Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Tiedote valokuvaajille.

[14:35 4.12.2009] T.H.
TIEDOTE

Seuraavalta sivustolta www.pixdaus.com on löytynyt runsaasti mm. suomalaisten valokuvaajien tekijänoikeussuojattua materiaalia, jota on luvattomasti kopioitu mm. kuvatoimistojen sivuilta ja postattu eteenpäin sivuston käyttäjien toimesta. Kuvia on luvattomasti kopioitu mm. Suomen eturivin luontokuvaajilta ja kuvajournalisteilta, ammattikuvaajilta ja valokuvausta harrastavilta henkilöiltä. Huom! Sivustolla vieraillessa on syytä tarkistaa että tietokoneen virusturva on kunnossa!

Sivustolla on maininta, että tarvittaessa pixdauksen ylläpito poistaa tekijänoikeussuojatun materiaalin, mutta tällä hetkellä ilmoituksensa mukaan ei kykene muihin toimenpiteisiin. Uusia kuvia ladataan sivustolle koko ajan. Kuvien kopiointi on kansainvälistä ja laajaa, kuvat voivat levitä sivustolta mihin tahansa. Kuvia lataavat käyttäjät suhtautuvat negatiivisesti valokuvaajien lukuisiin yrityksiin huomauttaa tekijänoikeuksistaan.

Läheskään kaikissa valokuvissa ei ole mainintaa kuvaajasta tai hakusanoja, joilla tekijänoikeuksien omistajan voisi tavoittaa. Osassa kuvia on vesileimat ja selkeät copyright-merkinnät, jotka eivät ole estäneet käyttäjiä kopioimasta kuvia ja lataamasta niitä sivustolle. Läheskään kaikki valokuvaajat eivät tiedä valokuviensa olemassaolosta ko sivustolla.

Pixdauksen sivustolla on runsaasti kävijöitä lähinnä hienoista valokuvista johtuen ja samalla sivusto kerää tästä mm. mainostuloja. Myös laajempi rekisteröityminen sivuston käyttäjäksi on maksullista.

Finlex; tekijänoikeus: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Tekijänoikeus on kansainvälinen.

www.pixdaus.com sivustosta on tiedotettu mm. Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:lle, Suomen Ammattivalokuvaajat ry:lle, Journalistiliitolle, Suomen Lehtikuvaajille, Finnfotolle ja Kuvastolle. Useat järjestöt ovat ilmaisseet huolensa sivuston menettelystä ja tutkivat mihin toimenpiteisiin voivat ryhtyä.

Myös kansainvälisiin ja ulkomaisiin ammattijärjestöihin on oltu yhteydessä.


[00:45 5.12.2009] Mikko
Tuon sivuston kuvien yhteydessä näkyy aina sen käyttäjän nimimerkki, joka on kuvan sinne laittanut. Kannattaa siis ottaa yhteys suoraan heihin ja kieltää kuvien lähettäminen Pixdausiin, koska ei ylläpito voi vaikuttaa sisältöön juuri mitenkään kuvien valtavan määrän ja postitusnopeuden takia.

Selailen itsekin joskus pixdausin kuvavalikoimia ja olen huomannut varsinkin "Poppy" ja "robot" nimimerkkiä käyttävien tyyppien postaavan sinne usein valokuvia mitkä näyttävät aiheen tai maisemien puolesta otetun suomessa, venäjällä tai jossain muualla täällä lähialueella. (Ja vain osassa on mainittu alkuperäinen valokuvaaja.)
[18:36 7.12.2009] T.H.
Poppyt ja kumppanit viittaavat valitettavasti kintaalla tällaisille yhteydenotoille. He kun kuvittelevat olevansa suojassa nimimerkkiensä takana.

Tästä on hyvää vauhtia kehkeytymässä kansainvälinen kuvaajien liike vaatimaan päättäjiä ja viranomaisia valvomaan lakia ja kuvaajien etua. Pian avataan kuvaajien allekirjoitettavaksi Suomessakin adressi, joka viedään sitten näyttävästi päättäjille.

Tähän mennessä on saatu ko. sivuston ylläpitäjä poistamaan lähes kaikki suomalaisten kuvaajien postatut otokset näytiltä. Tulos se sekin.

Kannattaa seurata asiaa jatkossakin.


[10:36 9.12.2009] T.H.
Tuossa seuraava vaihe:

Valokuvaajat tekijänoikeuksien puolesta

Useiden suomalaisten valokuvaajien kuvia löytyi luvattomasti kopioituna ja postattuna eräälle websivustolle. Asiasta informoitiin kaikkia suomalaisia valokuvausjärjestöjä ja tekijänoikeusjärjestöjä, jotka ripeästi ryhtyivät toimiin ja suurin osa nimellä löydetyistä valokuvista on nyt poistettu. Ongelma on kuitenkin paljon laajempi; mikään ei estä tätä laitonta toimintaa harjoittavia henkilöitä lataamasta kuvia uudelleen. Lisäksi vastaavanlaisia sivustoja on muitakin, eikä ongelma suinkaan häviä itsestään ellei siihen puututa. Siksi valokuvaajat kääntyvät nyt lainsäätäjien puoleen ja ilmaisevat mielipiteensä.

Kutsumme kaikki Suomen valokuvaajat allekirjoittamaan adressin osoitteessa http://www.adressit.com/copyright_valokuva


Valokuvien luvaton kopioiminen, julkaiseminen ja käyttö on kyettävä estämään.

Adressin voit allekirjoittaa maaliskuun 14. päivään saakka. Sen jälkeen se luovutetaan Suomen eduskunnalle, jonka on otettava huolekseen tekijänoikeusasiat. Adressi tulostetaan Porissa ja sen on luvannut toimittaa perille kansanedustaja Antti Vuolanne.

Tilaisuus vaikuttaa on nyt!

Teethän oman osuutesi ja käyt allekirjoittamassa.

Kiitos.[22:17 13.1.2010] Mikko
Juuri bongasin Joni Niemelän uuden kuvan tuolla, eli pixdausin jäsenistöstä löytyy luultavasti myös Aukeassa stalkkaavia tyyppejä. http://pixdaus.com/single.php?id=220627
Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty