Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

HDR

[20:32 30.4.2009] keltanokka
En kehdannut tyhmänä kysyä täällä, että mitä tuo tarkoittaa, joten googlasin ja kun google tietää kaiken ja kertoo kysyttäessä kaiken. Olen siis sen verran viisaampi, että tiedän mistä on kyse.

Mutta että millä ohjelmalla/ohjelmilla HDR-kuvia voi tehdä? Onko saatavilla mitään ilmaisohjelmaa, jolla voisi edes kokeilla?


[12:55 1.5.2009] M.P.
HDR kuvia voi tehdä photoshopilla tai photomatixilla.

Photomatixista saa ilmaisen version mikä tosin jättää ikävät vesileimat kuvien päälle, mutta ainakin voi kokeilla.

Kuvien käsittelyssä kannattaa käyttää malttia, koska niistä tulee vähän liiankin helposti "piirretyn" näköisiä, varsinkin saturaation kohdalla, mikä ei ole HDR:än tarkoitus.


[20:22 4.5.2009] N.M.
FDRTools Basic on ilmainen eikä jätä vesileimoja. Toimii myös useimpien RAW -kuvien kanssa. Suosittelen!!


[13:31 6.5.2009] J.J.
Ilmaisella Gimpilläkin voi tehdä yhdistelmäkuvia ála hdr, ohjeet esim täältä: http://www.instructables.com/id/SL3MV0OF2AX8OVC/

Maskeilla siinä vain tehdään niin, että valoisat kohdat tulevat alivalotetusta otoksesta ja varjoisat ylivalotetusta.


[16:37 8.5.2009] keltanokka
Kiitos teille! Gimpillä yritän Jussin antaman linkin ohjein, mutta tarvitsisin kenties kädestä pitäen opastuksen, jotta onnistuisin tekemään sen ensimmäisen.


[10:28 3.1.2010] M.A.
Hmm. Mitä siinä kuvankäsittelyvaiheessa käytännössä sitten tehdään? Jos mulla on 3 eri aukolla kuvattua kuvaa...niin mitä seuraavaksi?


[11:33 3.1.2010] P.K.
Maikku, vastasin (photarille) tuohon toiseen keskusteluun. Siinä on ehkä se simppelein tapa yhdistää kaksi kuvaa samaan möykkyyn.


[17:48 3.1.2010] m
HDR = High Dynamic Range

Se siis tarkoittaa kuvaa jossa on (tavallista) laajempi sävyalue eli dynamiikka.

Näitä kuvia saa tuotettua monella eri tapaa ja usein efekti on voimakas ja näyttää "jännältä". Nykyään puhutaan usein tuosta efektistä vaikka käytetään nimitystä HDR.

Ne ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, laaja sävyala ja "tonemapping"-efekti tai mikä onkaan.

Dynaamista aluetta saa laajennettua muutenkin kuin noilla ohjelmilla. Parhaan tuloksen mielestäni saa ihan vain valottamalla tarkoituksenmukaisesti. Yhdestäkin kuvasta voi digikameroiden tiedostoista "kaivaa" varjoista sävyjä jälkikäsittelyssä. Kun vaan valottaa yläsävyt sopivasti, niin nekin ovat tallessa ja saadaan hyvännäköinen kuva, jossa ei ole tätä (välillä rumaa ja välillä hienoa) efektiä.


[19:07 3.1.2010] m
Tietyissä olosuhteissa ei pysty valottaa oikein yhdellä kuvalla. vaikka esimerkkinä vastavalo. Jos valotat taivaan oikein ni alasävyt ovat niin tukossa ettei niistä saa kuin todella rakeista jälkeä esille jälkikäsittelyssä.


[13:07 5.1.2010] P.A.
Qtpfsquita kannattaa kokeilla, jos on ilmainen vaihtoehto hakusessa. Ainakin flickrin qtpfsqui-ryhmän poolista löytyy kohtuullisen onnistuneitakin vääntöjä. Tosin niitä ydinkarkkisotahirvityksiä löytyy jopa enemmän kuin Photomatixin vastaavasta poolista, eli ko. softalla on hieman hankalampaa tuottaa kelvollista jälkeä kuin maksullisilla vaihtoehdoilla (ylläri).

Toisaalta lähes kaikki hdr-tuotokset pitää mielestäni ajaa joka tapauksessa Photoshopin/Gimpin läpi että niistä saisi järkevän näköisiä.

http://qtpfsgui.sourceforge.net/


[20:23 31.3.2010] P.V.
Mä nyt kopioin tämän tännekin kun tuli toisaalle väkerrettyä, että jos vaikka joku tuosta jotain täälläkin irti saa...

-----

'HDR - lyhyt oppimäärä'

HDR:hän ei ole kummempaa kuin kahdesta tai useammasta erilaisesta valokuvasta kasattu kuva. Malliesimerkkinä vaikkapa päivällä kuvattu hämärä huone ja ikkuna; yhdellä kuvalla kamera todennäköisesti ylivalottaa ikkunan tai vastavuoroisesti jättää huoneen hyvin tummaksi. Otetaan siis muutama kuva erilaisilla valotuksilla ja yhdistetään näistä 'parhaat' kohdat; tuloksena kuva jossa sekä huone että ikkunantakainen maisema erottuvat kuten silmäkin sen näki - siihenhän kamera harvemmin pystyy. Tästä useamman identtisen kuvan vaatimuksesta johtuen jalusta on käytännössä välttämättömyys.

Ja tästä se sitten lähtee, eli kuvaustilanteessa:

1. Jos mahdollista, käytä valotuksen haarukointia. Siis sitä, että kamera ottaa automaattisesti yhdellä laukaisulla vaikkapa kolme kuvaa erilaisilla valotuksilla. Itse käytän tuota useimmiten niin että yhtä kuvaa valotan yhden pikkupykälän verran alle (jolloin tilanteesta jää todennäköisesti kohtalainen peruskuva jos HDR ei jostain syystä satukaan tuottamaan toivottua tulosta) ja ne kaksi muuta venytän ääripäihin, eli toista alivalotan niin paljon kuin kamera antaa myöten ja toista ylivalotan.

2. Käytä ajastettua laukaisua. Siis sitä, että kamera ottaa kuvat vaikkapa vasta kymmenen sekuntia laukaisun jälkeen; täten vältät kameran laukaisussa tapahtuvan tärähdyksen näkymisen kuvissa.

3. Ja lopuksi: muista katsoa kuvaa jo ennen sen ottamista. Yritä löytää jokin mielenkiintoinen yksityiskohta tai muu juttu - pelkkä HDR ei tee kuvasta kuvaa. Yleensä kannattaa myös vältellä keskisommittelua ja tarkistaa että horisontti on suorassa (vaikka säännöt onkin rikottaviksi tehty, eli tilanteen mukaan).

Itse käytän kuvien yhdistämiseen Photomatixia, eli kotona Photomatix käyntiin ja:

4. Avaa kuvat Photomatixiin (File --> Open)

5. Yhdistä kuvat (HDR --> Generate ja klikkaa muutaman kerran OK)

Nyt kuvat on yhdistetty yhdeksi, seuraavaksi säädellään. Alla esittelen ne vivut, vipstaakit ja arvot joiden kanssa itse yleensä pelaan (tärkeiksi olen merkinnyt ne joita säätelen aina):

-Strength: tämän pidän lähestulkoon aina arvossa 100.

-Color Saturation: tämän pidän lähestulkoon aina arvossa 48 tai ainakin 50 alle; sitä suuremmat arvot tapaavat tehdä vähän turhan värikylläistä meikäläisen makuun.

-Light Smoothing (tärkeä): käytän lähestulkoon aina arvoja +1 tai +2, joskus harvoin myös arvoa 0 mutten lähestulkoon koskaan niitä miinuksen puolle meneviä R11; ne kun tapaavat tuottaa sitä epärealistista jälkeä.

-Luminosity (tärkeä): Tässä käytän lähestulkoon aina alle 0 arvoja.

-Microcontrast: tämän pidän aina arvossa +2, en siis koske.

-Micro-Smoothing (tärkeä): tällä pystyy vaikuttamaan kuvan tunnelmaan yllättävänkin paljon, itse käytän useimmiten niitä rosoisempia arvoja, jotain +2 ja +9 väliltä mutta tosiaan tämäkin tilanteen mukaan.

6. Sopivien säätöjen löytymisen jälkeen painat OK ja kuvan valmistuttua tallennat sen (File-Save As) ja käyt seuraavan kimppuun. Tosin toisinaan kannattaa väkertää useampikin versio samasta kuvasta.

7. Edellisten jälkeen avaan kuvan Photoshoppiin, jossa laiskana miehenä tyydyn useimmiten autocontrastiin sekä sävyjen säätelyyn, jonka toteutan siten että teen kuvalle toisen tason (CTRL+J) jonka sävytän. Tämän jälkeen Opacity-vipstaakilla on helppo nostaa alkuperäisen kuvan värejä näkymään sävytyksen läpi sopivassa suhteessa.

http://www.surffi.net/~pvola/houseofthekillerbear/house001.html

http://www.surffi.net/~pvola/memories/memories012.html

http://www.surffi.net/~pvola/villageshopoftalvikki/tal003.html


[22:33 1.4.2010] R.V.
eikä tarvita enää kuin Photomatix :)


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty