Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Mitä saa/ei saa kuvata?

[22:01 25.10.2009] tietämätön
Jonkinverran katukuvausta harrastaneena kiinnostaa tietää, että minkä tyypin henkilöitä saa kuvata tai ei saa kuvata? Lähinnä kiinnostaa julkaiseminen (valokuvafoorumeilla tai omassa blogissa), harvemminhan minun muistikorttia tullaan penkomaan. :)

Kyseenalaisia tapauksia mielessäni on poliittisesti merkittävät henkilöt sekä poliisit, sotilaat ym. univormupukuiset henkilöt. Onko väliä sillä, onko kuva otettu yleisötilaisuudessa, jossa henkilö on ihmisten katseiden alla eli 'esillä'?

Miten ulkomaat? Onko länsimaisissa laeissa suuria eroja tässä asiassa? (en tarkoita siis jonkin kriisin keskellä olevia valtioita, vaan niitä, joissa eletään ilman konflikteja tai niiden uhkaa)

Ei kiitos mutua, vaan faktaa tai linkkejä sivuille, joista tuota faktaa löytyy.


[19:59 26.10.2009] m
Laita googleen toi otsikko niin saat parit asialliset PDF:t. Tästä on myös aiempi keskustelu täällä, sekä mm. kameralaukku.comissa digicameranetissä aika kattavat stoorit.

Tiivistettynä saat kuvata kaikkea paitsi loukkaavia tilanteita, jos olet julkisella paikalla johon on vapaa pääsy.

Poliiseilla tai järjestyksenvalvojilla tai vastaavilla ei ole mitään muuta erityissuojaa kuin esim. poliisin peitetehtäviin liittyviä ja vastaavia.
Julkkiksilla, kuten siis poliitikoilla on pienempi yksityisyydensuoja kuin "taviksilla". Onhan se selvää että äänestäjien on saatava tieto jos kansanedustaja kylillä sekoilee ja itsehän he ovat julkisuuteen lähteneet.

Kaupassakin saa oletusarvoisesti kuvata. Jos joissakin ikkunoissa on kamerakielto, ei se ole oikeastaan lainvoimainen, vaan vain omistajan tai hänen edustajieen toive. Et siis riko lakia jos menet kauppaan silti kuvaamaan. Sen sijaan omistaja tms. voi katsoa, että häiritset muita asiakkaita tai kaupantekoa ja voi sinut poistattaa tiloistaan tällä perustella.

Metroasemien valokuvaamisen kieltämisestä löytyy ennakkotapaus. Se on laillista, sillä vaikka alueelle meneminen vaatii lipun ostamisen, voi sen lipun kuka tahansa ostaa. Suunnilleen samoinhan tilanne on ravintoloissa (mukaanluettuna tuo liiketiloja koskeva setti), sekä rokkikonserteissa, ellei esim. pääsylipun ostoehdoissa kielletä valokuvausta.

Ennakkotapauksia on vähän, joten tarkkaan on vaikea sanoa missä menee se loukkaavuuden raja, tai yksityisyyden rikkomisen raja. Se vaatii kuitenkin jonkun selllaisen tilanteen, jossa kuvattava selvästi esiintyy huonossa valossa.

Oikeusistuinhan näistä sitten päättää ja se vaatii sen, että kuvattu henkilö asian sinne asti vie.

Länsimaiden eroista en tiedä, mutta esim. Ranskassa, sekä käsittääkseni nykyään Saksassa, saavat ihmiset periaatteessa päättää saako heitä kuvata vai ei.

www.nikkemedia.fi/ivailu/sivut_ex/fotopykalat.pdf
http://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=13346
http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2007/05/vartijat-valokuvaaminen-ja-kansalaisten.html
http://blogit.hs.fi/online/julkisella-paikalla-saa-kuvata/
jne jne....

Kannattaa siis käyttää sitä googlea, niin saat melko asiantuntevia lausuntoja näiden nettiforumistien sijaan.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty