Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Musiikintekijät, help!

Seuraava sivu  

[17:54 9.12.2009] sillen
Haluan tehdä musiikkia. Mistä aloitan? Millaista mikrofonia suosittelette? Mistä kelpo ohjelma? Jos täällä on musiikintekijöitä, arvostan suosituksia.

Käytössäni on vanhahko kannettava. Tärkeää olisi ensi alkuun saada äänitettyä laulua ja jotain pilipalia. Budjetti vain 20e, ihan oikeasti. Taloudellinen tilanne ei ole hehkein.


[21:03 9.12.2009] O.H.
Kattelet millaisia soittimia tuolla rahalla saa, ostat valitsemasi pelin ja opettelet soittamaan. Esim. huonon, käytetyn kitaran saattaa saada joltain kaverilta ihan hyvin.


[22:36 9.12.2009] ...
helpointa on saada ääntä purkkiin niin et se ei kuulostais ihan täysin pilipalilta kun waretat jonku tietokonesoftan (esim. reason, fruityloops, ableton jne)& äänenkäsittelyohjelman ja hommaat jonku halvan mikin joka vaan toimii ja rupeet leikkiin...

mikseri.netistä sais varmaan paremmin neuvoja


[00:41 10.12.2009] do re mi
Ensin kynä ja nuottipaperia, vasta sitten mikit ja muut.


[02:06 10.12.2009] A.N.
Suosittelen karaokea. Ei tarvii tehdä "omaa" musiikkia kun voi helposti tulkita niitä, jotka ovat nähneet vaivan puolestasi. Kun se on kumminkin niin kyseenalaista, että mitä siitä syntyy. Maailmassa on liikaa musiikkia. Ei kaikkia ehdi ja jaksa kuunnella, mutta yleisöllehän sitä tehdään.

Jos oot hyvä laulaja, ala kehittää sitä ja mee karaokelaulukisoihin tai idolsiin tai tangomarkkinoille. Jos taas osaat soitella jotain, värväydy bändiin. Ehkä siellä saat tilaisuuden jossain vaiheessa osallistua biisintekoprosessiin, kunhan alkuennakkoluulot on murrettu. Ja yhdessä se on varmasti kivempaa.

Jos taas oot kynämiehiä, tekstintekijöitä, niin etsi hyvä säveltäjä niin parivaljakkona alatte tehtailla biisejä, jollekin kolmannelle, jollekin, joka on todennäköisesti eri sukupuolta kuin sinä ja siksi vetoaa laajemmin ostajiin ja on luontaisesti lahjakas laulaja. Kun ei se riitä laulussa, että on hyvä, pitää olla ylitse muiden. Jos myydä aikoo.

Säveltäminen kyllä kuulostaa tervanjuonnilta mutta toivotan onnea valitsemallasi tiellä. Kaveri on tehny nyt yli 10v ja mun mielestä se tekee ne perusjutut jollain systeemillä joka todellakin maksaa alle 20... On sillä sitten jotain kalliimpia vehkeitä, minä niistä mitään ymmärrä, mut se sanois sulle ihan suoraan, että älä hyvä ihminen tunge sitä laulua siihen sekaan... Että säveltäminen on oikeesti vähän isompi juttu kuin ihmisen määkiminen. Missä ei kylläkään nuoteista oo kyse. Tosin kaveri on myöntäny, että ois siitä ehkä vähän hyötyä jos ymmärtäis melodisesta puolesta jotain, vaikka perusajatus on nimenomaan rikkoa se melodia ja rytmikin, koska ne on vanhentunutta musiikillista ajattelua.

Että jos oot vanhentuneen musiikillisen ajattelun lumoissa, niin suosittelen noita yllä tarjoamiani vaihtoehtoja. Sinänsä tuo käytetty kitarakaan ei paha oo. Ja tietty jos just haluat johonkin mikseri.nettiin suoltaa matskua niin varmaan nuo kaikki kolme ehdotusta on varteenotettavia. Mut onks se mikseri.net mikä taivas? Tuskinpa. Kun eihän tää aukeakaan oo. Jos aukea ois paratiisi multa esim ois kustannettu jo kymmenen runokokoelmaa mut silloin lehmät osais lentää ja sedät ois sittenkin tätejä vai miten se oli.

Mut lannistava en halua olla vaan toivotan sitkeyttä alkamallasi uralla, josta haaveilen itsekin! Mut se on varmaan n. 50 vuoden tie edessä jos tosiaan haluat huipulle, että harkitse nyt vielä oisko jotain iisimpää, vaikka lainelautailua tai leijan lennätystä.


[08:46 10.12.2009] M.T.
Oon koulutettu muusikko ja sävellän myös työkseni. Voin kertoa ettei mikkiä saa kovin halvalla...varsinkaan hyvää sellaista. Eikä mitään kunnon äänityssoftaakaan, mutta jos haluat tutkia mitä voisit saada ilmaiseksi koneellesi, niin tässäpä linkki josta löytyy ainakin jotakin...

http://jaaari.no-ip.com/foorumi/viewtopic31637.html

Tollasen pikkusen midikiipparin voi saada tohon hintaan, sitten siihen midiliitin ja koneeseen kiinni? Mutta pitäis eka tietää että mitä osaat soittaa vai osaatko mitään, vai haluatko vain laulaa?

Musiikkia ei ole koskaan liikaa, jos noin ajattelee miten Anssi tuossa "neuvoo", niin sitten voi lopettaa myös kirjoittamisen, koska kirjoittamistakin on ihan liikaa. Parempi vaan lukea niitä muiden arvostettujen runoilijoiden tuotantoa jotka oikeasti on hyviä ja olla itse luomatta mitään koska se on niin kyseenalaista mitä amatöörien käsistä syntyy.

Mun mielestä taas pääasia on että löytää itsestään sen luovuuden joka varmasti antaa elämään ihan uutta sisältöä. Kaikki luovuus on tärkeää, on sitten aloittelija tai ei. Vain tietynlaiset ihmiset ovat luovia vain sen takia mitä he siitä hyötyy tai siksi että tarkoitus on myydä ihan helvetisti- mutta tuohon ajatteluun ei koskaan kannata pyrkiä, koska siinä menettää sen mitä musiikki oikeasti on. Säveltäminen on parantavaa eikä mitään hyvää synny itsekkäistä syistä.

Kysy lisää jos tuntuu siltä. Onnea musiikin tiellä! :)


P.S. "Älä hyvä ihminen tunge sitä laulua siihen sekaan...Että säveltäminen on oikeesti vähän isompi juttu kuin ihmisen määkiminen. Missä ei kylläkään nuoteista oo kyse. Tosin kaveri on myöntäny, että ois siitä ehkä vähän hyötyä jos ymmärtäis melodisesta puolesta jotain, vaikka perusajatus on nimenomaan rikkoa se melodia ja rytmikin, koska ne on vanhentunutta musiikillista ajattelua. "

- Täytyy kyllä sanoa että tämä teksti kuulostaa ihan joltain muulta kuin ammattimaisen säveltäjän puheelta. Olisipa hauska kuulla hänen sävellyksiään...voiko niitä ostaa jostain?


[09:40 10.12.2009] O.K.
Mielestäni kaiken perusta on ensin osata nuotinkirjoitusta, vähän musiikkikorvaa sekä rytmitajua ja osata soittaa jollain instrumentilla. Piano tai kitara ovat parhaimmat säveltäjän apuvälineet.
Et siihen välttämättä tarvitse mitään tietokoneita vaan musiikillista lahjakkuutta.


[18:22 10.12.2009] A.N.
Maiju, Anssi on se mikä pyörittää paskalista-ohjelmaa, olen Antti :D Lisäksi oon rauhallisempi ja mulla on parta ja hiukset ja asun junttisuomessa. Ei meillä juuri muuta eroa ole.

Oon kanssasi täsmälleen samaa mieltä että kirjoittamista on ihan liikaa. Näkeehän sen täällä aukeassakin. Käypä lukaisemassa postaukseni tuolla kirjallisuuspuolella, inspiraatiokeskustelussa, niin siinä just viittaan siihen että ihmiset vois vähän vähemmän kirjoitella niitä pöytälaatikkorunoja ja enemmän esim. palindromeja, sananmuunnoksia, lastenloruja, kansanrunoja ym sellaista aivan turhaan "halveksittua". Kun kaikki yrittää olla jotain Saarikoskia vaikka Pena kuoli jo melkee 30v sitten. Kaikki kunnia hänelle ja tuotannolleen. Oon käynyt haudallakin, r.i.p.

Itse esim. julkaisen ihan liikaa. En tosin kirjoita liikaa, koska kun on sille tielle lähtenyt, niin sitten sitä pitää kyllä tehdä aamusta iltaan mut lähinnä kehotan harkitsemaan lähteekö sille tielle. En varsinaisesti kadu omaa kirjoitteluani, mutta jos oisin tienny aloittaessani, en välttämättä alkais vääntää pakkomielteisesti runoa, koska se tuntui alkuaikoina jotenkin mieltä kiihottavalta ajatukselta. Opettelisin ehkä soittamaan ja perustaisin bändin. Mut yksin en alkais musaa tekemään. Siihenhän minä viittaan tässä lähinnä.

Maiju, harmi kun et tykkää yhtään mun runoista. Voisit alkaa säveltää niitä. Mut jos tuut toisiin ajatuksiin, ota yhteyttä privaatisti. Koskee muitakin. Ne on kaikki vapaassa käytössä mut lupa pitää ekana pyytää. Jos oon väsänny tänne aukeaan n. 500 tekstiä ja niistä puolet on riimillisiä laulun sanoituksia, niin luulis että niistä joku 50kpl ois pienellä muokkauksella sävellettäväksi kelpaavia, jos joku pystyy sitä hommaa niin päin tekemään, että ensin on sanat ja sitten sävel. En oo vaan aiemmin jaksanut mainostaa, kun oon ajatellu, että ei täällä aukeassa oo säveltäjiä. Käykää kattoo. Ei ne välttämättä heti hyppää silmille, pitää kahlata läpi koko matsku.

Mutta eikös itsekkyys ole tervettä, eikö se juuri ole sitä luomista? Sekin on itsekästä kun tehdään muille, koska siinä halutaan antaa itsestä jotain muille. On se varmasti terapeuttista mut tarviiko musiikkiterapiaan mitään muuta vehkeitä kuin mitä kysyjällä jo on? Mikrofoneja kyllä varmaan saa alle kympillä, itekin sellaisen ostin kun äänitin runojani pari vuotta sitten, pakko tunnustaa :D

En minä varsinaisesti ole kieltänyt keneltäkään musiikin tekemistä, halusin vain tuoda sen näkökulman esiin että se ei ole tosissaan helppo tie. Maiju esim on opiskellu (tää on oletus, en tiedä) musiikkia lapsesta, aikuisena on hiton paljon vaikeempi aloittaa, vaikka ois lahjakaskin.

Toisaalta aika rankkaa tekstiä tuo Oivan kommentti että pitäis olla lahjakas. Mitä se ees on? Itse esim omaan absoluuttisen sävelkorvan ja osaan laulaa ja kohtuullisesti myös tulkita (vaikken varsinainen näyttelijäkään ole), äänikin on suht kaunis ja persoonallinen ja kuuntelen nimenomaan melodista musiikkia aamusta iltaan, mut en oo ikinä oppinu soittamaan mitään, enkä laulajanakaan oo sittenkään mikään tangokuningas, paikallispubin karaokekarsinnoissa yleensä aina jossain puolessavälissä tai korkeintaan se eka rannalle jäänyt. Mut silti kun kuuntelee joskus karaokessa tyyppejä, jotka ei todellakaan osaa laulaa, sanan varsinaisessa merkityksessä, ne kuulostaa yleensä kaikkein parhaimmalta, hauskimmalta, ns. kohtuullisen hyvät laulajat on kaikkein tylsimpiä :) Sama pätee mun mielestä varsinaiseen bändisoittoon. Huiput on huippuja ja huonot on tosi kiinnostavia mut se massa siinä välillä... aargh... Joskus tulee jopa mieleen että Suomi ois parempi maa asua jos tästä ei ois 20 vuodessa tullut yhtäkkiä metallimusiikin koti, kun kaikkien pitää sitä saada tehdä. Varmasti joukossa on iso osa tyyppejä, jotka vois tehdä jotain muutakin ilmaisua tai olla elämässä muuten hyödyksi ja iloksi, hyvät jutut kärsii inflaation. Sama homma hip hopissa, vaikka se onkin genrenä ehkä kiinnostavampi ja siinä on tietty se ideakin että kaikki voi ja saa tehdä niinku punkissa aikoinaan. Samahan urheilussa on jääkiekko, joka hiton nassikan pitää pelata lätkää tavoitteena NHL niin se on sitten kaikilta muilta lajeilta pois.

Tuo on tietysti klassinen näkemys että pitäis osata soittaa pianoa ja kitaraa, varmasti pitää paikkaansa. Kyllä mua henk koht korpeaa kun en osaa, jää kaikki sanoitukset säveltämättä. Kun ei motivoi yhtään se vaihe, että pitäis ensin opetella joku 5-10v soittamaan muiden biisejä ennen kuin voi alkaa säveltää itse... Mutta näin sen asian näen... Että jos näillä perinteisillä soittimilla tekee, niin sitä kautta se tapahtuu.

Koneiden kanssa on eri asia.

Ei kaveri mikään ammattilainen olekaan. Mut ei se sitä pahemmaksi tee. Aika harvalla täällä on ammatikseen mahdollisuus jotain taidetta tehdä, jos sitä ei oo lapsena jo aloittanut. Tai ylipäänsä mitään muuta kuin perus makkaratehtaan liukuhihnahommaa tai sit jotain teoreettisia hommia tai sit myyntityötä. Mut niinku semmoista omaa, kuten taide ja urheilu esim on. Eikä siitä ikinä ammattilainen tulekaan mut onhan mulla niitä hänen levyjä, netistä niitä ei löydä. Kaveri on niin paljon ollu tietokoneiden kanssa tekemisissä jo ennen kuin se tuli "muotiin" että se ei oo yhtään sitä tyyppiä ihmisenä, joka tunkee juttujaan mikseriin kuvitellen ihmeitä...

Ei niitä ostaa voi, se ei varmaan ees oo tavoite. Mut en nyt ihmettelis vaikka niitä vielä joskus voikin ostaa. Mut raha ei oo se mittari, hänen musiikintekonsa ei lähde kapitalistiselta pohjalta. Toisaalta on kyllä järkevänä tyyppinä myöntänyt, että taide - lajista riippumatta - nimenomaan pyörii kapitalismin ehdoilla, kun allekirjoittanut joskus männä vuosina yritti hänelle jotain idealistista soopaa sepostaa...

Mulla on vähän kiire mut voin jossain vaiheessa yrittää järkätä niitä biisejä sulle kuultavaksi jotain kautta. Ja hänen puolustuksekseen todettava, että onhan tuossa asian ilmaisutavassa aika paljon allekirjoittaneen väritystä :D Hän saattais jopa v*ttuuntua tuosta mitä kirjoittelin "suullaan", joten parempi että oon ihan hissun kissun, kun hyvä tyyppi on. Paljon asiallisempi ja nimenomaan ammattimaisempi ja ennen kaikkea terveen kriittisempi suhteessa asioihin kuin esim minä. Perusidea on kuitenkin tuo. Että se 1900-luvun musiikki on katsonut itsensä loppuun. Tavallaan diggailen ajatusta siitä että taiteessa hylätään kaikki vanha, vaikka jäätäis tuntemattomuuteen, kybällä, vaikka itse sairastankin nostalgiaa niin pahasti, että sitä vois melkein luulla terveeksi ja normaaliksi. Voihan se olla sitäkin että esim mulla on luultavasti parempi ns. sävelkorva kuin tällä muusikkoystävälläni, niin sitä sitten jää mehustelemaan kuullessaan jonkun hyvän biisin, kuvittelee, että se ei ois elämää suurempaa taidetta. Vaikka viihdettähän se on. Rehellinen lähtökohta nykypäivänä on, että yli 99% kaikesta musiikista on viihdettä, myös ns. taidemusa mukaanluettuna. Tietty sit jos ottaa poliittisesti kantaa, silloinhan musiikki on vaan yks työkalu, vähän niinku ase. Niinku joku Steen1, musiikki on sille varmasti ennen kaikkea pyssyn fiksumpi korvike.

Ehkä tästä voidaankin päästä ajatukseen, että nimenomaan kaikille rikollisille, sotilaille, poliiseille ym vois olla hyvä, että ne alkais tehä mieluummin musaa, niille se vois oikeesti olla hyödyllistä.


[20:35 10.12.2009] M.T.
En ole missään vaiheessa sanonut etten tykkää sinun runoistasi...

Mut joo, siinä tuli taas kauhea määrä tekstiä siitä mitä Antti kelaa jutskista, mutta kun mun POINTTI tässä on se, että jos joku selkeästi haluaa alkaa tekemään musiikkia ja kyselee täällä neuvoja muusikoilta asiaan niin miksi ihmeessä pitää alkaa holhoamaan toista kuin se olisi joku idiootti, joka ei tajua mitään? Et aletaan neuvomaan jossain periaatejutuissa joista ei edes kysytty mitään.

Se mua ihmetyttää, noustaan toisen yläpuolelle vaikka toinen pyytää vain konkreettisia neuvoja musiikin aloittamiseen, ei siihen et kannattaako sitä tehdä ja kuka kaverini sanois sulle sit siitä säveltämisestä sitten niin ja noin ja mee karaokeen ja se on muuten 50 vuoden tie jos haluat huipulle et mieti nyt alatko tekee musaa vai et, terveisin meedio...ohhoijaa. Antaa niiden puhua musiikista jotka ovat kiinnostuneet musiikista, ei oman egonsa tunkemisesta joka rakoon mitä netistä löytyy.

Ja muuten, luominen on vapautta, ei itsekkyyttä, se on oman egonsa UNOHTAMISTA parhaassa tapauksessa, säveltäjä on luodessaan vain itseään vahvemman "voiman", "intuition" johdattelema. Idea tai tunne synnyttää musiikkia, sen jälkeen sitä voi harkita ja työstää, mutta alussa tunteen on oltava aito ja viaton. Musiikkia ei siis todellakaan tehdä "toiset" mielessä vaan enemmänkin pyritään unohtamaan edes se että sen pitäisi olla "jotakin". Tärkeintä luomisessa on v a p a u s.

Mä haluaisin kuitenkin nyt tässä keskittyä siihen että kysyjä saa hyviä neuvoja musiikin aloittamiseen eikä niin että jo tässä vaiheessa kerrotaan miten asiat menee hänellä kun naapurin Pera sanoi niin.


[22:56 10.12.2009] A.N.
Hassua että muusikkokaverini käyttää tuota samaa "naapurin Pera" -vertausta. Onko se joku yleinen sanonta vai onko teillä yhteinen naapuri? :D

Ok. Mun on sitten parempi olla hiljaa. Antaa niiden puhua luomisesta ja taiteesta jotka tarkalleen tietää mitä se on. Minä en tiedä. Koko juttuni taiteessa perustuu siihen, etten tiedä ja mitä enemmän teen, sitä vähemmän tiedän. Voin puhua ainoastaan siitä, mitä on sanottu ja miten hommat "urakuvioissa" menee. Se ei vaaranna kenenkään musiikin tekoa, jos heittää heti alussa faktat kehiin, vaan päinvastoin parantaa sitä.

Idioottina en ole ketään pitänyt. Enkä myöskään olettanut tekeväni jotain väärää. Ne oli mun neuvoja mut ne oli sitten huonoja neuvoja joka luultavasti johtuu kun en ole ollut siellä musiikki luokalla.. Oisin päässy mut en halunnu vaihtaa koulua. Tyhmä olin, en osannu päättää oikein elämäni suuntaa, vaikka olin jo 8v. Tosin tuokin tulkitaan vaan oman egon esille tuomisena. Voisin kysyä että mitä muuta tää aukea ylipäänsä on kuin oman egon esilletuomista? Oon ollu yli 6 vuotta täällä aktiivisesti, soveltuu mulle hiton hyvin.

Pitää vissiin kumminkin lukea jatkossa tarkemmin keskustelunavaukset vaikka se meneekin hyvin pian siihen, etten ota kantaa enää mihinkään. No se on varmasti helpotus monille ja aukeasta tulee parempi paikka elää :)


[23:36 10.12.2009] M.T.
" Se ei vaaranna kenenkään musiikin tekoa, jos heittää heti alussa faktat kehiin, vaan päinvastoin parantaa sitä. ". Siis nämä "faktat" olivat kyllä jotain muuta kuin faktaa. Ongelma kun onkin että kirjoitustasi lukiessani tuli vain sellainen olo että sokea johtaa sokeaa. Jos ihminen joka ei koskaan ole tehnyt musiikkia kertoo miten musiikkia kannattaa tehdä niin siinä on todellakin dilemma. Varsinkin koska et ole myöskään kokenut noissa "urakuvioissa", joten et kyllä voi sanoa niistäkään mitään todellista faktaa. Siksi ei kannata myöskään ajatella että nämä "faktat" joita heität täysin noviisina jotenkin parantaisivat jonkun aloittelevan musiikin tekoa. Päinvastoin, jos joku ois vastannu mulle et mene karaokeen tai että sulla on 50 vuoden tie että pääset huipulle, että kokeile mieluummin vaikka leijan lennätystä niin se on kyllä kaikkea muuta kuin rakentavaa. Varsinkin ihmiseltä joka ei edes puhu kokemuksesta. Et sillee.


[23:45 10.12.2009] A.N.
Pitää oppia kestämään. Sitä parempi, mitä nopeammin joutuu kohtaamaan suuria totuuksia suuren yleisön suusta niin ei tuu paha mieli ensimmäisen oikean vastoinkäymisen edessä.

Siinä mielessä musiikki ei poikkea millään tavalla muista elämänalueista. Tietyt jutut on yleistettävissä kaikkialle. Aina tulee ihmisiä, jotka tietävät kaikesta kaiken, vaikka eivät ole tehneet itse juttuja päivääkään.. Sekös harmittaa, mut jos oikeesti osaa jotain ja on varma itsestään, niin ei siitä juurikaan kierroksia ota.

Toisaalta, en oo missään vaiheessa kyseenalaistanut kysyjän tai kenenkään muunkaan taitoa tai lahjoja. Sanoin vaan että se on pitkä ja kivinen tie ja mun mielestä sitä ei tarvii kulkea tämän tajutakseen. Ikään kuin en olis ikinä nähnyt missään yhtään muusikkoa tai joutunut koskaan olemaan musiikin kanssa missään tekemisissä :D Se on raskasta, sitä vaan yritän sanoa. Ja se voi olla myös vaikeaa. Kaikki ei oo mitään Mozarteja.

Se ois niinku ratkaisevasti eri asia jos kuulisin jonkun soittavan ja sanoisin että voih mitä höpön pöpön pöppöä, ei mulla semmoiseen ole todellakaan varaa :) Yleensä päinvastoin pyrin tsemppaamaan, koska sit jos joku lähtee sille tielle niin turha sitä enää sitten on käännyttää. Tietyt tiet on sellaisia että niiltä ei oo paluuta ja uskon, että muusikon tie on just semmoinen, vähän niinku vaikkapa runoilijankin.


[00:43 11.12.2009] E.R.
"Et siihen välttämättä tarvitse mitään tietokoneita vaan musiikillista lahjakkuutta."

Haha. Että lahjattomat reenaa vai?

Lahjakkuus tulee kokeilusta, innostuneisuudesta ja harjoittelusta.


[00:49 11.12.2009] A.N.
Oon täsmälleen samaa mieltä Elisan kaa tuosta lahjakkuudesta. Mut Maijulle, turha tässä nyt riidellä alkaa. Ymmärrän kyllä näkökulmasi, toivottavasti sinäkin osaisit lukea minua oikein, koska ei tässä nyt mistään egobuustauksesta ole kyse ja myönnän jopa olleeni ekassa viestissäni hieman ajattelematon. Oishan se sitäpaitsi itekin ihan kiva joskus vähän tehdä musiikkia. Mut ei siinä pysty ees haaveilemaan mistään "urasta", jos aikuisena vasta aloittaa, joten sikäli ehkä melko järjetöntä ees kiistellä semmoisesta. Mutta harrastus se voi toki olla kaikille, oon ihan samaa mieltä :) Niinku mikä tahansa taidemuoto.


[01:44 11.12.2009] P.P.
Aloittajalle: jos "budjetti" ja oma-aloitteisuus on tuota luokkaa, niin kannattaa alkaa tekemään jotain muuta. Suosittelen runoja.


[12:58 11.12.2009] sillen
Hei! Olen erittäin iloinen näin monesta vastauksesta. Näin ensi alkuun voisin tarkentaa, että haluan _aloittaa_ pienellä budjetilla, en välttämättä jatkaa. Kohdeyleisönä, vaikka tämä voikin olla hassua, olisin lähinnä minä itse. Mutta joo, paskaa musaahan mä aion ammattilaisnäkökulmasta tehdä. Kehitys parempaan lähtee käyntiin, kun on jokin alku.

Hallitsen nuotit melko hyvin ja olen harrastanut musiikkia pitkään. En pidä nuottiosaamista oleellisena. Idikset tulee bussissa ja jää muistiin, haluan myös improvisoida.

Laulanut en ole koskaan. Viimeaikoina olen kiinnostunut erityisesti säveltämisestä ja sanoittamisesta. En ole kummoinenkaan laulaja, mutta uskon voivani kehittyä. Tärkeää olisi saada omat idikset musamuotoon.

Mitään ei ole koskaan liikaa. Siltä voi tuntua, mutta tietyn tyyppisiä runoja/novelleja/lauluja/maalauksia on aina liian vähän.

Elisa: Osaaminen tulee kokeilusta, innostuneisuudesta, harjoittelusta ja palasesta lahjakkuutta.

Antti: Olen kiinnostunut tulkitsemaan sun tekstejä! Ilmoittelen privassa.


[20:32 11.12.2009] M.J.

Terve!
Olipa tekstiä, sieltä sun täältä ja vähän asian vierestä! Halvalla budjetilla pääset, esim Kristal audio-engine ohjelmalla, ilmainen! Googletat ja lataat. Suht´helppo ohjelma.
Mikkiä ei kannata ostaa. Ostat kuulokkeet joissa on mikki, halvimillaan 10e. Jos on jotain kysyttävää esim. läppäristäsi tms. mhin plugit työntää,onko äänikorttia ja minkälainen? Kannattaa käydä jossain asiantuntevassa liikkeessä kysymässä, ei maksa mitään jos ovat "kilttejä."

Hyviä neuvoja, löydät myös muusikot.net ja rumpalit.net Ovat auliita auttamaan...kun jaksaa kysyä.

P.S. Paul Pekkariselle, sellaisia terveisiä että menee nyt johonkin komeroonn ja miettii siellä, ylhäisessä yksinäisyydessään; Mitä se ruoka on? Tiedän, hiirenruokaa.
[23:13 11.12.2009] P.P.
Kerro sinä vaan terveisiä itsellesi!


[00:11 12.12.2009] M.J.
Heippa!

Kirjoituksesi, oli "sitä luokkaa."
Jos joku pyytää jelppiä, niin kah´onhan täällä
yksi PAULI! Sanon lyhyesti: Jos et osaa kannustaa/neuvoa tai muuten, positiivisesti muodostaa järkeviä perusteluja musikiintekemiselle...Oi.

Tuo vastauksesi kertoo jo paljon.


[01:49 12.12.2009] M.T.
"Pitää oppia kestämään. Sitä parempi, mitä nopeammin joutuu kohtaamaan suuria totuuksia suuren yleisön suusta niin ei tuu paha mieli ensimmäisen oikean vastoinkäymisen edessä."

"Suuria TOTUUKSIA YLEISÖN suusta".."oikean vastoinkäymisen"..hahah...voi helvata, anna mun kaikki kestää. Ajattelin etten jaksa vastata, mutta on kyllä taas niin typerää höpinää että on ihan pakko.

Siis jos jokainen taiteilija pitäis merkittävänä vastoinkäymisenä sitä mitä joku amatööri huutelee pöydästään niin ei täällä olisi todellisia taiteilijoita ollenkaan, olisi vain toisten miellyttäjiä. Esim. sun ihailema Peitsamo (joka on muuten mun kaveri ja joka muuten ei ole mikään maailman paras laulaja, mutta silti todella arvostettu MUSIIKIN saralla ja hyvin tuottelias, vaikka ei edes MYY helvetisti ja joka tuskin on maailman paras kitaristi vaan saa ihmiset tykkäämään omalla KARISMALLAAN ja sanoituksillaan...) ei olisi todellakaan siinä asemassa missä hän nyt on jos hän kuuntelisi jokaista yleisön "totuutta" ja pitäisi sitä jotenkin "oikeana vastoinkäymisenä"..

Todellinen taiteilija ei vain yksinkertaisesti voi antaa arvoa kaikelle mitä amatöörit pöydistään huutelee, kuten sinä tässä nyt huutelet ja selität sen niin että se jotenkin nyt tässä sitten KASVATTAA kysyjää.

Vain heitä joita arvostaa ja joilla on oikeasti jotain todellista annettavaa voi kuunnella ja silloinkin varauksella. Tämä "pitää kestää totuus" on vain naurettavaa höpinää. Huomaa kyllä Antti ettet oikeasti ymmärrä musiikin teosta yhtään mitään. Mutta mä lopetan tän jauhamisen tähän, koska on turha puhua ihmisen kanssa jolla ei ole tarpeeksi tieto- ja kokemuspohjaa mutta vääntää kaikelle mututiedolleen jonkun syvällisemmän tarkoituksen. Jokaisella ihmisellä on mielipide, aivan kuten persereikä ja se haisee. Mä ainakin mieluummin luon jossakin muualla kuin paskan lemussa.


[02:39 12.12.2009] M.J.


Miksi kaikki pitää tehdä niin vaikeaksi?

Miksi nukkeni ei enää hymyile?

Miksi kaikki pitää selittää, selittämällä?

Miksi pitää olla aina lahjakas?


[10:10 12.12.2009] O.K.
"Toisaalta aika rankkaa tekstiä tuo Oivan kommentti että pitäis olla lahjakas. Mitä se ees on? Itse esim omaan absoluuttisen sävelkorvan ja osaan laulaa ja kohtuullisesti myös tulkita (vaikken varsinainen näyttelijäkään ole), äänikin on suht kaunis ja persoonallinen ja kuuntelen nimenomaan melodista musiikkia aamusta iltaan, mut en oo ikinä oppinu soittamaan mitään, enkä laulajanakaan oo sittenkään mikään tangokuningas, paikallispubin karaokekarsinnoissa yleensä aina jossain puolessavälissä tai korkeintaan se eka rannalle jäänyt."

Ei hätä ole tämän näköinen Antti! Meitä tumpeloita varten(ko?) on keksitty sanelukone. jotka emme osaa soittaa mitään instrumentteja. Tiedän moniakin biisejä mitkä ovat syntyneet noin. Hyvä puoli siinä on että mahdolliset sanoitukset tulevat luontevasti mukana jos absoluuttisen sävelkorvasi lisäksi olet vielä sananikkari. Metronomin naputus siellä taustalla on vielä piste i:n päälle.
Voisin ehkä itsekin kehaista olevani musikaalinen mutta absoluutttista musiikkikorvaa en sentään omaa ja valitettavasti minäkään en osaa soittaa kuin kampaa. Tosin sekin ärsyttää nykyisin huuliani liikaa.

Tykkään kuunnella musiikkia ja tykkään erityisesti jazzista ja mitä progressiivisempaa se on niin sitä tiiviimmästi se naulitsee minut kuuntelijana penkkiin sekä ihailen taitavaa soitantaa oli instrumentti mikä tahansa. Esimerkiksi viskinpoltama fonin improvisointi saa minut kananlihalle.
Myöskin blues biisit ovat ovat nautittavan kuuloisia vaikka niissä useinmiten on ne kolmen seiskasoinnun kikkailut mutta kun niitä käytetään makealla tavalla niin kenenkään musiikkikorva ei siitä vaurioidu.
Tiedänpähän että muutamia buesbiisejäkin on tehty sellaisista yksinkertaisesta "sanelukonedemoista".

Älkää siis menettäkö toivoanne jos kerran osaatte laulaa ja omaatte edes hitusen rytmitajua. Sanelukone on se ratkaisu.
Kun sellaisen "demon" esitätte taitavalle ja ammattitaitoiselle sovittajalle niin tähteytenne voi alkaa.


[22:10 12.12.2009] A.N.
Kiitos Oiva, pistän tuon sanelukonevinkin korvan taakse, jos joskus vielä innostun musiikista.

Maiju, ei minulla ole muuta sanottavaa kuin että arvostan jokaisen mielipidettä jollain tapaa, jopa sinun, vaikka tahallasi tunnutkin haluavan heittäytyä "vaikeaksi". En ole ollut riitaa haastamassa, mutta haluat kaivaa sanoistani ikävät puolet esiin niin sitkeästi, että lopulta pääset perimmäiseen tavoitteeseesi, toteamaan, miten täällä haisee paska eikä voi luoda :D Toivottavasti olet nyt sitten onnellinen.

Vaikka maalla ennen vanhaan ja nykyäänkin luominen on tarkoittanut nimenomaan paskan mättöä :D Josta minulla ei ole mainittavasti kokemusta, paitsi lapsena mummolassa, mutta kukapa sitä tieten tahtoen enää hankkisikaan, jos on mahdollista keplotella jotenkin muuten, kuten kaupungissa on. En ole myöskään suuri taiteilija, mutta jos suuri taiteilu on sitä miten sen kuvaat, joidenkin ihmisten tai ihmisryhminen sulkemista pois, eipä se liiemmin kiinnostakaan.. Elämässä on paljon parempaakin tekemistä.

Toisaalta, jos rinnastat kommenttini kapakoiden känniseen örinään, en tiedä, onko se kovinkaan osuvaa. Olen kumminkin kirjoitellut täällä selvinpäin ja ajatteluun pyrkien. En minä Kari Peitsamoa tunne, mutta eikö se juuri ole sitä kestämistä, että pystyy toimimaan ympäristössä, jossa välillä saa kuulla mitä tahansa? Pari kertaa olen hänen keikoillaan ollut (se siitä "ihailusta", tietyllä tapaa pidän kyllä, tuotannosta koko uran ajalta) ja yleisön kritiikki ei kohdistunut suinkaan soittotaitoon (jonka itsekin koin kyllä varsin ammattitaitoiseksi) vaan taiteilijan ilmentämään poliittiseen vakaumukseen, mikä nyt ei ole tässä maassa järin suuri yllätys :D

Mutta rauhaisaa luomista sinulle ja kaikille muillekin. Pahoitteluni, jos olen kuulostanut liian kärjikkäältä. Onhan se mahdollista, mutta kantsiiko muiden ihmisten kommentteja lukea kuin piru raamattua? Mitä hyötyä siitä on kenellekään?

Toki myönnän että ensimmäinen kommenttini tähän keskusteluun oli kenties harkitsematon, jollain tapaa ehkä turhaan provosoivakin, mutta eipä keskustelunaloittaja siitä onneksi tuntunut hirveästi närkästyvän. Pistä vaan viestiä tulemaan, jos jossain vaiheessa kiinnostaa.


[23:12 12.12.2009] M.T.
"En ole myöskään suuri taiteilija, mutta jos suuri taiteilu on sitä miten sen kuvaat, joidenkin ihmisten tai ihmisryhminen sulkemista pois, eipä se liiemmin kiinnostakaan.. Elämässä on paljon parempaakin tekemistä."

Joo totahan mä just tarkoitinkin Antti. Ohhoijaa. Mä väännän nyt rautalangasta. Enköhän mä kuule ihan tarkoittanut, ettei jokaisen ihmisen/suuren yleisön mielipidettä todellakaan voi kuunnella, koska silloin tuskin tekisi mitään aidosti, vain pelkästään muita miellyttäen. Ja kun se nyt sattuu olemaan mahdotonta. Ja oon täysin samaa mieltä siitä et pitää kestää kaikki se paska mitä sieltä tulee mutta siitä en todellakaan ole samaa mieltä kuin sinä kirjoittaessasi että nämä kommentit ovat "suuria TOTUUKSIA" ja "OIKEITA vastoinkäymisiä". Annat siis tuolla asenteella paljon enemmän valtaa yleisölle kuin itse tekijälle ja se kertoo enemmän susta kuin musta taiteilijana. Ei jaksa selittää sen enempää täysin selviä asioita kun ei vain mene jakeluun. Eli tee ihmeessä jotain parempaa, eli kuuntele kaikkien mielipiteitä kaikessa ja pidä niitä totuutena, omalaatuisuutesi on silloin taattu.


[23:19 12.12.2009] O.K.
Täällä nyt joskus jutut hiukan rönsyilee, mutta ei noista kannata pelihousujaan repiä:D
Jotkut ovat vain niin pirun tosikkoja asiassa jonka kokevat omakseen.
Oikeastaan minä ihmettelen kovasti sitä tosikkomaisuutta jolla jotkut täällä haluavat tehdä itseään tunnetuksi tahtoen tai tahtomattomuuttaan;)


[11:10 13.12.2009] M.T.
Ensinnäkin hyvä Oiva, kysymys ei ole rönsyilemistä, vaan siitä mihin ne jutut rönsyilee. Ihan samalla tavalla sä otat nyt kantaa mun tavastani kirjoittaa ja leimaat mut tosikoksi. Sä laitat sinne perään vaan hymiöitä ja silmäniskuja niinku et siitä saa sellaisen kuvan et vähän niinku vitsailet. No, ihan sama pointti sulla on kuin mullakin, mä jätän vain noi idiootit hymiöt pois. Joten mä voin ihan samalla tavalla vittuilla sulle, että miksi sä koet että sun pitää tehdä itseäs tunnetuksi sekaantumalla mun ja Antin keskusteluun? Pitäiskö laittaa hymiö?

JOTEN tiedoksi sinullekin, että mä tykkään väitellä, mä tykkään kirjoittaa joten en todellakaan ole repinyt pelihousujani. Toi on mun tapani kirjoittaa silloin kun en todellakaan ole samaa mieltä ja koen jonkun ihmisen toimivan tyhmästi. Osaan kirjoittaa myös kauniisti mutta se yleensä vaatii sen että toinen osapuoli arvostaa myös toisia, he jotka ovat minun kanssaan keskustelleet privasti tietävät kyllä sen.

Minun kirjoitukseni eivät perustu pelkästään tähän aiheeseen mitä tulee Anttiin, olen kommentoinut hänelle muistakin asioista (esim. joidenkin runoilijoiden mainostamista täällä) ja valitettavasti olen saanut hänestä hieman egoistisen kuvan. Mutta hyvin usein hän itse mainostaakin tuota piirrettä itsessään, joten tämä ei ole pelkästään minun oma päätelmäni, joten mitenköhän asiaan sitten pitäisi suhtautua? Minua ärsyttää egoistit ja sille en voi mitään ja se varmasti näkyy kirjoituksistani. Piste.

MUTTA siitä huolimatta olen julkisesti kehunut hänen runojaan ja kirjoittanut hänelle hyvää palautetta, siihen ei vaikuta se minkälaisen kuvan olen hänestä persoonana saanut. Mutta sen kehumisen lisäksi sanon aina jos minua jokin ärsyttää. Olen suora ihminen ja usein toisen ihmisen persoonasta saa enemmän irti kun käydään myös epämiellyttäviä keskusteluja. Ja koska Antti tuntuu vastaavaan kaikkiin juttuihin täällä ja arvostelevan jo kysymyksiäkin (kuten tässä) niin silloin minä saatan kirjoittaa myös sitä mitä minä haluan. Aivan kuten kaikki muutkin täällä.[14:51 13.12.2009] O.K.
"Joten mä voin ihan samalla tavalla vittuilla sulle, että miksi sä koet että sun pitää tehdä itseäs tunnetuksi sekaantumalla mun ja Antin keskusteluun? Pitäiskö laittaa hymiö?"

Kieltämättä Maiju-Leena se hymiö olisi ollut tossa nyt paikallaan, vaikkapa tällainen:/
Ikävä että koit tuon kirjoitukseni vittuiluksi sinulle, ei tyttöhyvä! Pyydän nöyrimmästi anteeksi!
Minä en tykkää riidellä enkä vittuilla ihmisille, mutta en ole myöskään tosikko ja minulle kyllä voi sanoa asiasta kuin asiasta ja rankallakin tavalla. Jos en tykkää näistä jutuista niin klikkaan itseni huis helvettiin ja asia korjaantuu sillä enkä niitä sen jälkeen märehdi.
Oikeastaan tässä vasta harkitsen yritänkö ylipäätään millään tuotoksillani tehdä täällä itseäni tunnetuksi. Kynnys näyttää kasvavan koko ajan korkeammaksi joten saas nähdä.

Muuten en malttanut olla käymättä tuolla MySpace sivullasi ja yllätyin positiivisesti. Kuuntelin ne kolme biisiäsi ja vakuutuin kyvyistäsi. Ilmiselvästi sinä hallitset tuon oman tyylisi. Kun olet vielä noin kaunis niin luulenpa että en ole kovinkaan väärässä jos sanon että sinusta vielä tulevaisuudessa kuullaan ja saatetaanpa nähdäkin :)[17:38 13.12.2009] J.S.
Mikähän siinä on, että aina vaan haaveilee jostain mitä ei ole tai ei hallitse? Näen usein unia, joissa soitan kitaraa jossain bändissä. Sitä olen ihan kolumnissakin hehkuttanut, että kannattaa alkaa ennemmin rokkariksi ;) kuin runoilijaksi.
Mitkä mahdollisuudet!
Mikä hyväksyntä!
Mitkä työsuhde-edut!
Pitäsköhän tilata sähkörummut? Mitenkähän kauan niitä jaksas sitten pieksää? Käviskö niin kuin kuntolaitteille? Saksastahan saa 20 e postikuluilla edullisesti musakamaa kotiovelle. Sieltä varmaan kannattaa aloittelijan tilata mikit ym. Ne rummutkin oli muistaakseni jotain 220 e! Thomann! Se se firma oli ja suomenkielinen verkkokauppakin... Eiku mussoo viäntämään kuule :O[22:31 13.12.2009] M.T.
Oiva, kiitos vain positiivisesta palautteesta, nuo tekeleet ovat 4 vuotta vanhoja, omia kokeilujuttuja ja kehitystä on tapahtunut paljon. Yksin mäkin noita kyhään itseoppineena musaohjelmien käyttäjänä, siksi todellakin puhun kokemuksesta, että vaikka mitä voi oppia jos vain tarpeeksi haluaa, kuten mäkin olen oppinut tekemään musiikkia yksin koneella ja olen ihan oikeasti koneiden ja tekniikan kanssa täysin nolla. Sen verran nöyrä olen etten koskaan voisi tulla täysin noviisina neuvomaan jollekin kysyjälle miten sen kannattaa kirjoittaa runoja, jos en olisi koskaan edes kirjoittanut yhtäkään, tai kirjoittaisin hälle että "sulla menee 50 vuotta ennen kuin oot ees jotain, et lennätä leijaa"...tai jotain muuta hyvin, hyvin outoa. Mistä sitä tietää kuinka lahjakas tämäkin kysyjä on? Mutta tällaista tällä kertaa.


[02:25 14.12.2009] A.N.
Maiju, ehkä sinun ei tosiaan kannata tuhlata liikaa ruutiasi minusta ärsyyntymiseen. Olen egoisti, se ei ole pelkkä mielikuva. En myöskään ole erityisen nöyrä. Paitsi kuoleman ja luonnon edessä, mutta en ihmisten.

Mutta en muutu, koska mitään halua siihen ei ole. Ei siihen kannata suhtautua mitenkään muuten kuin joko hyväksymällä se tai sitten myöntämällä parantumattomuuteni ja olemalla ottamatta kantaa kommentteihini. Tietysti on mukava nähdä, että jossain ihmisessä elää maailmanparannustahto ja oikeudentaju ja usko hyvään vielä niin syvässä kuin sinussa, mutta ehkä se energia kannattaa säästää johonkin hyödyllisempään. Vaikka siihen musiikin tekoon sitten.

Minulla on syy, miksi minusta on tullut tällainen, mutta ei se kuulu tänne. Koska tässähän keskustellaan jostain muusta kuin minusta, käsittääkseni tässä keskustellaan musiikista.. Kun ei se syy musiikkiin edes liity, taiteeseen ehkä jossain määrin.

Kysymys omalaatuisuudesta sen sijaan kuuluu tähän keskusteluun. En usko omalaatuisuuteen ylipäänsä, taiteessa, enkä missään muussakaan asiassa. Suhteellinen omalaatuisuus on eri asia, kyllähän harmaalla on olemassa monia eri sävyjä.

Sinä ilmeisesti uskot omalaatuisuuteen ja hyvä niin. Mielipiteemme eivät kohtaa ja turha niiden on väkisin yrittääkään antaa kohdata. Vaikka sinä pystyisit olemaan rakentava, minä en edes yritä. Mutta en minä sinun mielipidettäsi silti tyrmää. Ymmärrän sen hyvin, perustelit sen hyvin ja siksi kehotan pitämään kiinni siitä. Keskustelunavaukseni oli huono, toivon, että tosiaan jätät sen omaan arvottomuuteensa. Kirjoitan mitä sylki suuhun milloinkin tuo.

Toisaalta, ei kaikki tosiaan ole minun omista aivoista jos kohta ollenkaan alunperin sieltä, ehkä monet jutut on vaan käyneet päässäni vähän muokkautumassa. Minulla on esimerkiksi ystäväpiirissäni ihminen, jonka mielestä musiikki on turhaa. Sen voisi poistaa maailmasta kokonaan. Itsestänikin ajatus on melko kiehtova, koska eihän se ole mitenkään välttämätöntä ihmiselle, kuten on lepo tai ruoka, se aiheuttaa vain turhaa riippuvuutta ja mielentilan muutosta, joka hyvin usein on levottomuus. En kyllä pärjäisi ilman musiikkia, mutta se on tosiaan enempi riippuvuutta, toisaalta olisin innokas kokeilemaan. Että vaikuttaisiko musiikista täysin luopuminen myönteisesti psyykeen.

Kaikella ystävyydellä.


[10:32 14.12.2009] J.S.
"Että vaikuttaisiko musiikista täysin luopuminen myönteisesti psyykeen."
Ei vaikuttaisi. Päinvastoin. Olen hiljattain ymmärtänyt, että musiikilla on suuri merkitys psyykeen myönteisesti. Hengenravintoa nimenomaan.
Rytmi.
Olen niin kateellinen jollekin Kuuballe, Jamaikalle, Bras. ym. täällä perkeleen pirun perseessä kuunnella KariTapiota "Olen suomalainen".
Jouluyö, juhlayö melankoliatriangeli: ping... ping... ping... puupalikat vastakkain: pak, pak, pak, pak...
Joo, leviin tähän MAANANTAIHIN!!!!!!!


[11:58 14.12.2009] O.K.
Ei Kari Tapio nyt noin kamala ole minun mielestäni vaikka siitä oon kylläkin kanssasi samaa mieltä että tuo kyseinen biisi on karsea.
Tapio on mielestäni omimmillaan niissä kantrityyppisissä biiseissä. Mieluummin kuuntelisin niitä jos häntä olisi pakko kuunnella.
Oikeastaan meidänhän on nykyisin "pakko kuunnella" muutenkin kun avaamme radion. Se musiikki on pakkosyöttöä pahimmillaan emmekä me kuuntelijat enää voi vaikuttaa mitenkään siihen mitä sieltä tulee. Siellä ei ole enää niitä "lätynkääntäjiäkään" vaan kaikki musiikki tulee tietokoneelta jossa näillä soitettavilla biiseillä on tietty priorisointijärjestys erilaisten tuottajien mukaan. Kaupallisuus ja raha on tullut sinnekin vahvasti mukaan tyyliin "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
Sen vuoksi tunnen hiukan sääliä tuollaisten Maiju-Leenan kaltaisten lahjakkaitten ihmisten vuoksi. Ennen tuottajat etsivät itse noita lahjakkuuksia mutta nyt he odottavat vaan valmista "pakettia" konttoreissaan ja tottavie niitä omatoimisia yrittäjiä on nykyisin todella paljon, kiitos Karaoken.
Kaiken lisäksi painopiste ei enää ole lahjakkuudessa pelkästään, vaan erittäin vahvana on mukaan tullut visuaalisuus. Tähden pitää nykyisin myös näyttää hyvältä että hän olisi haluttu. Minusta se on sääli!


[12:23 14.12.2009] A.N.
En malta olla mainitsematta, että tämä kyseinenkin ihminen, joka olisi valmis lakkauttamaan musiikin, kuuntelee sitä jonkun verran. Ehkä se kuuntelu on sen verran keskimääräistä vähäisempää, että hänellä on kanttia esittää tuollainenkin mielipide, joka jostain toisen ääripään ihmisestä kieltämättä saattaisi kuulostaa perin skitsofreeniseltä. Hänen kuuntelemansa musiikki on selkeästi rauhallisempaa, ehkä osittain juuri tuota kuvaamaasi puuduttavaa melankoliaosastoa.

Vastapainoksi tunnen ihmisiä, jotka saavat aivan käsittämättömän sätkyn kuullessaan esim latinomusiikkia tai muutakin mukaansatempaavaa, kuin jonkin sairaskohtauksen riivaamina. Pitää päästä vatkaamaan kehoaan sen rytmissä, olipa tanssilattiaa, partneria tai ei. Lapsilla sellainen toiminta on usein aitoa tempautumista rytmiin. Jos joku on koskaan kiinnittänyt huomiota, niin lapsi saattaa alkaa liikkua musiikin mukana kuin huomaamatta. Ehkä afrikkalainen ja väli- ja eteläamerikkalainen musiikkikulttuuri "ideologisesti" jossain määrin pohjaakin siihen, että koko kansakunta lähtee rytmiin mukaan.. Mutta täällä Suomessa saattaisi olla myös sitä näyttämisen halua, että tanssitaan vähän niinku paremmin kuin muut, kuvitellen, että kaikkien katseet ovat liimautuneet tanssijaan, vaikka tosiasiallisesti kukaan ei kiinnitä mitään huomiota toisiinsa, paitsi tietysti negatiivisessa mielessä. Se voi tietysti olla tämä ilmasto, joka ajaa meidät sellaisiksi, mitä olemme. Nythän ilmastonmuutoksen vastustaminen on suurta huutoa ja yleinen trendijuttu, jonka ovat omaksuneet hippien lisäksi myös normaalit ihmiset, mutta olisiko se sittenkään niin paha kulttuurisesti, jos ilmasto hieman muuttuisikin lauhempaan suuntaan? Ehkä se osaltaan ajaisi meitä kohti elävämpää elämäntapaa. Voihan se tietysti olla, että jos hellepäivien määrä kalenterissa lisääntyisi, suomalaiset alkaisivat vain täydentää nestevajausta yhä enenevässä määrin alkoholilla, joka ehkä johtaa tietyn "holtittoman tanssivaiheen" kautta tanssikyvyttömyyteen eli elävän musiikin määrä ei lisääntyisi. Synkän metallimusiikin ja angstisen suomirock-vuodatuksen lyriikoista vain jäisi pikkuhiljaa pois kylmään ja pimeään pohjolaan viittaava kuvasto, korvautuen ehkä jonkinlaisen helvetin saunaosaston ympärille rakentuvalla 2000-luvun modernilla saagalla.

Eli ehkäpä on syytä tyytyä siihen, että kollektiivisella tasolla muutoskyvyttömyys saattaa olla järkiratkaisu ja satsata poikkeavuuteen yksilönä. Pistää vaikka omalle "kylälle" sambakarnevaalit pystyyn? :D

Henk koht olen kyllä musiikin kuluttajana tuulella käyvä. Toisinaan hiljaisuus tuottaa suurta nautintoa, mutta kieltämättä 24/7 hiljaisuutta tuntuisi koettelemukselta. Pakkohan siinä on silloin arvostaa niitä, jotka musiikkia tekee. Mutta sen voi kyllä todeta, että musiikkia on maailmassa määrällisesti aivan riittävästi yksilön tarpeisiin! Oikeasti en usko, että sillä saralla kukaan keksisi enää mitään uutta. Kyse on vain siitä, miten entisiä palasia yhdistellään sellaiseen muotoon, mitä ei ole kauhean paljon käytetty. Kuten kaikessa muussakin taiteessa.

Musiikin arvoa muiden taiteiden inspiroijana ei voi myöskään aliarvioida. Itsellä esimerkiksi tämä kappale oli 3 vuotta sitten oman runouteni kannalta "vallankumouksellinen", vaikka en sitä silloin tajunnutkaan. Nyt kyllä tajuan, olen viimeiset 3 vuotta toistanut yli puolessa runoistani tiedostamattoman pakkomielteisen sitä ideaa, joka tästä musiikillisesti aika keskinkertaisesta, mutta kokonais-aktina melko hyvin sen hetken kaupalliseen käyttöön hiotusta pätkästä juurtui päähän:

Nas - Hip hop is dead

Rukous ja maailman vanhin metalliriffi irrotettuna alkuperäisestä kontekstistaan, sekä varsin provosoiva väite siitä miten jokin varsin laajalle leviävä tyylisuunta on yhtäkkiä kuollut. Joskus esi-isän aikaan taidettiin sanoa, että "punk is not dead" ja vielä aiemmin "never too old to rock'n roll" jne, eli viittaushan siinäkin on kyseessä. Viittauksia, palapeliä, mosaiikkia. Omalaatuista? Ei, mutta ei pidäkään olla, kun ei edes voi olla. Sikäli, Maiju, myönnän ammattilaisuuden merkityksen, että taiteen yksityiskohdat ovat nykypäivänä niin vähän toisestaan poikkeavia, että niiden tulkintaan pitää kyllä olla koulutus ja/tai monen vuoden aktiivinen työskentely. Itse esim voin todellakin myöntää, etten klassisesta musiikista mitään ymmärrä, en osaa kuunnella sitä silleen niinku pitäisi, se on minulta suljettua. Ainoa joka potkii on Joutsenlampi, eikä sekään varmaan siksi, kun pitäisi. Tosin sekin meni eilen pilalle kun satuin vahingossa kuulemaan erään Arja Korisevan uusista (?) biiseistä. Siinä oli käytetty samaa temppua kuin tuossa videolinkissä ja se oli aivan hirveetä. Voisi kai sanoa, että ehkä myös intertekstuaalisuus tyylisuuntana ja taiteenlajina on "kuolemassa" tai muuttamassa ainakin muotoaan.. Itse en ainakaan semmoisia runoja enää jaksa kirjoittaa, vaikka se on myös tauti, josta ei noin vain pääse hetkessä eroon.


[13:22 14.12.2009] P.P.
"Sanon lyhyesti: Jos et osaa kannustaa/neuvoa tai muuten"

Jos sitä musiikkia haluaa kotioloissa tehdä, niin kyllä siihen laatuunkin kannattaa edes hieman panostaa. Kotistudion väsääminen ei nykyisin ole enää kovin kallista edes, mutta 20 euroa on liian vähän. Erilaisten kamojen käyttötarkoitusta kannattaa alkaa pohtimaan ihan itse, ettei tule tuhlattua rahaa johonkin kympin headsettiin, vaan sekin säästyy oikeisiin, asiallisiin kamoihin.[14:00 14.12.2009] J.S.
Joo kunnioitan Kari Tapiota ja "Olen suomalainen" on minusta loistava kappale, mutta tää ainainen melankolia. Sitä tarkoitan. Nytkin koko päivän kuunnellu noita joululauluja, niin ei niistä saatanoista järin ilo säteile. Tää pimeys vie vähäisennii järjen ja sitten kuunnella tuota uilutusta.
Joo Antti, ilmasto meistä tämmösiä tekee ja tää kansallinen rytmi. Sitä ei ole. Niin, niin, muuta sinne Kuubaas, kääri sikari ja työnnä se...


[15:08 14.12.2009] O.K.
Totta, noita joululauluja lähdetään soittelemaan radiossa turhan liian aikaisin. Itse en voi kuitenkaan kieltää sitä että minulle juuri nuo vanhan ja ehkä melankolisetkin joululaulut tuottaa mielihyvää kun ne assosioi omaa lapsuuttani ja sitä hirveän jännittävää joulun ja ihan konreettisesti joulupukin odotusta. Kun se oli vielä onnellista lapsuusaikaa jolloin ei nämä raadolliset huolet vielä painaneet.
Tämä joulun aika...ja varsinkin viimeinen viikko ennen pukin tuloa on myös minulle perheen isänä yhtä jännittävää kuin lapsillenikin ja joululaulut radiosta kuuluu mielestäni siihen oleellisena osana.
Nuo kauppakeskukset kuitenkin tekee tuolle tunnelmalle mielestäni karhunpalveluksen aloittamalla soittamaan noita joululauluja jo paria kuukautta ennen h-hetkeä. En yhtään ihmettele jos jotkut kypsyy niihin.

Juuso, onhan meillä tango hyvänen aika!!!! :D Otetaan helvetissä siitä kaikki irti.


[09:11 18.12.2009] S.K.
Lataa netistä ilmainen Audacity ja osta joku halpa karaokemikki Class Ohlssonilta. Sitten vielä joku halpa etuaste, eli vaikka M-Audio fast track.

Kokonaishinta jää noilla alle 200¤


[18:53 20.12.2009] sillen
Sä et oo Paul yhtään oivaltanut. Ja varmasti pärjään 20 egellä näiden neuvojen jälkeen, kiitos! Olen ammattisäästäjä.


[23:05 20.12.2009] M.J.
"Jos sitä musiikkia haluaa kotioloissa tehdä, niin kyllä siihen laatuunkin kannattaa edes hieman panostaa. Kotistudion väsääminen ei nykyisin ole enää kovin kallista edes, mutta 20 euroa on liian vähän. Erilaisten kamojen käyttötarkoitusta kannattaa alkaa pohtimaan ihan itse, ettei tule tuhlattua rahaa johonkin kympin headsettiin, vaan sekin säästyy oikeisiin, asiallisiin kamoihin." Paul Pekkarinen.

Aluksi! sillen, kysymys kuului ytimekkäästi!
20e. Ei jumankekka, kaikilla ole varaa ostella, sitä sun tätä. Alkuun pääsee halvalla.
Kyse kun ei ollut kotistudiosta! Jumalauta...että välillä pännii nämä kaikkitietäväiset "kotistudion.omistajat"
Kun edes joskus, vastaajat miettisivät kysymystä, kysyjän näkökulmasta, eivätkä omien pinttyneitten mielipiteidensä mukaan.
Kotioloissa voi tehdä hyvää musiikkia, jopa Mankalla ja C-Kasetille! Tänäpäivänä tuntuu vain että kaiken pitää olla Hi-Fi.
Paul, laitahan johonkin sitä mussikkia, mitä olet tehnyt, kotistudiossasi..odotan innolla.
Enkä suinkaan negatiivisin mielin:)

[11:00 21.12.2009] P.P.
Ei minulla ole kotistudiota, jos Zoom G7.1ut:tä ei lasketa sellaiseksi. Sillä (ja Audacityllä) olen nauhoitellut muusikoiden.netin soolo- ja riffikisoihin pätkiä. Uusimmat löytyy täältä:

Linkki

Soolokisojen taustat ei ole minun tekemiä, mutta soolot on sitten ehtaa minua. Riffikisat pitää säveltää itse.[11:51 21.12.2009] O.K.
Wau Paul! Jumankaut mitä tykitystä! Noi sinä todella hallitset.
Teetkö noita iprovisoiden vai teetkö etukäteen lapulle?
Toisaalta, noilla effekteilläkin kyllä saa ihmeitä aikaan mutta nekin edellyttää "kynämiestä" joka intrumenttinsa hallitsee.
Tiedän tuon koska poikani soittaa myös bändissä jotensakin tällaista rankkaa kamaa.

Yleensä noilla monilla Bluesfestareilla kesäisin vierailleena kuulee kyllä taas paljon myös sellaistakin improvisointia kitaroilla josta ainakin omat korvani "sairastaa".
Joillakin on se väärä luulo että kunhan pysyy "teemassa" eli soinnun sisällä, niin silloin voi tehdä mitä tahansa imprivisoidessaan. Silloin kyllä erottuu ns. tekijämiehet opettelijoista.
Yleensä bluesissa käytetään sille tyypillisiä hyvin harvoja seiskasointukulkuja joissa järjestyksessä seuraava sointukuvio on hyvin ennalta arvatavissa. Sellainen musisointi on mielestäni tylsänkuuloista jos kitaristilla ei ole mielikuvitusta pistää sinne vähän omiaankin.
Mielestäni suomessa yksi parhaimmista blueskitaristeista on Heikki Silventoinen. Häneltä sitäpaitsi taittuu muukin kuin blues ja muunmuassa tommoset Paulin soittamat riffit.

Seuraava sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty