Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Työnäytteet

[15:13 14.11.2008] A.H.
Mahtaisikohan joku täällä tietää vastausta seuraavaan kysymykseen. Eli onko valokuvaajalla lupa käyttää kaikkia töitänsä työnäytteinä esimerkiksi liikkeensä näyteikkunoissa ja nettisivuillansa tms. vai pitääkö kuvaajan kysyä lupa julkaisemiseen kuvissa olevilta henkilöiltä?


[15:27 14.11.2008] -
Ei tarvitse kysyä lupaa, koska kuvaaja omistaa automaattisesti kaikki oikeudet ellei toisin ole sovittu.


[16:33 14.11.2008] T.T.
Ei se taida ihan noin yksinkertaista olla.

Korpela kirjoittaa suht selkeästi asiasta täällä:

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/4.3.html

EDIT:

Ja itse pitäisin luvan pyytämistä jo hyvän tavan mukaisena.


[14:55 15.11.2008] H.W.
Esim. studiovalokuvaajalla on oikeus käyttää kuvia oman työnsä mainostamiseen ilman lupaa. Asiakassuhteiden kannalta suosittelen kuitenkin kysymään luvan kuvatulta.


[15:38 15.11.2008] T.T.
Onko Harri tämä fakta ja mihin tietoon se perustuu?

Lainaus tekijäoikeuslaista ---->

27 §
Tekijänoikeus voidaan, 3 §:n säännöksistä johtuvin rajoituksin, luovuttaa kokonaan tai osittain.

Kappaleen luovutukseen ei sisälly tekijänoikeuden luovutus. Tilauksesta tehtyyn muotokuvaan tekijä ei kuitenkaan saa käyttää oikeuttaan tilaajan tai, tämän kuoltua, hänen leskensä ja perillistensä suostumuksetta.
[15:43 15.11.2008] T.T.
Vielä... tuossa tosin puhutaan vain muotokuvasta, mutta eikö siellä studiossa aika usein niitäkin kuvata?


[16:05 15.11.2008] H.W.
"Onko Harri tämä fakta ja mihin tietoon se perustuu?"

Tekijänoikeuden lainauksellasi ei ole po. asian kanssa paljonkaan tekemistä. Jos kuvattava on kuollut lupa on aina kysyttävä.Et varmaankaan halua mainostaa muotokuvaustasi kuolleitten henkilöitten kuvilla.


Omien töiden mainostaminen on sallittu.
Tietoni on fakta. Asiasta on olemassa hovioikeuden ennakkopäätös, en tosin enää löytänyt sitä, sori.


[16:54 15.11.2008] T.T.
Ok, uskon kun sanot.

Tosin tuossa tarkoitettiin sanoa, että tilaajan suostumuksella. Tai jos hän on kuollut, lesken jne. suostumuksella. Eli siis laki koskee myös eläviä tilaajia yhtä lailla. Taisit lukea hieman liian nopeasti:-)

[17:07 15.11.2008] H.W.
Jos kuvattava on hengissä ja olosuhteet muutenkin "normaalit", kuvaaja saa käyttää kuvia oman toimintansa markkinointiin ja esittelyyn kysymättä lupaa. Tästä asiasta on olemassa se oikeuden päätös.
Laissahan on aina poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia. "Laki on kaikille sama, vain tulkinta vaihtelee."


[17:10 15.11.2008] T.T.
Niinhän se on ja luultavasti useimmat valokuvaajat ovat sen fiksuja, että tosiaan kysyvät sen luvan, laista huolimatta.


[20:24 21.1.2009] L.L.
No, ei multa ainakaan kukaan kysyny lupaa lapseni kuvan laittamiseen liikkeen ikkunaan. Mut ei kyl tullu mieleen kieltääkään. Ja ostaahan se piti, vaikka isoo kuvaa ei pitänytkään tilata...


[10:29 23.1.2009] P.H.
Mun mielestäni aina simppelein sääntö on ollut se että kuvaa julkaistaessa pitää olla kuvattavan lupa, jos kuvaa esitellään yksityisesti portfoliokansiossa, ei tarvitse murehtia mistään luvista.

Tästä on poikkeuksia esim lehtikuvaus, jolloin ei tarvitse kysyä lupaa kuvattavalta, vaan tuuttaa vaan ulos seuraavan päivän lehdestä.

Siitä, onko liikkeen näyteikkunaan esillepano julkaisemista, voidaan taittaa peistä kunnes joku ottaa esiin ennakkotapauksen joltain käräjiltä. Omasta mielestäni tuo on yhtä selvästi laskettavissa julkaisemiseksi kuin nettiin laittaminenkin.


[09:46 28.1.2009] O.R.
Sama kysymys oli esillä Digicamera.net:ssä ennen joulua, ja asiaa puitiin laajalti.

Tilanne on se, että ennen vuotta 1995 valokuvaajalla oli erillinen oikeus esittää tilattu muotokuva esimerkiksi näyteikkunassaan. Vanha valokuvauslaki kuitenkin yhdistyi nykyiseen tekijänoikeuslakiin, ja tämä oikeus poistui tässä yhteydessä. Eli lupa on kysyttävä kuvatulta tai hänen perillisiltään.

Asia tarkistettiin mm. lakihenkilö Maria Rehbinderiltä, Kopioston toiminnanjohtajalta.

Kaupallisen valokuvaajan kannattaa tehdä tilatusta muotokuvastakin kirjallinen sopimus (vakiokaavalla), jossa sitten annetaan lupa näytteilläoloon, jos valokuvaaja tuollaisen oikeuden haluaa.

Tilattuun muotokuvaan liittyvät muut pykälät liittyvät tilaajan oikeuteen esittää omaa kappalettaan julkisesti ja käyttää kuvaa sanoma- tai aikakauslehdessä sekä elämänkertakirjoituksessa. Mutta ilman muuta sopimusta hänellä ei ole esimerkiksi oikeutta tehdä kuvasta lisäkopioita, tämä jää kuvaajalle.Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty