Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kysymys: Miten myydä oikeudet valokuvaan

[11:56 22.12.2008] ...
Eräs ruotsalainen yritys otti minuun yhteyttä, ja haluaa ostaa oikeudet valokuuvani teettääkseen siitä tapetin. Ehtona on, että yritys saa globaalin yksinoikeuden painattaa kuvasta tapettia. Korvaukseksi he tarjoavat 5000 kruunua (n. 500 euroa). Summa tuntuu kuitenkin pieneltä, sillä pidän kuvaa hyvin suuressa arvossa. Arvioni mukaan jo 1,5 myyntikertaa kuittaisi tuon summan.

Onko kellään kokemuksia valokuvansa oikeuksien myymisestä? Tämä on minulle ensimmäinen kerta, enkä osaa yhtään arvoida mitä summaa tällaisessa tilanteessa voisi pyytää.


[13:36 22.12.2008] vinkkiä
Katso tuolta osviittaa siitä minkäsuuruista lisäkorvausta kannattaisi pyytää globaalista ekslusiivioikeuksista:

http://kamera-lehti.fi/copyrights/lomakkeet/hinnoittelusta.html
http://kamera-lehti.fi/copyrights/lomakkeet/lisakaytto.html
[22:02 22.12.2008] ...
Kiitos! Tuosta on varmasti apua.


[11:12 23.12.2008] Niko Ran
Ottamatta kantaa tuohon summaan, kannattaa myös miettiä oma henkilökohtainen tilanteensa ennen kuin noudattaa hinnoitteluohjeita sokeasti. Hinnoittelu kun on monien asioiden summa.

Ammattikuvaajalla on varaa nostaa hinta korkealle, pitää se siellä ja mahdollisesti menettää näin jokunen myynticase. Jos olet myymässä ensimmäistä kuvaasi etkä tienaa valokuvauksella leipääsi, kannattaa hinta asettaa sille tasolle että kuva menee kaupaksi. Liian korkealla hinnalla on helppo pelottaa asiakas pois ja jäädä nuolemaan näppejään, maailma kun on kuvia täynnä ja kuvapankkeja on helppo selata. En toki tarkoita että kuvia pitää ilmaiseksi jakaa ja että harrastajien tulisi myydä alennusmyynnillä, mutta fakta vaan on se että harrastajan kukkaroa lämmittää varmasti enemmän esimerkiksi tuo viisisataa kuin ylpeys että eipähän mennyt taiteeni halvalla markkinoiden rattaisiin. Toista ostajaa kun ei välttämättä ihan heti tule.

Ja muista olla tarkkana millä ehdoilla myyt, ettei käy niin että menetät kuvan oikeudet kokonaan. Yleisesti käytetty käytäntö on että ko. firma saa oikat esim. vuodeksi-pariksi. Jonka jälkeen kuva on taas myyntikelpoinen.


[12:36 23.12.2008] T.L.
Mielestäni kuvan hinta on aikas kohdillaan. Ellet sitten ole jo kuvillasi mainetta niittänyt. Ei hinnoittelu voi perustua siihen kuinka paljon kuvan osataja sillä tienaa. Voit tietysti painattaa kuvastasi tapetin itse jos haluat kuvaasi niin myydä. Mutta tosiaan Niko Ranin kirjoitusta peesailen : )

ps. no tietysti haluavat kaikki oikeudet kuvaan ettet kohta myy kilpailevalle virmalle samaa kuvaa. ja kohta kumpikin painavat samaa tapettia.


[02:33 26.12.2008] ...
Neuvoteltiin hinta vähän ylemmäs, ja kyseinen firma sai oikeuden painaa vain tapettia. Muulla tavoin saan käyttää kuvaa miten tahdon.

Vaikka kuvasta sai melko pienen summan, on se paljon tärkeämpää että se tulee monen ihmisen nähtäväksi. Tilanne olisi tosiaan aivan eri jos valokuvaus päätyöni. Kiitoksia neuvoista!


[18:30 26.12.2008] T.L.
Onneksi olkoon onnistuneesta kaupasta.

" Vaikka kuvasta sai melko pienen summan... "
Kaikki on niin suhteelista. Hyvän hinnan sait jos vielä ylöspäin tinkasit.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty