän jaarittelun, joka katosi jonnekin ja päätin sitten tehdä tiivistelmän, jossa on pakko sanoa asiat lyhyesti ja suoraan. En mä "oikeasti" ihan näin kärjikäs ole, tai ainakaan en pyri olemaan. Näiden tekstistä löytyvien asioiden takana kuitenkin seison täysin. En kuitenkaan kiistä, etteikö meistä jokaisella olisi ollut varsin hyviä näkökulmia asiaan jos toiseen, vaikka osasta olisin varsin eri mieltäkin.


[14:25 29.6.2007] J.M.
Kirsi:
"Loistotyyppi."

Vaikken tunne kaveria, voin hyvin uskoa vilpittömyytesi, ja jos tuntisin hänet, saattaisin sanoa samaa.


Kirsi:
"Jokaisella on oma tahto ja mieltymykset, on vain erilaiset lähtökohdat ja perintötekijät ja ympäristö."

Jep, on kyse siitä, kuinka vahva tää oma tahto on suhteessa ympäristön vaikutukseen. Myös kyky huomata noiden asioiden ero jo nuorena auttaisi lasta kovasti. "Vink vink" vanhempien ja lastentarhojen suuntaan...


On tosiaan helppo arvostella nuorempiaan. Yhtä helppo on arvostella omia ikätovereitanikin, nyt ja menneisyydessä. Tekosyyt huumausaineiden käyttämiseen vaihtelevat aina trendien mukaan, vaikka oikeat syyt pysyisivät samoina.

Kirsi:
"Se mitä meillä saattoi olla paljon helpommin saatavilla ja siinä käsinkosketeltavissa, oli tukiverkosto ja lähipiiri. Nyt niihin lukeutuvat chättikaverit, tekstarit ja konsolit, koska puhuminen oikean ihmisen kanssa on muuttunut hankalemmaksi (!).
Vieläkö Janne ihmettelet miksi porukka haluaa päteä ja vetää lärvit?"

Tuo oli mun mielestä hyvin sanottu. Nuorten maailma on tosiaan muuttunut radikaalisti kännyköiden, tekstarien ja mesen ansiosta. Ei niissä itsessään mitään pahaa ole - olen pitänyt tyttöystävääni yhteyttä tekstarein ja mesen kautta puoli-ilmaiseksi, hänen ollessa ulkomailla vaihdossa tai töissä yms. Ne autto meitä pitään yhteyttä tosi tiiviisti ja halvalla. Arvostan niitä teknologisina keksintöinä, jotka jelppivät ihmisiä.

On toisaalta oikukasta, että jätetään kaverille menemättä, kun voidaan mesettää yhtä hyvin. Jotku käy lenkillä tai rullaluistelemassa kavereiden kans, ja juttelevat siten. Sohvaperunat tekee sen, mikä on helpointa.

Ei voija ajatella maailmaa siten, että nuoret on kännyköiden ja mesen uhreja. Jos joku käyttää niitä haitallisesti, eli toisin sanoen sosiaalisten kontaktien korvikkeena, ei kenenkään pitäis voivotella "aah voih, voijettä sua raukkaa". Pitäis sanoo, että "hei, teeppä reality-tsekk ja mieti miks sää noita käytät".


[14:26 29.6.2007] K.S.
Antti, mua itse asiassa itkettää paljon useammin selvin päin kuin humalassa :)

Joo, onhan se totta, että suuri osa siitä hauskanpidosta humaltuneena on periaatteessa kuviteltua, mutta ei se poista sitä että se voi myös oikeasti olla hauskaa. ihmiset kokevat sen vain eri tavoin.
Tuosta välinpitämättömyydestä olen edelleen sitä mieltä, että se on kodin välinpitämättömyyttä, joka pahimmillaan johtaa alkoholismiin ja päihteiden väärinkäyttöön ja siihen rappiotilaan, josta tässä ketjussa paljon huolehditaan.


[14:35 29.6.2007] K.S.
"Tekosyyt huumausaineiden käyttämiseen vaihtelevat aina trendien mukaan, vaikka oikeat syyt pysyisivät samoina."

Hyvin sanottu tuo!


[15:11 29.6.2007] P.T.
Tässä on paljon mielenkiintoista tekstiä ja erilaisia mielipiteitä.
Me katsotaan asioita eri näkökulmista kukin, joten on selvä että asioista ajatellaan eri tavalla.

Toivon että nuoret tosiaan tajuais sen että kännääminen ja/tai huumeisiin sekaantuminen ei tee nuoresta suosittua eikä kadehdittua. Päin vastoin, yleensä sellaisille naureskellaan perästäpäin.

Ei läheskään kaikki nuoret kännää, kyllä se on kuitenkin pieni osa jolla on siitä oikein ongelmia.
Kun kävelee kaupungilla ja katselee ihmisiä, niin eihän niihin tavallisiin tallaajiin kinnitä huomiota, mutta kun vastaan tulee joku ympäri päissään niin heti se kiinnittää huomion..ennen sitä on sivuuttanut monta sataa ihmistä.

Vain pieni osa nuorisosta on ongelmanuoria, se usein unohdetaan ja yleistetään kaikki nuoret samaan pakettiin.

Me vanhemmat voidaan näyttää omalla esimerkillä paljon, jos vanhemmat ryyppää ja rellastaa niin melko varmaan se periytyy käyttäytymisenä myös lapsiin..aivan kuten väkivaltakin.

Tämän päivän lehdestä luin että täydellinen tupakkakielto kotona tehoaa parhaiten lasten sauhutteluun ja tupakka koukuttaa kuin heroiini.
Passiivinen tupakointi tuhoaa lasten verisuonia ja altistaa heidän valtimonrasvoittumistaudille.
Tutkimuksen mukaan jopa pieni altistuminen heikentää lasten verisuonten toimintaa ja näitä vaurioita ei pystytä korjaamaan.
Joten miksi edelleen näkee äitejä jotka jopa lastenvaunuja työntäessään ovat tupakka suussa?
Ymmärrän sen että joku haluaa polttaa, mutta en vieläkään ymmärrä sitä miksi lähimmäisten olisi kärsittävä siitä...eikö tupakoijat todellakaan ymmärrä tekemäänsä pahaa omille lapsilleen ja esim. astmaatikoille?

Tää saa varmaan jokun polttajan takajaloilleen mutta tää on täyttä totta, viinalla vahingoitat lähinnä omaa kehoasi mutta tupakalla voit vahingoittaa pahastikin sinulle rakkaita ihmisiä!

Ei ole mitään syytä polttaa, jokainen syy on tekosyy.


[15:19 29.6.2007] J.H.
"Tää saa varmaan jokun polttajan takajaloilleen mutta tää on täyttä totta, viinalla vahingoitat lähinnä omaa kehoasi mutta tupakalla voit vahingoittaa pahastikin sinulle rakkaita ihmisiä!"

En polta, mutta tuon läträysriskin otan aina sopivan tilaisuuden tullen. Tosin sekin kirjoitusten mukaan aiheuttaa tuskaa lähimmäisille. Otankin sitten piilopullosta, ja khukaan ei shiitä khärsi.

Hyvää viikonloppua kaikille.


[15:27 29.6.2007] K.S.
Näin on Päivi-Marita.. noista nuorista se mitä sanoit. Se on aivan kuin että huonot uutiset leviävät vauhdilla kun taas hyvät uutiset eivät. Sanotaan että huonon uutisen kerrot 11 ihmiselle mutta hyvän 3:lle. Se kertoo jotain myös asenteista nuoria kohtaan ;)

Joo sellaiset vanhemmat jotka polttavat pienten lastensa lähellä ovat vastenmielisiä ja vastuuttomia. Lapsen kehityskaari on todella hauras ja immuunijärjestelmä vasta kehittyy, niin sauhuttelu siinä vieressä on täysin väärin. Itsekin taisin jäädä vähän pätkäksi röökaamisen takia varhaisteininä. Mutta se oli omaa vastuuttomuuttani ;)

MUTTA alkoholin vaikutukset ovat silti paljon vahingollisempia lapsiperheissä kuin tupakointi, ihan oikeasti. Kyllä meikä ainakin sietäisi paremmin tupakoivaa isää kuin väkivaltaista ja alkoholisoitunutta isää. Kumman itse valitsisit??


[15:43 29.6.2007] I.S.
Helppohan tässä loppupeleissä on huumeista ja viinoista, väärinkäytöistä puhua, mutta ei se todellisuudessa ole kovinkaan helppoa tunnistaa ystäväpiiristään tai lähimmäisistään synkkiä salaisuuksia.

Meinasin olla avautumatta, mutta nyt kun tämä asia tässä elää niin kerron tarinan 16-vuotiaasta tuntemastani pojasta, joka meni kaveripiirin mukana kokeilemaan kannabista. 18-vuotiaana kannabiskokeilut muuttuivat tiukempiin aineisiin ja ei ollut ensimmäinen eikä toinen kerta kun överien takia kaverit heittivät pojan ensiapuaseman oville ja juoksivat karkuun. Toisinaan rahat olivat vähissä, jolloin pään sopi sekoittaa vaikka kärpässienillä. Yhtenä päivänä samainen kundi tajus että pois on päästävä, haki opiskelemaan toiseen kaupunkiin ja meni rohkeasti mielenterveysaseman ovista sisään . Lääkäri keksi, että vika on päässä ja määräsi mielialalääkkeitä toisensa perään, alkoi uusi kierre.. Tuo kierre katkesi vasta muutamaa päivää ennen nuoren miehen 24-vuotis syntymäpäiviä.

Joskus vaan ei ole helppo huomata, että ympärillä tapahtuu..toisinaan ei edes halua huomata, vaan ummistaa silmät ja toivoo että kaikki on niinkuin ennenkin.


[15:51 29.6.2007] I.S.
Unohdin tietysti mainita, että minullekkin tuo oli pitkään sellainen tavanomainen tarina nuoresta, joka tekee tyhmiä valintoja..
Kunnes yhtenä päivänä jätin jäähyväiset pikkuveljelle ja tajusin joutuneeni keskelle jotain, mitä en toivo kenenkään joutuvan kokemaan.


[16:20 29.6.2007] K.S.
Olen pahoillani sun pikkuveljen puolesta, Ira :(

Isoveljeni sairastui masennukseen, mutta onneksi osasi itse ajoissa hakeutua psykiatrin juttusille ja elää nykyisin täyttä elämää.
Kaksi lukiokaveriani on ollut avoimella osastolla masennuksen ja toinen huumeriippuvuuden vuoksi, jälkimmäinen jopa pakkohoidossa. Tuttavapiirissäni on eräs joka sairastaa psykoosia, on varsinainen taiteilijapersoona. Eräs yläastekaverini alkoholisoitui jo teini-ikäisenä, kerran kun punkkua maistoi niin siitä ei irti päässyt. En sitten tiedä mitä hänelle nykyisin kuuluu.. toivottavasti parempaa.

Tämän tarkoituksena on sanoa, että itse en ainakaan pyri yleistämään asioita ja on tullut koettua ja nähtyä kaikenlaista enemmän ja vähemmän masentavaa.

Eli ei se tupakka maailmaa kaada, on paljon painavempiakin asioita kuin se.


[17:05 29.6.2007] J.M.
Unohtui sanoa noista huumeista Kirsille.. Kun epäilit mun yleistävän, että "alkoholista kannabikseen, kun ei riitä".

No hmm.. Mitä veikkaat, kuinka todennäköistä on että ihminen, joka ei oo koskaan kuulunutkaan kännäysporukoihin, vaan on kiltisti kotona tai muiden kavereiden kanssa viikonloppuisin, tarttuu yhtäkkiä huumeisiin?

Eiköhän se oo helpompi joutua paineen alle, jos liikut muita huumausaineita käyttävien porukassa. Enkä edelleenkään näe yleistäväni tossa lauseessani, sillä uskon, että ne fyysisetkin tekijät voi olla ainakin periaatteessa ihan yhtä voimakkaita.

En tiiä. En oo kokeillu. Ehkä joku täällä on? Nimettömänä saa tulla esiin myös, kiitos.


[17:09 29.6.2007] A.N.
"Helppohan tässä loppupeleissä on huumeista ja viinoista, väärinkäytöistä puhua"

Ei se välttämättä niin helppoa ole. Itse olen jättänyt kaikki lukuisat tosielämän esimerkit alkoholinkäytön haitoista kertomatta, nimenomaan siksi, koska se ei ole helppoa, eikä se välttämättä olisi oikein korrektiakaan ketään kohtaan.

Siksi Iralle ja Kirsille kiitos esimerkeistä.

Välinpitämättömyys ja alkoholi ovat symbioosissa keskenään. Kierre voi alkaa kummasta tahansa, mutta tuskin loppua, ennen kuin läträäminen on pääosin lopetettu.

Ja alkoholi tosiaan on portti huumeisiin vähintään siinä missä tupakkakin. Juoppo-Suomessa vain ei haluta tehdä asiasta tutkimuksia. Osittain se on tietysti politiikkaa, kansa pidetään kännissä ja "tyytyväisenä"

Sosiaalinen paine on nuorilla pirun voimakas. Siksi sosiaalisen paineen suuntaa pitäisi saada muutettua. Uskon, että jopa taiteella voisi olla tähän paljon sanottavaa. Olemmehan nyt aukeassa, niin tuollainen mielipide lienee ainakin oikealla osastolla :D

Ps. Tuo ei ollut tupakanpuolustuspuheenvuoro, koska en polta enkä myöskään tue tupakkaa.


[17:33 29.6.2007] P.T.
Sanotaan näin että niin alkoholi, tupakka kuin huumeetkin eivät koskaan kosketa vain yhtä ihmistä.

Aina pitää muistaa että näillä ihmisillä on läheisiä, he ovat usein se eniten kärsivä osapuoli.
Vaikka viina vahingoittaa vaan sitä juovaa, en tarkoittanut etteikö se silti tekisi surua ja murhetta läheisille.
Tarkoitin vain alkoholin lääketieteellisiä vaikutuksia ihmisiin, ne läheisten henkiset vammat saattavat olla vielä paljon pahemmat. Varsinkin jos juomiseen liittyy väkivaltaista käytöstä.
Perheväkivalta on vaiettu asia jota tapahtuu useimmissa perheissä kun kukaan uskoisikaan, eikä aina edes alkoholin vaikutuksen alaisena.

On asia niin tai näin niin mikään huumaava aine ei ole terveellistä ja jokaisessa meissä on omat hyvät ja huonot puolemme.

Taidehan on nykyään yksi terapiamuoto niin huumausaineriippuvaisilla kuin mielenterveyspotilaillakin, joten oikeassa Antti on kun kirjoittaa taiteen puolesta.

[17:40 29.6.2007] K.S.
hmm.. Janne, sä siis puhut ihan narkkareista vai? kun tuolla aiemmin sanoit: "Sanotaan, että kannabiksesta siirrytään usein kovempiin aineisiin... No, mitä veikataan, mistä siirrytään kannabikseen? Ehkä se on looginen askel, kun alkoholi ei ole enää tarpeeksi? Kun alkoholin tuottama lievä fyysinen hyvänolon tunne ja sosiaalinen iloittelu eivät enää riitä, vaan keho tarvitsee enemmän?"

Juopot on juoppoja, juopot rakastavat humalan tunnetta. Pilven polttaminen ja änkyräkännien vetäminen on kaukana toisistaan. Siis loogisempaa olisi väittää, että röökistä hasikseen ja sitä kautta kovempiin aineisiin, MUTTA kyllähän siihen on muitakin syitä kuin se pelkkä päihde. Jokinhan ajaa siihen, että siirrytään kovempiin aineisiin? Ja tässä palaan jälleen siihen, mitä kotona tapahtuu, että nuori edes __harkitsee__ kokeilevansa niitä.

Totta helkutissa paineet on isommat jos jengi ympärillä vetelee ties mitä butaaneja nokkaansa. Mutta siinä sitten onkin kysymys siitä, onko munaa ja viisautta lähteä veks siitä porukasta ;)
[18:08 29.6.2007] A.N.
"Taidehan on nykyään yksi terapiamuoto niin huumausaineriippuvaisilla kuin mielenterveyspotilaillakin, joten oikeassa Antti on kun kirjoittaa taiteen puolesta."

En tosin tarkoita taideterapiaa, vaan taidetta päihteidenkäyttöä ennaltaehkäisevänä asiana. Tähän asti kun on totuttu, että taiteilijat ovat lähinnä jonkinlaisia päihdeikoneja eli lähinnä ovat kannustaneet omilla sekoiluillaan taiteilevia nuoria päihteiden käyttöön eikä päinvastoin, niinkuin asioiden oikeasti pitäisi olla.

Toki taideterapiakin on varmasti ok, en sitä kiellä.

"Juopot on juoppoja, juopot rakastavat humalan tunnetta. Pilven polttaminen ja änkyräkännien vetäminen on kaukana toisistaan."

Ihan aikuisten oikeasti suuri osa ihmisistä tai jopa kaikki on kuitenkin sellaisia, jotka halutessaan kykenevät rakastamaan noita kumpaakin ja vielä kaikkia muita päihteitä lisäksi, jos vain mahdollisuudet tarjotaan. Eli tästä näkökulmasta alkoholilla, kannabiksella, LSD:llä, tinnerillä, nuuskalla, Khat-huumeella tai diapamilla ei ole loppujen lopuksi mitään eroa keskenään. Niin kauan kuin vaikkapa peruskoulun yläasteelaiset osaavat luetella enemmän päihteiden kuin esim. perhosten nimiä, ovat asiat tässä yhteiskunnassa siltä ja vähän muiltakin osin päin helvettiä.

"Mutta siinä sitten onkin kysymys siitä, onko munaa ja viisautta lähteä veks siitä porukasta"

ja aika paljon muustakin


[18:20 29.6.2007] K.S.
oikeessa oot Antti, myönnetään :)


[21:56 30.6.2007] A.N.
Kiitos, kiitos. En lähde kiistämäänkään :) Mutta en minäkään niin tiukkapipo ole, etteikö sitä nyt joskus vähän voisi, jos mieli tekee ja tähtien asento on suosiollinen... ;) Lähinnä kai olen tässä hyökännyt vastarintaa sitä kohtaan, että nykyään pämppäyksestä ja muusta huumeilusta on tuntunut tulevan yllättävän suurelle osalle se pääasia elämässä, viikosta ja vuodesta, pahimmassa tapauksessa jopa päivästä toiseen toistuva. Se on hyvin ikävää, koska minusta elämässä on muut asiat kuitenkin paljon tärkeämpiä ja ensisijaisempia kuin itsensä myrkyttäminen. Ja samaan syssyyn kuuluu myös vastustukseni nuorten juomista kohtaan. Nuoruus on kasvun aikaa. Eipä silti, en minäkään aina ole ajatellut näin, mutta nyt katson, että minun tulee näin ajatella. Kyse on siis myös valinnasta. Suosittelen myös samaan syssyyn kaikille maratonin juoksemista, siitä tulee hyvät fiilikset, terveelliset "humalat" ilman pahoja sivuoireita :) Ainakin, jos hyvin sujuu.

Edellinen sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty