Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

ihmisen ja eläimen yhteys

[00:09 5.12.2009] A.N.
Ikävä kyllä tämä ei käsittele sitä mitä sodomistit ja muut pervertikot luulevat.

Katselin vain iltatuimaan FST:ltä mielenkiintoista ohjelmaa Euroopan maataloudesta. Broileritehtaassa roikkuvat kanojen ruumiit toivat mieleeni naisurheilijat, toisaalta pari tuntia aiemmin runoraadissa esiintyneen Jouni Hynysen. Yhteys ihmisen ja eläimen välillä alkoi näyttää häkellyttävänkin väistämättömältä. Oikeastaan teurastajat erosivat eläimistä ulkoisesti tarkastellen lähinnä siinä, että heillä oli vaatteet ja valta-asema.

Onkos tämmöisiä juttuja miten kelailtu kuvataiteessa kautta vuosisatojen, oppineet voisivat varmasti valistaa uteliasta? Että niinku ihmisen ja muiden eläimien anatominen yhtäläisyys, jos piirtää eläintä, niin helpottaako se ihmisen piirtämistä ja päinvastoin? Entäpä sielunelämään ja sosiaalisiin konteksteihin liittyvät asiat, käsitetäänkö niiden poikkeavan ratkaisevasti ihmisen ja eläimen välillä ja otetaanko tämä huomioon heijastumana taiteellisessa tuotoksessa? Miten on?

En tarkoita mitään runollista, metaforista ja lyyristä potaskaa, semmoistahan löytyy omalta taiteen alueeltani yllin kyllin, puhuvia kaneja ja niin edelleen, vaan ihan niinku että tarkastellaanko ihmistä kuvataiteessa miten eläimenä? Ruma ja karvatonhan se toki on, vaikka jokuhan siinä lajitovereita viehättää, kun paritteluun alttius sukupuolten välillä kuitenkin on olemassa, vaikka eihän seksissä useinkaan kauneudesta välttis ole kysymys.

Jos tämä jää liian abstraktille tasolle, niin otetaan nyt konkreettisena esimerkkinä vaikkapa tuo etusivun tämän hetken poiminta, Jane Bennet, lähteekö pisteyttäjä miettimään arviotaan pelkästään välineen käytön näkökulmasta, kopioinnin onnistumisen lähtökohdasta, vaiko romanttis-yhteiskunnallisista humanistisista seikoista vai hahmottaako hän Bennetiä myös ihmis-eläimenä?

Vai perustuuko koko homma siihen, että taidekoulussa on sanottu mitä mieltä on ja sitä mieltä pitää olla, mutta sen taakse ei tarvitse mennä?


[20:55 11.12.2009] P.R.
Luin ton ekan lauseen eikä enää jaksanu lukee enempää.


[06:48 13.12.2009] P.P.
Kaikki on yhteydessä kaikkeen.


[23:37 14.12.2009] A.N.
Pekko, hyvä että edes ekan lauseen, ei ole mennyt tämäkään aihe hukkaan. Paul, sekin on kyllä ihan totta, mitä sanoit. Mukavaa, että kerrankin aukeassa keskustelu, joka ei aiheuta liiaksi erimielisyyksiä :)


[10:18 11.1.2010] J.J.
Kategorinen ero "ihmisen" ja "eläimen" välillä on käsitteellinen konstruktio vailla substantiaalista faktapohjaa. Ero ihmiseneläimen ja ei-ihmiseläimen välillä on asteittainen, ei kategorinen. Puhumattakaan eettisesti relevanteista eroista ihmisten ja eläinten välillä, joista suurin osa on täysin konventionaalisia. Esimerkiksi miksi olisi oikein kasvattaa ja tappaa kehitysvammaisia, tai pieniä lapsia, tai dementikkoja ruuaksi, jos ei olisi oikein tehdä niin eläimille (vaikkapa sioille), jotka ovat älyllisesti ja tunne-elämältään samalla tasolla kuin nämä vajavaiset ihmiset? Tästä käydään ahkerasti keskustelua filosofiassa, eikä mitään hyvää perustetta erilaiseen kohteluun löydy (sellaista, joka ei nojaisi uskontoon tai muihin dogmeihin ihmisen ylempiarvoisuudesta). Mikäli tällaista perustetta ei löydy, on ihmisten, jos he haluavat olla johdonmukaisia, pidettävä lasten ja vammaisten syöntiä ja huonoa kohtelua yhtä oikeana tekona kuin vastaavalla tasolla olevien eläinten.

Mitä tuohon taiteeseen tulee, niin olen luullakseni nähnyt potretteja (valokuvia) eläimistä (muistaakseni simpansseista), joissa niitä kuvattiin hyvin vahvasti kokevina ja tuntevina persoonina, samalla tavalla kuin ihmisiä yleensä. Tällainen taide voisi hyvinkin parantaa ihmisten ymmärrystä ja arvostusta eläimiä kohtaan.


[12:30 12.1.2010] M.H.
"Tällainen taide voisi hyvinkin parantaa ihmisten ymmärrystä ja arvostusta eläimiä kohtaan."

Mutta mikä parantaisi ihmisen ymmärrystä ja arvostusta ihmistä kohtaan ja elämää yleensä?

... mietin vain...


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty