Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Inspiraatio

[21:02 27.12.2009] M.N.
Olisi mielenkiintoista kuulla millaisista asioista ihmiset saavat itselleen inspiraatioita?


[03:10 28.12.2009] Tom Pesch
Inspiraatio tulee jos on tullakseen. Väite jonka mukaan inspiraatio olisi kovan työn tulosta, on roskaa.

Joutilaana ihminen on luovimmillaan. Älä tee mitään, aivosi toimivat parhaiten kun et puuhaa yhtään mitään.


[10:37 28.12.2009] J.S.
^Tuo on totta, ei väsyneenä ideoi. Tosin monesti kesken työn päähän putkahtelee ajatuksia, sanoja, juonenrakenteita. Joulunovelli tuli nuppiin juuri työn lomassa. Silloin pitää päästä nopsaan koneelle - muuten peli on menetetty. Samoin yksittäisten sanojen, ideoiden saralla: heti tekstiviesti tai paperille. Ne lähtee muuten omasta päästä jollekin toiselle :D


[13:31 28.12.2009] Tom Pesch
Yksi hyvä keino houkutella ideoita - noita hyväntahtoisia mutta itsepäisiä otuksia - on tehdä käsillä töitä. Sain parhaaseen runooni (ei se välttämättä edes ole kyllä hyvä) idean puusepäntehtaassa, tehdessäni raskasta ja yksitoikkoista työtä. Yleensä kyllä ideani ovat tulleet sängyssä, unen ja valveen rajamailla, jolloin mieli ei osaa olla kovin kriittinen.


[14:00 28.12.2009] T.G.
jos odottaa inspiraatiota jää kaikki tekemättä


[14:56 28.12.2009] P.P.
Inspiraation lähteet: naiset ja huumeet. Valitettavasti en käytä kumpaakaan.


[16:30 28.12.2009] S.M.
Myös minulla alkavat filmit rullata unen ja valveillaolon rajamailla. Joskus ne on vain nopeita välähdyksiä, mutta toisinaan kuvat ovat niin selviä, ettei tarvitse muuta kuin maalata ne valmiiksi.[17:27 28.12.2009] Tom Pesch
"jos odottaa inspiraatiota jää kaikki tekemättä"

Jos yrittää puristaa inspiraatiota itsestään, jäävät ideat tulematta.


[19:44 28.12.2009] S.M.
Joskus olen saattanut hommailla jonkun maalaukseni kanssa monia monia päiviä, ihan tyytyväisenäkin. Sitten yhtäkkiä tuleekin ärtymys.Työ tuntuu pliisulta ja nätiltä. Gott sei Dank,se kiukku on monta kertaa antanut hurjasti uutta vauhtia ja syvyyttä työhön.


[21:53 28.12.2009] Tom Pesch
"Myös minulla alkavat filmit rullata unen ja valveillaolon rajamailla. Joskus ne on vain nopeita välähdyksiä, mutta toisinaan kuvat ovat niin selviä, ettei tarvitse muuta kuin maalata ne valmiiksi."

Joskus olen huomannut, että unen ja valveen rajamailla on tila, jossa valveajatusten virta on pelkkiä visuaalisia kuvia, jonkinlaista raakaa unimateriaalia. Joskus kun yhtäkkiä tajuaa olevansa siinä tilassa, ajatukset näyttävät kirkkaita ja selkeitä kuvilta. Silloin kuvia ei tarvitse luoda, ne vain vangitaan, kuin jotkin saaliseläimet tai kalat.

Mutta sinne tilaan ei noin vain pääse...


[23:42 28.12.2009] M.H.
Maalaamiseen: Tunnelataukset, musiikki, muotilehdet, elokuvat ja yleensäkin pop-kulttuuri sekä ajankuva, ilmiöt. Pakkomielteetkin kai osaltaan... mutta lähinnä siinä mielessä että ne pakottaa maalaamaan ne päässä kummittelevat kuvat pois sieltä mielestä. Niin ja myös ajoittaiset kipuilut ja negatiiviset tunteet on myös inspiroinu, mutta niissä on sama kuin noissa pakkomielteissäkin, että inspiraatio ei tule positiivisena vaan lähinnä sellaisena pakkona ja vimmana. Niin ja tietysti yksi suurimmista inspiraatioista tulee itsetutkistelusta ja lähinnä silloin työn sävy on itseironinen.

Kirjoittamisessa lähinnä inspiroi surulliset asiat, luonto, yksinolo ja syvälliset keskustelut.

Mä näen paljon unia, kun mun unen laatu on niin huonotasoista enkä pääse kovin helposti syvään uneen... niistä saisi kyllä hyvää matskua, jos jaksaisi kirjoitella niitä ylös heti herättyään... kun päivän mittaan saattavat unohtua... Täytyiskin koittaa ja koota niistä vaikka joku runokokoelma :D


[13:04 29.12.2009] J.S.
Nyt tulikin mieleeni 1.huhtikuuta syntynyt Ernesti: sinun ukin veli, joka oli kuuluisampi taiteilija kuin Picasso tai Timo Nummelin. Hän perehtyi autojen rakenteisiin ja aamuöisiin värimaailmoihin raapimalla pysäköityjä autoja avaimilla. Tämä oli hänestä äärimmäisen kiehtovaa ja hän tekikin oppaan jokaiselle kuuluisaksi tahtovalle taiteilijanalulle: Autonkaivertajan väriopas. Löytyy Tuusulan rantatieltä siltabetoniin arkussa haudattuna. Eli siltahommiin vain... Ernesti saavutti valtavan maineen ja hänen töitään tultiin äimistelemään naapurikunnista asti valtavalla massalla. Nämä köysikeijot valvoivat tabularasamobiileja öisinkin.

Ernesti kuoli nuorena hämärissä olosuhteissa.


[19:39 29.12.2009] S.M.
Noista unista puheen ollen... Siitä on jo aivan hurjan monta vuotta aikaa, kun näin unen minun olemisistani: Musta-valkeena koirana menin jokeen uiskentelemaan, tulisena, mustana hevosena sieltä palasin. Monen metamorfoosin jälkeen ansaitsin jonkinmoisena parantajana sitten myöhemmin elinkeinoni. Ihmisiä parveili kovasti parvekkeeni (parveke selvästi romeon ja julian aikakaudelta) alapuolella. Minulla oli ihan oma vastaanotto tarvitseville ja palkaksi sain paljon porkkanoita! Haa...


[14:09 30.12.2009] P.T.
Nyt tuntuu ettei inspiraatiota tule yhtään mistään....

Mulla on varmaan jokin ihme lamakausi menossa, tuntuu että en edes näe enää mitään kuvattavaa missään!

Jossain kirjassa joku "viisas" kirjoitti, että parhaimmat inspiraatiot tulee kun on kännissä...mutta mitenkäs meikäläisellä joka nukahtaa ihan varmasti jo ekan viinilasillisen jälkeen eikä herää kun seuraavana aamuna!
Mä en ikinä edes ehdi humalaan asti saatikka sitten niihin inspiraatioihin:))

Olemattomia ja tulemattomia inspiksiä odotellessa....[14:49 31.12.2009] J.L.
Inspiraatio ei ole niin vaarallista kuin jotkut väittää. Mutta pitemmän päälle siihen jää kyllä henkiseen koukkuun; saattaa esim. pelottaa, että ei pysty tekemään mitään ilman kunnollista inspiraatiota. Kaikki ajatukset vaan pyörii seuraavan inspiraation hankkimisen ympärillä, eikä mitään saa tehtyä ellei ole täysin inspiroitunut.

Mutta kunhan sinnittelee muutaman viikon ilman, niin huomaa, että kärsivällisyyden avulla flowhun pääsee ihan hyvin ilman inspiraatiotakin.[02:03 1.1.2010] S.K.
Aivot ovat kummalliset ja siksi inspiraatio tulee usein ennalta arvaamatta ja kyseenalaisina ajankohtina - selittämättömistä syistä.

Ispiraatiota voi kuitenkin myös kutsua ja ainakin itselleni, erittäin tehokas tapa on sventyä johonkin aiheeseen sillä mielellä, että: "nyt tästä kaivetaan luova ydin esiin".

Tämä malli tosin sopii paljon paremmin esim. mainoshommiin kuin vaikka musiikin tekemisee tai tekstittämiseen, jossa kuitenkin loppupeleissä, (äärimmäisen kilpailuasetelman takia) autenttisuus nousee äärimmäisen merkittäväksi ratkaisevaksi tekijäksi tuottavuuden kannalta. Siitä huolimatta (välillä) syntyy laadukasta kamaa tilauksesta.


[09:13 1.1.2010] V.B.
Olen huomannut toimivani välttämisorientaatiolla: Jos pitäisi opiskella kemiaa, lähden lenkille. Tentin jälkeen pitäisi juosta, mutta silloin on aivan varmasti hyvä meininki kirjoittaa. Kun on pakko kirjoittaa, kemia tuntuu ehdottoman tärkeältä.
Hommat tulee kyllä hoidettua näinkin, ei sillä.


[15:55 12.1.2010] Metsittynyt
Minulla se tulee parhaiten taas silloin, kun kävelen koirani kanssa tarpeeksi syvällä metsässä missä ei vahingossakaan tapaa ketään muita ihmisiä, ja saan olla ihan rauhassa omissa ajatuksissani koirani juostessa siinä vapaana mukanani.
Ja toinen on minulla se sitten myös,että kun olen petissä lähellä unenrajaa, niin silloin jos inspis on tullakseen,niin silloin se alkaakin yleensä tunkea sitten esiin niin sinnikkäästi ettei nukkumisesta sen jälkeen tahdo sitten enää mitään tullakaan,vaikka kuinka pyörisi punkassa ja päättäisi lakata ajattelemasta, jotta uni pääsisi tulemaan.Se on kuitenkin selvää,ettei minullekaan inspis ainakaan tule käskystä tai mitenkään pakottamalla,vaan se tulee pelkästään silloin,kun on tullakseen ja välillä se saattaa olla myös todella pitkän aikaa tulemattakin pysyen vain jonkinlaisessa horros,tai lepotilassa ennenkuin se taas päättää viimein näyttäytyä ja sitten se iskee kunnolla päälle taas ja silloin, kun se ei tule,niin sinä aikana on vain tehtävä sitten jotain muuta ja yritettävä vain latautua sitä mahdollista seuraavaa inspisvyöryä varten, että jaksaa sitten vuorokaudet ympäri valvoa, kun se viimein ottaa taas tullakseen.


[16:30 12.1.2010] T.L.
Kansanradiosta


[19:58 12.1.2010] A.N.
Lähinnä siitä kun hitaat solut saavat riittävästi happea ja neuvostoliittolaisesta viihteestä ja taiteesta.

Erilaiset keskustelut ja lukemani kirjat ja kirjoittamani tekstit pyörivät päässäni koko ajan 24/7, samoin naiset.

Tykkään myös katsella kauniita tauluja tai eläinten tai eläimen näköiseksi treenattujen ihmisten vauhdikasta juoksua metsässä. Luonto ja avaruus ylipäänsä on ihana asia, samoin siisteys ja järjestys, kiireettömyys ja rauha.

Lisäksi syön reilun kaupan banaaneja, juon kahvia ja käytän hypnoosia rentoutusmenetelmänä. Myös nukkuminen ja television ja youtuben katselu kuuluu asiaan.


[02:56 15.1.2010] M.J.
Mistä saan inspiraation? En ainakaan täältä,oh.
Paitsi! Sain insipiksen Tom Peschiltä, mitä kirjoitti, sama se kenen lause/ lainaus?
"Jos odottaa inspiraatiota, kaikki jää tekemättä." Allekirjoitan täysin!Inspiraatio on täysin puhdas tila, jossa muuttujat ovat yhteydessä aivojen synpaseihin ja sitä kautta etenkin aivojen herkimpiin alueisiin, kuten aivolohkoon missä mm. ajatteleminen tapahtuu, niin kuvallisesti kuin myös sanojen ja lause-rakennelmien muodossa. Välittäjä-aineet tuottavat mielihyvää; Noradrenaliini, dopamiini ja Serotoniini. Ne kaikki ovat tärkeitä markkereita, ajatuksiemme muodostamiselle. Sympaattinen hermosto jakaa tietoa ja osaltaan pikkuaivot, jotka käsittelevät lähimuistia ja liikkeitä, tekevät mahdolliseksi, tuntea abstrakteja käsitteitä.[18:17 15.1.2010] S.V.
Kävelen. Ja jos ei auta, kävelen lisää. Joskus hölmöily auttaa, eli teen jotain äkkiväärää, täysin poikkeavaa. Joskus poikkeavan tekemisen ajattelu jo herättää inspiraation vällyistään.

Äh, mitä poikkeavaa kysyvät nyt he, joille tuli kaikenlaisia tuhmia mielikuvia. Luulette vain. Ajattelin seuraavaksi hirttää itseni jaloistani lähipuuhun, miltä pihapiiri näyttää ylös alaisin? Veri pakkautuu päähän ja veren paino pakottaa inspiraation ulos. Sitten kun koetan poistaa itseni hirrestä, inspiraation suoma luova ajattelu on tarpeen. Pakkorako, ellei halua hälyttää naapureita.


[12:47 26.4.2010] R.L.
inspiraatio tulee hetkestä


[20:29 26.4.2010] S.L.
Inspiraatio tulee yleensä silloin kun sitä vähiten tarvitsisi. Esim. suihkussa, saunassa tai jos muuten olet paikassa missä et pysty kirjoittamaan ideoita alas niin tietysti inspiraatio iskee just silloin. Ja sitten kun tulet pois suihkusta niin olet unohtanut sen hienon runon/maalausidean mitä siellä sait.


[12:30 27.4.2010] S.L.
Ketonen ja Myllyrinne on hyvä sketsikomediasarja. Munaharja. Tiedättekös, missä ne munasudit on? Kyseessähän ei tietenkään ole munasuti, vaan pullaharja.


[16:26 27.4.2010] A.Y.
Surrealistit muistaakseni aikoinaan suosittelivat inspiraation saamiseksi mahdollisimman vähän unta ja ruokaa. Ei ole itsellä ollut kanttia kokeilla tuota, mutta ehkä sitä kautta voisi saada hyvin yhteyden piilotajuntaan.
Veikkaan, että LSD tai vastaava hallusinogeeninen huume voisi vaikuttaa melko inspiroivasti. En tiedä, kun en ole sitäkään kokeillut. Ja varjopuolena tietysti psykoosin tai skitsofrenian mahdollisuus, jos on niihin taipumusta.
Sen voin kuitenkin sanoa varmasti, että alkoholista ei ainakaan yleensä juuri inspiraatiota saa. Mutta sehän onkin lamauttava eikä kiihdyttävä aine. Tietysti niistä alennustiloista, joihin sillä itsensä saattaa, voi joskus inspiroituakin.
Itse saan ideoita kuviin usein, kun vain otan kynän käteeni ja piirustelen sen ihmeempiä ajattelematta. Kuviin, joissa on tarkasti mietitty sanoma, sitten saa virikkeitä lähinnä todellisuudesta, tietokirjallisuudesta,kokemuksista. Kaikesta mikä tarttuu päähän. Sarjakuviin saa monesti ideoita ystävien kanssa käydyistä jutusteluista. Mutta kuten ylläkin on todettu, ei inspiraatio tule pakottamalla. Minulla ei yleensä ole ollut pulaa ideoista, enemmänkin ongelmana on ollut niiden surkea toteuttaminen :p
Inspiraatio, jännä sana, in-spirare, eikös se tarkoita sisäänpäin hengittämistä?


[22:51 27.4.2010] A.N.
"Surrealistit muistaakseni aikoinaan suosittelivat inspiraation saamiseksi mahdollisimman vähän unta ja ruokaa."

Tarkoittaako se sitä ettei pidä nukkua ja syödä ollenkaan vai että mahdollisimman vähän? Siinä on selvä ero. Se on todella hankalaa syödä ja nukkua erittäin vähän mutta kuitenkin enemmän kuin ei lainkaan. Sellainen vaatii pidemmän päälle keskittymiskykyä ja kanttia ja tavallaan siinä joutuu myös jo itsessään tekemään ajatustyötä kun sitä kelailee että voisikohan sitä nukkua ja syödä vielä vähemmän kuitenkaan pitäytymättä niistä ihan täysin. Eli kyllähän semmoisessa luovuus puhkeaa kukkaan. Selvästi helpompaa ja vähemmän rasittavaa on kieltäytyä ruuasta ja unesta täysin, tosin jälkimmäinen saattaa yllättää kuin varkain, jos ei pidä virettä yllä jotenkin kemiallisesti.

Voisi myös kokeilla hengittämästä pidättäytymistä. Samalla kun vetää sieraimet oikein tiiviisti yhteen, nenää venyttäen, näyttää aika hassulta, ainakin minä äsken peilistä. Alkaa myös posket pullistua ja silmät päästä. En sitten tiedä auttaako se taiteessa.

Suihkussa maalaaminen on kieltämättä hieman vaikeaa.


[00:28 28.4.2010] A.Y.
Tarkoittaa siis, että mahdollisimman vähän. Täydellinen pidättäytyminen voisi olla aika kohtalokasta, ainakin tarpeeksi pitkään jatkuessaan.
Enkä nyt muista oliko suositus sanatarkasti nimenomaan "mahdollisimman", vai oliko siinä vain mainittu unen- ja ruoanpuute niitten tasoa sen tarkemmin määrittelemättä.


[11:51 28.4.2010] S.P.
Latinaperäinen sana voidaan kääntää myös

"sisään hengitetty, puhallettu".

Kantin puhtaan järjen kritiikin jälkeen eleleville tämä voi olla kiusallinen huomio :).


[13:53 28.4.2010] P.P.
Taidehan on sitä, että hengitetään sisään vaikutuksia ja puhalletaan ne sitten ulos taiteeksi.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty