Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Onko Aukealaisten ikä romahtanut

[14:35 4.11.2008] P.H.
Kysymys siksi, kun viimeaikaisia kuvia katsoo, ei niissä juuri ole mitään samomaa/taiteellisuutta, turhiä räpsyjä, kotialbumikuvia.
Takuulla sen kameran mukana tullutta opasta ei ole luettu, vaan lähdetty ulos ja räiskitty sinne tänne.
Kun edes siinä vaiheessa ajateltaisiin kaksi kertaa tai usaeammin, kun kuva tuodaan tänne Aukeaan esiin.
Ja ei tarvitse vetää sitä kuuluisaa hernettä nenään.
Piti kirjoittaa tämä, kun totaallisesti vain turhauduin.....


[15:49 4.11.2008] vanha parru
Minusta taas tuntuu että aukean on täyttänyt väsähtäneet keski-ikäiset, jotka tunkevat tänne löysää kotialbumikuvaa. Mieluusti tänne saisi laittaa uutta ja oivaltavaa kuvaa, niin nuoret kuin vanhatkin kuvaajat.


[16:14 4.11.2008] P.H.
Kyllä uudet ja oivaltavat kuvat ovat tervetulleita ikään katsomatta.
Mutta juuri nyt on toisenlaiset fiilikset, kuvia katsoessa.


[17:28 4.11.2008] P.T.
Enpä tiedä iästä mutta luvattoma huonoja kuvia tänne on kyllä lähiaikoina tullut.

Jotenkin tuntuu että vanhemmat ihmiset ottais sen tapaisia räpsyjä joita täällä nykyään on.

Kun saa uuden kameran niin kuvat tuntuvat hurjan hyviltä ja sitten ne lätkästään aukeaan. Valitettavasti osa näistä kuvista ei ole edes kotialbumikamaa. Roskakori sopii paremmin.

Olen ilkeä nyt, mutta kyllä täällä sais moni kuvaaja katsoa kuviaan paljon kriittisemmin.

[22:02 4.11.2008] minä
Aika taitava pitää olla jos kuvan perusteella osaa päätellä kuvaajan iän... :D No, ehkä joskus on mahdollista tunnistaa nuoren tai nuorekkaan kuvaajan otos.

En ole juuri huomannut muutosta kuvien tasossa; jos käytetään Aukean pisteytysskaalaa, niin suurin osa on edelleen 1-2 pisteen kuvia, 3 pisteen kuvia on myös aika paljon, mutta 4 saati 5 pisteen kuvat ovat jo harvinaista herkkua.


[08:44 5.11.2008] M.H.
Kysymys pitäisi kuulua ennemminkin onko aukealaisten keski-ikä päässyt kohoamaan turhan korkealle?
Uskallusta, yritystä, näkemystä ja taiteellisuutta puuttuu. Kuvat ei puhuttele.

Vanhat kubbet kuvaa lintuja auton ikkunasta eikä panosta nykypäivän pimiötyöskentelyyn riittävästi.
Oliko riittävän hyvin kärjistetty?

Eikö vanhuksilla ole sanottavaa? Vai eikö he osaa tuoda sitä riittävästi nähtäville?

Tällähetkellä kun katsoo parhaita töitä (pisteiden mukaan), niin kyllä se keski-ikä pyörii siellä karvan alle kolmessakympissä.
Tai ehkä vähän yli.[09:08 5.11.2008] P.T.
Kyllä kuvien taso On romahtanut ihan yhtäkkiä huomattavasti.

Pisteistä sitä ei kyllä huomaa koska näyttää nyt siltä että kohtalaisen heikotkin kuvat saavat yllättävän paljon pisteitä ja myös kehumisia.

Onko siis porukka vaihtunut?
Missä on ne kuvaajat joiden kuvissa on "potkua"?

Mä alan tuntemaan itseni jo palstan vanhukseksi ja pahikseksi:((
Uskallankohan kohta enää edes sanoo ihan rehellistä mielipidettäni ilman että mut lynkataan....
[14:18 5.11.2008] P.K.
Älä Päivi-Marita missään nimessä lopeta kommentointia, päinvastoin. Niin kauan kuin olet mallioppilaana kommenttiesi määrässä ja vielä siinä, että perustelet ne, niin se on vain positiivista.

Keski-iän romahtamisen voi nähdä enintään siinä, että kommenttien laatu on usein vielä huonompi kuin useimpien kuvien. Minusta se on huolestuttavampaa kuin se, että huonoistakin kuvista halutaan kommentointia.


[14:35 5.11.2008] aivopierut
haisee vaan pahemmalle mitä vanhemmaksi tulee. parempi olisi lopettaa ajoissa.
Tulispa jo nuorten aikakausi aukeaan, kuvistä päätellen sivustolla suurin osa on koko tylsistyneitä ämmiä ja ukkoja kuvaamassa petuniaansa


[15:53 5.11.2008] P.T.
Heh..nauratti lähinnä toi aivopieru-kommentti:)

Mä myönnän olevani vanha tylsistyny ämmä, mutta miksikäs sinä et uskaltanut kirjottaa omalla nimelläs?

Onko oma identiteetti vielä hakusessa?

Kyllä se sieltä toivottavasti pikkuhiljaa nousee esiin kun täytät 12 vuotta...


[20:44 7.11.2008] K.U.
Kaikki olemme olleet nuoria ja kaikki tulemme vanhoiksi pälä pälä pälä...
Ei kai tää nyt mikään ikäkysymys ole. Kyllä kivasta kuvasta voi sanoa että se on kiva, vaikkei kuvaaja tai kommentoija olisikaan mikään alan asiantuntija. Tarkoitus on kannustaa, vaikka pitäähän asiallista kritiikkiäkin antaa. Loistotyöt erottuvat oikein huolella, kun on vähän kotialbumikamaa ympärillä. Rypyt pois otsalta sekä vanhat että nuoret!


[09:45 8.11.2008] MJ
Jos vertaa nykyistä Aukeaa ulkomaisiin saitteihin, niin nykyään useiden kuvien heikko taso (sanoman puuttuminen) on silmiin pistävää. Tämää johtuu mielestäni siitä, että Aukeassa mikä tahansa kuva saa julkaisuluvan. Jos Aukeaa halutaan mainostaa korkeatasoisena valokuvien julkaisupaikkana, niin silloin skriinausta tarvitaan. Valokuvan taso ei voi olla iästä kiinni!


[16:16 8.11.2008] T.R.
"niin nykyään useiden kuvien heikko taso (sanoman puuttuminen)"

Sinunko mielestäsi kuvan esteettinen arvo ei riitä tekemään siitä hyvää, vaan se vaatii aina jonkun syvällisen sanoman? Eikö kauneus taikka rumuus sinänsä voi olla arvo?
Tiedätkö kuinka tuore asia taiteen historiassa on tuollainen "sanoman" korostaminen?
Kuka sinusta olisi se henkilö jolla on oikeus päättää kenen kuvassa on riittävästi "sanomaa" jotta sen voi julkaista?
Pitäisikö kuvan julkaisuun vaikuttaa se mitä "sanomaa" siinä julistetaan?

"skriinausta"
Onko sinulla jokin syvällisempi sanoma siinä ettet voi käyttää suomenkielistä sanaa? Liittyykö se siihen että "ulkomaiset saitit" ovat sinusta parempia?
Mikä muuten on "saitti"? Onko se esim. sivusto, jos on niin miksi et käytä suomen kielistä sanaa siitä? Tuoko fingelska sinulle enemmän arvonantoa?


[17:27 8.11.2008] MJ
Vastaus Timo Rasimukselle: aikaisemmin tässä osiossa oli jo kommentti siitä, että uskallusta, yritystä, taiteellisuutta ja näkemystä puuttuu, kuvat eivät puhuttele; lyhennettynä kyseinen lause (oma tulkintani) = sanoma puuttuu. Saitti = www-sivusto ja kyllä usea niistä ulkomaisista www-sivustoista on korkeatasoisempi kuin nykyinen Aukea. Skriinaamisella (yleinen sana, jota käytetään mm. lääketieteessä) tarkoitetaan seulontaa. Toivottavasti ymmärrät nyt, kun vieraskieliset sanat on suomennettu juuri sinua varten.


[18:46 8.11.2008] S.S.
Timo, tuskin kukaan odottaa miehen joka maalaa seminaivistista toritaidetta mitään sisällöstä ymmärtävänkään!


[01:00 9.11.2008] T.A.
kuvien laatuun en niin paljon ota kantaa, kun en joka kuvaa ehdi katsomaan, mutta kuvien määrän lisääntymiseen kyllä.
Kuvia tulee nykyään paljon enemmän, kuin aiemmin ja syynä lienee digikuvauksen räjähdysmäinen lisääntyminen. Eli ei tarvi skannata enää.
On vain niin helppoa laittaa kuva esille ja jopa vielä "photarilla" käsiteltynä.
Olen varmaan nitä vanhoja pieruja jotka kuvaa vaan petunioita tai jtn, mutta filmi on silti parasta mitä tiedän. vielä.


[01:18 9.11.2008] T.R.
Santtu...

Ainakaan minun kuvataiteeni ei ole photarin suodattimilla leikkimistä, eikä sisältö mukataidetta. Mutta ihan miten vain.

Taitaa sinulta muuten jäädä se toritaidekkin tekemättä. Vaan mikäs siinä jos sinä "koet". Kokeminen olikin stallareilla kova sana -70 luvulla.


[01:26 9.11.2008] T.R.
M.J.

Ymmärrän sanat ilman suomennoksiasikin. Minua vain huvittaa tuo sinun ylimielinen tyylisi vaatia kuvilta jotain salaperäistä sanomaa ennen kuin niitä saisi laittaa tänne. Samoin minua huvittaa tapasi leikkiä hienoa ujuttamalla lauseisiisi fingelskaa. Aivan kuin kuvittelisit siten sanomasi olevan syvällisempi. Onneksi sinulla tuntuu olevan ritari hohtavassa haarniskassaan valmiina haastamaan jokaisen joka ei ole kanssasi samaa mieltä.

Skriinaaminen voi olla yleinen sana lääketieteessä, muualla tuskin on. Pitäisikö minunkin alkaa leikkimään täällä ammattisanastollani ja harrastusteni slangisanoilla?


[03:27 9.11.2008] T.T.
Ihan vaan muutama tällänen aloittelijan kysymys. Mistä mä tiedän onko mun valokuvat muka- vai toritaidetta, et osaan sit laittaa ne oikeelle osastolle??? Ja sit et voinko mä skriinata mun kuvat photarin filttereillä vai täytyy mun ostaa skanneri ja mitä asetuksia te ootte käyttänyt?


[04:13 9.11.2008] M.Y.
Ilmoittaudun uteliaaksi kuulemaan lisää "toritaiteen" ja syvällistä sisältöä syöneiden kuvien toistensa absoluuttisesta poissulkevuudesta.


[08:08 9.11.2008] MJ
Timo, kuka sua estää käyttämästä slangia? Onko täällä Aukeassa jonkin säännöstö sille, miten sen jäsenet voivat itseään kirjallisesti ilmaista? Voin myös vakuuttaa sinulle, että Aukeassa en tunne yhtäkään henkilöä henkilökohtaisesti, joten nämä mainitsemasi haarniskaan pukeutuneet ovat minulle tuntemattomia, mutta ehkä heillä voi olla samanlaisia ajatuksia kuin minulla. En tiedä. Ihmettelen tapaasi hyökätä henkilökohtaisesti minua vastaan. Olemmeko mahdollisesti tavanneet jossakin aikaisemmin?


[10:12 9.11.2008] Valokuvauksen ylläpito
Olkaa hyvä ja käykää lukemassa miten laadunvalvonta toimii Aukeassa. Aukeaa pyöritetään vapaaehtoisin voimin johon voi osallistua kuka tahansa Aukean käyttäjä. Jos haluaa vaikuttaa Aukeassa julkaistavien kuvien laatuun, helpointa on antaa kuvaajille rakentavaa palautetta jotta he voisivat kehittyä ja jatkossa julkaista parempia kuvia. Jos käyttäjän mielestä Aukeassa on julkaistu kuva jonka taso ei ole riittävä, voi käyttäjä helposti pyytää laadunvalvojan oikeudet ja jatkossa vaikuttaa julkaistujen kuvien laatuun jälkikäteen.

Viimeksi kun tästä valokuvauspuolen kuvien laadusta oli käyttäjiltä kovasti purnausta keskustelupalstalla, ei laadunvalvojiksi ilmoittautunut yhtään ainutta uutta käyttäjää. Jos kaikki haluavat vain valittaa eikä kukaan ole valmis tekemään asialle mitään, on tällaiset keskustelut täysin tarpeettomia.

Kiitos niille käyttäjille jotka jo toimivat laadunvalvojina.


[15:34 9.11.2008] T.T.
Valokuvauksen ylläpidolle.

Miten laatua voi valvoa, jos ei ole määritelty laatuvaatimuksia? Mun mielestä täällä ei selkeästi ole ilmaistu mitä julkaistavalta kuvalta vaaditaan.

Joitain kuvia on mun huomioni mukaan poistettu, mutta onko siinä joku linja? Mä voin kyllä alkaa valvomaan laatua. Mutta määrittäkää se laatu ensin.


[15:54 9.11.2008] T.T.
Ja vielä. Tuolla näytti olevan, että laadunvalvojille on tarkempi ohjeistus. Miksei sitä ohjeistusta sitten ole julkisesti näkyvillä, kerran sellainen on?

Toisaalta täällä ei olla edes samaa mieltä siitä, mikä on laadukas kuva. Jotkut kokevat kuvan hyvinkin erilailla kuin toiset. On perinteisesti kuvaan suhtautuvia ja sitten vapaamielisempää porukkaa. Ja tämä aiheuttaa sen, että mitään selkeää linjaa ei oikein pysty rakentamaan.

Eräs mua vaivannut asia on, että mielestäni valokuvalla voidaan tehdä kuvataidetta, mutta kuvataide ei voi koskaan olla valokuvataidetta. Jos joku nyt ymmärtää mitä tällä tarkoitan.

Nämä on vaan mun mielipiteitäni. Enkä ole saanut mitään koulutusta sen enempää valokuvaan kuin taiteeseenkaan. Voi siis olla, että olen väärässä ja enemmän ymmärtävät näkevät asian jotenkin muuten.


[16:30 9.11.2008] P.H.
Mä en sit ymmätänyt kait.
Koska mielestäni kuvataide on ja voi olla valokuvataide.
Pidin äskettäin näyttelyn joista osa kuvista oli perinteisiä ns. valokuvia ja osa mielestäni puhdasta kuvataidetta mutta valokuvilla.[16:31 9.11.2008] Juha Saransalmi
Olen aivan samaa mieltä Teemun kanssa. Ilman laatuvaatimuksia on hankala valvoa laatua - ja mitä jos nykysysteemillä nykyiset laadunvalvojat ovat eri mieltä keskenään. Ei yhden valvojan ehdotuksella välttämättä ole mitään vaikutusta, jos ei ole ensin määritelty niitä yhteisiä laatukriteerejä.

Erityisen hyvä pointti oli Teemun mainitsema laadunvalvojien tarkempi ohjeistus, josta taas ylläpito mainitsi. Juuri meidän kuvaajienhan sellaiset ohjeet täytyisi ensin tietää, että kummallakin "joukkueella" olisi samat "säännöt".


[17:03 9.11.2008] T.T.
En Pirkitta tiedä mihin näyttelyysi viittaat. Täällä pitämäsi vai ihan jossain muualla?

EDIT:

En tiedä onko tää saivartelua, mutta taisit sanoa sen juuri itse: "osa mielestäni puhdasta kuvataidetta mutta valokuvilla". Eikö se sitten juuri olekin kuvataidetta, eikä valokuvataidetta?

Vai ymmärsinkö sanomasi jotenkin väärin?

Nämä näyttelyt ovat vielä huomattavasti yksittäistä kuvaa ongelmallisempia. Mielestäni iso osa näyttelyistä (enkä puhu nyt sinun näyttelyistäsi Pirkitta) Joutaisi varastoon saman tien. Siellä saattaa olla x määrä kuvia joista 10 - jotain prosenttia on kelvollisia. Mielestäni näyttelyn kaikkien kuvien tarvitsee täyttää laatuvaatimukset. Eli mitataan sen heikoimman lenkin mukaan. Jo pelkästään näyttelyn kuvien laadun iso heittely olisi mielestäni syy siirtää se varastoon.


[10:19 10.11.2008] P.H.
Ei täällä pidettyyn vaan Hyvinkäällä jossa esillä oli 55 työtä.
Saivarteluun, ehkä ilamisin asian väärin tarkoituksenani on sanoa, että valokuvataide on yhtä kuin kuvataide, eli sen pitäisi olla yhtä arvostettua, ja on olemassa luokka kuten valokuvataide.
Eli valokuva voi olla esim. hyvinkin kuvataidetta muistuttavaa, mutta loppupelissä se kuitenkin on valokuva.
Meniköhän nyt itsekin sekaisin, no joo toivattavasti saat selvän:)
Onneksi koska keväällä sain apurahan kaupungilta juuri valokuvataidetta varten.


[12:35 10.11.2008] Pavel Plots
Se että joku saa apurahaa kotikukka kuvilla mihin on shopattu taustat tai muuta vastaavaa "taidetta" höystettynä tyhjillä nimillä, luo itselle uskoa tulevaisuuteen


[14:45 10.11.2008] T.T.
Niin Pirkitta voit olla oikeassa. Mun mielestä kuitenkin jossain kulkee raja, missä valokuvasta tulee jotain muuta kuin valokuva ja sen jälkeen sitä arvioidaan ihan toisilla kriteereillä kuin valokuvaa.

Eihän mikään ole tietenkään kiveen hakattu ja jollain tavalla on turhaakin miettiä mihin luokkaan mikäkin kuuluu. Toisaalta näiden rajojen poistaminen aiheuttaa, sitten sen ettei voida luoda juuri minkäälaisia määritteitä hyvälle valokuvalle.

Parhaimmillaan näiden määritteiden ja rajojen hämärtyminen johtaa upeisiin lopputuloksiin, mutta huonoimmillaan koko valokuvauksen alamäkeen ja rappioon. Mä uskon kuitenkin, että tiukoistakin rajoista huolimatta, ne yksilöt joilla tarpeeksi lahjoja on, menevät rajoista läpi ja oikeuttavat tekonsa työnsä lopputuloksella.

Ei tämä aina niin yksiselitteistä ole. Mutta hyvä, että näistä keskustellaan.
[17:15 10.11.2008] P.H.
Hei Pavel
Mistä päättelet että apuraha on tullut ns. muokatuilla kotikukkakuvilla, ei vaan muilla kuvilla ja ansioilla.
En julkaise täällä kaikkea sentään...:)
Teemu
Jossain se raja ehkä on ja usein se on katsojan silmissä, olen varmaan huono selostamaan mutta olen varma että olet oikeassakin.
Tuohon samaan mihin uskot uskon myös minä, - rajat jossain on joskus sanottu että ne on tehty rikottavaksi.
No joo keskustelu se on hyvä asia, ja hyvä asia on myös se että kuvat ovat erilaisia, näkemykset ovat erilaisia, kuten mielipiteetkin ovat erilaisia ja loppupelissä me kaikki olemme erilaisia.
Mitähän taas tällä yritin sanoa;)

Oiekein hyviä kuvaushetkiä vain kaikille.
Pitäisi itsekin lähteä kuvailemaan kun taas ehtisi,vähän harmittaa että on muiden harrastusten parissa kiirettä, mutta kyllä se vielä siitä, ehkä viikon kahden päästä:)


[22:46 10.11.2008] S.L.
Tässä nyt sotketaan ikä ihan liittymättömästi, kun muuta vittuilukeinoa ei keksitä. Ajan mittaan asiat, jotka osuvat ristiin oman katsomuksen kanssa, on pakko perustella muulla kuin vastapuolen iällä. Tällöin herää jo kysymys, onko itsessäänkin ollut vikaa silloin ennen, kun teinipoika yritti todistaa sinulle maapallon olevan pyöreä. Saatoit naurahtaa, että älähän teini väitä tuollaista, mutta kun teini on kolmekymppinen ja väittää yhä samaa, silloin on naurajan itsekin peiliin katsottava kun ei toisen ikä käy perusteeksi kaikkeen. Siispä tulos = vajokki hömelö suden kasvatti. Lol!

Miettikääpä nyt, onko ikä vahvin tekijä, joka saa ihmisen laittamaan tänne vasta-alkajain ruman kuvan. Pikemminkin syy on kokemattomuus (=ei tiedä, millainen taso Aukeassa). Nuori ja potentiaalinen kuvaaja tuskin pistää yhtä hienoja kuvia kuin kymmenen vuoden päästä voisi pistää, mutta ei tällainen kuvaaja sitten ole huonokaan joten eipä liity asiaan! Jos onkin, yhtä hyvin voisi olla nelkytä vee.


[23:12 10.11.2008] R.M.
Luulen kanssa, että "kokemattomuudella" on enemmän vaikutusta, kuin iällä. Tuskinpa meissä nelikymppisissäkään montaa kuvaaja löytyy, jotka heti kameran käteensä saatuaan paukuttaa aukeaan nelosen kuvia, kyllä kai sitä sontaa pukkaa sieltäkin alkuunsa... Täällä on kuitenkin hyviä kuvaajia ihan joka ikäryhmässä, tai mistäpä tässä lopultakaan tietää, minkä ikästä tää porukka on, joka tapauksessa kaikkia yhdistää sama harrastus... Siksi ihmettelenkin toisinaan lähes vihamielistä ilmapiiriä.
Raija petuniankuvaaja


[09:24 11.11.2008] P.T.
En mäkään usko tuohon ikäkysymykseen.

On kuvaaja sitten nuori tai vanha ja löytää sivut joihin ajattelee laittavansa kuvia niin ne ekat kuvat voi tosiaankin olla aika räpsyjä.

Kyllä mä kannatan edelleen sitä muutaman kuukauden kuvien katselua ja kommenttien lukemista ennenkuin laittaa yhtään kuvaa esiin.

Mä nyt en ole mikään untuvikko ja kun laitoin ekan kuvan esiin vanhaan aukeaan niin kyllä mä puolisen vuotta seurasin mitä täällä tapahtui ja millaisia kuvia täällä oli.

Samalla sitä huomasi kuinka paljon oli "Paska kuva" kommentteja plus muuta sontaa ja sitten kun lopulta sen ekan kuvan laittoi niin ei odottanutkaan kovin suuria hurraa huutoja:))

Yllättävää kyllä mun eka kuva sai parhaat pisteet mitä mulla on täällä ollut...uskon että palstan pitkällä seuraamisella oli jotain tekemistä sen kanssa että en laittanut palstalle ihan mitä sattuu.

Ikä ei ole ratkaiseva tekijä vaan oma vähän kovempi kritiikki omia kuviaan kohtaan.
Paljon mulla on koneella hyviäkin kuvia mutta ne on hyviä vaan mulle. Niissä on tunnearvoa jota muut ei taatusti näe eikä koe.

Sellaisia ei kannata laittaa esiin.Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty