Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Vuoden Luontokuva 2009

[20:39 16.9.2009] A.P.
Eipä sentään jatkettu viimevuotisella linjalla tuossa kisassa, onneksi!!! Ilmeisesti siitä flopista oli otettu opiksi ja valittu tuomareiksi luontokuvia ja kyseistä kisaa kunnolla ymmärtäviä kuvaajia, mikä näkyy sarjavoittajia (ainakin pääosaa niistä) katsoessa. Useita erittäin komeita, jopa mahtavia kuvia! Omaa silmääni eniten miellyttävät kuukkeli, aallot, hirvi ja hämähäkki, joista ei ole helppo valita henk.koht. suosikkia äänestyksessä (lopuista kuvista se ei ainakaan löydy). Mitä mieltä muut ovat?

Ja lämpimät onnittelut Kari Leolle sarjavoitosta!! Aukealaisten virtuaalitaputusten kera, eikö vain...?! Useampikin hänen kuukkelikuvistaanhan löytyy tuolta Aikojen parhaista, mutta tuo sarjavoittaja ei, ymmärrettävistä syistä. Sehän on niin ilmeisen selkeää voittaja-ainesta, että kannatti säästää sen julkaisu isompiin ympyröihin! Saapa nähdä, nappaako Kari samalla koko kisan voiton tuolla aivan erinomaisella tunnelmakuvallaan... Jos niin hyvin onnistaa, vastalauseita valinta ei varmastikaan synnytä! Toisin oli vuoden -07 susikuvan ja viimevuotisen asfalttikuvan kohdalla, joista tuli melkoista polemiikkia useammallakin foorumilla, myös täällä.


[22:15 16.9.2009] J.O.
Samaa mieltä, hyväntasoisia kuvia. Kari Leon kuva on kyllä aivan tajuttoman UPEA!

Tässä vielä linkki sarjavoittajiin:
http://www.vuodenluontokuva.fi/default.asp?V_DOC_ID=4975


[23:25 16.9.2009] R.V.
Onnittelut Kari Leolle!!! Katsomisen arvoisia kuvia oli kaikki, mutta Karin kuva kuuluu suosikkeihini - sekä hirvi-kuva.
Parhaimmillani omat menee noiden nuorisosarjojen tasolle (tai sen alle) vaik en enää ole nuori...:/


[22:40 17.9.2009] Juha Saransalmi
Kyllä Karin kuva voittaa. Otos aukeaa visuaalisesti heti ensikatsomalla, ja siinä on monta hienoa yksityiskohtaa, jonka loistava kuukkeli kruunaa. Taitoa ja kärsivällisyyttä vaatinut kuva. Lämpimät onnittelut Karille!!


[08:34 18.9.2009] H.S.
Toivon että Karin kuva voittaa ja vaikka ei jostain kumman syystä voittaisikaan, on Karin kuukkelikuva se joka näistä muistetaan vielä kymmenen vuoden päästäkin. Klassikko!


[10:39 18.9.2009] m
"se joka näistä muistetaan vielä kymmenen vuoden päästäkin"

Näkis vaan että muistetaan. Mikä siinä muka NIIN ihmeellistä on? Ehkä vuoden tai pari vois olla realistisempi, sekin luontokuvakilpailijoiden ja kilpailun seuraajien parissa.


[17:47 18.9.2009] K.G.
Kyllä Karin kuva on ehdottoman vilpittömästi myös minun suosikkini.

Taitavaa!


[19:00 20.9.2009] K.K.
Hyvä kuvahan tuo. Valitettavasti kuukkeli kuuluu helpoimmin kuvattaviin lintuihin ja joka toisella kameran kanssa patikoinneella on jotain tämän tapaista. Aihe kulunut, toteutus tosi hyvä. Ja eikös täällä Aukeassakin ollut joki aika sitten vastavalokuva kuukkelista joka laskeutui kannolle?


[23:52 20.9.2009] A.P.
Onhan täällä semmoinen, vaan kenenhän ottama se mahtaa olla...? Kari Leon, tietysti!

Ja tuo on kyllä melkoisen vahvasti liioiteltua (sellaiseksi kai tarkoitettukin), että joka toisella olisi jotain tämäntapaista. Miksihän käytännöllisesti katsoen kaikki Aukealla olevat hyvät kuukkelikuvat ovat nimenomaan Kari Leon ottamia, missäs ne muiden otokset piileksivät? No joo, vaikka kuukkeli saattaa pohjoisen laavuilla vaikuttaa hyvinkin helposti kuvattavalta, tuollaisen mestariteoksen kuvaaminen, mikä tuo sarjavoittaja on, ei ole laisinkaan helppoa vaan siihen on tarvittu paljon työtä ja onneakin: kuukkelin asento ja valohan ovat liki täydellisiä.


[00:31 21.9.2009] m
karileo olen suurin idolisi mahtavaa ja on hieno että aukealainen pärjää luontokuvakisassa näin hyvin =)


[09:29 22.9.2009] A.L.
Hieno kuva Karilta. Onnea! Sarjavoittaja ja todennäköisesti pääpotin nappaaja. Ansaitusti.


[18:27 11.10.2009] J.P.L.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/10/metsan_emanta_palkittiin_vuoden_luontokuvana_1072543.html?origin=rss :)


[19:02 11.10.2009] T.I.
Niin sitä pitää! Onnea Karille!


[20:16 11.10.2009] J.H.
Kyllä! Oikeaan osoitteeseen meni. Ansaittu. Onnea Kari!


[20:45 11.10.2009] A.L.
Niinkuin sanoin jo 22.9. Kari voittaa ja niin kävi. HIENOA!!!!


[21:34 11.10.2009] M.S.
Onnea Karille!


[22:15 11.10.2009] R.M.
Onnittelut, oikea kuva voitti![09:31 12.10.2009] P.T.

Paljon onnea Karille!!

Ihan mielettömän kaunis kuva.

Toiselle Karille: Miten niin kuukkeli on helppo kuvattava?
Täällä päin en ole ikinä nähnyt yhtäkään kuukkelia ja Virroilla olen käynyt satoja kertoja-en ole törmännyt kuukkeliin sielläkään.

Lapissa kuukkelit istuvat pipon tupsulle tai olkapäällle jossain Oloksella (omakohtainen kokemus) jossa ne ovat tottuneet siihen että turistit ruokkivat niitä. Ei niistä silti pohjoisestakaan päin ole pahemmin kuvia aukealla näkynyt....ei ainakaan lähellekään tuon tasoisia mitä Karin kuva oli.

Osaan mäkin talitintin kuvata, mutta tuskinpa lähellekään tuollaista jälkeä saisin aikaan edes kotipihan kesystä talitiaisesta.

Kyllä hyvän luontokuvan ottamiseen tarvitaan paljon enemmän taitoa mitä meikäläiseltä löytyy vaikka kohde oliskin se kesy oman pihan talitintti.


[12:04 12.10.2009] T.O.
Onnittelut voitosta ja upeasta tarinakuvasta!


[21:01 12.10.2009] L.P.
Onnittelut! Oikeaan osoitteeseen meni.


[07:24 14.10.2009] A.P.
Onnitteluja on Karille tullut jo lukuisia, mutta ainahan lisää mukaan mahtuu… Ja teenpä sen pitemmän kaavan mukaan. Kävi nimittäin niin mukavasti, että näin kyseisen kuukkelikuvan jo tammikuun lopulla: Kari mailasi sen minulle kysyäkseen mielipidettäni lähinnä kuvan säädöistä, ja huomasin toki heti, miksi Kari oli “piilotellut” kuvaa… Hän oli nimittäin jo aiemmin maininnut minulle saaneensa kuukkelista lokakuussa aika tunnelmallisen kuvan.

No, aika pian aloin kyllä arvella sillä olevan hyvät mahdollisuudet sarjavoittoon, kokonaisvoitosta en tainnut vielä silloin puhella. Mutta se eka versio ei ollut läheskään valmis vaan kaipasi hiomista muutamissa yksityiskohdissa, esim. CA:n suhteen, jonka Kari korjasikin. Kilpailukuva olikin sitten lopulta viides versio… mutta sanoin Karille kuvan olevan tosiaankin sen arvoinen, että kannatti säätää (siis vielä hiukan ennen kisaan lähettämistä). Finlandia-talolla esillä olleessa canvas-taulussa oli kummallisesti käytetty väärää versiota, ei Karin kilpailua varten säätämää lopullista kuvaa, josta syystä siinä oli näkyvillä jokseenkin pahat värireunukset joissakin kohdin. Harmillinen juttu, enkä oikein ymmärrä, miksi kilpailun järjestäjät eivät pyytäneet palkituilta kuvaajilta täysikokoisia, valmiiksi säädettyjä kuvia vaan ainoastaan alkuperäiset säätäen kuvat sen jälkeen itse. Siitä syystä johtuen kun tuollainen puolivalmiin version käyttö taulussa pääsi sattumaan.

Kerronpa tällaisenkin sivujuonteen Karin kuvaan liittyen: hän jatkoi vielä tammikuussakin “levottomia” puheitaan siitä, että minä, siis allekirjoittanut, kävisin sitten syksyllä pokkaamassa Finlandia-talolla 5 000 ¤ kihokkikuvallani, heh. Mutta itsepä kävi sen pokkaamassa, hehheh…! No kuitenkin hän oli alkanut puhella noita voittopuheita jo kesällä nähtyään kyseisen “taide"kuvani täällä ja Luontotuvassa. En ottanut moista kovinkaan vakavasti, mutta aloin kyllä toivoa Sommittelu ja muoto -sarjan voittoa, kyseinen kuva kun oli monenkin mielestä lajissaan hieno. No, aika pettymyshän siitä sitten tuli, kun se ei päässyt pitemmälle kuin sarjansa 10 parhaan semifinalistin joukkoon, mutta harmistuksesta selvittyäni (tiedon saamisesta seuraavana päivänä viimeistään) toivoin kovin, että kunpa Karin kuukkeli edes pärjäisi!

Syyskuun alussa - siis ennen minkäänlaista tietoa sarjavoittajista - sanoin kuukkeleita etsiessämme ja Karin näyttäessä kyseistä kahvipannupaikkaa: “Jaa, tuossa sitten on se kuuluisuuteen nouseva kuusi…”! Ja sarjavoittajien julkistamisen jälkeen aloin jo aavistella Karin korjaavan todennäköisesti koko potin. Syyskuisella kuvausretkellämme kysyinkin häneltä, onko huomannut Vuoden Luontokuvan kuvaajan olevan ohjelman mukaan tavattavissa kirjatorilla, johon Kari sanoi: “Pitääpä sitten mennä kyselemään…” Haha!

Ja vielä yksi hauska muisto voittokuvaan liittyen: tulin silloin tammi-helmikuussa maininneeksi Tuomo Björkstenille, että Karilla on “piilossa pidetty” mahtavan tunnelmallinen kuukkelikuva, paras lajissaan, jonka olen koskaan missään nähnyt. Tuomo harmitteli sitten sitä, että Kari ei ole suostunut näyttämään parhaita kuukkelikuviaan mutta arveli, että eiköhän näe kuvan kuitenkin jossain yhteydessä myöhemmin… Heh, näkihän Tuomokin sen viimein, ja vieläpä melkoisen merkittävässä yhteydessä!!

Tulipa pitkästi tarinaa, mahtoikohan tuota enää monikaan jaksaa kokonaan lukea… Loppuun vielä kerran lämpimät onnittelut Karille (ehdin kyllä onnitella häntä jo paikan päällä)! Kyllä se ura luontokuvien parissa siitä vielä urkenee!

P.S. Vielä tuosta kisan tuomaroinnista sen verran, että katseltuani Vuoden Luontokuvat -DVD:tä olen sitä mieltä, että siitä näkee yli 9 000 kuvan seulomisen olevan kolmelle tuomarille liian kova urakka. Esituomaroinnistahan valittiin jatkoon reilut 600 kuvaa, siis enemmän kuin yhdeksän kuvaa kymmenestä karsittiin pois jo siinä vaiheessa.

Kuitenkin esim. maisemakuvien joukkoon oli päässyt jokunen todella heikko esitys, mun silmissäni päivänselviä ykkösen kuvia Aukean asteikolla. Toisaalta siellä oli muutamia erittäin komeita, tunnelmallisia ja omaperäisiäkin kuvia, joita ei kuitenkaan näkynyt palkituissa. Sen sijaan kunniamainituissa maisemakuvissa oli kaksi jokseenkin tavallisen näköistä kuvaa: Esa Hakalan Akvarelli ja Joonas Hirvosen Suihku. Joonakselta löytyy kyllä paljon parempiakin, esim. tuolla Aikojen parhaissa oleva Pitkospuut.

Sama koskee Sommittelu ja muoto -sarjaa ja muitakin, joissa oli palkituksi jääneidenkin ulkopuolella monta todella hyvää kuvaa, vitosen arvoisia Aukean asteikolla mun mielestäni. Sille sarjavoittajalle ja joillekin muillekin sarjansa parhaiksi valituille en kyllä vitosta painaisi... No joo, VLK-kisan tuomarointihan ei ole koskaan miellyttänyt kaikkia - ja tuo edelläoleva oli siis vain mun henk.koht. mielipiteeni - mutta tänä vuonna arvostelu on tainnut jäädä aika vähiin, lopputuloshan oli paljon parempi kuin viime kerralla.
[10:33 14.10.2009] M

http://ffkritiikit.blogspot.com/[12:59 14.10.2009] J.P.
Onnea voittajalle! Hieno kuva, ja toivottavasti myös kuukkeli voitti - tärkeään aikaan sai pulassa oleva lintu huomiota.

Vaikka urleilla keskustelu onkin hiukan epäkohteliasta niin tekisi mieli viedä keskustelua hiukan samoihin kysymyksiin joihin edellinen anonyymi linkityksellään vihjaa.

On tietysti harmillista jos luontokuva tarkoittaa aina sitä että haetaan somaa yksityiskohtaa tai näkyä ja että vain sellaiset kuvat palkitaan. Mutta voihan kontekstin asettaa toisinkin. Tässä tapauksessa luonteva konteksti on kuukkelin suojelu ja ylipäänsä keskustelu vanhojen metsien tilasta. Eikös Kari Leon nimi ja kuukkelikuvat ole nähty suojelukysymysten yhteydessä useassa yhteydessä vai muistanko väärin?

Minusta on aika kohtuutonta vaatia joka kuvalta jotain tajunnan räjäyttävää tarinaa.

Kritiikin ytimessä on ajatus siitä että kauneuden etsiminen ja romantiikka olisi kantaaottavuuden kanssa ristiriidassa. Tuskinpa se yksin riittääkään. Mutta eipä riitä yksin saarnaaminenkaan, tehokkaat, suorapuheiset ja väkivaltaiset kuvat - joille on varmasti myös paikkansa. Myös positiivisilla mielikuvilla pitää saada viestiä.

Ja tarkemmin ajatellen, kuvan nimeämisestä voi löytää kannanoton. Metsän emäntä, kuukkeli, on se joka emännöi, kotonaan, vanhassa metsässä.


[19:18 15.10.2009] I.H.
Kuukkelikuva on todella komea. Kateellisena ihmisenä katselen kuvaa arvioiden, olisiko vasemmalta voinut ottaa kuusen rungon puoliväliin asti mustaa metsää pois? Ja sitä nuotiota loimuineen jäin alle kaipaamaan. Lavastus pikkasen näkyy, mutta hyvä näinkin. Viimevuotisiin töhryihin verraten ja muutenkin hyvää eteenpäinmenoa.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty