Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

TIEDOTE 10.8.2009: Runouden syvällistä leikkiä Huvilateltassa!

[14:08 10.8.2009] Anna Nurro
TIEDOTE 10.8.2009
JULKAISUVAPAA

Runouden syvällistä leikkiä

Osana Helsingin juhlaviikkoja järjestettävä viikon mittainen Runokuu-festivaali huipentuu maanantaina 24.8. perinteikkääseen Huvila-teltan Elävien runoilijoiden iltaan, joka tarjoilee tänä vuonna runoleikkejä niin idästä, lännestä kuin Suomestakin. Illan vieraiden Ron Padgettin, Dmitri Bykovin, Rakel Liehun ja Kaisa Ijäksen tuotannossa leikillisyys värittää pohdintaa ihmisyydestä ja suuria kysymyksiä lähestytään pilke silmäkulmassa.

Huvila-illan ulkomaiset vieraat, amerikkalainen Ron Padgett (s. 1942) ja venäläinen Dmitri Bykov (1969), taiteilevat runoudessaan leikillisen ja syvän rajakohdassa. Sukupolvensa merkittäviin amerikkalaisiin runoilijoihin nykypäivänä lukeutuvan Padgettin runot ovat täynnä yllätyksiä ja naurua, mutta myös syvää tunnetta ja perustavanlaatuisia ihmisyyttä koskevia kysymyksiä. Padgett lainaa teoksissaan oivaltavasti sekä pop-taiteen ikoneita että maailmankirjallisuuden klassikoita yllättäen lukijansa yhä uudelleen. Ehtymättömästä luomisvoimastaan tunnettu Dmitri Bykov on virtuoosimainen sanankäyttäjä, joka käyttää runoudessaan uudenlaisia runorakenteita, muun muassa itse kehittämäänsä proosarunotyyppiä. Venäjällä Bykov on nykykirjallisuuden näkyvimpiä hahmoja, joka luomistyönsä ohella on tunnettu myös terävänä yhteiskuntakriittisenä poleemikkona sekä värikkäänä ja näkyvänä mediapersoonana.

Illan kotimaista kärkeä edustavat Rakel Liehu (s. 1939) ja Kaisa Ijäs (s. 1977), joiden runoudessa nurinkääntäminen rikastuttaa tärkeitä teemoja. Palkitun Liehun monipuolinen tuotanto käsittää niin runoja, romaaneja ja esseitä kuin näytelmiä ja käännöksiäkin. Hänen lyriikassaan toistuvat valon ja pimeän, kuoleman ja elämän kuvastot, joita lämpö ja ilkikurisuuden pilkahdus rikastavat. Ylistetyn esikoiskokoelmansa Siskot, veljet helmikuussa 2009 julkaissut Kaisa Ijäs käsittelee runoudessaan rakkautta ja kuolemaa ravistaen kuvastonsa välillä ylösalaisin niin, että naurullekin löytyy paikkansa. Ijäksen runot kertovat voimakkain kuvin omintakeisesta arjesta, jossa irtaudutaan järjestyksen valtakunnasta ja kritisoidaan tyytymättömyyttä.

Oman sävynsä iltaan tuo Runoilijan, trumpetistin ja rumpalin trio Oikarinen, Pohjola & Riippa. Runoilija Risto Oikarisen proosarunoista rakentuu kertomus, johon trumpetisti Verneri Pohjola ja rumpali Joonas Riippa osallistuvat verevällä ja keskustelevalla improvisoinnilla. Runo-iloittelun juontavat Anna Tulusto ja Niina Mäkeläinen.


Elävien runoilijoiden ilta, ma 24.8. klo 19.
Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltta, Tokoinranta
Liput 16 ¤ ovelta tai Lippupisteestä.

Runokuu-festivaali on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa.
Lisätietoja festivaalin tapahtumista: www.runokuu.fi.


Lisätietoja:
Nuoren Voiman Liitto, toiminnanjohtaja Laura Serkosalo, p. 044 207 4650, laura.serkosalo(at)nuorenvoimanliitto.fi

Helsingin kaupunginkirjasto, suunnittelija Sinikka Koskinen, p. 050 340 3621, sinikka.m.koskinen(at)hel.fi

Helsingin juhlaviikot, tiedottaja Maarit Kivistö, puh. 09 6126 5132 / 040 766 9957, kivisto(at)helsinkifestival.fi

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty