Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Suvaantuneet kostokommentit

[02:12 13.11.2008] S.S.
No niin, taitaa olla aika aloittaa tällainen hauska palsta, eli minkälaisia kiukkuisia / hauskoja vastakommentteja olet saanut omiin kuviisi annettuasi negatiivista palutetta?

kirjoitin Laura Tidenbergin kuvaan *Iltarusko*

"Kontrasti ei pelasta pehmeää ja tylsää räpsyä."

Ja vastauksia tuli kuvaani *Closer to Gray*

-"Köyhä kuva, nolo, etten sanois". Laura Tidenberg

-"Noh, eipä näissä kuvissa oo kontrastista mitään hajua, pornoo vain & pesän tutkailua karvoilla tai ilman".. Harri Salo

...nämähän ovat vielä tosi tosi lieviä kommentteja,mutta sopivat hyvin esimerkiksi. Minua henk. koht. ei haittaa pätkääkään minkäänlaiset kommentit, mutta mielestäni on hyvä tuoda esille tällaisia tapauksia jotta kaikki tietäisivät että missä Aukeassa nykyään mennään ja jotta ihmiset ottaisivat vastuuta sanomisistaan.


[06:05 13.11.2008] T.V.
Otan mieluummin vastaan kostokommentin kuin sen, että kommenttini katoaa kuvan alta. Näin kävi kerran, ja tuolloin olin erityisesti nähnyt vaivaa kommenttiini. Se sisälsi useita harkittuja lauseita.

Mutta mitä tässä Laura oikein kostaa sinulle? Annoit kenties sen verran ylimalkaisen arvion, että hänen oli vaikea löytää sille perusteita, mikä taas pakotti hänet etsimään perusteita omista kuvistasi. Matkansa päätteeksi hän halusi kostaa yhtä tympeällä merkinnällä omaan albumiisi. Tosin hänen käyttämänsä termit "köyhä" ja "nolo" ovat kenties vieläkin laveampitulkintaisia kuin "pehmeä" ja "tylsä".

Loppujen lopuksi, oppimista on tapahtunut. Näin haluan uskoa. ;)


[08:39 13.11.2008] P.T.
On aika outoa että kuvaaja poistaa itse kommentit kuvansa alta.

Mitä järkeä on yleensä laittaa kuviaan esiin jos haluaa vaan kehuja+hymistelyä.
Sehän vie pohjan koko kommentoinnilta jos herkkänahkainen kuvaaja vetää herneen nenäänsä ja poistaa rakentavat kommentit.

Ymmärrän jos nimetön "paska kuva" kommentti otetaan pois, koska sehän ei kerro oikeastaan mitään. Luultavammin vaan sen että kommentoijalla on paha päivä.

Kostokommetteja ja kostoykösiä tulee, sillehän ei voi mitään. Mä en tajua miks yleensäkään kostaa kenellekään. Sellainen kuvaaja ei kunnioita valokuvausta joka kostaa huonon kommentin kommentoijan kuvaan.

Miks pitää katsoa yleensäkään kuvaajan nimi ennen kommenttia? Multa on kyllä muutamasta kuvasta ikävästi jäänyt myös kuvan selostus lukematta ja sen takia oon kirjoittanut sekavia kuvan alle, kun en vaan halua katsoa kuvaajan nimeä ennen kun oon kommenttini lähettänyt.
Joidenkin kuvaajien kuvat tietenkin tunnistaa vaikka ei luekaan nimeä:)

Tuo Lauran kommentti nyt ei kovin pahalta näytä, ehkä hän ihan tosissaan on Santun kuvasta tuota mieltä..
Makuasiat kun ei aina kohtaa.


[08:49 13.11.2008] R.V.
En itse ymmarra noita kommentin poistamisia. Mielumminkin jatan ne siihen, jotta kommentoija ymmartaisi ehka myohemmin vahan haveta sita ja parantaa tapansa - jos kyse on havyttomyydesta.

Santun ja Lauran kommentointi on aika iisia ja voi olla, etta molemmat ovat oikeasti tuota mielta. Mutta sitakin on nahty, etta saa itse antaman kritiikin takaisin oman kuvansa alla. Eli ikaankuin kopioidaan toisen kommentti, josta on ilmeisesti vedetty hernetta nenaan. En veda esimerkkia tahan, koska en halua jatkaa kostokierretta.


[20:13 13.11.2008] M.J.
Täällä tapahtuu myös kiusaamista eli kuvien alle käydään kommentoimassa asiattomia. Näin on nyt tapahtunut viimeisen viikon aikana sen jälkeen, kun annoin tuta eräälle keskustelupalstalla minua vastaan hyökänneelle henkilölle. Kuvien kommentointi on OK, mutta asiaton käyttäytyminen ei. Olen poistanut kuvista kaikki kommentit.


[10:58 14.11.2008] P.T.
Tuollaista käyttäytymistä on joka sivustolla.

Olisit vaan antanut olla kommentit paikoillaan, et sinä siinä olis huonoon valoon joutunut.

Kiusaaminen on tän päivän asia, tarhoissa, kouluissa, työelämässä, harrastuksissa, naapuruus-suheteissa ja ihan joka paikassa.

En ymmärrä miksi, onko kateutta liikaa vai mikä laittaa ihmisen kiusaamaan toista?

Mä sain koulussa turpiini kun puolustin kiusattuja, työelämässä jouduin lähes tappeluun saman asian takia ja nyt olen saanut varmaan yhtä paljon haukkumisia kuin tietyt kansanedustajat konsanaan:)

Suosittelen kaikille vapaaehtoistyötä, siinä jos missään saa paskaa niskaansa kuormakaupalla:)

Älä välitä jos joku yrittää kiusata.
Mua on lähes mahdoton kiusata koska en todellakaan välitä paskan hailua siitä mitä muut musta ajattelevat.
Oon valmis nauraan kaikelle sille sonnalle jota mua vastaan on heitetty:))

On se hienoa ajatella että muakin sentään joku kadehtii - sitähän kiusaaminen yleensä on:))

En ole huomannut tällä palstalla kiusaamista, mutta en lukenut sun kuvas alla olevia kommentteja joten en tiedä mistä siinä oli kyse.

[12:11 14.11.2008] P.H.
Samaa mieltä Päivi-Maritan kanssa, ehti mokoma vaan kirjoittamaan nuo lauseet ensin.
Näin se on,- on kampattu, potkittu, hakattu, syrjitty jne, ei pidä olla erilainen:)
Ja tuo vapaaehtoistyö, jota itsekin harrastan erilaisia, niin lokaa tulee että voisi saavilla kantaa.
Mitä noista, itse tietää mitä on ja mitä osaa, se ainakin itselleni riitää, muut on navetassa=)


[22:56 14.11.2008] K.E.
Niin metsä vastaa, kun siihen huudetaan. En todellakaan tarkoita, että negatiivisia kommentteja ei saisi esittää, mutta joskus voisi miettiä, miten ne esittää. Asiallisesti esitetty negatiivinen palaute menee varmasti paremmin perille kuvaajalle kuin jonkinasteisen ilkeyden muotoon puettu sanoma. Kostokommentit on lapsellisia, mutta jos niitä alkaa useinkin saada, voisi ehkä olla paikallaan vilkaista peiliin ja miettiä oman kommentointinsa tyyliä. Näin voisi Aukeasta muodostua rakentavampi paikka myös niille huonommille kuvaajille kehittyä.


[23:50 14.11.2008] M.H.
Kunnioitan, että löytyy ihmisiä, joita tämä koheltaminen ei ole vienyt mukanaan eli Kaisa Erkkilälle kymmenen pistettä.


[00:32 15.11.2008] mää
Harmi vain, että Kaisan kommentti - vaikka sinänsä olen samaa mieltä, että näin sen pitäisi olla - ei tosimaailmassa päde; metsä vastaa monesti ihan eri tavalla kuin sinne huudetaan. Kokemuksesta tiedän, että vaikka kommenttinsa yrittäisi antaa kuinka ystävälliseen sävyyn, rakentavasti ja kannustavasti, mutta silti rehellisesti, niin SILTI joku vetää herneen nenäänsä siitä että hänen täydellistä kuvaansa HAUKUTAAN ja käy heittämässä ykkösiä ja ilkeitä vastakommentteja omille kuvillesi.


[14:29 15.11.2008] P.H.
Sen verran on jatkettava, en nyt tiedä ymmärsinkö oikein.
En tiedä tarkoittaako itseni kohdalla Kaisa tuota kommentointia.
Jos näin on, siihen älähdän, koska en harrasta kostokommentointia (päinvastoin ne tulee minulle, mutta en niistä ole koskaan välittänyt)enkä myöskään harrasta ilkeilyä kenellekään.
Tiedän mitä osaan, ja sen takana seison (no ainakin kuvaannollisesti)
Ja se riittää minulle, tosille ei.


[18:14 15.11.2008] K.E.
Anteeksi Pirkitta, jos ymmärsit kommenttini olleen osoitettu sinulle. Näin ei todellakaan ollut tarkoitus, oma kommenttisi vaan sattui oleman siinä edellisenä. Olet kommenteissasi varsin asiallinen enkä ole niissä huomannut ilkeilyä. Ajattelin aivan yleisellä tasolla tuoda esille oman ajatukseni kommentoinnin tyylistä. Kun olen jonkin aikaa Aukeaa seurannut ja kommentteja lukenut, olen monasti jotain kommenttia lukiessani ajatellut, että "tuonkin asian voisi sanoa paljon rakentavammin". En ala ketään osoitella sormella, herättelen vaan itse kutakin ajattelemaan, voisiko ne sanansa ehkä asettaa toisinkin. Mutta tällaistahan tämä kommentoinnin hankaluus on. On eri tyylejä esittää asia ja aina se mahdollisuus, että toinen ymmärtää sanomisesi eri tavalla kuin olit sen tarkoittanut.


[20:28 15.11.2008] M.J.
Mää on ihan oikeassa. Täällä on monenlaista henkilöä ja aina on joku, joka vetää herneen nenään. Kostaminen on typerää ja aiheuttaa varmasti kostajalle negatiivista energiaa ja pahaa mieltä. Vaikka sanotaan, että kosto on suloista, niin sitä se ei todellakaan ole. Kunnioitan henkilöitä, jotka osaavat antaa negatiivista palautetta rakentavasti ja henkilöä loukkaamatta.


[11:30 16.11.2008] P.T.
Negatiivisen kommentin antaminen on tosi vaikeaa niin että kommentin sanamuoto ei saa kuvaajaa vetämään hernettä nenäänsä.

Onhan se ilman muuta ikävää kun laittaa esiin kuvan jota itse pitää hyvänä ja kuva saakin pelkkää negatiivista arvostelua.

Mutta ilman arvostelua ei myöskään opi mitään. Jos jokaista kuvaa kehuttais ja annettais 4-5 pistettä niin mitä kukaan oppis?

Pitäis vaan yrittää löytää kuvasta ne hyvätkin puolet jos niitä edes joitain on, se antais kuvaajalle edes jonkinmoista onnistumisen tunnetta.

Myönnän että omakin kommentointini on ollut usein aika piikikästä:(

Kosto on aina Peestä![02:01 4.12.2008] E.P.
Negatiivisuus vähenee niistä kommenteista jos alettais puhumaan ennemmin rakentavista kuin negatiivisista kommenteista. Ihmisen on helpompi vastaanottaa kritiikkiä kun parannusta kaipaavaa asiaa lähestyy positiivisuuden kautta. Ruusut ja risut -tyyliin.

Jos kuulostaa hankalalta niin kannattaa varmaan sit jatkaa negatiivisen palautteen antamista ja vastaanottamista. :> Vaikka eihän rakentavan palautteen antaminen koskaan takaa sitä, että saisi samalla mitalla takaisin, saati että saisi takaisin kommenttia ollenkaan.

Jos kosto ja vittuilu erottuu selkeesti toisen puheista, siitä ei kannata provosoitua. Vaikkakin se on ihan inhimillistä. Mut ei siitä kukaan hyödy et jää märehtimään toisen lapsellisuutta.

Kannattaa aina kattoo toista silmiin ja itseään peiliin. Hiemanko oon syvällinen tänään. Hyvää yötä.


[14:14 5.12.2008] R.V.
Pointti on se, etta vaikka joku kuva olisi omasta mielesta kuinka hyva tahansa, niin suuren (aukean) yleison mielesta se voi olla taytta sutta! Liika rehentely tyyliin "kattokaa miten mahtavia kuvia oon ottanu! vitosta kehiin ja kehuja!" saa minussa ainakin aikaan vastareaktion, etta vedettais kommenteilla se kuvaaja maan pinnalle, vaikka kuva ei olisikaan ihan taysi susi - eika sita aina tule tehtya kovin kauniisti. Se voi olla isokin kolaus itseaan loistokuvaajana pitavalle.

Laitoin juuri kuvia tanne, joista itse pidin ja pyysin kommenttia ja sain - mielestani rakentavaa eli neuvoja, miten saisin vastaavasta tilanteesta paremman kuvan. En tieda miten onnistuin eliminoimaan ne "kuraa"-kommentit pois, mutta niita ei tullut. Arvosanat olivat kylla huonoja ja kuvat siirrettiin varastoon yllapidon toimesta. En itke, enka heita kameraa nurkkaan, vaan jatkan harrastusta.

Miksi niissta hyvin perustelluista kommenteista pitaisi suivaantua ja heittaa kostokommentteja? Edelleenkin tykkaan kyseisista kuvista, mutta so what! Enpahan kovin leveena niita sitten esittele.


[16:22 5.12.2008] P.T.
Joo Riina puhuu asiaa.

Joistain omista töissään pitää erityisesti vaikika ne on ehkä toisten mielestä täyttä "kuraa":)

Näihin teoksiin on itse kiintynyt jostain syystä ja ajattelee että ehkä se olis muidenkin mielestä hyvä..tai edes siedettävä..

Virheet huomaa sitten kun kuva on esillä ja joku huomauttaa niistä.
Sen takaihan tälläisiä palstoja on että me onnettomat mutta innokkaat ja asiastamme todella kiinnostuneet ehkä opittas jotain.

Mä ainakin olen oppinut täällä paljon ja saanu niin kehuja kun haukkumisiakin.
Jokaisesta rakentavasta kommentista huomaa aina jotain mitä olis voinut tehdä toisin.
Ja kehuista tulee tietenkin hyvä mieli - on sentään edes jonkun mielestä siedettävä kuva:))

On hyvä että kuvia arvostellaan ihan oikein, eikä vaan hymistellä että "Oi kun ihana kuva-5 pistettä" vaikka kuva olis pelkkä räpsy.

Aika harva kuva on 5 pisteen arvoinen, silloinhan sen pitäis olla jo ihan täydellinen.
Onhan niitäkin täällä nähty ja aina innostun että voi vitsi kun joskus onnistuis itsekin....


[20:07 9.12.2008] vanha veisaaja
Kuka valopää noita ykkösiä plätkii noille kuville? Jos joku vois mulle perustella, miten esim parasta nyt-listan ensimmäisiä kuvia joku voi väittää tosi huonoiksi, ymmärtäisin ehkä vähän paremmin. Ja samalla kyllä vois ihmetellä niitä omituisia vitosia.


[20:56 9.12.2008] No minä
Joo, kyl jonkunlaisen ratsian saisi ylläpito taas tehdä noiden ykköstelijöiden poistamiseksi.


[10:53 16.12.2008] J.T.
Oma arvaukseni on, etteivät 'hyville kuville' ykkösiään jakavat välitä kuvista tuon taivaallista. Sen sijaan heistä on hauska seurata toimiensa aiheuttamaa keskustelua. Kuten tätä. "Olla olemassa on aiheuttaa vaikutuksia".[20:14 16.12.2008] H.S.
Jaahas. Kylläpä täällä on keskustelu virittyny & vieläpä mukamas kostosta olisi kysymys. Tosi kaukaa haettu. Nyt tais Santtu Särkästä osuu kranaatti tai kasapanos omille nilkoille, aika kärkäs olet sekä pikkumainen, kun tällaisen keskustelun oot aloittanu. Mä voin olla nolo, niin kuin ilmaisit "harri, älä ole nolo" Ensinnäkin, Lauran kommentti ei ole hyökkäys. Mitä tulee taas minuun, niin ei sekään ole hyökkäys, vasta kommentti siinä missä muittenkin. Jos jokaisesta negatiivisesta palautteesta pitäisi nurista jokaiselle palautteen antajalle, niin tää koko aukea muuttuisi taistelu tantereeksi & sehän ei ole tämän foorumin tarkoitus vai mitä? Jos kerran pitää kuvia esillä niin pitää olla valmiina myös negatiiviseen palautteeseen, oli suunta sitten mikä tahansa. Joku tykkää kun taas joku ei. Kaikkia ei voi mielyttää & toisaalta oiskin ihan tyhmää saada kokoajan imartelevia kommentteja. Työ tekijäänsä kiittää sekä kritiikki, oli se sitten myönteistä tai sitten negatiivista. Taide elää & muokkaantuu sitä mukaan kun palautetta tulee. Anteeksi en pyydä omia "karvaisia" kommenttejani. Mutta sen sijaan, sinä Santtu saat korjata sana ilmaisusi tuossa ylhäällä & korjata tekstin, missä on harhaan johtavasti annettu ymmärtää että Laura olisi kommentoinnu "karvoista ym.." Perään olet vaan ympänny mun nimeni. Tosta saa väärinkäsityksen että Laura olisi kaikkien tekstien takana & mä jonain takapiruna. Muotoille tekstirivitys uudelleen & kun haluat niin kärkkäästi ampua kovilla, tarkista "piippusi" jottei tussahda taas ruudit sekä savut suoraan jo vettyneille silmille. Pienet on piirit täälläkin. Mix nipottaa aivan kaikesta & mahdottomistakin, yx kuva sinne tai tänne, varjoilla tai ilman. Tosin itsekkin nipotin varjoista mutta, kehtaan sen myöntää. Tää on kuin heittäis bensiiniä liekkeihin & taas roihahtaa vaikka tarkotus onkin sammuttaa tai ainakin hillitä liekkiä. Toiveajattelua vaan. Taas paukkuu & metsä rytisee. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.. Tervetuloa Santtu arvostelemaan pilkallisesti kaiverruksiani tai suhauttelujani, mä en nosta niistä meteliä, palaute on aina palautetta & rakentavaa sellaista, niin myönteisessä mielessä kuin ei myönteisessä. Saat olla varma siitä että en ruodi negatiivisia kommentteja tällaisissa keskusteluissa tai edes viitsisin poistaa niitä kuvieni alta. Hanurista tämmönen koko touhu. Niin koira älähtää kuin kalikka nilkkaan kalahtaa..:) Omat koirat puree..=>


[21:05 16.12.2008] S.S.
Sä oot Harri tosiaan nolo tyyppi, kävin kirjoittamassa negatiivisen kommentin sun uuden pikkuystävän (kehuvat kuola valuen toistensa kaikkia töitä) ja sä hyökkäät mun kuvaa kohtaan kokonaan valokuvaukseen liittymättömällä kommentilla "Noh, eipä näissä kuvissa oo kontrastista mitään hajua, pornoo vain & pesän tutkailua karvoilla tai ilman.." Jos sä et kestä että sun läpinäkyvä jurpomaisuutesi tuodaan julki, niin silloin se kannattaa lopettaa

...tätä keskustelua en pikkumaisuuttani aloittanut vaan syystä että ihmiset vois tuoda samankaltaisia noloja pikkuhyökkäyksiä julki, koska nehän on parasta viihdettä täällä.


[23:52 16.12.2008] H.S.
Pikkusieluhan sä oot. Sähän meet peräti mun nolouden alle. Voi sua reppanaa, mee nyt lämmittää maitoo, jotta saat vaikka kaakaot aikaiseksi. Ota vaikka kamera keittiöön mukaan & räpsi mukillisesta pari kuvaa oikein varjojen että vaahtojen kera. Kaikki tärkeilevät "Taiteilijat" samaa kastii..:) Etsä osaa lukee vai mikä AD/HD vai, ootsä pahempi tapaus HD/AD. Pikkuystävä, kuka se on???


[00:18 17.12.2008] H.S.
Huom. Mun palautteeni sulle oli törkeydessään kovempi juttu kuin Lauran antama palaute. Miksi ihmeessä hyökkäsit Naista vastaan, senkö takia kun se sattuu olemaan Nainen & kommentitkin hyvin bliisuja. Oisit laittanut mut tulilinjalles. Etpäs laittanu, valitsit "ns" heikomman altavastaajaksi. Mulkku mikä mulkku..:) T:Nolo Harri.


[08:07 17.12.2008] S.S.
Kuten todettua, parasta viihdettä! :)


[14:04 28.12.2008] P.T.
Hyvää tulevaa uutta vuotta vaan kaikille:)))[15:15 28.12.2008] minä
Kylläpä oli suivaantunut kommentti Päivi-Maritalta... ;) Kiitos samoin!


[19:12 28.12.2008] P.H.
Päivin kommentista on helppo olla samaa mieltä:)
Jatketaan ensi vuonna taas=D


[05:37 16.1.2009] T.K.
"heips tomi,

ole kiltti ja tapa jo ittes! vittu mä en jaksa sun HUOM. vain yks näyttely per kk. vittu ketään kiinnosta!

kattoisit vaa itteäs ku pistät 5pv:n sisään kirjallisuus paskaa....

käy vähitellen ärsyttämään."

"1 pojo, eipä sen enempää tää wanna-be tyyppi voi ansaittaakaan."

"Katsoppas pallero on saanut sormiväripurkin auki ilman äitin apua..."

"Kamalaa! Miten voi joku ottaa noin hirveitä kuvia. Kuva on kuin aamu krapulassa olisit heilunut vessasa."

"Luuletko tosiaan, että huijauksesi menee läpi? Et ole mitään muuta kuin provosoija ja paskanjauhaja. Taidat nauttia Aukea.netissä saamastasi huomiosta? Luulet olevasi älykäs, kun olet saanut huijattua ihmisiä uskomaan sepostuksiasi. Parempi lopettaa ajoissa ennen kuin pimahdat täydellisesti..."

"ja vittu et osaa ainakaa maalata"

"Mallin takapuoli olisi voinut olla leveämpi mielestäni, ja rinnat isommat. Horisontti on myös vinossa."

Tossa ihan vain sähköpostiini tullutta palautetta, vuosina 2001-2003.

Mä tosin silloin kommentoin jokaisen yksittäiskuvan, ja paljon muitakin, eli ei tuossa silti ole kuin 1% käyttäjistä, jotka tollasia laittoivat. Avohoitopotilaitahan on suomalaisista 3%. Vasta kun tollasia kommentteja tulee yli 3% käyttäjistä, silloin on jotain pielessä...


[18:58 16.1.2009] P.T.
Aika kamalaa tekstiä Tomi, tuntuu että sulla on muutama henkilökohtainnen vihamies joka näitä kommentteja kirjoittaa:(

Ei noi ihan terveen kirjoituksilta tunnu..

Sain mäkin muutaman haukkumaviestin sähköpostiini, jossa mua sanottiin tyhmäksi teiniksi joka ei ymmärrä mistään mitää ja haluan olla vaan esillä.
Mun kuvistani ei edes ollut kyse, vaan mun ärsyttävän veemäisestä persoonastani:)

Ikää mulla on vähän enemmän kun teinillä..no tyhmä ja ärsyttävä varmaan olen siitä ei kai voi edes kiistellä:)

Joo...ei haukku haavaa tee:)
[23:15 16.1.2009] R.V.
Tommosia haukkumisviestejä ei ehkä kantsi ottaa tosissaan. Niiden kirjoittaja ei ole sisäistänyt sitä elämän tosiasiaa, että kaikista ei tarvitse tykätä, mutta KAIKKIA PITÄÄ SIETÄÄ!

Ja tosiasiahan on, että toiselle kumartaessa pyllistät sille, joka on selkäsi takana.


[10:03 17.1.2009] J.M.
Mistä lähtien nainen on kirjoitettu isolla alkukirjaimella? Aika hassua. Ja tuo "ns. heikompi" oli kans vähän omituinen kommentti.

Riinan kommenttiin haluisin kommentoida, ettei toki kaikkia ja kaikkea pidä sietää. Aina voi yrittää myös vältellä ja sulkea pois mielestä.


[11:59 30.1.2009] R.V.
Janne: Normaalielamassa ei aina pade tuo "aina voi yrittaa myos valtella ja sulkea pois mielesta".

Aukea ei siina mielessa ole normaalielamaa eli tuo valttely onnistuu, jos haluaa. Jokainen voi itse paattaa mille sivulle menee ja jos vahingossa katsoo vaaran tyypin kuvia, niin takaisin paasee akkia ja itse tehdaan se paatos olla painamatta sita "laheta" tai "kirjoita" painiketta.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty