Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Tonaalisuus vs. dynaamiikka-alue

[16:44 24.10.2009] O.K.
Tässä on aihe, joka minua vielä vuosienkin jälkeen hämmentää. Mikä ero näillä on?

Useimmissa lähteissä selitetään, että dynamiikka kertoo tummimman tumman ja vaaleimman vaalean sävyn eron. Tonaalisuus taas kertoo sävyliun, eli siis eri diskreettien sävyjen määrän näiden kahden ääripään välillä.

Hämmennystä aiheuttaa se, että dynamiikka kuitenkin usein kuvataan kontrastisuhteena, eli esimerkiksi 8 bittisessä värikanavassa 256:1 (2^8=256 eri sävyä) suhteena. Tämä nimen omaan kuulostaa sävyliulta (sävyporrastuksen hienojakoisuudelta), eli em. määritelmän mukaiselta tonaalisuudelta.

Osaako joku selittää tätä ristiriitaa?


[17:12 24.10.2009] m
Dynamiikka = montako AUKKOA (tms. valotusyksikköä) on eroa mustan ja valkosen välillä.

Sävykkyys = onko siinä mustan ja valkosen välillä kuinka monta harmaan sävyä.

Voihan se tulos kuvassa olla vaikka (LÄHES) musta pohja ja (LÄHES) valkoinen kohde, joiden valoisuuserot "luonnossa" on huimia. Silloin ei ole sävyjä paljoa, mutta dynamiikkaa on.


[17:33 24.10.2009] O.K.
Mainitsemasi määritelmän olenkin ymmärtänyt, mutta ongelmaksi yhä jää tämä kontrastisuhde-termin ristiriitainen käyttö. Johdonmukaisesti lähteessä kun lähteessä sen kerrotaan olevan synonymi dynamiikalle, vaikka se kertookin nimen omaan sävyjen määrän.


[18:11 24.10.2009] m
Ehkä lähde on huono


[18:42 24.10.2009] O.K.
Sekin on mahdollista, mutta näitä lähteitä on useampiakin. Olen saman ristiriidalta haiskahtavan termien käytön nähnyt sekä dpreview:ssä että cambridge in colourissa ja jossakin muuallakin. Tästä johtuen on tullut sellainen olo, että dynamiikan ja tonaalisuuden suhde on oikeasti paljon monimutkaisempi (ja ilmeisesti vaatii hyvin syvää tieteellistä ymmärrystä) asia, kuin mitä internetistä voi saada helposti tietää.


[19:02 24.10.2009] mrx
"The contrast ratio is a measure of a display system, defined as the ratio of the luminance of the brightest color (white) to that of the darkest color (black) that the system is capable of producing."

http://en.wikipedia.org/wiki/Contrast_ratio

"Dynamic range is a term used frequently in numerous fields to describe the ratio between the smallest and largest possible values of a changeable quantity, such as in sound and light."

"Photographers use "dynamic range" for the luminance range of a scene being photographed; or the limits of luminance range that a given digital camera or film can capture; [18] or the opacity range of developed film images; or the reflectance range of images on photographic papers."

http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range

Jos nuita lähteitä oikein ymmärsin ja tulkitsin, niin ainakin digikuvauksessa kontrastisuhde ja dynamiikka tarkoittavat suurinpiirtein samaa, molemmat termit viittaavat kirkkauseroon, mutta ensimmäinen on näyttölaitteen ominaisuus ja jälkimmäinen tallennuslaitteen ominaisuus. Tosin kuten yllä ilmenee, dynamiikka on valokuvauksessa hieman hämärä käsite...

Tietysti olisi syytä määrittää myös termi kontrasti, jolla voidaan tarkoittaa muiden muassa värikontrastia tai kirkkauskontrastia...

http://en.wikipedia.org/wiki/Display_contrast
[19:35 24.10.2009] O.K.
Kiitokset vastauksesta sinnekin. Kaikesta oppii (tai ainakin hämmentyy entistä enemmän). :)


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty