Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

tekijänoikeus kysymys tjsp, sekalaista!

[07:43 15.4.2009] anonyymi
no niin. olen jo kauan pähkäillyt, että mites on, jos tekee esimerksi "mixtapen" tyylistä arttia leikkelemällä mm. julkkisten kuvia, muotikuvia, mitä vaan tai ihan vaan jonkun muun, esimerkiksi ei niin tunnetun ihmisen julkaisemia valokuvia (tulostaa tyylii netistä), siihen omaan työhönsä, niin.. onko se jokin rikos, kun sen julkaisee vai miten käytännössä toi homma nyt toimii? koska teoksessahan ei olisi juurikaan mitään muuta "omaa" kuin sitten se sommittelu ja mahdollisesti itse söherretty tausta, mutta muuten työ koostuisi muiden henkilöiden kasaamista matskuista (valokuvat ym), joita sitten itse olen vaan sinne messiin repinyt ja hieman muokannut. onko tuollainen homma jotenkin väärin? vai saako kaiken näkemänsä leikellä paperille kasaan ja julkaista?

voin kysyä tyhmiä, mutta tämä on aina mietityttänyt=)

toinen kysymys. tatuoitsimisesta. saako tatuoija tatuoida minuun ilman mitään tekijänoikeuslupia kyselemättä esimerkiksi jonkun "ei niin tunnetun meillä suomessa" - taiteilijan luoman/piirtämän kuvan? joku joskus tästä minulle motkotti, etteikö saisi, mutta kyseinen henkilö oli ihan hatusta tuon kekannut ja mitään varmaa faktaahan ei asialle viititty kaivaa.


[11:35 15.4.2009] O.V.
" Teoksen muunteleminen
Tekijän yksinomainen oikeus käsittää myös oikeuden määrätä teoksen muuttamisesta ja muuntelemisesta. Teoksen muuntelu ei siis poista alkuperäisen tekijän oikeuksia vaan muunnelman valmistamiseen on saatava tekijän lupa. Muuntelija voi saada tekijänoikeuden teoksen uuteen muotoon, mutta hänellä ei ole oikeutta määrätä siitä tavalla joka loukkaa tekijänoikeutta alkuperäisteokseen. Jos tekijä on teosta vapaasti muuttaen saanut aikaan uuden ja itsenäisen teoksen, ei hänen tekijänoikeutensa riipu oikeudesta alkuperäisteokseen.

Epäitsenäisen muunnelman valmistamiseen tulee saada tekijän lupa.

Valokuvan suojan laajuus
Valokuvaajan yksinoikeus käsittää oikeuden valmistaa kappaleita ja saattaa valokuva yleisön saataville. Valokuvaajalla on oikeus määrätä valokuvan muuntelemisesta. "

Tämä ja muuta tietoa tekijänoikeuksista löytyy sivulta http://www.kuvastory.fi ja sieltä tekijänoikeus.

Tatuointikuvia puolestaan on tehty maailmalla vaikka mistä teoksista. Mitä merkitystä sillä on, onko taiteilija tunnettu Suomessa vai ei? Mielestäni, jos tekijänoikeuksissa on epäselvyyttä, on asiakkaan tehtävä hankkia lupa kuvan teettämiseen, ei tatuoijan.


[16:18 15.4.2009] P.P.
Lainaa niin hienovaraisesti, ettei kukaan tunnista alkuperäistä lähdettä ainakaan helposti. Pelkkä kuvien lätkiminen johonkin alustalle ei kyllä kuulosta erityisen hyvältä idealta.


[02:51 19.4.2009] fake
Jos kuka tahansa julkaisee kuvia missään (erit. internetissä), niin käytännössä hän silloin luopuu mahdollisuudestaan kontrolloida kuvien käyttöä, oli tekijänoikeutta tai ei.

Lupa kannattaa aina kysyä.


[14:54 20.4.2009] OKI
Outi tuossa pisti oikeeta faktaa ja noin todella on.

Kuitenkin, jos on kysymyksessä tatuointi niin olen suhteellisen varma että minkäänlaisia tekijänoikeusongelmia ei tule vaikka tatuointi olisi niin hyvä että se näyttäisi jopa siirtokuvalta.
Että miksikö.......no, sitä kannattaa hiukan miettiä itsekin jos yleensä on päättelykykyä.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty