Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Millaista palautetta kustantajilta?

[10:45 20.11.2009] J.S.
Kiinnostaisi tietää muiden kokemuksia mitä kustantajat ovat vastanneet lähettämiinne käsikirjoituksiin. Onhan täällä julkaisseita runoilijoitakin ja onnea vaan heille!
Oma kokemus on esim. lempikustantamostani Sammakosta - lähetän sinne mitä vain niin vastaus on aina sama: "Olemme tut. käsikirj. Lähettämänne teos ei sov. kust.ohjelmaamme. Valit. en voi antaa nyk. työ.tehtävässäni enempää palautetta...
Se sama kaava masentaa &:(
Moni kustantamo esim. Johnny Kniga ei ole vieläkään vastannut. Savukeidas oli raakileen raakileversiosta kiinnostunut, mutta vaikka lähetin runoja päivitettynä vuoden ajan, ei homma edennytkään. Päätinkin tehdä tuolloin omakustanteen.
Novelleja lähetin innokkaana uuteen kustantamoon: Idioottiin (sopiva minulle). Vastaus tuli kyllä nopeasti, positiivista palautetta jopa, mutta tekstin taso heitteli kuulemma liikaa. Vähin resurssein aloittanut kustantaja kaipasi valmiita kokoelmia. Tämä tuntui oudolta? Eikös teos päätetä ottaa kustannettavaksi ja aleta yhdessä saattamaan tekstiä viimeiseen leposijaansa???
Eittämättä oma genre on niin suppea, ettei ole paljon vaihtoehtoja. Omakustanteena se on seuraavakin tehtävä. Eikä siinä muuta, mutta myyntityö ei ole selkäytimessä.


[00:38 21.11.2009] A.N.
Tämäkö?

www.idiootti.fi

Kuulostaisi just imagoon sopivalta meikäläisellekin :) Idiootti-tallin miehiä :D

Tosin odottelen tässä eräältä toiselta kustantamolta vastausta tiedusteluuni, kannattaako sinne ylipäänsä lähettää mitään.. Mutta ehkä tuosta kuultuani lopetan odottamisen.

Olen saanut asiallista ja myönteistä palautetta tähän mennessä, sillä pienellä miinuksella, että kustannussopimusta ei ole syntynyt :D Pilot olisi ennen hajoamistaan suostunut puolikustanteeseen, mutta eihän minulla siihen ollut varaa. Eräs nimeltä mainitsematon osoitti vähän kiinnostusta lähettämääni ennakkomaistiaiseen, mutta se homma lopahti sitten omalta puoleltani. Kyseinen idea ei tuntunutkaan itsestäni enää hyvältä.

Katkerampia tunteita allekirjoittaneella liittyy kirjoituskilpailuihin sekä erääseen koulutukseen hakuun, jossa minut pudotettiin. 97% hakijoista otettiin. Sen jälkeen päätin, että kirjoittajakoulutus ei ole minua varten. Toisaalta nyt sitä voisi taas harkita. Tai sitten ei.


[11:47 21.11.2009] K.K.
Yhtään mitään en ole lähettänyt. En osaa päättää mikä kustantamo olisi arvoiseni.


[15:06 21.11.2009] P.P.
Ei ole mitään lähetettävää, mutta tuossahan sen perspektiivin huomaa kun vain häviävä murto-osa kustantajille lähetetyistä teksteistä päätyy kirjaksi, ja kaiken lisäksi julkaistun kirjallisuuden taso on Suomessa yleensä ottaen aika alhaalla.


[15:08 21.11.2009] J.P.
Mikä ihmeen taso? Pitäisikö olla jokin laadunvalvontaelin? Liiketoimintaahan kirjallisuuskin on.


[15:13 21.11.2009] P.P.
No, kirjallinen taso.


[17:37 21.11.2009] A.N.
Jos ymmärtäisin niistä asioista mitään perustaisin kustantamon, jossa julkaistaisiin vain aukealaisten teoksia :) Toisaalta, haaveen realistisuus on sitä luokkaa, että jos lehmät osaisi lentää niin täti olisi setä ja niin edelleen.


[20:41 21.11.2009] J.S.
Nisosen kommentti kiinnostikin eniten. Sulla on selvästi ambitioita. On vaikeeta joo. Ite opiskelin kirjoittamista aikoinaan. Ajanhukkaa melekein sanoisin... Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Hanat auki vaan...

Mä oon h-koht. luopunut jo toivosta kustannuksen suhteen :/

Olkoon...


[05:07 22.11.2009] O.H.
En ole kokeillut enkä aiokaan mutta näkemyksettömiä mulukkuja ne kuulemma on kaikki


[11:56 22.11.2009] M.N.
toisaalta keneltä sitten saisit rakentavaa palautetta jos et heiltä?


[18:50 22.11.2009] J.S.
Sepä se kun sitä palautetta ei tahdo saada... Noihin maksullisiin arvostelupalveluihinkaan en oikein luota...


[14:31 23.11.2009] T.T.
Kannattaa suhtautua tietyllä tavalla sekä kriittisesti että optimistisesti "saatuun" palautteeseen. Tässä tapauksessa kun sitä palautetta ei ole saatu niin se on tietty keljua, kun tuntuu että tekstiään ei voi eteenpäin kehittää.

Kannattaa osallistua erilaisille kirjoituskursseille- kriittisen korkeakoulun, oriveden opiston, liimingan taidekoulun ja hakea sieltä palautetta. Myös tuo nvl:n arvostelupalvelu on mielestäni ihan ok, sillä sieltä olen itse saanut aika tarkkaa arvostelua.

Kannattaa myös ottaa etäisyyttä tekstiin, kun tuntuu että se ei aukene enää itselle, tai muille. Niinkuin tuossa joku taisi mainita jo, että "Liiketoimintaahan kirjallisuuskin on", mikä pitää paikkansa. Toki nykyään kaikenlaiselle tekstille on paikkansa, ja uskon että sinunkin "JS" tekstillä on paikka suomalaisessa kirjallisuudessa.

Jatka yrittämistä ja yritä saada mahdollisimman paljon kommentteja kustannusväeltä, pikku hiljaa.


[13:59 24.11.2009] A.N.
Surullista tässä kaikessa on se, että yhteisö määrittää tekstien hyvyyden omalla jämähtäneellä normistollaan. Ei kustamossa tekstit valitseva ihminen todellakaan ajattele omilla aivoillaan. Uskon kyllä, että hänellä sellaiset on, keskimääräistä älykkäämmät, mutta hän on käyttänyt niitä päästäkseen siihen asemaan, missä hän on, ei suinkaan valitessaan tekstejä. Se tapahtuu puhtaasti markkinatalouden ehdoilla. Mutta onko niin pakko olla. Aivan yhtä hyvin se voisi tapahtua esimerkiksi 5-vuotissuunnitelmatalouden ehdoilla, jos historia olisi mennyt toisin ja ehkä tulee tulevaisuudessa vielä menemäänkin. Tai sitten se voisi tapahtua kokonaan ilman talouden ehtoja kuten täällä aukeassa! Täällä yksilöllä on paljon enemmän sanomista omaan kehitykseensä kirjoittajana kuin yhdessäkään taidekoulussa. Ne vain heijastavat aikakauden vallalla olevia normeja. Ei mitään muuta. En tarkoita, etteikö ne kehitä kirjoittajana, paljonkin, mutta uskon kehityksen tapahtuvan lähinnä siksi, että esim jossain Oriveden opistossa kirjoittaja elää toisten samanlaisten - tai erilaisten (nuorten), miten vaan - kanssa ja ehkä myös osittain lähtökohtaisesta uskosta siihen, että se on ylevä paikka. Samaa valhepsyykkausta käytetään myös kilpaurheilussa. Ne eivät poikkea taiteen kanssa perusperiaatteiltaan oikeastaan mitenkään. Mitä enemmän kumpaakin olen harrastanut, sitä vahvemmin olen tätä mieltä. Toisaalta niinku Juuso totesi, tekemällä jotain oppii tekemään jotain. Tuon fraasin kun kuulee tuhansia kertoja elämässään eri osa-alueilla, se ei enää kovin hehkeältä kuulosta, mutta yhä enemmän se on totta joka kuuntelukerralla.

Mutta omaa itseään voi ilmaista ilmaiseksi missä vaan, tehdä ite-taidetta tai itäsavolaisittain (niinkuin minulla sen mestan kanssa olisi enää yhtään mitään tekemistä) ihe-taidetta tai missä isse-taidemurrealueella nyt satutkaan asumaan.

Uskon, että aukeassa saa Suomen parasta palautetta omille kaunokirjallisille töilleen, enkä luovu uskostani, vaikka joku perustelisi uskoni tieteellisesti vääräksi. Se usko on minulla yhtä vahva kuin muslimeilla Islam ja se perustuu puhtaasti kokemukseen. Voin myös perustella uskoni, mutta en jaksa. Kaikki perustuu vapauteen, ilmaisuuteen, helppouteen, noin suurinpiirtein. Tämä on yhteisö, jossa jokainen säilyy yksilönä ja jos joksikin muuksi aikoo muuttua, pyrin ainakin omalta osaltani parhaani mukaan torpedoimaan sellaista hanketta.

Kaikille hyvää kirjoittelua toivottelee nimimerkki "kustantaja ei ole jumala eikä opettajakaan"


[15:25 25.11.2009] runopoika
Alkuperäiseen kysymykseen:
Hyvää, 'ihan kiva' ei sieltä enää riitä.


[16:07 25.11.2009] J.S.
Niin sana "hyvää" palautetta ei varmaan tarkoita suoranaisesti, että palautteessa lukisi: "hyvää, ihan kiva"...

"Kiitoksia käsikirjoituksesta. Olen tutustunut siihen ja valitettavasti en
pysty ottamaan sitä kustannettavaksi. Näin siitä huolimatta, että tarinat
ovat hauskoja ja kommentoivat terävästi aikamme ilmiöitä."

Tämä oli sitä hyvää palautetta ^


[17:20 25.11.2009] M.K.
Mielenkiintoista lukea näitä tekstejään lähettäneiden ja julkaisseidenkin kommentteja, itse olen pohtinut pitkään että pitäisikö kokeilla vai ei... Vielä en ole, ja näiden kommenttien perusteella en tiedä kannattaisiko se edes. Mutta Nisosen kustantamoidea on hyvä, meikä on messissä! :)


[09:10 26.11.2009] runopoika
Juuso:

hyvää,
on juuri ratkaisu.

Se on innostavana pitävä voima
tai sitten juuri
se latistava,
kuten tuossa sinun esimerkkilainauksessasi.


[10:15 26.11.2009] J.S.
Ei Runopoika, oi anonyymi viisivarvas, mustan peilin omistaja Sinä. Latistavaa on:

"Ongelma on siinä,
että kielen pintataso on hiomatonta, lauseiden rytmi töksähtelee ja
erityisesti kuvailevien osioiden taso vaihtelee - välillä on omaperäisiä
vertauksia, välillä käytetään ensimmäiseksi mieleentulevia yksityiskohtia.
Pienkustantajana minulla ei ole resursseja käyttää aikaa tekstiin, joka
mielestäni vaatisi perusteellista uudelleenkirjoittamista."

;D


[22:57 26.11.2009] O.H.
"välillä on omaperäisiä vertauksia, välillä käytetään ensimmäiseksi mieleentulevia yksityiskohtia."

No voi saatana! Repesin henkisesti.


[13:51 27.11.2009] J.S.
Kyllä ammattimies on tuossa oikeassa. Jos alkaa hyvää tekemään, on sen oltava alusta loppuun timanttia. Syy on siinä, ettei minusta vain ole kirjailijaksi.
Työskentelen inspiraatiopohjalla, jolloin tekstissä on tulta ja tappuraa. Sitten jää joitain paloja kirjoittamatta ja kun palaan niihin myöhemmin, tulloo sutta tehtyy...
Oikea kirjailija kirjoittaa ja kirjoittaa, päivästä toiseen naputtaa - viilaa ja deletoi, ei uutissiika huomioi :O

-Laiska paska -


[00:09 3.12.2009] M.W.
Itselläin on valinnan vaikeus tässä(kin) asiassa jostain syystä etenemisen esteenä. En kehtaa lähetellä tekstejäni ihan minne sattuu (en pidä itseäni tarpeeksi taitavana) mutten toisaalta myöskään halua tehdä omakustannetta (en pidä itseäni välttämättä täysin taitamattomanakaan, tai myöskään kovin rikkaana, ehh).
Kriittiseen korkeakouluun olisin (käsittääkseni) päässyt, mutta jälleen kerran en osannut päättää jäädäkö vaiko lähteä, enkä sitten viitsinyt lopulta vaivautua vaihtamaan kaupunkia mokoman takia (koska Helsinki ahdistaa), vaikka siitä varmasti olisikin ollut kokemuksena hyötyä (koska ahdistavienkin asioiden kohtaaminen on kehittävää). Avoimen yliopiston luovan kirjoittamisen kurssille ilmoittauduin, mutta jahkailin maksun kanssa liian kauan.
Tiedostavaksi ihmiseksi olen useimmiten aivan vitun huono toimimaan nykyhetkessä tai ottamaan vastaan mitä kosmoksella on tarjottavana. Jään näemmä ihan piruuttanikin lehdelle soittelemaan. Että leikkikää te keskenänne vaan siellä kriitikoiden ja kustantajien hiekkiksellä, tää ainaski kiipee puuhun.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty