Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Pisteyttämisestä ja kommentoinnista jälleen

[11:31 28.9.2009] S.T.
Heissan!

Meitä monia on vaivannut viime aikoina kommentoinnin ja pisteytyksen vähyys. Siksi kysyisinkin:

1) Mistä tämä mielestänne johtuu?

2) Miten voisimme parantaa tilannetta?

3) Olisitko itse valmis lukemaan, pisteyttämään ja kommentoimaan kolme muiden teosta jokaista itse julkaisemaasi kohden?

Omasta puolestani todettakoon, että aion aktivoitua tällä saralla, mutta olisi hyvä keskustella aiheesta porukalla kun se on kerta yhteinen ongelma.


[15:27 28.9.2009] P.P.
Runopuolelle tulee aika paljon tuubaa. En minäkään jaksa jatkuvasti haukkua..


[22:01 28.9.2009] J.S.
Otat Susanna esille tärkeän, minuakin mietityttäneen asian.

1. Vaikea sanoa. Jotenkin odotin, että kesän jälkeen aktivoituu. Ihmisillä silloin muut asiat mielessä, ja paljon poissa koneilta jne. Mutta näin ei ole käynyt. Olen huomannut tässä tiettyä kausiluontoisuutta jo pidemmän aikaa. Se täytyy mainita, että viime aikoina on ykköstelty paljon enemmän. Sen näkee "tämän hetken parhaimpien" keskiarvoista. Ne ovat selvästi laskeneet viime aikoina.

2. Hmmm..itselle tulee mieleen, että omasta kommentista olisi kivaa saada vastakommentti! :)

3. Kyllä olen. Itse asiassa olen tehnyt niin jo vuosia. Yritän kommentoida niin paljon, kuin jaksan ja ehdin! Sellaisiakin kokoelmia, jotka eivät näytä muilta saavan palautetta.

Paul, mielenkiintoista, että käytät sanaa "haukkua." Mitä tekemistä sillä on asiallisen, rakentavan kritiikin kanssa? Ei se palvele mitenkään palautteen vastaanottajaa.Eikä sellaista mielestäni kenenkään täällä tarvitse ottaa vastaan. Ehkä sellaisen antaja saa siitä sitten jotain "kicksejä?"


[13:08 29.9.2009] A.N.
1. Samat ajatukset kuin Salmisen Janilla.
Mutta:

Ovatko samat nimet, jotka aina roikkuvat parhaimpien listalla, toisin sanoen ne, jotka kokevat täällä jonkinlaista virtuaaliystävyyttä, saaneet ensikertalaiset ja vähemmän aktiiviset kavahtamaan takajaloilleen ja poistumaan? Heittämään pyyhkeen kehään, kun kommentteja tulee ainoastaan vanhemmille käyttäjille?

Jostakin aukean viidakosta luin sellaista nälvintää, että aina samat hemmot jakavat viitoset vaikka kirjoittavat kuin kummin kaiman siskon teini-ikäinen tytär blaa blaa jne.

Tästä voisi ihan oikeasti keskustella, sillä uskon asenteiden olevan vähän tähän kallellaan, vaikkei tilanne olisikaan niin. Todellisuudessa myös vanhempien käyttäjien kommentinsaanti on huomattavasti pienentynyt ja keskiarvot laskeneet. Joko yhä harvempi enää tykkää, kirjoittajan taso on laskenut tai sitten yhä useampi piikittää suosittua käyttäjää.


Kannustaisin uusia aukealaisia rohkeasti kommentoimaan, koska jokainen vanha käyttäjä on aloittanut siitä samasta. Jos vanhan käyttäjän suosio kismittää, niin näppäimistö laulamaan.

Jatkan aiheesta seuraavalla työpaussilla. :)[15:22 30.9.2009] V.J.E.M.
Pitkästä aikaa kirjauduin sisään ihan tätä kommentoidakseni: passiivisuus passivoi. Alussa kommentoin ja pisteytin melko systemaattisesti kaikki uudet proosapätkät, mutta kun itselle kommentteja siunaantui aika harvaan, kyllästyin. Nykyään ei tule enää paljoa edes Aukeassa käytyä saati sitten kommentoitua. Tulee jotenkin sellainen vetelä ja laiska fiilis, että miksi minun pitäisi, kun ei muutkaan. Ongelma kyllä sekin, jos kommentoiminen tuntuu työläältä ja vaivalloiselta, velvollisuudelta eikä niinkään oikeudelta. Hyviä töitähän tietty lukee ja kehuu ihan ilokseen, mutta toisaalta valmiiksi hyvät kirjoittajat taitavat tarvita vähemmän vinkkejä ja arvosteluja (ei sillä, etteikö se heillekin hyvää tekisi ja etteivätkö hekin sitä arvostaisi).

Tilannetta tuskin voi millään teknisellä kikalla korjata, vaan ihan jonkinlainen ruohonjuuritason liike pitäisi polkaista pystyyn. Kollektiivisesti aktivoitua. Mutta muut ensin, voin varmaan aika pitkään lomailla kommentoinnista, ennen kuin 3:1 suhde alkaa tulla kohdallani täyteen (166 arvosteltua / 7 omaa teosta). Jos alkaa vipinä käydä, saatan itsekin vääntäytyä takaisin. Toistaiseksi ei vain innosta, pahoittelen.

...kaikki tämä siis proosapuolta koskien, runouteen en varsinaisesti ole sekaantunut.


[01:24 1.10.2009] J.N.
Mielestäni omaa kommentointi-aktiivisuutta kannattaa vaalia muistakin syistä kuin a) kerätäkseen sosiaalisia pisteitä, b) tuottaakseen itselleen paremman omantunnon tai c) kohottaakseen Aukean yleistä ilmapiiriä.

Kommentointi on tärkeää myös siksi, että
kommentointi ei kehitä ainoastaan kykyä
kommentoida.

Lukuisin tavoin se syventää kirjallista ymmärrystä. Tarkkaavainen lukeminen on yksi tapa oppia sitkeyttä ja uusia kielellisiä niksejä.

On hyvä tunnistaa ne seikat, jotka heikentävät potentiaalisesti hienoa tekstiä. Sen taidon voi oppia vain siten, että kerta toisensa jälkeen miettii mikä on se syy, jonka vuoksi jostain tekstistä ei tykkää - tai mikä tekee siitä niin hienon - ja antaa niiden syiden kaikessa rauhassa nousta tietoisuuteen, kunnes ne voi ilmaista sanallisesti.


[12:58 1.10.2009] A.N.
Villen mainitsema proosapuolen hiljaisuus on kyllä tosiasia. En muista milloin viimeksi olisin saanut pelkästään proosaa kirjoittavalta vastakommentin.

Viitseliäisyyttä jaksaa ihmetellä, kun ensin kirjoittaa pitkän jutun kenttään (tai copypastaa, miten vain) muttei jaksa toisten töitä vilkuilla. Tämä on tietenkin oma rajoittunut näkökantani, ja sen sisälle eivät mahdu kaikki prosaistit. Tai sitten vastaus on yksinkertainen - pitkien tekstien lukeminen on hankalampaa, viis siitä mitä kirjoittaa.


[15:05 1.10.2009] N.S.
1) Voi olla, että ihmiset ovat vain saamattomia tällä saralla. Yksinkertaisesti he eivät vain viitsi eikä heitä huvita laittaa kommentteja muiden teksteihin. Oli miten oli, minä ainakin pyrin kommentoimaan muiden tekstejä mahd. oikeudenmukaisesti, ja tietysti toivon saavani kommentteja myös omiin teksteihini.

2) Parannusehdotusta on kyllä vaikea keksiä. Ihmisten viitseliäisyyttä on kyllä vaikea muuttaa millään tavalla. Tietysti yksi vaihtoehto on se, että yrittää kirjoittaa mahdollisimman hyvän ja hienon tekstin, jota on pakko kommentoida eikä sitä voi vain ohittaa olankohautuksella. Tämä tietysti on jo hieman utopistista, ja se tuskin on mikään ratkaisu kyseiseen ongelmaan.

3) Olen. Täysin valmis. Oikeudenmukaisuus kunniaan!


[04:31 3.10.2009] K.K.
Olen jossain määrin aktivoitunut pisteyttäjä ja kommentoija, mutta ei kaiken kiireen keskellä motivaatiota nostata nykyajan kommentointi. Pitääkö vain itkeä?


[09:51 3.10.2009] P.P.
Jotkut neidit itki ylläpidolle kommentoinnistani, joten ei sitten kommentoida jos ei kelpaa. On se nyt kumma ettei suomalaisessa kulttuurissa saa enää haukkua ihmisiä tontuiksi, jos ne säheltää jotain typerää. Ykkösiä tulen sentään edelleen naksuttamaan, varmasti ahkerammin kuin koskaan.


[11:29 3.10.2009] J.N.
"On se nyt kumma ettei suomalaisessa kulttuurissa saa enää haukkua ihmisiä tontuiksi, jos ne säheltää jotain typerää."

Käsittääkseni tontut asuvat korvatunturilla ja rakentavat lahjoja lapsille. En ymmärrä miten tuon kaltainen rinnastus voisi auttaa huonoa kirjoittajaa kirjoittamaan paremmin.

Mitä ykkösiin tulee niin nimettöminä ne oikeastaan kadottavat kaiken kriittisen voimansa. Tuskin täällä kukaan enää ottaa nimettömiä ykkösiä vakavasti. Sen sijaan 2-3 johon liittyy suora kommentti voi tuntua paljon karkeammalta.


[13:31 3.10.2009] K.K.
Paul: Olen aina pitänyt rehellisestä kommentoinnistasi.


[20:25 3.10.2009] P.P.
Pitäisi kai opetella kommentoimaan pelkästään teoksia. En tiedä. Jotenkin on alettu varomaan henkilökohtaisuuksiin menemistä, vaikka lopulta ehkä kaikki on henkilökohtaista.


[14:34 6.10.2009] I.J.
Tunnustan, että olen juuri sellainen, joka ei ikinä itse kommentoi, mutta odottaa saavansa kommentteja. Lupaan yrittää parantaa tapojani, mutta tuntuu hölmöltä sanoa mitään, koska itse on kuitenki vielä niin aloittelija tasolla. Enkä myöskään koe osaavani kommentoida. Ehkä täytyy vaan ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhdistäytyä tän asian suhteen.


[07:29 7.10.2009] J.S.
^Minäkään en voi olla pitämättä Pekkarisen tyylistä. Vaatii munaa olla JOTAIN MIELTÄ!

Muuten on vaikea olla kriitikko, kun itse on kirjoittaja. Eikö vain?


[10:30 8.10.2009] A.N.
En itse ole vielä joutunut uhriksi, mutta aikmoista hajontaa on ollut esimerkiksi tuolla "Aukean parhaat"-listassa. Joitain kirjoittajia pisteytetään törkeästi.


Voisiko tähän ykköstelyyn ihan oikeasti saada jonkinlaista ratkaisua?


[13:04 8.10.2009] J.S.
Kerroin toiseen aiheeseen liittyvään ketjuun ykköstelijäammattilaisen iskeneen tuotantooni. Tämän syyspimeyden keskelle se toi lisävitutusta pari peninkulmaa. Ei sen vuoksi, että olisin niin narsistinen ja tuijottaisin pisteitä silmä kiiluen, mutta tyyli kuin runojani olisi raiskattu ;( (Olen oman tuotantoni jo itse pisteyttänyt).
Joka tuollaista tekee säännöllisesti, ei olla på polla kaikki hattiwatit päällä (ei minullakaan, mutten tee), siksi en ala pyöveliksi. Syy miksi pisteaverage minua kiinnostaa on se, että itse tutustuessani jonkun kirjoittajan tuotantoon, niin säännönmukaisesti klikkaan niitä teoksia joille on annettu korkeimmat pisteet.


[14:27 8.10.2009] A.N.
Niin. Ja kyse ei ilmeisesti ole vain yhdestä ykköstelijästä. Ei vaan voi olla. Täällä on täysi rähinä päällä.


[15:10 8.10.2009] H.N.
"En itse ole vielä joutunut uhriksi". Minä voin ryhtyä henkilökohtaiseksi Ykköstelijäksesi.

Seuraavassa Batmanissa voisi olla pahiksena Ykköstelijä. "Holy unfair appraisals, Batman! It's the Number-One Man!"


[15:34 8.10.2009] J.S.
Eikä siinä mitään jos ykkösen antaa, jos se tulis omalla nimellä ja kaneetilla: "Tää runo on silkkaa paskaa", niin minusta se olis aivan mahtavaa...
Jo tuotantoa tänne laittaessa tiesin, että pisteet jakautuu, niin kuin ne on jakautuneet mielipiteidenkin osalta todella voimakkaasti.
Epäoikeudenmukaisuus vain saa minut tässä maailmassa tolaltaan, ei suora vittuilu - ja joutava, aivan järjetön ykkösteleminen on minusta aivan ihmeellistä??? Senkin tiedän, että ruikutukseni takia tulee ykköstä lisää (pidänkin enemmän kuin kakkosesta), mutta mitä tässä turpaani kiinni pidän ja esitän hymyilevää Jeesusta? Järkeä tähän touhuun!


[17:47 8.10.2009] J.N.
Pisteet ovat yksi tapa ilmaista tekijälle, että mikä hänen teksteistään on toista parempi (ainakin jonkun mielestä).

Jos kaikille antaa vitosen, se ei kerro mitään tekstien keskinäisistä laatueroista. Sama tietenkin pätee, jos kaikille antaa ykkösen tai nakuttaa minkä tahansa numeron automaatiolla.


[01:07 12.10.2009] O.H.
1) Kommentointi on usein työlästä, jos haluaa kirjoittaa enemmänkin kuin viisi sanaa. Ei kai siinä sen kummempaa mystiikkaa ole.

2) Olemalla hyviä tyyppejä

3) Aina välillä. En ehkä juuri nyt. Kyllä minä aina välillä jotain tällaista teenkin, ehkä asia korjaantuu kun saan hommattua tänne laajakaistan eikä tarvitse panOulun kanssa räpeltää. Se kun ei välillä toimi.

Juuso, pistejärjestelmää voi myös boikotoida jos se on sinusta huono.

"Lupaan yrittää parantaa tapojani, mutta tuntuu hölmöltä sanoa mitään, koska itse on kuitenki vielä niin aloittelija tasolla."

Tunnepohjaisia kommentteja voi antaa aloittelijakin. Semmoiset on usein aika tärkeitä.


[10:30 12.10.2009] J.S.
Olli. Ei järjestelmässä ole vikaa. Sitä on vaan niin vitun tyhmä ja aina odottaa, että ihmiset tekisivät asiat maailmassa, niin kuin itse tekee, mutta sanotaanko näin, että viimeiset viikot ovat muullakin saralla sen jälleen kerran todistaneet, ettei näin ole. Eikä tule olemaankaan.


[18:34 12.10.2009] A.N.
"Meitä monia on vaivannut viime aikoina kommentoinnin ja pisteytyksen vähyys. Siksi kysyisinkin:

1) Mistä tämä mielestänne johtuu?"

- ihmisillä on muutakin elämää ja onneksi onkin


"2) Miten voisimme parantaa tilannetta?"

- emme mitenkään, yritetään nyt olla kerrankin tyytyväisiä tähän hienoon aukeaan, mikä on olemassa, eikä olla ahneita paskiaisia.. toki aina voi parantaa, mutta kehittymisestä ei kannata ottaa mitään stressiä, vaan jokainen tekee sen, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja sopivalta


"3) Olisitko itse valmis lukemaan, pisteyttämään ja kommentoimaan kolme muiden teosta jokaista itse julkaisemaasi kohden?
"
- en, olen tehnyt sitä jo viitisen vuotta tahtia viisisataa muuta teosta yhtä julkaisemaani kohtaan ja se saa riittää, muiden vuoro... tervetuloa kommentoimaan minunkin kokoelmaani


[09:49 15.10.2009] S.V.
Kommentointi ja pisteyttäminen tuntuu usein kaupustelulta, kun saan joltain uber-kehut ja pisteet, niin on vaikea virittäytyä objektiiviseen kritiikkiin hänen teoksensa äärellä. Sama toisin päin. Jos saa haukut, niin parempi jättää haukkujan työt kokonaan käsittelemättä.

Olen varma että arvosteluni on aina vaihtokauppaan sävyttynyt, tiedostan sen tai en.

Joka tapauksessa itselleni kommentoimista ja pisteyttämistä tärkeämpää on, että tulee huomatuksi...tai varsinkin niin, että itse huomaan teokseni tulleen huomatuksi. Kommentointi on nykyisellään ehkä paras ilmaisija siihen, pisteitä voi läpsiä lukemattakin, motiivinaan jokin ihan muu kuin intohimo kirjallisuuteen.

[10:37 15.10.2009] K.K.
Ei minulle tuota vaikeuksia haukkua pystyyn jotain itseäni kehunutta, jos siltä tuntuu. Palaute palautteesta on ihan hyvää kaupankäyntiä, mutta kyllä siitä mielistely pitää erottaa. Olen myös saanut hyvää palautetta kirjoittajilta, joiden työt olen ensin itse lyönyt lyttyyn, mikä on ollut tosi hienoa huomata. Silloin sivusto palvelee tarkoitustaan.
Jos siis joku huomaa antavansa positiivista palautetta positiivisesta ja negatiivista negatiivisesta, niin olet yksi sivuston pilaajista. :)


[10:46 15.10.2009] A.N.
Harmillista, että jotkut "haukkuu työt lyttyyn". Okei, ootte saattaneet tarkoittaa antaneenne asiallista kritiikkiä, mutta ei mua paljon kiinnosta antaa paneutunutta palautetta kirjoittajalle, joka on tullut viskomaan ykkösiä eikä ole kommenteissaan edes koittanut etsiä teksteistäni mitään hyvää.
Vaikka rehellisyyttä arvostankin.[12:08 27.10.2009] P.P.
Eräs asia jonka koen hieman kiusalliseksi on privaviestit, joissa ihmiset vaahtoavat ykköstelystäni tai kommenteistani. Älkää lähettäkö niitä minulle. Sen sijaan menkää kotiinne kasvamaan. Jos olette ihmisinä noin keskenkasvuisia, niin mitä voitte olla taiteilijoina? No, näkeehän sen teoksistakin, että ei juurikaan mitään.[12:28 27.10.2009] A.N.
Paul, ne voi estää.


[19:29 27.10.2009] A.N.
Paul, olisin otettu jos piipahtaisit arvioimassa uusimmat runoni :) En tuohdu kommenteistasi.


[00:51 28.10.2009] P.P.
En minä halua estää privaviestejä muutaman ikävän tyypin vuoksi. Niillähän tässä se ongelma on asenteessa ja ylipäätään koko jutun tajuamisessa. Jos ei ole lahjakkuutta niin ei siitä kannata alkaa minulle vaahtoamaan suorastaan uhkailevaan sävyyn, ainakin rivien välistä luettuna. Sellainen on minulle kiusallista ja hankalaa, koska en ymmärrä sellaista ajatusmaailmaa, että maailma pitää yrittää taivuttaa omaan tahtoonsa tosiasioista välittämättä. Eihän lahjakkuuden ja osaamisen puute sinällään ole se ongelma, vaan kyvyttömyys nähdä omat taitonsa totuudenmukaisesti, ja sen vuoksi muiden pitäisi olla aina kehumassa niitä karkeita taiteen irvikuvia, joita nämä ihmiskunnan surkeimmat vätykset suoltavat.[14:27 28.10.2009] J.S.
Ohhoh! Olipas taas tekstiä ^ Kovin ristiriitainen hahmo on tämä Paul-herra...
Joo privoja en ole sinulle lähetellyt enkä tule lähettämäänkään, mutta niin kuin Sibelius sanoi aamutuimaan tullessaan pihalle ja kuullessaan varpusten laulun seassa variksen raakuntaa: "On sekaan eksynyt muutama kriitikkokin...", niin Sinä Paul tulet siitä lauseesta aina mieleen...


[12:01 29.10.2009] O.H.
Blaa blaa taas ja elämä on perseestä


[13:38 29.10.2009] J.S.
^hehehehhehe tulihan sekin sieltä...


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty