Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Metadatat piiloon?

[22:43 17.10.2009] J.T.
Miten täällä Aukeassa saa omista kuvista nuo metadatat piiloon? Vai onnistuuko mitenkään? Yritin etsiä namiskuukkelia tuolle, mutta ei - osaako joku neuvoa?

Kyselee, Nöösi.

Edit: Vastaan itse itselleni: exporttausvaiheessa ei metatietoja mukaan - juuh =). Oppia ikä kaikki.


[00:46 18.10.2009] Pekka
Tallenna kuva siten, että EXIF-tiedot katoaa. Siis esim PS:n "Save for Web"-toiminnolla. Muiden softien osalta en osaa sanoa. Ja EXIFTools-ohjelmalla niitä voi muokata miksi haluaa.


[10:17 18.10.2009] J.T.
Kiitos vinkistä/täsmennyksestä Pekka. Tosiaan, käytän kuvien arkistoinnissa/muokkauksessa Aperture2:ta - siinä kuvia exportatessa pitää valita täppä "include metadata" jos tuon datan haluaa siirtyvän kuvan mukana. Tuo täppä on vissiin defaulttina valittuna, enkä ollut asiaa vähään aikaan noteerannut.


[12:38 24.10.2009] T.R.
Miksi pitää saada metadatat piiloon, niistäkin voi nähdä tai oppia jotakin uutta ?


[14:24 24.10.2009] m
Siks ku ne on tungettu kuvan päälle harmaaseen boksiin joka vilkkuu jos hiiri eksyy siihen kuvan alueelle.

Tai sit siks että kommentoijat katsois kuvaa, eikä sitä että millä kameralla se on otettu. Ni ei keskusteltais sit kauheesti siitä että onpa hyvä kamera.

Kyllä sen aukon ja suljinajan kuitenkin suunnilleen kuvasta näkee.


[20:17 24.10.2009] M.P.
Aika hyvä kommentti nimettömältä :)

Sanoppas "m", millä ihmeellä näet kuvissa käytetyn aukon & suljinajan? Ehkä joissain harvoissa tilanteissä, ehkä. Mutta uskoisin että hatusta joutuisit lottoamaan arvoja kuville.


[07:33 25.10.2009] J.H.
Aukean yksi parhaita puolia on juurikin tuo tietojen näkyminen kuvassa. Monesti kiinostaa, että millä ihmeen valotusajalla/aukolla on tämäkin kuva otettu. Nyt ei tarvitse sitä ihmetellä.

Myös kuvaamisen aloittaville erinomainen väline oppia, samalla kun ihailee tai irvistelee toisten ottamien kuvien parissa.
[10:39 27.10.2009] M.P.
Kyllähän sekin kiinnostaa että millä kameralla kuva on otettu. Ainakin siinä tapauksessa että jos on käytetty kännykameraa, niin ei arvostellessa voi vaatia esim. Järjestelmäkameran laatua jne.


[13:52 27.10.2009] m
Miksi pitäis kuvata kännykkäkameralla huonoa laatua jos tosissaan kuvaa?

Entä jos sillä saakin ihan vastaavaa laatua (nettikoossa)?

Ja kyllä se yleensä on aivan sama onko aika 1/250 vai 1/1000, mutta sitten kun ollaan siä 1/8, 1/15 paikkeilla niin sen jo näkeekin kuvasta. Aukotkin oppii arvioimaan ihan hyvin, kunhan vähän aikaa harrastaa.


[15:03 27.10.2009] J.P.
Tunnustan että en laiskuuttani jaksa jälkikäteen lisätä metadataa kun käytössäni olevat vanhat ohjelmat hävittää ne. Mutta kieltämättä on ihan kiva katsoa miten muut kuvaa. Joskus kommentoinnissa metadatasta on apuakin kun yrittää keksiä mikä kuvassa on ehkä mennyt pieleen tai kun miettii parannusehdotuksia.

Jos käytetyt kuvausmenetelmät on katsojalle tuttuja niin saattaapa kuvaa katsomalla asetuksia pystyä arvailemaankin jollain tarkkuudella.

Jos kuvaa vaikkapa nopeaa liikettä tai käyttää teleputkea niin ei ole sama onko valotusaika 1/250 vai 1/1000.

Jos tarkoitus on luoda hiljaisuutta kuvan sanoman tarkasteluun niin kyllähän tekniikkahöpinä sitä haittaa. Mutta kun täällä on niin monenlaisia kuvia ja tältä foorumilta haetaan niin monia asioita. Omasta kuvasta saa ne metadatat aika helposti pois.


[11:19 22.12.2009] M.E.T.
Tuntuu myös, että töiden (numeraalinen) arvostelu on ankarampaa jos metadatoista paljastuu kallis runko. Varsinkin jos kuva on sisällöltään vähän köyhänpuoleinen.


[21:27 22.12.2009] M.P.
Siitä on hyötyä että tiedot näkyvät. Ei sitä pysty arvioida kameran asetuksia, paitsi joissain harvinaisissa poikkeustapauksissa.

Eikä sillä kännykameralla saa valitettavasti edes nettikoossa samaa laautua kuin järjestelmäkameralla.
Kyllä m opit tämän kun vähän aikaa harrastelet ensin.


[13:33 23.12.2009] T.K.
Tykkään kyllä että metadatat näkyy. Juurikin oppimisen kannalta antaa paljon enemmän, kuin pelkkä kuva. Ja luulisi valokuuvajillakin sen verran hiiri pysyvän kädessä, että saa kursorin siirrettyä pois kuvan päältä :).


[21:28 23.12.2009] M.R.
Ehdottomasti metadatat tiedot mukana. Ja jos vaikka saa oivallisesta ja loistavasta tilanteesta kuvan kännyllä näpsäistyä, niin voi kuvan teknistä laatua laitteiden osalta silloin perustella.

Opin kannalta metadatat on loistava keksintö ja tottakai kiinnostaa onko esim. muilla samanlainen tai saman merkkinen kamera kuin minulla. Ihan jo pelkästä uteliaisuudesta. Ja jos huomaan huippuotoksen joka on otettu juuri samanlaisella kameralla ja samoilla vehkeillä mitä itse omistan, niin se ainakin inspiroi minua yhä parempiin suorituksiin. Sekä voin todeta, ettei laitteissa aina vikaa ole, sitä löytyy käyttäjästäkin :)
Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty