Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Tuore vai eräpäivän nähnyt=)

[22:34 25.2.2010] P.H.
Tuossa yhden kuvan alla hiukan kritisoin, tuota kuvan ns. tuoreutta.
Ihmettilin sitä, että miksi laittaa kohta ainakin vuoden vanha otos näytyille.
Kun sitten katselin noita muita kuvia, niin kyllä siellä on kesää syksyä jne muiltakin.
Ehkä olen väärässä, jotenkin vain on sellainen tuntuma, onko kuvaajat taantuneet? (Talviunilla)
Kuvien julkaisuvälistä ollaan valitettu että on liian pitkä, näissä siitä ei ole pelkoa=)
Tämä on nyt mielipidekysely, pitäisikö julkaistavan kuvan olla tuore vai arkiston kätköistä haettu?
Jos tarkoitus oppia kuvaamaan, niin luulen että arkistoa oppii ainakin käyttämään.
Mutta tämä oli minun henkilökohtainen mielipide ja kuten sanoin, voin olla aivan väärässä..olisinko?


[10:05 26.2.2010] P.T.
Mun mielestäni on aivan sama onko kuva tuore vai vaikka muutaman vuoden ikäinen. No tietenkin joulukuvat on vähän hassuja muulloin kun jouluna, mutta lähes kaikki muut kuvat on ihan ok.

Mä ainakaan en osaa millään valita kuvaa minkä laitan esiin ja yleensä mun kuvani on edellisvuodelta jos nyt yleensä saan aikaiseksi laittaa mitään esiin.

Mä kun olen täysin sokea omille kuvilleni. Sen takia oon sitä mieltä että on ihan sama milloin se kuva on otettu, kuhan se on kuvaajan itse ottama.

Arkistoista voi löytää sen helmen kun katselee kuvaa useammin, parilla katselukerralla ei vielä saa omasta kuvastaan mitään irti.

Toivottavasti ei tule mitään rajoitusta että kuvan pitäis olla ihan tuore, ainakin mun on muutenkin hiton vaikea löytää minkäänlaista kuvaa aukeaan.
En tajua mistä kuvaajat noita kuviaan repivät joka kuukausi...en mä kyllä ikinä oppis kuvaan niin hyvin että saisin joka kuukausi kuvan esille.....
[12:38 26.2.2010] J.P.
Kuvaaminen on yksi asia ja näytteille asettaminen toinen. Samoilla kuvilla voi sanoa eri asioitakin. Jos kuvista ja näyttelyistä syntyy keskustelua niin voihan se hyvässä lykyssä auttaa itse kuvaustakin.

Toisissa kuvissa tuoreus tai aika muuttaa tapaa katsoa - jonkin tapauksen näyttäminen voi muuttua täysin ironiseksi jos olosuhteissa tai yhteiskunnassa tapahtuu jotakin. Toiset kuvat ovat tietysti lähes ajattomia, kuten vaikkapa studiokuva lemmikistä.

Mä en ollut edes tajunnut ajatella tuota poimintoihin laitettavien kuvien tuoreutta. Tarpeellinen keskustelunavaus kyllä.


[13:40 27.2.2010] R.V.
Jos poimittaviin kuviin laitetaan joku "tuoreusraja", se harventaa ainkain minun kuvien julkaisua.

Koska kuvaan RAW:na, yleensä on koneella iso liuta käsiteltäviä kuvia. Jos niistä pitäisi nopeasti saada joku kuva näytille, niin valinta ei välttämättä olisi se suotuisin mahdollinen, koska päätös pitäisi tehdä nopeasti (ja valitsisin "jonkun vaan" niistä vielä julkaisukelpoisista). Minusta tuossa on riskinä, että aukean taso laskee (jos täällä siis on tässä asiassa joku kaltaiseni).

Minusta kuvista ei välttämättä voi ensikatsomisella valita sitä parasta. Itsekriittinen jossain määrin olen ja joskus todellakin löytyy arkistojen kätköistä joitakin "helmiä".

Jos suoraan kysytään, kannatetaanko "parasta ennen" päiväyksen asettamista, niin en kannata. Piste.


[16:56 27.2.2010] K.G.
Mulle itselleni ei oo väliä tuoreudella.
(Uutiskuvat erikseen)

Hyvät valokuvat nimenomaan kestää aikaa ja siksipä ajankohtaisuudella ei ole mitään väliä.

Hyväksyn toki Pirkitan mielipiteenkin, mutta rohkenen olla erimieltä mistään talvi-unista.
Itselleni ainakin syntyy uusia kuvia joka vuodenaikana. (no pitkä syksy välillä lamaannuttaa hiukan)

Riinan lailla omat julkaisut venyvät välillä pitkäänkin ja hyvä niin sillä jotkut kuvat tuntuvat olevan semmoista pikaruokaa jotka väljähtyy nopeammin ja jos ne heti julkaisi niin ei sitä edes heti tajuaisi.
Aikansa kun kuvia katselee niin huomaa kuvissa jotain mikä kaipaa käsittelyä tai sitten ne vain osoittautuu heikoiksi ja viivyttelemällä ei pääse raakileita niin helposti julki. Muunmuassa korjailen rajailua, väriensäätöä tai jotain muuta.

Aukean pitkä (liian pitkä) julkaisuväli, vaikka se ärsyttääkin niin toisaalta tulee mietittyä tarkemmin mitä laittaa esille.
Usein ainakin minä laahaan monta kuukautta perässä.

Minusta se on muuten rikkaus, että talvikuvien joukosta putkahtelee välillä kesäisiä kuvia ja päinvastoin. Noin muutenkin viihdyn täällä, kun täällä on kuvia laidasta laitaan eikä esimerkiksi pelkkiä luontokuvia. Saa mukavasti perspektiiviä ja oppii uusia kujeita.

Kuvauksellista kevättalvea kaikille.
T. Kimmo Gee[00:51 28.2.2010] mie
"Hyvät valokuvat nimenomaan kestää aikaa ja siksipä ajankohtaisuudella ei ole mitään väliä."

Näin juuri.


[01:13 28.2.2010] J.P.
Se että kestääkö jokin kuva aikaa, on yleensä jälkikäteinen arvio. Arviointikriteerit ja arvostus muuttuvat kaikenlaisten kuvien kohdalla ainakin jollain aikavälillä. En nyt tiiä liittyykö tuo mitä yritin selittää hirveesti aukeaan mutta noin niin kuin periaatteessa.


[12:57 28.2.2010] A.S.
Itse olen sitä mieltä että tässä on täysin tarpeeton keskustelunavaus. Se onko kuva otettu viime viikolla vai vuosi sitten ei ole merkitystä vaan pelkästään sillä kuvalla.

Kun noita kuvia täällä katselee niin itselle ei ole kertaakaan tullut mieleen onko kuva tuore. Mieleen tulee pelkästään se kuva ja kuvan sisältö.

Toivoisinkin kuviin kommentteja itse kuvasta, ei siitä milloin se on otettu. Pelkät pisteet eivät palvele ketään.


[22:11 28.2.2010] M.P.
Onhan valokuvanäyttelyissäkin usein sekä tuoreempia että vaikka 50 vuotta vanhoja kuvia. Ei taiteella ole ajallisesti paljoakaan merkitystä, milloin alkuperäisteos on luotu.

Kuvahan on tavallaan silloin tuore, kun sen näkee ensi kertaa.


[21:10 1.3.2010] R.V.
"Toivoisinkin kuviin kommentteja itse kuvasta, ei siitä milloin se on otettu."

Minä myös.

Joskus on jossakin yhteydessä kerrottu kuvan ottovuosi, mutta minua se kiinnostaa vain poikkeustapauksissa (kuva on esim. 10 vuotta sitten otettu tai kamera on ikivanha ja otettu lähikuukausina).


[09:43 2.3.2010] P.H.
Meniköhän tuo avaus metsään?
Tarkoitin sillä sitä, kun aukeaan tulee esim. uusia kuvaajia, jotka pyytävät niitä kommentteja kuvastaan, niin mitä he oppivat, jos oppia haluavat, mikäli eivät kuvaa, vaan etsivät arkistoista jonkun toisen.
Itse kirjoitan silloin tällöin kommentteja kaikkeen ei aika riitä, pisteitä tippuu hyvin harvakseltaan, niistä ei sen enempää.
Kuitenkin on sanottava että kuvaajahan kuvaa, ilman kuvaamista ei taidot kasva?
Voin olla taas väärässä, mutta sillä ei ole merkitystä.
Kyllä valokuvanäyttelyssä kuten taiteessa muutenkin on vanhemipiakin töitä varsinkin näissä elämäntyön esittelyissä.
Ja olen varmaan itse myös laittanut ainakin kerran yli vuoden vanhan kuvan esille:=)


[21:23 2.3.2010] mie
"Tarkoitin sillä sitä, kun aukeaan tulee esim. uusia kuvaajia, jotka pyytävät niitä kommentteja kuvastaan, niin mitä he oppivat, jos oppia haluavat, mikäli eivät kuvaa, vaan etsivät arkistoista jonkun toisen."

Kyllä niistä "vanhoistakin" kuvista voi ihan samalla tavalla oppia, jos saa kunnollista palautetta. Siis esim. mikä on hyvää ja minkä taas olisi voinut tehdä toisin. Niissä "uusissa" kuvissa voi sitten yrittää soveltaa oppimaansa.


[22:27 2.3.2010] P.H.
Kuulehan sie, lapsonen tämän maan:)
Mitä esim. vuosi sitten kuvatessasi ajattelit, tarkoitan kuvatessa - kenties kuvakulmia valotuksia jne.. Ja nyt kun sen julkaiset, ja kyselet kommentteja kuvallesi, osaatko sie enää yhdistää ne saadut kommentit siihen vuosi sitten ottamaasi kuvaan?
Ja ottaa siitä kenties opiksi.
Ja olkoot, mie oon vanaha akka, miun sanominen on mittään tekemätön....ja siun on...
Hyviä kuvausreissuja kaikille:)


[22:45 2.3.2010] R.V.
"Tarkoitin sillä sitä, kun aukeaan tulee esim. uusia kuvaajia, jotka pyytävät niitä kommentteja kuvastaan, niin mitä he oppivat, jos oppia haluavat, mikäli eivät kuvaa, vaan etsivät arkistoista jonkun toisen."

Epäilen suuresti, että aukeaan tuleva uusi kuvaaja tyytyisi pelkästään tonkimaan arkistoita. Jokainen valokuvausta harrastava yleensä myös ottaa jatkuvasti uusia kuvia.

Itse olen julkaissut sekä arkistojen kätköistä tongittuja ja melko tuoreita kuvia (en tosin ihan samalla viikolla otettuja).


Sain tässä päivänä jonakin kommenttia näyttämistäni kuvista, jotka olivat muutaman vuoden aikana otettuja. Vanhoistakin kuvista saa irti jotakin. Haen edelleenkin vastaavanlaisia ruutuja linssin läpi - nyt taidot ovat vain hiukan hioutuneet ja kiinnitän huomiota joihinkin asioihin enemmän, mitkä joskus jäivät jopa huomiotta. Silti joku "vanha" kuva kestää edelleenkin katsomista. Toki jos "vanhalla" tarkoitetaan niitä kuvia, joita otettiin elämänsä ensimmäisen kameran ensimmäiselle filmille ja verrataan niitä 20 vuoden kokemuksen jälkeen otettuun kuvaan niin tilanne on vähän toisenlainen.

Mutta kysyn Pirkitta, enkö voisi julkaista vuosi tai pari sitten otettua kuvaa, joka on pintapuolisen seulan jälkeen jäänyt poistamatta ja joka tonkiessa pistää silmään että "vau, oliko mulla täällä tämmönenkin kuva!" ?? Yhtälailla sitä kuvaa analysoimalla ja kommentoimalla voi verrata omia mielipiteitään ja ajatuksiaan muilta saatuihin.


[09:21 3.3.2010] P.H.
Ihan vapaasti, mikä minä olen kieltämään ketään julkaisemasta:=)
Kuten sanoin tuo aloitus taisi mennä metsään ja nyt on niin paksu hanki, että sitä ei saa sieltä pois.
Jokainen käsittää tuon erilailla, se on vapaus ja oikeus, no jonkinlasita keskustelua syntyi se varmaan on ihan ok.
Kuvatkaa ja julkaiskaa........kaikella ystävyydellä;=)


[10:31 3.3.2010] P.T.
Mä tuossa olen juuri tehnyt hetken aikaa työtä tuhoamalla vanhoja kuvia ja jättämällä niistä parhaat sinne niinkutsuttujen "albumikamojen" joukkoon.

Oon löytänyt monta ihan huippuhienoa kuvaa jota en ole edes muistanut olevan olemassakaan.
Ehkä jonain päivänä heitän jonkun niistä tänne arvosteltavaksi.

Tietenkin jokainen ottaa aina uusia kuvia ja jos on jokin idea josta haluaa ehdottomasti kuvan niin sitä yrittää kyllä hioa vaikka kuinka kauan.

Mun ideanani on nyt ottaa kuva Bostoninterrieri Manusta hyppäämässää pojan kanssa kolmen metrin lumikinoksen päältä....

Siis miksi juuri se?
No ekana Bostis on maailman hassuimman näköinen koira ja sen hyppytaito on ihan uskomaton. Ja jotenkin mun poika muistuttaa koiraansa...(toivottavasti poika ei lue tätä)
Kuvia on ilmaantunut jo vaikka kuin paljon mutta ei sitä "nappikuvaa"...Voi olla että lumet sulaa ennenkun oikea kuva on saatu otettua.
Mä haluun kuvaan puunlatvat ja sinisen taivaan ja nää kaksi lentämässä ilmassa...Paikka on valmiiksi katsottuna ja siinä todella saa kuvia jotka näyttäis olevan otettu jossain hyvin korkealla:)

Tää idea vaan pyörii päässä vaikka muitakin rotuja meiltä löytyy, niin haluan juuri tän Manun kuvaan....

Kyllä niitä uusia kuvia aina saa otettua mutta myös vanhoista löytyy aina helmiä joita ei edes muista olevankaan.


[15:20 8.3.2010] L.K.
ei mun kuvissa ainakaan oo eräpäiviä... Filmirullissa on kyllä, mut ne pidetään pakkasessa tai vähintään kanamunahyllyssä jääkaapissa joten silläkään ei oo mitään merkitystä. :)

Edelleen kaikkien aikojen toiseksi korkeimmalle (täällä ja muualla) rankattu kuvani on vuodelta 1996 ja kuvattu silloin kohtuulliselle Agfan XGR100 filkalle Ricohin 500G mittaetsimellä vuodelta 1973. Sen vaan tietää milloin se osuu kohdalle, aikanaan vasta ottamisen jälkeen, nykyään jo ennen kun painaa laukaisinta.

Taisi olla vanhan aukean aikana itseasiassa paras allekirjoittaneen kuva täällä. Tiedä vaikka joskus tulis vielä uudelleen näytille. ;)

ja kritiikkiä pitää osata käsitellä vaikka se kuva ois 30 vuotta vanha. Ei se muuta sitä faktaa että pitää sisäistää ongelmat mitä siinä kuvassa on siitäkin huolimatta. Mikään ei ole kuvauksessa periaatteessa muuttunut tuona aikana, mm. tekniikassa vallitsee edelleen valotuksen pyhäkolminaisuus: Aika-Aukko-Herkkyys.


[16:50 8.3.2010] P.T.
Joo.... itseasiassa parhaat pisteet ikinä mäkin oon saanut vanhan aukean aikana pokkarikuvallani joka oli jo silloin pari vuotta vanha.....

Oli muuten mun eka kuvani aukeassa ikinä, sinne se vissiin hukkui jonnekin netin syövereihin kun vanha aukea kaatui....


[07:12 12.3.2010] K.P.S.
Kuvan "tuoreuden" vaatimus on aivan käsittämätön. No, ehkä jotain jouluaiheisia ei viitsi kauhiasti keskellä kesää katsella.


[16:41 13.3.2010] H.S.
Jos totta puhutaan niin itse ainakin olen talviunilla tavallaan :D Tai tosi vähän talvella tulee kuvattua tai löydettyä hyviä kohteita tai sillee..

Ja siksi on mukava jos kuvan vanhuudella ei oo väliä, koska arkistoja on mukava selata ja jonkun kuvan voi nähdä uusin silmin ja siitä voi haluta palautetta aukealaisilta..

Mutta tosta ajasta. ihan sopiva on toi kerran kuussa. tulee harkittua minkä kuvan haluaa julkaista ja sellaisia onnistuneita ei edes tule kovin usein otettua ja katsojanakin pysyy perässä kun mielellään näkisi kaikki teokset..


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty