Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

TIEDOTE 30.6.2009: Leikki-ikäinen Runokuu tähyää tähtiin!

[08:35 30.6.2009] Anna Nurro
TIEDOTE 30.6.2009
JULKAISUVAPAA

Leikki-ikäinen Runokuu tähyää tähtiin!

Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluva monitaiteellinen Runokuu-festivaali tarjoaa entistä monipuolisemman ohjelmiston 21.8. – 27.8.2009. Viidettä kertaa järjestettävää, Helsingin ainoaa kirjallisuusfestivaalia, koordinoivat Nuoren Voiman Liitto ja Helsingin kaupunginkirjasto. Kaiken kaikkiaan mukana on yli parikymmentä järjestäjätahoa.

Runokuun teemoina ovat tänä vuonna ”leikki” ja ”avaruus”. Ohjelmiston avaa näyttävästi Taiteiden yönä 21.8. Kaartinkaupungin alueelle levittäytyvä RunoKaarti, joka runo- ja musiikkiohjelman lisäksi tarjoilee katutapahtumia sekä 1960-luvun avaruusmuotia. Samana iltana Runoraadin lamakarnevaaleissa Suvilahdessa runoilijat haastetaan ottamaan mittaa talouden taantumasta. Runoraati televisioidaan suorana Yle TV1:llä. Yhteiskunnallisuus nousee esille myös sunnuntaina 23.8. Kiasmassa, kun Helsingin Poetiikkakonferenssissa kokoonnutaan pohtimaan runouden ja politiikan suhteita.

Huvila-teltan Elävien runoilijoiden illassa maanantaina 24.8. suomalaiselle yleisölle esitellään Venäjän tämän hetken näkyvin kirjailija, palkittu ja kiistelty Dmitri Bykov sekä kuuluisaa runoilijoiden New Yorkin koulukuntaa perustamassa ollut Ron Padgett (USA). Suomalaista väriä tuovat Kaisa Ijäs ja Rakel Liehu. Risto Oikarisen proosarunoja kuullaan trumpetisti Verneri Pohjolan ja rumpali Joonas Riipan säestäminä.

Uuden säveltäjäsukupolven Kanteletar-tulkintoja kuullaan Miniät -yhtyeen konsertissa Kaupungintalolla lauantaina 22.8. Sunnuntaina 23.8. valokiilassa on espanjalainen runous. Näyttelijä Tarja Keinänen ja pianisti Jenni Lappalainen vievät kuulijansa Federico García Lorcan ja Manuel de Fallan maisemiin Café Engelissä, ja illalla Talvipuutarhassa keskustellaan espanjalaisesta käännösrunoudesta. Keskiviikkona 26.8. Runokuu järjestää oheisohjelmaa Helsingin kaupunginorkesterin Soivat planeetat -konserttiin Finlandia-talolla. Ennen konsertin alkua sekä väliajalla Esko Valtaoja, Outi Heiskanen ja Jouni Inkala keskustelevat tähtitaivaan salaisuuksista.

Suositut teemakävelyt runoilijavieraineen jatkavat ohjelmistossa. Tänä vuonna uutuutena ovat mukana puutarhakävely, joka avaa ovia Meilahden huvila-alueen yksityispuutarhoihin, sekä Runollinen lepakko- ja yöperhosretki Kaisaniemen Kasvitieteelliseen puutarhaan. Teemakävelyjä elävöittävät mediataiteilija Maija Saksmanin ja hänen taiteilijaystäviensä video- ja ääniteokset. Yhteistyössä HKL:n kanssa Runokuu tarjoilee matkustajien iloksi runojen leikkiä myös metroissa ja ratikoissa sekä Runopysäkeillä.

Runokuu päätetään rock-asenteella Jani Niemisen, Jouni Hynysen ja Kauko Röyhkän rytmeihin Ravintola Bellyssä torstaina 27.8.

Runokuun koko ohjelma löytyy festivaalin omilta verkkosivuilta: www.runokuu.fi. Esitteitä on jaossa kirjastoissa, kirjakaupoissa ja eri kulttuuritapahtumissa elokuun alusta alkaen. Runokuun tapahtumiin on vapaa pääsy lukuun ottamatta Huvila-teltan Elävien Runoilijoiden Iltaa sekä Soivat planeetat -konserttia.


Lisätietoja festivaalin tapahtumista:
www.runokuu.fi

Lisätietoja:
Nuoren Voiman Liitto, toiminnanjohtaja Laura Serkosalo
p. 044 207 4650, laura.serkosalo(at)nuorenvoimanliitto.fi
Helsingin kaupunginkirjasto, suunnittelija Sinikka Koskinen
p. 050 340 3621, sinikka.m.koskinen(at)hel.fi
Helsingin juhlaviikot, tiedottaja Maarit Kivistö
puh. 09 6126 5132 / 040 766 9957, kivisto(at)helsinkifestival.fi


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty