Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

mac vai pc?

Seuraava sivu  

[11:32 1.11.2009] H.K.
Tätä keskustelua taitaa olla netti täynnä. Mutta kysyn nyt teiltä, että kumpi parempi nimenomaan kuvien käsittelyn kannalta? En osaa päättää, macbook pro vai amilo xi 3670. Aiemmin en ole macia käyttänyt, ja alkujaanhan tuo on ollut nimenomaan kuvien tekijöiden työkalu. Miten tänä päivänä?


[13:18 1.11.2009] P.P.
Molemmat on varmaan yhtä hyviä, koska kuvankäsittely ei ole mikään kovin kriittinen sovellustyyppi. Macin ero PC:hen on lähinnä kaksin- tai kolminkertainen hinta ja tietynlainen porvarillinen tyylikkyys. Pitkään on elänyt myytti Macista jotenkin teknisesti parempana ja "luotettavana" koneena, mutta se on todellakin pelkkä myytti. Tietysti jos vertaa halvinta Aceria ja Macia, niin Acer saattaa olla vähemmän kestävä ja luotettava, mutta hintaerokin on melkoisen huomattava.


[13:40 1.11.2009] H.K.
Tuon perusteella voisin siis kuvitella, että samanhintainen pc pärjää macille vallan mainiosti. Tuo amilo on saman hintaluokan kone, kuin macin pikkunäytöllinen kone. Hintaeroa tulisi näytön takia kuitenkin suunnilleen 250 euroa. Jäisi sitten rahaa vaikka uuteen obiskaan. Kiitokset näkökulmasta.


[13:58 1.11.2009] S.S.
Bootcampillahan pystyy pyörittään Windowsia Mac koneellansa. Mäkkiä ei tietääkseni pysty käyttään pc:ssä. (vähän epäselvästi selitetty)

Mäkkeihin on kourallinen viruksia, mutta pc:hen tuhansia. Saat siis pc:si nopeammin tukkoon kuin mäkin. Itselleni ei ole vielä tullut kertaakaan mitään virustapausta Mäkkiä käyttäessäni.

Mäkki jaksaa pyöriä monta päivää (viikkojakin) uudelleen käynnistämättä.

Ja tuosta hinnasta vielä, että pc tulee maksamaan enemmän pitemällä linjalla. 6 vuotta vanha Mac jaksaa hyvin pyörittää uutta Mac Os:ta, mutta entäs vanha pc uutta windowsia ?

tuossa nyt pari asiaa mitä tulee mieleen Macin paremmuudesta :)
itse en ainakaan haluaisi enää käyttää pc:tä

ja tuosta kuvankäsittely-jutusta, että minusta Mac on tehty ihan työkoneeksi ja niiden ohjelmien käyttäminen koneella on aika mutkatonta.


[14:07 1.11.2009] P.P.
Tuo virusjuttukin on sellainen asia, että viruksia saa lähinnä piraattikamaa asentavat klovnit. Itse olen käyttänyt PC:tä noin 15 vuotta ja viruksia on ollut 0. Windowsin olen asentanut uudelleen tasan nolla kertaa.

En todellakaan ymmärrä pällejä, jotka pitävät konettaan päällä koko ajan. Jos sillä ei tee mitään juuri sillä hetkellä niin hitto vie se kone kiinni tuhlaamasta sähköä ja luonnonvaroja! Koneen jatkuva päällä pitäminen on junttityyliä.[14:08 1.11.2009] T.T.
Mäkkien ylivertaisuus ei ole myytti vaan tosiasia, jota Windowsiin jumiutuneet yrittävät jatkuvasti vetää lokaan:D Sen jälkeen kun siirryin, ei ikävä PC puolelle ole tullut. Varsinkin Vista saa aikaan kylmiä väreitä...

Ja kuvankäsittelykö ei kriittinen sovellustyyppi? Sellaista konetta ei ole tullut vastaan, josta tehot eivät olisi kesken jossain vaiheessa loppuneet. Kaikki on kuitenkin suhteellista ja riippuu ihan minkä tyyppistä kuvankäsittelyä on tekemässä.[14:34 1.11.2009] H.K.
Kokemusta on kyllä pc:stä (myös noin 15 vuotta), kolme vuotta taitaa olla laitteen "keski-ikä", niin työkoneella kuin kotonakin. Viruksia on tainnut olla parikin kertaa, sähköpostin liitteistä molemnmat. Muuta päivitystarvetta ja siivousta on ollut yllinkyllin. Vakaus ja helppous kyllä kiinnostavat.
Taitot ja kuvankäsittely, isot vektoritiedostot ym. saavat ainakin peeceen kuin peeceen kyykkyyn, kokemuksesta tiedän.
Taidan kallistua sittenkin sen macbookin puoleen, esim. akkukestävyys siinä tuntuu olevan omaa luokkaansa.


[15:41 1.11.2009] S.S.
"viruksia saa lähinnä piraattikamaa asentavat klovnit"
"Koneen jatkuva päällä pitäminen on junttityyliä."

http://apublicdefender.com/wp-content/uploads/2009/03/facepalm.jpg


[16:36 1.11.2009] J.P.L.
Kyllä Mac on parempi vaihtoehto kuvankäsittelyyn ja yleensäkin työkoneeksi.
Sen kalleus on kuitenkin aika teoreettista mm. Pc:n lukuisat virustorjunta ym ohjelmat ja käyttöongelmat tulevat jopa aika nopeasti vastaan.
Yleensä Mac-käyttäjät pitävät käyttöjärjestelmää parempana, eikä syyttä, mutta he ovatkin melkeen poikkeuksetta entisiä PC:n ja Windowsin kypsyttämiä. Eli meillä on vertailukohde eikä mutu-tunnetta ja muilta saatua väärää infoa.
Käyköhän Windows 7:n kanssa kuten edellisienkin

http://www.apple.com/getamac/ads/ ;)


[23:40 1.11.2009] M.Y.
Minussa lienee jotain vikaa kun en ole saanut yhtään pöpöä muinaisten Amiga-aikojen jälkeen tarttumaan mihinkään käyttikseen, en myöskään Windowseihin. :) Paremman puoliskon vanha Windows NT:n syönyt konekin oli parhaimmillaan useamman kuukauden päällä ilman mitään boottitarvetta, nykyään kyllä reikiä löytyy sen verran tiheämpään tahtiin että ainakin suoraan Internetissä kiinni olevan koneen kanssa tuo voisi mennä vähän riskialttiiksi.

Mitä noiden keskinäiseen paremmuuteen tulee, ainakin käyttiksen itsensä osalta arviointi menee aika subjektiiviseksi asiaksi, joten kannattaa pyrkiä päästä mahdollisuuksien kokeilemaan muutaman tunnin ajan samoja versioita Windowsista ja OSX:sta kuin noissa tulisi mukana, vaikkei juuri ko. koneita pääsisikään testaamaan. Kyllä kummallekin löytyy tyytyväisiä käyttäjiä.

(itse olen kyllä vähän läppärinegatiivinen ylipäänsä, tuntuu siltä että pitkäaikaisessa käytössä pitäisi joka tapauksessa olla erillinen kunnon näppis, hiiri ja näyttö että verenpaine ei nousisi)


[13:25 2.11.2009] P.T.
En enää ostais Windowsia...syy..kone jatkuvasti tukossa, hemmetin hidas..virusta pukkaa vaikka olis millaiset palomuurit ja suojat ja virusohjelma raksuttaa vähän väliä tukkien koneen kokonaan.

Kun aamulla käynnistän koneen niin ehdin keitellä cappucinot ja juoda ne kaikessa rauhassa kun kone vielä raksuttaa työhuoneen nurkassa.
Kun koneen viimein saa auki, teen työtäni ja meen välillä kahville tai syömään niin takas tullessa kone hidastelee niin että hermo meinaa mennä totaalisesti.

Laajakaista on nopea...kone ihan älyttömän hidas siitä huolimatta.
Harmaat hiukset lisääntyy ja verenpaine nousee..väliin tekis mieli potkaista kone ulos ikkunasta..tää on sentään mun työkoneeni!

Windows sopii piiiiiiitkäpinnaisille ja hitaille ihmisille - ei mulle.

Kuvanlaatu on Macissa ihan eri kun Windowsissa.
Täällä kotona missä teen työtä on Windows, mutta käytän paljon myös Macia joten tiedän erot.

Ja ehdottomasti seuraava koneeni ei ole ainakaan Windows...


[13:36 2.11.2009] P.P.
Tuo on kyllä ihan totta, että jos ei tiedä kovin paljon tietokoneista niin Windowsin saa solmuun aika äkkiä. Siis sellainen tavis tyyliin "äh, mikä tällä on, mix tää on ny jumissa.." Macin käyttis on varmaan paljon virtaviivaisempi siinä mielessä, ja onhan se suunnattukin tyhmille porvareille.

Mutta sitten kun aletaan tekemään tosissaan töitä niin Macit kannattaa unohtaa. Onhan tosin ollut pientä kehitystä siinä mielessä, että Mac sai vihdoin yksinappisen hiiren sijasta kaksinappisen hiiren, jossa on jopa rulla. Macilla oli pitkään vakavia käytettävyysongelmia kun piti olla "tyylikästä" designiä (yksinappinen hiiri). Jos en nyt ihan väärin muista, niin jokin aika sitten Macin käyttikseenkin otettiin vakaata lähdekoodia Linuxista, että saatiin päivitettyä se nykyaikaan.[15:14 2.11.2009] P.T.
Mulla kone hidastui tuollaiseksi kun latasin Nortonin antivirusohjelman koneeseen.

Nyt ei tule viruksia läpi ollenkaan mutta kone raksuttaa ja raksuttaa joka hemmetin ohjelman läpi ennenkuin suostuu siihen että sitä voi käyttää. Ja siinä menee noin 15-20 minuuttia joka kerta kun koneen aukaisee.

Norton kuitenkin pelittää paljon paremmin kun aikaisempi F-Secure, mutta hidasti koneen ihan etanaksi.

Securea käytin monta vuotta ja taistelin jos jonkinlaisten läpi tulleiden kiukkuisten ja ihan mahdottomien virusten kanssa.

Virukset todellakin tuli Securesta läpi, mutta esim. silloisen Ifin (nyk. Ifolor) kuvakirjaa ei pystynyt lähettämään koneelta ellei ottanut securea kokonaan päältä pois lähettämisen ajaksi..uloslähetyksessä suoja oli todellakin hyvä:((

Myös monen muun ohjelman lähettämisessä oli ongelmia.
Kyllästyin taisteluun ja vaihdoin Nortoniin ja sen jälkeen on virukset pysyneet pois, mutta kone vaatii laiskiaisen hermot.

En todellakaan ole mikään tietsikkahikke, vaikka käytänkin paljon konetta.
Voipi olla että itse sekottelen koneeni, koska joudun käyttämään jos jonkinlaista ihme ohjelmaa...mutta ei tästä ainakaan nyt enää viruksia löydy:))

Applessa ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa, ei viruksia eikä hidastelua.
Vähän kinkkisempi käyttää mutta kun sen oppii niin ei se nyt sentään ihan mahdoton ole.
[15:22 2.11.2009] J.P.L.
Antaa PeeCee Paulin olla tuota mieltä, ei se meiltä Mac:in käyttäjiltä ole pois :)


[15:57 2.11.2009] T.T.
Juu annetaan vaan olla:D

Sen verran kuitenkin sanon niille, jotka Mäkkiä kokeilevat tai siihen siirtyvät PC:puolelta. Asiat tehdään jonkin verran eri logiikalla, joten menee oma aikansa sisäistää OS X kunnolla. Antakaa siis itsellenne aikaa.

Toinen on se, että miettikää mihin konetta tarvitsette. Suurin osa ohjelmista löytyy molempiin ympäristöihin, mutta kannattaa varmistaa asia etukäteen ettei yllätyksiä tule.[17:03 2.11.2009] H.K.
Olen käyttänyt ainakin unixia, linuxia, jopa cp-m:ää. Eli en usko, että siirtyminen niin kovin vaikeaa olisi.
Jos kone olisi käyttökunnossa viisikin vuotta, se olisi jo ennätys. Ja kuvakonetta nimenomaan haen, ehkä taittoa ja piirtoakin varten.
Kiitoksia teille, tämä keskustelu on avartanut näkemyksiä mukavasti :)


[22:30 2.11.2009] mie
"Kuvanlaatu on Macissa ihan eri kun Windowsissa."

Tuo on vähän sama asia kun sanoisi, että Askon sohva on pehmeämpi kuin Iskun. Kuvanlaatuun vaikuttaa lähinnä laitepuoli, ei niinkään käyttöjärjestelmä. Nykyisin pc:eissä ja mac:eissa on käytännössä melkolailla sama rauta. Käytännössä lienee lähinnä makuasia haluaako käyttää mäkkiä vai peeceetä. Mutta jos olet hankkimassa konetta lähinnä kuvankäsittelyyn, niin ei ehkä välttämättä kannata läppäriä ostaa. Ei siksi, etteikö läppäriinkin voisi liittää ulkoista näppäimistöä, näyttöä ja hiirtä, mutta hyvän läppärin hinnalla saa monta kertaa tehokkaamman pöytäkoneen oheislaitteineen - oli se sitten peecee tai mäkki. Kuvankäsittelyssä tärkeää on suorituskyky. Paljon nopeaa muistia, nopea ja iso kiintolevy (ehkä RAID), moniydinprossu, hyvä näytönohjain... ja tietysti hyvä, iso ulkoinen näyttö.


[09:34 3.11.2009] J.J.
Tärkein etu mäkissä wintoosaan verrattuna on, että kone ei hidastu ajan kanssa, ainakaan niin paljon että sitä huomaisi. Jos nyt ostaa Mäkin, niin todennäköisesti pärjää sillä hyvin vielä viiden, jopa kymmenen vuoden päästä. Toisin on wintoosan kanssa, joka hidastuu jo ekan vuoden aikana merkittävästi, jos on netissä kiinni.

Minäkin luulin, että viruksia tulee vain epäilyttäviltä sivustoilta, kunnes sain erittäin ärhäkän troijalaisen yhdeltä täysin viattoman oloiselta ruokasivustolta, lataamatta mitään ihmeellisyyksiä koneeseen. Ja Firefoxi oli selain, virustorjunnat ja palomuurit kunnossa.

Viimeisenä on vielä, että mäkissä kovatavara ja softa on saman valmistajan, mikä takaa paremman toimivuuden ja oheislaitteiden yhteensopivuuden. Ja onhan se nyt ihan helvetin paljon paremman näköinen kuin peesee, ja hiljainenkin.


[12:18 3.11.2009] R
Osta samanhintainen mac ja pc, kumman jälleenmyyntiarvo on korkeampi kahden vuoden päästä? Ostohinta ei ole ainoa mitä kannattaa tuijottaa hysteerisesti! Vuosi mäkin kanssa vasta, ja 10 vuotta puuceen+windows. Takasin en vaihda!

Virustorjunta, (palomuuri), rekisterin täyttyminen ajan kanssa nämä kaikki hidastavat windows konetta jos käytät sitä enemmän kuin kerran viikossa postien/aukean lukemiseen.

Viruksia tulee windows koneeseen jo pelkästään palomuurin pois jättämisellä, ei tarvitse asennella mitään. Ajurien kanssa pelleily, ohjelmavirheet, käyttöjärjestelmän kaatumiset ovat muisto vain mäkin kanssa.
Ja jos koneen ulkonäkö kiinnostaa niin valinta on silläkin saralla selvä. Ja jos joku väittää että yks hailee miltä kone näyttää niin millaisiin vaatteisiin pukeudutte, millä autolla ajatte jne. tosin persaukiset erikseen.

Jos kiinnostaa käyttää konetta ilman turhaa räpellystä ja minimoida mahdolliset ulkoiset vaarat(vitukset) mäkki on yksi hyvä vaihtoehto. Halvempi vaihtoehto olisi linux ja itse kasata kone, mutta ei sekään autuaaksi tee.


[19:58 3.11.2009] M.Y.
Huolestuttavaa, vaikka Windows on itselläni pitkälti kakkoskäyttis alan silti tuntea itseni tässä porukassa suorastaan sitä fanittavaksi :)

Eli pariin aikaisempaan kommenttiin pitää todeta, että meiltä löytyy uudempien masiinoiden lisäksi myös yksi Windows 2000 - pönttö johon käyttis asennettiin joskus viitisen vuotta sitten ja kone itsessään on about vuosituhannen vaihteesta, poislukien tuolloin päivitetty näytönohjain ja isompi kovalevy. En ole tähän mennessä huomannut siinä mitään hidastumista, joskin myönnettäköön että koneella vain surffaillaan ja pelaillaan vanhempia pelejä silloin tällöin. Surffailu tosin pitänee jättää pois kuvioista siinä vaiheessa kun Microsoftin extended supportin loppumisen myötä mitään tietoturvapäivityksiä ei enää tule ensi kesän jälkeen. Firefoxin roadmapissakin on muistaakseni ollut esillä tuen pudottaminen noin vanhoille Windows-versioille lähitulevaisuudessa.

Mitä koneiden melutasoihin ja ulkonäköön tulee, niin kannattaa vilkaista tarjontaa uudestaan; harmaat meluisat laatikot ovat PC-koteloissakin pikemminkin uhanalainen luonnonvara kuin oletusarvo, poislukien lähinnä aivan halvimmat mallit.

Ennenkuin kukaan ehtii syyttää Windows/PC-faniksi, pitää todeta että ehdottomasti muita vaihtoehtoja kannattaa kokeilla, monokulttuuri ei ole kenenkään etu tietotekniikassa.


[20:59 3.11.2009] H.K.
Minusta taitaa sitten tulla sekakäyttäjä, koska leipätyön teen edelleen peeceellä.[22:38 3.11.2009] HMJ
Itse pähkäilin Mac/Pc-asioilla vuosi sitten,

I Mac on niinkuin Mac Donaldsin hampurilainen, joten ei kiinnostanut loppuun asti ja Pro Mac on liian kallis omaan käyttöön joten vielä tuli hommattua Wintoosa. Vista oli hetken, mutta ei suostunut yhteistyöhön joten XP tuli takaisn.

Täälläpäin Macin tuki on aika kaukana, ja PC:tä osaa korjata tutut mennen-tullen joten sekin kallisti vaakaa PC:hin päin. senverran mitä olen Maccien kanssa ollut tekemisissä, niin ongelmia niissäkin on.

Ja kuvia väännän päivittäin työkseni.


[23:12 3.11.2009] M.K.
Itse vaihdoin mäkkiin pari kuukautta sitten ja tyytyväinen olen ollut.

Vertailin kannettavien hintoja ja ominaisuuksia paljon. Huomasin että Macbook pro:ssa (2.26GHz 13") oli vain kaikki kohdallaan:
-dvi out ulkoista näyttöä varten (tosin adaptreilla)
-pitkä akunkesto
-sopivan pieni koko
-LUJA rakenne
-hyvä näppis (samoin applen erillinen näppis)
-tarpeeksi tehokas näytönohjain
-hiljainen

Vastaavaa PC puolella ei vain yksinkertaisesti ole olemassa. Se joka löytää vastaavan tuotteen samalla hinnalla (1200e) saa multa lakritsalia.


niin ja kun asensin tähän vielä Win 7:n rinnalle, niin en jää peleistäkään paitsi :)


[23:28 3.11.2009] mie
"Viimeisenä on vielä, että mäkissä kovatavara ja softa on saman valmistajan, mikä takaa paremman toimivuuden ja oheislaitteiden yhteensopivuuden."

Raudan osalta ei pidä enää nykyisin paikkaansa: mäkki ja pc ovat käytännössä melko samoista osista kasattuja. Myöskään oheislaitteiden osalta ei pidä paikkaansa: mäkille saa oheislaitteita monilta valmistajilta, tosin ei läheskään niin monilta kuin pc-koneille. Pienempi valinnanvara on mahdollisten yhteensopivuusongelmien vähenemisestä huolimatta pikemminkin rasite kuin ominaisuus, jota kannattaisi kehua.

Itselleni tietokone on vain työkalu. Huvittaa tuo joidenkin lähes fanaattinen asenne näissä kysymyksissä. Varustetaso voi vaihdella merkistä riippumatta aivan kuten vaikkapa autoissa. Loppu on sitten makuasiaa.


[23:45 3.11.2009] M.S.
"En todellakaan ymmärrä pällejä, jotka pitävät konettaan päällä koko ajan. Jos sillä ei tee mitään juuri sillä hetkellä niin hitto vie se kone kiinni tuhlaamasta sähköä ja luonnonvaroja! Koneen jatkuva päällä pitäminen on junttityyliä."

Minä olen täysin eri mieltä. Itselläni on kone lähes poikkeuksetta koko päivän päällä, ja välillä yötkin. Tosin yöllä se on vain jos lataan jotain. Mutta koneen täytyy olla päällä päivän, sillä tarvitsen sitä kokoajan. Vähän väliä käyn katsomassa uutisia, lukemassa sähköpostia, muokkailemassa kuvia ymsyms. Olisi vain ärsyttävää jos joutuisi avaamaan konetta kokoajan.


[10:47 4.11.2009] J.J.
Jos koneen haluaa pitää koko ajan käyttövalmiina, niin mäkin unitoiminto on siinä hyvä, herää painalluksesta sekunnissa, eikä kuluta nukkuessaan virtaa kuin ehkä nimellisesti. Oman kokemukseni mukaan wintoosa saattaa vaipua unen sijasta koomaan, eikä herää enää ollenkaan, ei sinne uskalla jättää keskeneräisiä töitä.


[11:07 4.11.2009] T.T.
Ei kysymys ole fanaattisuudesta. Kysymys on huomiosta johon päätyy, jos molempia järjestelmiä todella käyttää työkseen tai harrastuksekseen.

Suurin osa OS X kritiikistä tulee ihmisiltä, joilla ei ole juuri mitään pintapuolista raapaisua syvempää kokemusta asiasta. Suurin osa PC kritiikistä taas tulee ihmisiltä, jotka ovat todella käyttäneet molempia järjestelmiä vuosikaudet. Useimmat käyttävät niitä edelleen rinnakkain ihan pakosta, koska työpaikat käyttävät enimmäkseen Windowsia.


[11:58 4.11.2009] P.P.
Siihen miksi työpaikoilla käytetään Windowsia on ihan selvät syyt. Macia käytetään ehkä lähinnä trendikkäissä mainostoimistoissa, joissa työn tekeminen tietokoneella ei välttämättä ole se tärkein asia.


[00:45 5.11.2009] mie
"Ei kysymys ole fanaattisuudesta. Kysymys on huomiosta johon päätyy, jos molempia järjestelmiä todella käyttää työkseen tai harrastuksekseen."

Ei, vaan kysymys on siitä, että jos on käyttänyt huonoa pc:tä niin kuvittelee, että kaikki pc:t on huonoja ja jos on käyttänyt hyvää mäkkiä niin kuvittelee, että kaikki mäkit ovat hyviä... Tai päinvastoin. Oikeasti tuollaisessa vastakkainasettelussa ei ole mitään järkeä. Sama kuin väittelisi kumpi on parempi, akryylivärit vai öljyvärit tai Big Mac vai Megahampurilainen.


[10:40 5.11.2009] T.T.
Mie ...Mä en nyt juuurikaan puhu raudasta. OS X on OS X raudasta riippumatta. Ja PC puolella Windows on Windows, vaikka siitä eri versioita onkin käytössä. Rauta asia on ihan toinen juttu ja tätä nykyä on ihan toisiaan vastaavaa molemissa ympäristöissä. Huonoa PC:tä tai Huonoa Mäkkiä... no kait rautavikojen riivaamia maanantai kappaleita on molemmissa ympäristöisssä.

Olen käyttänyt ja käytän edelleen PC:tä eri windows-versioilla ja kone versioilla ihan työkseni. Kyllä esim. XP:n kanssa voi elää, mutta mukavaa se ei ole. Sama toistuu ystäväpiirissä, jatkuvasti niitä solmussa olevia PC:tä saa selvitellä. Kummallisesti omat ja kavereiden Mäkit eivät huomiota ole juuri kaivanneet, pelkästään kovaa ajoa:D


[19:30 5.11.2009] mie
Joo, koska rautapuolella ei juuri ole nykyjään eroja (kuten olen varmaan pariinkin otteeseen jo todennut), pitäisikin ehkä puhua Windows vs. OS X eikä PC vs Mac. Tästä olen samaa mieltä.

Väitän kuitenkin että 95% ns. tietokoneongelmista johtuu henkilöstä, joka painelee sitä näppäimistöä... Windowsissa on omat tunnetut puutteensa, mutta niin on myös OS X:ssä ja sen käyttöliittymässä (eli siinä, miten OS X näkyy käyttäjälle)... OS X on kyllä sinänsä unix-pohjaisena (BSD) melko varmatoiminen käyttöjärjestelmä, mutta etenkin käyttöliittymässä ja laiteajurituessa olisi edelleen parantamisen varaa... jotain kertoo sekin että Snow Leopard on seitsemäs OS X versio -- siis noin 8 vuoden aikana 7 versiopäivitystä... Olen noin 20 vuoden aikana tutustunut enemmän tai vähemmän perusteellisesti aika moneen käyttöjärjestelmään, joten luulen tietäväni mistä puhun.

Hyvin hoidettuna molemmat käytöjärjestelmät ovat melko toimivia. PC ja Windows tarjoavat käyttäjälle monessa suhteessa enemmän mahdollisuuksia virittelyyn, mikä on käyttäjästä riippuen joko kyvä tai huono asia. OS X:n käyttöliittymä on peruskäyttäjälle varmasti Windowsia helppokäyttöisempi, varsinkin jos ei ole juuri aikaisempaa kokemusta tietokoneista.

Lopuksi totean jo ties kuinka monennnen kerran, että PC vs. Mac tai Windows vs OS X -keskusteluissa kyse on lopulta lähinnä makuasioista ja lopetan tämän hedelmättömän väittelyn omalta osaltani tähän.

Ps. Jos haluat tehokkaan ja halvan "Mac":in niin osta PC ja asenna siihen OS X. Onnistuu pienellä kikkailulla. :)


[18:10 15.11.2009] Vistasta Mäkkiin
"Tuo on kyllä ihan totta, että jos ei tiedä kovin paljon tietokoneista niin Windowsin saa solmuun aika äkkiä"

Joopa joo. Uskon että useimmille tietokone on työkalu, eikä sen toiminta itsessään ole mikään intohimon kohde. Työkalun pitää toimia ilman, että sen tekniikkaa ja sielunelämää tuntee enemmän kuin käyttäjän tarvitsee tuntea. Ihan sama kuin jos auto ei kulkisi, jos ei ymmärtäisi sitä tekniikkaa, millä se toimii.

Tietokoneen pitää toimia ilman, että käyttäjän tarvitsee ymmärtää sen toimintaa! Tai pitäisi.

Vaihdoin PC:stä Mäkkiin hiljattain, kun kypsyin aivan totaalisesti Vistan tökkimiseen ja hidastumiseen. Mäkki on vastaus moneen, moneen kysymykseeni ja ongelmaani. Kuvankäsittelyssä se on vallan mainio. Mutta sen sijaan tekstinkäsittelyohjelma huononi, Mäkin Office-Word on kuin halpa kopio Windowsin Wordista.

Silti koneen nopeus on ehkä kuitenkin painavampi asia kuin ohjelman toimivuus. Harkitsen kunnollisen Office-paketin hankimista virtuaali-peeseeseeni.


[19:52 15.11.2009] T.T.
Mulla ei ole ollut sen isompia ongelmia Word:n kanssa Mäkissä? En nyt tietysti mikään Word:n tehokäyttäjä olekaan... normi hommat tuntuu hoituvan ihan vastaavalla tavalla kuin windows puolella.


[21:47 15.11.2009] Tom Pesch
Seuraava koneeni on varmaankin Mac, graafiset ominaisuudet ja teho muutenkin ovat vieläkin jonkin verran niissä parempia kuin PC:ssä. Erot kuitenkin kaventuvat koko ajan. Enää ei ole mitenkään itsestään selvää että ammattivisualistit käyttävät Macia, PC:lläkin pärjää hyvin.

Macien kompastuskivi on niiden 'tyylikkyys'. Ulkoasuun panostetaan enemmän kuin ergonomiaan ja toimivuuteen, ja itse pidän varsinkin MacOS:aa ja pöytä-Macin näppäimistöä ja hiirtä lähes sietämättöminä vehkeinä.

Jostain syystä minulla ei ole ollut koskaan ongelmia Windowsin tai virusten kanssa, vaikka 25 vuotta olen koneiden kanssa vehkeillyt.


[16:54 16.11.2009] T.T.
Mäkki ei tietenkään sovi kaikille. Uudet näppäimistöt ovat minun sormiini sopineet paremmin kuin ne vanhan malliset napsuttimet. Hiiri on ollut vähän ongelmallisempi ja ei ehkä tasoltaan ole päässyt yhtä korkealle kuin muiden valmistajien kärkijoukko. Uusin Magic Mouse ensikokemusten perusteella tuntuu kuitenkin kurovan tätä matkaa umpeen. Toisaalta muiden valmistajien hiiriä ja näppäimistöjä saa ymmärtääkseni käyttöön myös Mäkeissä kivottumasti, jos siitä ei muodostune ratkaisematonta ongelmaa kellekkään.

OS X on taas se josta en luopuisi mistään hinnasta. Siirtymä vaiheessa ongelmia tuli siitä, että ajattelu oli jumiutunut windows tapaan tehdä asioita. Muutaman kuukauden käytön jälkeen asia avautui ja sen jälkeen käyttö on ollut yhtä juhlaa:D Kerran olen oman virheeni ja seikkailunhalun takia saanut itse suljettua ulos järjestelmästä leikkimällä sen oikeuksilla. Tämäkin takaisku hoitui 20 min Time Machine palautuksella. Varmaan asia olisi ollut muutenkin ratkaistavissa, mutta en sitten jaksanut sen syvällisemmin perehtyä.

Windows puolella ongelmia on ollut erilaisina hidastumisina ja järjestelmän jumiutumisena. Toki windowskin pysyy kasassa jos toimii vain peruskokonpanolla ja välttää ylimääräisten ohjelmien asentamista. Kuitenkin oli niin, että omassa käytössäni koko Windowsin uudelleen asentaminen on ollut ajankohtaista aina vuoden tai parin välein. Virukset ovat loitolla pysyneet, mutta sen hintana koneessa runksutti ajantasalla oleva virustorjunta ohjelmisto. Se runksutti myös silloin kun jotain muuta olisi pitänyt tehdä ja tämä vielä korosti järjestelmän hidastumista.

On todettava, että Windows järjestelmät vaativat syvällistä perehtymistä ja osaamista toimiakseen kunnolla. Aikaa kuluu huomattavasti pelkästään järjestelmän ylläpitämiseen. Kotikäytössä keskiverto tallaajalla on säännöllisin väliajoin ongelmia joiden ratkaisemiseksi tarvitaan syvempää osaamista. Edelleenkin vähintään kuukausittain käyn jonkun ystävän PC:tä "korjaamassa" ja se kertoo ettei järjestelmä edelleenkään ole mitenkään hyvin kotikäyttöön soveltuva.


[17:54 16.11.2009] E.Y.
Eiköhän nämä mäkki windowsi taistelut ole aikalailla samanlaiset, kuin Canon vs. Nikon. Eli aikalaillahan toi on makuasia.

Itellä löytyy 3 vuoden kokemus mäkistä ja ei mitään moitittavaa, monet tutut on haukkunu mäkkiä täysin paskaksi, mutta tämä johtuu siitä, etteivät he osaa kyseistä käyttistä käyttää. Itellä macbooki toimii työkoneena ja 3 vuoden aikana on tullu aika paljon reissailtua ja käytettyä kuvauskeikoilla konetta ja minkäänlaista hidastumisen merkkiä ei ole koneessa vielä näkyvillä. Vieläkö päivittää uuden OSX:n niin avotsie.

Ja toi ianikuinen mäkkihiiri dissaus on ihan säälittävää. Ostaa jonku hyvän logitechin hiiren niin kuin minä tein ja ongelma on ratkaistu.


[22:43 16.11.2009] K.S.
lyhyesti: mac.


[18:57 6.12.2009] P.T.
Joukko tyhmiä kysymyksiä!

Nyt taitaa olla pian se aika jolloin mun windows sanoo sopimuksensa irti.

Mahdoton rutina ja kolina kuuluu koneesta vähän väliä ja kone pätkii ja kirjoitukset hyppivät ruudulla.

Pitäis vissiin nyt sitten siirtyä siihen maciin. Tuskin enää viitsin alkaa korjauttamaan yli 4 vuotta vanhaa todella kovassa käytössä ollutta kone-parkaani.

Katselin tuossa hintoja ja aika huimilta nuo näyttivät.Pitää vissiin alkaa syömään makaronia ja sardiineja että saa koneen irti.

Eniten pelkään nyt tän vanhan koneen kaatuvan ja kaikkien tärkeiden tietojen katoavan taivaan tuuliin.
Teen sentään työtä tällä kone-raukalla ja tiedostot joita mulla on, ovat vielä kaiken lisäksi salaista tietoa.
Kannattaako tässä vaiheessa ostaa ulkoinen muisti ja siirtää tiedot sinne?
Millään muulla konstilla ei taida saada siirrettyä isoja tiedostoja ja ohjelmia koneelta toiselle...ja kuinka siirrän tiedostot ja ohjelmat tästä windowsista maciin?

Ja voiko yleensäkään kaikkia windowsin ohjelmia siirtää maciin?


[19:16 6.12.2009] J.P.L.
Kyllä luulisi, kun Snow leopardiin saa viriteltyä Windowsin.
Eiköhän ne ohjelmat skulaa yhtähyvin siellä kun PC:ssä (eli huonosti ) :)
Mutta nyt vaan luulisin, en tiedä varmuudella, itse en ole vielä päivittänyt Snow leopardiin, odottelen ensin Aperturen 3 versiota.

PS. Ja nyt tunget kaiken ulkoiselle kovalevylle, jos sinulla sellainen on ja jos ei niin hop hop ostamaan.
Ne eivät maksa juuri mitään ja niille on käyttöä pitempäänkin, vaikka ostaisit sen Mac:in.


[21:49 6.12.2009] HMJ
On aika outoa, että joku vielä tohtii pitää koneellaan yhden kovalevyn varassa "tärkeitä tiedostoja"....Kipinkapin tekemään varmuuskopioita!!!!

Kun se hetki koittaa, että tiedot todella katoaa, se on aika ankeaa!

Itselläni 4 kiintolevyä paukkunut vajaaseen 2 vuoteen...


[22:19 6.12.2009] T.T.
Yhtäkään ohjelmaa ei voi siirtää Mäkkiin. Tiedostot luonnollisesti voit siirtää ja niitä käyttää kunhan hommaat OS X version tarvittavsta ohjelmasta.

Tietysti Mäkkiin voi asentaa windowsin OS X:n rinnalle, mutta en ymmärrä mitä hyötyä on ostaa Mäkki ja tehdä siitä windows? OS X on juuri se juttu miksi Mäkki on niin hyvä.

Ulkoinen kovalevy kannattaa todellakin hommata välittömästi ja varmistaa kaikki tärkeät tiedostot. Ulkoisella kovalevyllä tiedostojen siirto windowsista Mäkkiin käy myös helposti.

Mikäli sinulla on näitä tärkeitä ja korvaamattomia tiedostoja, niin jätä siirto ja muut kuviot sellaiselle henkilölle joka todella tietää mitä tekee.

Seuraava sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty