Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Sarjat aukeassa... öööh

[21:43 22.4.2009] HeKo
Miksei ihmeessä aukeassa jaksa katsoa useampaa kuin yhden kuvan julkaisuja!??!! Huomaan, että ohitan usein suoralta kädeltä useamman kuvan sarjat. Teettekö kaikki näin? Vai olenko minä vaan väsynyt jne.. jne.. jne..

Toki netistä löytyy todella monia mukaviakin monen kuvan esille panoja kuten esim. www.tabblo.com sivustot, joilta löytyy hienojakin sarjoja (toki myös huonojakin, pöö). Usein kuitenkin on kokonaisuus jotenkin helpommin nähtävissä kuin näissä aukea.netin sarjoissa ja kuvan ja kuvien ja kuvaajan ajatukset helpommin luettavissa.

Miten tulevaisuudessa aukeassa? Aukeaa kehitetään? Onko moisia suunnitelmia, että pystyisi luomaan kokonaisuuksia?

Onko moiselle edes kysyntää vai .. vai... olenko taas kerran yksin ajatuksissani...
öööh... ja silleen...

[22:01 22.4.2009] P.R.
Olen miettinyt samaa - jotenkin ylitsepääsemättömän raskaalta tuntuu tuo ~yli neljän kuvan näyttelyiden tarkastelu (saatika kommentointi).

!!

Tiedä sitten josko vain opiskelen ja työskentelen liikaa kun ei moiseen..mutta näin se vaan on.


[00:15 23.4.2009] mie
Mää en oikein ymmärrä mitä eroa on sillä katsooko ja kommentoiko saman kuvaajan 10 kuvan sarjan vai 10 eri kuvaajan yksittäiset kuvat. Varsinkin kun useimmiten kuvasarjat Aukeassa ovat sellaisia, että kuvat eivät liity oikeastaan mitenkään toisiinsa. Toki olisi hienompaa, jos kuvasarjat olisivat oikeasti kuvasarjoja, eivätkä vain sekalainen joukko samalla kertaa esillepantuja kuvia - ja siitä huolimatta jokaisella kuvalla olisi jotain uutta annettavaa kokonaisuuteen.


[08:47 23.4.2009] es
Sama vika taalla...
Jotkut 3-6 kuvan sarjat jaksan katsoa ja jopa kommentoida ja arvostella yksittaisten kuvien alla. Siita isommat menee vahan jo niin ja nain, etta jaksaisko?? Laiskuuttako? Itse asiassa jaksan katsoa saman maaran yksittaisia kuvia yhdella aukeassa kayntikerralla.

Ja tuo kokonaisuus ei valttamatta hahmotu tuosta esillepanotavasta. Kehittamista...

Muutamien viimeisten julkaisemieni sarjojen kommentoijien/arvostelijoiden maarasta johtuen pyrin tasta lahin siihen, etta julkaisen mahdollisimman vahan kerrallaan - mieluiten yhden kuvan. Se on "katsojaystavallisempaa"


[09:12 23.4.2009] P.T.
Myönnän että on useita isoja näyttelyitä joita en yksinkertaisesti viitsi katsoa läpi.
Hyvin usein nappaan ne suoraan pois ruudulta.

Tuollanen 3-5 kuvaa on vielä ihan siedettävä määrä, mutta kun kuvia on 20 niin eihän sitä erkkikään jaksa katsoa läpi...ja noissa isoissa näyttelyissä olis ihan varmasti mukana myös mielenkiintoisia ja hyviä kuvia.

Koska määrä ei ikinä korvaa laatua, niin en ymmärrä miksi noita hirvittävän isoja näyttelyitä yleensä laitetaan esiin.

Kukas se oli joka täällä otti joskus kuvia ihmisistä ihan vaan mennen juttelemaan heille ja kysyen luvan kuvan ottamiseen ja ne oli isoja näyttelyitä. Mutta ne oli tosi mielenkiintoisia ja ne oli ihan pakko aina katsoa läpi:)
Mukana oli aina jonkinlainen selostus ihmisestä ja paikasta..tosi kivoja kuvia ja mielenkiintoista katsottavaa.

Senkaltaisia näyttelyjä jaksaa katsoa mutta jos on 20 kuvaa jotka muistuttavat toinen toisiaan tai sitten noita tosi pitkiä kaupunkinäyttelyitä, niin en mä vaan jaksa..ja tuntuu että en edes ehdi katsoo niitä läpi-siis periaatteessa se on laiskuutta. Mutta koska olen tunnetusti laiska niin jätän kokonaan avaamatta yli 5-6 kuvan näyttelyt ellei ne sitten vaikuta oikein mielenkiintoisilta.


[18:47 23.4.2009] P.E.
Minusta näyttelyt, ja pidemmät kuvasarjat voisi aivan hyvin laittaa omaksi osastokseen. Niille jotka haluavat katsoa, tai laittaa esille, näyttelymuotoisia sarjoja, pitäisi olla siihen oma alueensa. Nyt todellakin helposti ohittaa nuo sarjat,koska selaa läpi reunan kuvia, ja avaa ne kiinnostavat. Sarjoissahan ei tule esiin mitään näytekuvaa.


[20:31 23.4.2009] S.S.
näyttelyt toimi paremmin vanhassa aukeassa. nyt niitä on tylsä katsoa kun näet jo heti alussa, että mitä kuvia siinä on. oli paljon hienompaa kun alussa oli johdantotekstit näyttelyyn ja kuvat katsottiin alusta loppuun. tuli arvokkaampi fiilis.


[23:29 16.5.2009] H.S.
itse käyn joskus puolipikaiseen aukeassa, katson ehkä vain parhaat, enkä ainakaan näyttelyitä. ja joskus käyn aukeassa ajan kanssa jolloin arvostelen kaikki. Mielestäni näyttelyt ei oo myöskään niin tehokkaita kuin yksittäiset kuvat. Mielestäni kaikki voisi valita yhden hyvän ja laittaa sen. miksi on näyttelyitä? harvassa näyttelyn tekeminen on perusteltua, joskus ehkä.


[23:30 16.5.2009] H.S.
ja toi varsinkin on idioottimaisia että on näyttely muttei kuvat liity toisiinsa pahemmin - halutaan näyttää useita kuvia mutta kun saa julkaista niin harvon. kannattaisi valita vain paras ja laittaa se. laatukamaa ei tule kovin usein jos on tarpeeksi kriittinen. ja yksi kuva on tehokkaampi.


[20:19 28.5.2009] E.Y.
"Tuollanen 3-5 kuvaa on vielä ihan siedettävä määrä"

Mutta riittääkö 3-5 kuvaa kertomaan kaiken kokonaisuudesta ? Riittääkö se kertomaan kaiken ?

Pitää ajatella mitä kuvaaja haluaa kertoa 15-20 kuvan sarjalla, joskus kannattaa kuluttaa hieman enemmän aikaa sarjan tutkimiseen ja kuvien lukemiseen.


[22:21 28.5.2009] minä
Esa puhuu asiaa. Se mikä on "siedettävä määrä" riippuu ihan siitä millaisia kuvat ovat ja miten kukin yksittäinen kuva tukee kokonausuutta.


[23:28 28.5.2009] E.P.
Kait se on vähän sama homma kuin sarjakuvien ja novellien/runojen lukemisessa. Tai ite en ainakaan osaa lukea pitkiä sarjakuvia näytöltä, koska harvoin koko aukeamaa saa luettua samalta ruudulta ja se on mulle ollu joku must juttu että koko aukeama pitää kyetä näkemään kerralla. Kaikki Watchmenit ja kumppanit löytyis sähköisessä muodossa, mutta en mä osaa lukea niitä näytöltä :D Runokin jos venyy monen säkeistön pituiseksi se jää multa usein lukematta. Koska läppärin näytöltä on vain äärettömän vittumaista lukea pitkiä tekstejä. Silmät ei kestä, ja kun ei ole samaa sivujen hypistelymeininkiä kuin kirjaa lukiessa niin plääh.

Mutta niin, tämähän liittyi aiheeseen siten, että mulla jää samanlaisista syistä joskus myös pidemmät valokuvanäyttelyt katsomatta, koska niiden lähestyminen on jotenkin "hankalampaa". Jostain syystä pitkän näyttelyn kohdalla pelkää tuhlaavan aikaansa, jos kokonaisuus onkin ihan hirvittävä. Toisaalta päädyn lopulta jossain vaiheessa ainakin kertaalleen katselemaan aukean jokaisen näyttelyn. Suhteessa muihin taidesivustoihin tänne lisätään kuitenkin sen verran vähän kuvia kerralla että jokaista kuvaa kerkeää ainakin vilkaisemaan.


[10:05 29.5.2009] P.T.
Täytyyhän se myöntää että jos näyttely on todella mielnkiintoinen ja siihen on uhrattu aikaa ja ajatusta, niin sitä on paljon mukavampi katsella vaikka siinä olis se 20 kuvaa.

Täällä vaan turhan usein on epämääräisiä kuvia mahdoton rimpsu, ja näkee että kuvaaja on vaan halunnut ohittaa tuon "yksi kuva kuukaudessa" säännön.

Sitten kun niitä numeroita alkaa tuleen kuville, niin huonoimpia kuvia poistetaan ja siten saadaan esiin vähän parempi näyttely...onko se oikein?

Toiset laittaa sen yhden kuvan kuukaudessa ja jotkut voivat sitten laittaa vaikika 30 kuvaa.

En yleistä, eihän läheskään kaikki poista huonompia kuviaan näyttelystä, mutta oon huomannut että näinkin tapahtuu.
Voihan niin tehdä mutta onko ja etukäteen ajateltu että teen näin että saan paremmat pisteet....


[12:58 29.5.2009] R.V.
Juujuu...itsekritiikki olisi paikallaan naissa julkaistavissa sarjoissa.

Mutta tuo kuvien poistaminen nayttelysta sen jalkeen kun se on jo julkaistu - tai joissakin tapauksissa on jopa lisatty...
Olishan se vahan outoa, jos menen johonkin nayttelyyn, esim vaikka kirjaston ala-aulaan, katsen sen akkia lapi ja ajattelen tulevani paremmalla ajalla uudestaan. Ja seuraavalla kerralla - hups! Toista onkin havinnyt pari kappaletta. Miksi? Sita en tieda?

Jotkut ilmottaa, jos kuva poistetaan nayttelysta/joku kuva vaihdetaan, mika onkin vahinta, mita voi tehda, koska jo annetut kommentit saattaa olla aika holmoja muuttamisen jalkeen. Ja se, joka poistamisen jalkeen katsoo ensimmaista kertaa nayttelya, kiinnostuu heti, etta mikahan kuva tasta on postettu??? Mutta kaikki eivat edes kerro, etta joku on muuttunut. Minusta "tyo" on keskenerainen, jos sita pitaa julkaisemisen jalkeen lahtea muuttamaan, mika ei ymmartaakseni vastaa ollenkaan aukean tarkoitusta!!

Luulenpa, etta nayttelysta kuvia poistava katsoo yleison mielesta huonoa kuvaa uudelleen ja tarkemmin ja nolouttaan sen poistaa, koska toteaa sen olevan oikeasti huono. Voi tietty olla niita pistesaalistajiakin...


[19:24 29.5.2009] minä
"Toiset laittaa sen yhden kuvan kuukaudessa ja jotkut voivat sitten laittaa vaikika 30 kuvaa."

Niin, senkun laittavat. Eihän se muilta ole pois.

Tuosta näyttelyn kuvien poistamisesta/vaihtamisesta/lisäämisestä olen samaa mieltä kuin Päivi-Marita ja Riina. Jos kerran pannaan 30 kuvaa näytille niin annetaan niiden sitten olla siellä. Tai sitten poistetaan kerralla koko näyttely. Tai jos pannaan 3 kuvaa näytille, niin ei sitten käydä lisäämässä kuvia jälkeenpäin. Näyttelyn muuttaminen esillepanon jälkeen syö näyttelyn ja näytteileasettajan vakuuttavuutta, kertoo arvostuksen puutteesta kanssa-Aukealaisia ja heidän kommentointiaan kohtaan -sekä antaa tosiaan vaikutelman, että halutaan kiertää tuota julkaisurajoitusta tai parantaa "pistesaalista".


[21:33 31.8.2009] I.H.
Jos tarvitaan 15-20 kuvaa kertomaan joku kuvaajaa mietityttänyt tarina, jota sivujen vieras selailija ei edes ymmärrä, olisi paras siirtyä tuonne naapurin taiteen puolelle ja aloittaa tekstinkäsittelyohjelman käyttö.


[14:00 1.9.2009] P.R.
Minä yleensä skippaan yksittäiskuvat sen pikku kuvan perusteella. Sarjojen tarkoitushan ei ole yleensä kertoa selkeää tarinaa. Oikeastaan jos valokuvilla kerrotaan kovin selkeää tarinaa alkaa se muistuttaa mielestäni enemmänkin lasten kuvakirjaa.

Kuvasarjan "lukeminen" on haastavaa, mutta hyvin palkitsevaa, varsinkin hyvän sarjan kohdalla. On mielenkiintoista miten kuvasarjan tulkinta muuttuu katsojasta riippuen. Ei kannata kuitenkaan turhautua jos sarjat eivät "aukea". Joskus niiden ei ole tarkoituskaan aueta tai selittää mitään.

Valokuva tarvitsee todellisuuden (missä kuvataan) ja tekniikan (millä kuvataan). Siksi vastapainoksi sopii mielestäni tietynlainen selittämättömyys ja mystisyys. Se että kuvia katsoessa herää kysymyksiä joihin ei löydy heti vastausta, on parasta.

Sarjoista voisi minun puolestani vaikka poistaa yksittäisten kuvien arvostelun ja muuttaa sen koko sarjaa koskevaksi.

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty