Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kustannettu vai omakustanne?

[21:16 9.7.2009] Nimetön
Onko hyviä puolia, onko huonoja puolia, onko kokemuksia, onko näkökulmia?


[21:46 9.7.2009] T.T.
Mielestäni tätä keskustelua on joskus aikaisemmin käyty täällä, tosin monta vuotta sitten. Silloin keskustelussa liputin omakustanteen ja kustannetun puolesta. Olen tällä haavaa hyvin samoilla mielillä.

Ensinnäkin omakustanteen hyvät puolet ovat sellaiset kuin sen tärkeys kirjoittajalle itselleen, vastaavasti yhteiskunnallinen arvo ei VÄLTTÄMÄTTÄ ole niin kova, tosin kuka sanoo että kustannetun kirjan yhteiskunnallinen arvo olisi jotenkin parempi. Omakustanne on kirjoittajan omaehtoisesti tekemä, kustantamoherrojen ja rouvien kädet eivät pääse väliin tässä kohtaa. Tämäkin on toisaalta kaksiteräinen miekka - kirjoittaja voi olla liian varma omasta kirjoituksestaan, jolloin puhutaan kirjoittajan sokeudesta. Hän ei välttämättä ole näyttänyt kirjoituksiaan kovin monelle, tai ainakaan sellaisille, jotka kykenisivät sitä kritisoimaan kunnolla.

Sitten tulee tämä koneiston osa. Mikäli julkaisee omakustanteen jää kyllä markkinoimisen suhteen aika yksin - kirjan ostavat varmasti sukulaiset ja ystävät, mutta monet kiinnostuneet lukijat saattavat jäädä ilman kirjaa koska kirja ei ole heidän ulottumattomissa. Toki koneiston osasena voi joskus olla hankalaa, sillä suurilla kustantamoilla oman äänen esilletuominen voi olla kovinkin raskasta - ainakin esikoiskirjaa tehdessä.

Kuten edellä olen maininnut, kummassakin on puolensa- on tärkeä huomioida myös kirjoittamisen merkitys kirjoittajalle itselleen. Mihin suuntaan kirjoitus on etenemässä, kenelle kirjoitus ja kirja on tarkoitettu; mikäli se on tarkoitettu pienelle ja valikoidulle yhteisölle, kannattaa varmasti valita omakustanne. Jos tahtoo kirjalleen suuremman yleisön, suosittelen tarttumaan kustantamon varjoihin.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty