Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Apua IR-kuvaukseen liittyen kaivataan.

[23:26 10.1.2010] J.L.
Onko kellään kokemusta infrapunakuvaamisesta canonin digijärkkäreillä? Hommasin taannoin eos 500d:n ja olen pitkään miettinyt että olisi mukavaa kokeilla tuota infraa, mutta luin paljonkin foorumeita läpi joilta sain monenlaista informaatiota. Jossain mainittiin että kamerassa on infrapunan estoa varten "infra blocking filter", jonka poistamalla voi kuvata infrapunasuotimen avulla infrapunakuvia. Ehkäpä en viitsi tuhota kameraani / raukaista takuuta kamerastani kyseisellä tavalla. Onko mahdollista kuvata infrapunakuvia pelkästään suotimen voimalla?


[08:17 11.1.2010] M.P.
Kennossa on tosiaan ir filtteri joka blokkaa ir valon. Jos laitat objektiiviin kiinni ir suotimen, niin saat täysin mustan kuvan aikaiseksi.

Kennossa olevaa suodatinta ei kannata poistaa, koska silloin kamerasi toimii ainoastaan ir kamerana. Ilman ko. kennon suodinta kuvista tulee värivirheellisiä.

Meneehän se takuu siitä toimenpiteestä.


[08:40 11.1.2010] J.L.
Pitänee hommata halpa digijärkkäri josta voin poistaa ton filtterin ja tehdä siitä pelkän ir-kameran. Kiitos vastauksestasi.


[09:53 11.1.2010] M.P.
En ole varma, mutta vanhassa eos 300D:ssä ei välttämättä ole sitä ir filsua kennossa. Niitä luulisi saavan nykyään puoli ilmaiseksi.

Siinä käy tosiaan niin jos kennossa on ir blocking filtteri joka ei päästä ir valoa läpi & laitat optiikkaan kiinni filsun joka päästää läpi ainoastaan ir valon, tuloksena on se että mitään valoa ei pääse kennolle ;) Tarkennus & valonmittaus kuitenkin toimivat.

Canon G sarja voisi olla toimiva ir kuvaukseen, siihen tuskin saa optiikkaan kiinni filtteriä, mutta ainahan sen voi teipata kiinni.[14:51 11.1.2010] t.l.
http://www.laihanen.com/photos/sekalaiset/index.html

Tuossa linkki Canon 400d + Hoya IR72 suotimella otettuun kuvaan auringonpimennyksestä. Jälkikäsittelynä ainoastaan kontrasti. Kameralla pystyy ottamaan myös niitä perinteisiä "valkoinen kasvillisuus" kuvia kesällä. IR-kuvat vaativat melko pitkän valotuksen ja on myös hyvä säätää valkotasapaino hieman eri tavalla kuin normaalikuvauksessa.

Itsellä on nyt käytössä 500d, joten pitääpä testata onko siinä jokin sisäinen filtteri joka homman estää. Harmi jos näin on. En tiedä onko 400d:ssä jonkinmoinen esto, mutta ainakin Ir-filsulla olen saanut selkeästi erilailla valottuvia kuvia.


[16:26 11.1.2010] M.P.
Ainakin EOS 350D:stä uudempiin pitäisi olla ir suodatin. Ainoastaan yksi malli jossa tätä ei ole on EOS 20Da siis joku EOS 20D:n tähtikuvaajien erikoisversio mitä tiettävästi ei edes Suomesta saanut.

http://www.dpreview.com/news/0506/05060101canon20da.asp


[20:18 11.1.2010] J.L.
Luin foorumilta että voi testata sitä kamerassa olevaa filtteriä esim. osoittamalla kaukosäätimen infrapunalla kameraa kohti kuvattaessa ja jos se näkyy niin ainakin osa ir:stä pääsee läpi. Ohessa mainittiin että silloin kamera olisi käyttökelpoinen ir-kuvaukseen, mutta tiedä häntä. Löysin myös modausohjeita, joissa myös eos 300d luokitellaan ir-suojattuihin malleihin.


[20:46 11.1.2010] M.P.
Toi kaukosäädinkikka toimii vain jos kamerassa on elävä etsinkuva lcd näytössä. Ainakin voit kokeilla kännykameralla, niissä tuskin on ko. suodinta :)


[21:46 11.1.2010] J.L.
Kokeilin tuota, sain kyllä valon näkymään valokuvassakin 500d:llä. Sellainen vaalean magenta valo.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty