Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kalibroimaton näyttöpää

[23:36 13.3.2010] J.R.
Kalibroikaa hyvät ihmiset jollakin lailla ne näyttöpäät, ette koskaan saa oikeaa kuvaa toisen laittamasta taulusta tai valokuvasta kalibroimattomalla vehkeellä, se näyttää liian tummalta tai vaalealta on huippuvaloja joita itse maalauksissa tai valokuvassa ei ole ja värit ei näy niinkuin pitäisi. Esim huey Pro kalibrointimittarin saa alle 200¤. Voit testata asian kun lyöt ne kuvat tikulle ja katsot kaverin koneelta, voi olla että lennät persauksille kaun näet miten ne värit ja kirkkaus ja kontrasti näyttävät ihan muuta kuin omalla koneellasi.


[00:22 14.3.2010] P.P.
Korkki kiinni nyt.


[01:04 14.3.2010] J.R.
Korkki on ollut kiini siitä lähtien kun suomi hävisi jääkiekossa olumpialaisissa ruotsille,alko niin harmittamaan ettei huvita ees ryypätä. Lisäohjeita Googlesta hakusanalla
näytön kalibrointi


[02:32 14.3.2010] M.J.
Ai, tikku vai? Huey Newton & the new.s..täytyy kokeilla.


[18:34 14.3.2010] S.S.
Koulun koneet on kalibroitu, joso mistaisin koneen jolla käsittelisin kuvia ja niitä kattoisin, niin vois olla aika ideaalia. Mut tällä hetkellä säästän aikaa, kun koulun kalustolla väännän vaan.


[19:15 14.3.2010] J.R.
Pitää myöskin muistaa että vanhemmissa "purkeissa" se kalibrointi saattaa alkaa heittämään jo kahden viikon käytön jälkeen, nykyiset uudet "litteät" näyttöpäät olisi hyvä tarkistaa kolmen, neljän kuukauden välein. Velipoikani on huoltomiehenä koulussa ja hän kyllä mainitsi, että heillä tarkistetaan kalibrointi joka lukukauden alussa.Senverran voin omasta kokemuksestani myöskin kertoa, kun olen nyt puolitoista vuotta täkäläisen aurinkorantojen suomiseuran lehteä taittanut, ja ne kuvat joudun käsittelemään lehteen ja mainostajien mainokset tekemään joka auttaa rahoituksessa, ja he ovat tarkkoja mainostensa väreistä, joskus joudun toppuuttelemaan kun lähetän sähköpostissa mainoksen hyväksyttäväksi ja heidän mielestään värit ei ole oikeat, niin sanon että katsotaan se tulos kun saadaan lehti ulos painosta ja säädetään sitten, eipä niitä kuitenkaan ole sitten tarttenut säädellä. niin kyllä se aikamoista tahkoamista alussa oli saada ne kuvat niinkuin ne näytössä ovat, mutta kun hommasin tuon kalibrointimittarin, niin painettu tuote vastaa aika lailla sitä näkyä mikä ruudussa on, koskaanhan sitä ei justiinsa samaa saa.


[10:47 15.3.2010] Maalaustaiteen ystävä
Näyttöpäätteen 'kalibrointi' nykytietokoneella on täysin turhaa. Riittää kun päivittää näyttöpäätteen, eli hankkii uuden joka on alle 3 vuotta vanha. Takaan että ongelmia väreissä ei silloin ole.


[13:12 15.3.2010] J.R.
Kuinka monella tällaisena lama-aikana ensinnäkin on varaa ruveta satsaamaan uuteen kalustoon.Se kun vain on niin että ne vehkeet tulevat myyntiin tehdasperusasetuksilla olipa se kuinka nykyaikainen vain,ja se tehdasperusasetus tarkoittaa yleiskäyttöön säädetyt väriasetukset,ja heti kun mennään vaativampaan työskentelyyn ne pitää kalibroida näyttämään oikein, ei tuosta lehden ja mainostajien mainosten teosta tule mitään kalibroimattomilla vehkeillä, kun olen päävastuussa lehden ulkoasusta ja taitan sen ja käsittelen kuvat, viimeisintä huutoa nuo näyttöpäät minulla on ja kalibroida ne vain täytyy, ja lehden lukiakunta koostuu niin opettajista kuin entisistä painoalan työntekiöistä sekä kärttyisistä yhteiskunnassa
korkeissa hallintotehtävissä olleista henkilöistä, lisäksi lehti on ravintoloissa ja hotelleissa luettavana ja jos se tökkii, niin palautetta kyllä tulee heti ovista ja ikkunoista.
Ei sitä heittämällä ja kalibroimattomilla vehkeillä tehdä.Kaverit tilailevat Suomesta viimeisintä mallia olevia huippuluokan läppäreitä, makso mitä makso,kun näyttää että noilla eläkeläisillä sitä rahaa piisaa, sitä kun
ei täältä espanjasta oikein voi hommata, kun näppäimistöstä puuttuvat esim ö ja ä samat mallit, mutta espanjalainen näppäimistö.Sitten kun he tietävät että minulla on tuo mittari, he valittavat kun kuvat ei näy niinkuin pitää, kylläpä sen eron huomaa niiden tehdasasetusten jälkeen vaikka on kuinka kallis ja hyvä nykyaikainen kone.


[16:37 16.3.2010] J.F.
Ongelmia voi myös tulla digikuvia tilatessa! Sävyt päin honkia ja kuvat liian tummia tai kirkkaita! Suosittelen ostamaan kaveriporukalla kalibrointilaitteen!


[17:20 16.3.2010] J.R.
Aivan oikein Joel, löytyyhän sitä porukkaa joka ymmärtää kyseisen asian tärkeyden, jos näyttöpäätä ei ole kalibroitu, niin se uloskirjoitettu tuloskin saattaa olla aika yllätys, eikä vastaa haluttua tulosta.


[18:30 16.3.2010]
Miksi tuhlata kalliiseen kalibrointilaitteeseen kun pärjää muutenkin? Hyvän taiteen kyllä erottaa ruudulta kuin ruudulta. Ainakin itse nautin esimerkiksi Aukean tarjonnasta täysin siemauksin vanhalla läppärilläni.
On hyvää ja taidokasta taidetta ja myös huonoa ja kömpelöä taidetta ja ne erottuu niin pc:ni näytöllä kuin livenäkin ihan "kotikonstein".
Mielestäni on amatöörimäistä yrittää selitellä epäonnistumisiaan katsojan näytön puutteilla. Se on totuus!


[18:31 16.3.2010] M.H.
Olet Juhani varmasti tietoinen, että Evakko-kuvan väriprofiili on AdobeRGB, jonka ainoastaan Safari huomioi. Yleensä selaimet olettavat kuvan olevan sRGB-profiilissa. Eli jos olet koneella käpistellyt kuvan vastaamaan maalauksen värejä ja sävyjä ja työskennellyt AdobeRGB-väriavaruudessa, niin ainoastaan Safari-ihmisten voi olettaa näkevän tarkoittamasi sävyt. Muut näkevät mitä sattuu, oli näyttö kalibroitu tai ei. Eli varminta on jo omalla koneella käyttää sRGB-avaruutta, jos kuvan määränpää on näyttöpääte.


[18:57 16.3.2010] J.R.
Kyllä,voihan perk... niinpä tietenkin..mulla on säädetty photarissa Adobe RGB(1998), ja CMYK muodossa kun lähetän painokoneille Coated FOGRA 27,(se väriavaruus jota käyttämäni kirjapaino käyttää),enkä hoksannut koko asiaa, kun harvoin internettikäyttöön kuvan laitan,pitääpä muistaa jatkossa, KIITOS MARKKU, tuo oli todella tervetullut muistutus, kun mulla on koko ketju kamerasta printtiin samassa väriavaruudessa Adobe RGB (1998). On mulle tapahtunut sellaisiakin kömmähdyksiä että olen tehnyt kuvan painokoneita varten ja sitten laittanut sen kuvan internettiin vahingossa CMYK muodossa. Eikä kysymys ole siitä, erottaako hyvän taiteen ruudussa kuin ruudussa ,huonoa työtä ei hyväksi saa olipa se säätö mikä on,(ainut vika kun se hyvä taide KÄRSII AINA JOS VÄRIT EIVÄT TOISTU OIKEIN). Normaalikäytössä se ei niin tarpeellinen ole se kalibrointi, kyllä ne internetsivut sieltä aukeavat ilman kalibrointiakin, mutta jos alkaa vähänkin vakavammin tai ammattimaisesti grafikan ja valokuvien kanssa touhuilemaan, niin se näyttöpään kalibrointi on ensimmäinen toimenpide.
Enkä tässä yhtään yritä kääntää sitä tosiasiaa, jos töissäni esiintyy kömpelyyttä katsojan väärään näytön säädön piikkiin, sentään yli 50 vuotta mittarissa, ei tässä mitään pentuja olla, kyllä ne omat virheet myönnetään.Aloin tämän keskustelun painottaakseni kuinka tärkeää valokuvauksen ja grafisen alan henkilöille se kalibrointi on, normaaliihmiselle sillä ei välttämättä ole mitään merkitystä, ellei sitten halua nähdä niiden valokuvien värejä internetissä kuin ne valokuvaaja on tarkoittanut.


[22:23 16.3.2010] O.P.
Jos ei halua rahaa laittaa kalibrointilaitteeseen, mutta silti katsoa, että onko ruudun säädöt ihan päin honkia, niin voipi koittaa silmämääräisesti kalibroida näyttöä oikeaan suuntaan esimerkiksi täältä:
http://www.leuku.fi/index.php?kuvank_ruutuk&tm=tm


[23:44 16.3.2010] J.R.
...ja jos on Photoshoppi koneella, niin sen mukana tulee Adobe Gamma...


[09:04 17.3.2010] Julkaisija
Ainakin minun intressini on tänne julkaisemissani teoksissa että katsoja nauttii niistä ilman mitään velvoitteita.
Minun tehtäväni on vain huolehtia siitä että valokuva teoksesta näyttää hyvältä ja riittävän suurelta että mahdolliset pensselinjäljetkin tulevat esille.
Mielestäni riittää kun julkaisija panostaa vain kelvolliseen kameraan ja ottaa siitä kaikki irti.


[11:08 17.3.2010] J.R.
...nautintoa voi aina kasvattaa...ja se kamerakin pitää "kalibroida", säätää ottamaan hyviä kuvia käyttöoppaan ohjeiden mukaan...eikä se riitä että pannaan mahdollinen RAW- kuvaotto päälle,tai suurin kuvakoko,.. valkotasapaino, aukko, nopeus...


[11:47 17.3.2010] Julkaisija
Totta puhut Jussi, mutta kun taiteilija sitä nautintoa tarjoaa itse onnistuneesti niin katsoja haluaa tietää taiteilijasta enemmänkin.
Tietenkin nuo kalibroinnit ja mahdolliset muutkin keinot ovat hyvästä, mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia sellaista tehdä ja taiteilija joka koko näyttelynsä on perustanut juuri noille "elementeille" niin silloin ei juurikaan kannata ihmetellä miksi niitä epämiellyttäviä kommentteja väreistä esimerkiksi tulee.

Otetaampa vaikkapa sellainen yksinkertainen kuviteltu ja absurdi esimerkki:
Jos sinä esimerkiksi julkaiset lehteä jossa kuvat näkyvät kaikille mustavalkoisena. Jotta kuvat näkyisivät väreissä, on lukijalla oltava tarkoitukseen sopivat lasit jonka läpi hänen on lehteä katsottava.
Tällaisen lehden levikki ei varmasti olisi kovinkaan kummoinen.

En halua tietenkään haastaa riitaa Jussi enkä muutenkaan väheksyä näitä "kikkoja", mutta meille aikanaan taidekoulutuksessa painotettiin muun muassa että "te teette taidettanne ihmisiä ja itseänne sillmälläpitäen, ette koneille".
Tuota viisautta olen noudattanut siitä saakka.

Iloista kevään odotusta!


[12:05 17.3.2010] J.R.
...lehden levikki on 1000 kpl kerta,joskus ne loppuvat kesken, mutta ekonomisista syistä ei voi kasvattaa levikkiä, minä maalaan siksi, että saan hyvänolon tunteen, kyllä ne pensselinjäljet siitä Rembrandin ja muiden aikansa huipputeoksista näkyvät säätämättömässäkin vehkeessä, mutta sitä valtavaa värien ja värisävyjen nautintoa et voi saavuttaa näisssä huipputeoksissa, jos värit toistuvat väärin, Aloin tämän keskustelun kuten tuolla jo mainitsinkin, ennenkaikkea tuleville grafikoille ja valokuvauksesta kiinnostuneille, pitemmänaikaa valokuvausta harrastaneet sen jo tietävät,kuinka tärkeä se näytön kalibrointi on, tietenkin "sutinheiluttajatkin" saavat mielipiteensä julki tuoda. Kaikilla on mahdollisuus säätää näyttöä edes vähän sinne päin kun vierailee internetillä, niin ja mielipiteet riitelevät, en minä etkä sinä, ja täällä on kukat jo kukassa, hyvää keväänjatkoa myöskin.


[21:20 27.3.2010] J.F.
kyllä turhan usein kuulee valituksia kun kuvat ovat tulleet painosta ja poikkeavat näytöstä! sitten soitellaan kuvafirmaan ja kysellään että miksi olette pilanneet kuvani?

Ei ehkä harrastelialle välttämätön, mutta jos vähänkään asiakaslähtöistä on tämä valokuvaus niin mielestäni ei ole järkeä jättää kalibroimatta näyttöä.

Mulle itelleen tulee ainakin parempi mieli kun lähettää kuvia kavereille niin ne näkee kuvat niinkun niitten pitäisikin olla! tietysti oletuksena, että hekin ovat kalibroineet näyttönsä!


[21:59 27.3.2010] J.R.
Ja varsinkin luontokuvissa jos se näyttö on liian tummalla, ei näe mitä niissä puiden varjoissa on, samoiten kuin sivukujilla otetuissa kuvissa ne varjot saattavat sisältää paljon mielenkiintoisia aiheita ja saattaa jäädä paljosta vaille kun niitä ei näe, koko kuva saattaa menettää mielenkiintonsa.


[09:46 28.3.2010] Joopa joo
Tykkään että moni mielestään epämiellyttävää palautetta töistään saanut mielellään piiloutuu "kalibroidun" näyttöpäätteen taa.
Kyseinen homma on saanut jo tarpeettoman paljon "palstatilaa".

Mielestäni kannattaisi vain yrittää hyväksyä tosiasiat ja koettaa tehdä hommansa niin hyvin että ne näyttävät hyviltä kaikissa näyttöpäätteissä. Sellaisiahan täällä on paljonkin, niin valokuvaupuolella kuin kuvataidepuolella. Joitakin teoksia kyllä kehutaan kaikilla näyttöpäätteillä, vai väitättekö vastaan?
Täällä käy sentään tuhansia ja taas tuhansia vierailijoita ja mielestäni tuo on vierailijoiden aliarvioimista ikäänkuin he olisivat toisen luokan kansalaisia kun eivät ole kalibroineet näyttöpäätteitään.
Hei haloo, jonkinlaista järkeä toivoisin! He kalibroivat jotka siihen pystyy. Huolehtikaa te vain siitä että teoksenne näyttävät hyvältä. Me sitten annamme palautetta, jooko?


[14:45 28.3.2010] J.R.
Ammattimies kalibroi aina näyttöpään, käsittääkseni näiden sivujen yksi perusajatuksista on antaa opastavaa palautetta, eikä mitään joopa joo palautetta niinkin tärkeästä perusasiasta valokuvauksen puolella, muuten sovitaan kohdallasi kuten haluat.Kyllä minä ainakin haluan kuvan nähdä niinkuin kuvan ottaja on sen tarkoittanutkin, en näe mitään järkeä nähdä sitä vääristyneenä. Ei tässä ketään aliarvioida, ei ihmistä voi aliarvioida hänen tietämättömyydestään, suurin osa ei edes ole koskaan kuullut koko kalibroinnista, mielestäni se on enemmän katsojan aliarvioimista kun asetetaan näinkin tärkeä asia kyseenalaiseksi, että nähkää ne valokuvat niin kuin näette, vääristyneenä, mitä väliä sillä on,kuinka sinne kalibroimattoman päätteen taakse voi piiloutua, jos ei tiedä koko asiasta mitään, ja ne jotka tietävät eivät sitä verukkeena pidä, koska he tietävät asian tärkeyden. Niinkuin mainitsit että tehdä niin hyvää jälkeä että näyttää kaikissa päätteissä hyvältä, siihen on paremmat mahdollisuudet nimeenomaan kalibroinnilla, näin ollen valokuvan sävyjen ja värien virhemariginaali on pienempi siellä katsojan koneella, ja sitä pienemmällä syyllä voit piiloutua sinne kalibroimattoman päätteen taakse.
Parempi verukehan se on kun sanoo että näyttöpääni näyttää vähän sinne päin jotenka valitan kuvan värien laatua...ja se huono valokuva on aina huono, oli se pääte kalibroitu tai ei...


[19:08 28.3.2010] T.T.
Itsekin "joopa joo" ilmeisesti tajusit lausumasi typeryyden, kun et omalla nimelläsi halunnut sitä ilmaista.

Hieman perehtymällä aiheeseen voit helposti oppia, että tietyn tyyppisiä kuvia ei voi "tehdä niin hyvin", että ne näkyvät kaikissa kalibroimattomissa näytöissä hyvältä. Jotkut kuvat taas toimivat, vaikka eri katselijoilla kuva ei saman lailla näy. Mikäli valokuvaamista harrastaa hiemankin vakavammin kannattaa tähän aiheeseen perehtyä ja se näyttöpäätekin mahdollisesti kalibroida.

Satunnaisen sunnuntai katselijan ei tietenkään tarvitse tästä aiheesta niin välittää, mutta sellaisen katselijan ei myöskään olettaisi ottavan osaa aiheen tekniikkaa ja perusteita koskevaan keskusteluun.


[19:20 28.3.2010] J.R.
Kiitos luottamuksesta Teemu, kyseinen asia otetaan myöskin esille huippuasiantuntioiden kirjoittamissa valokuvnkäsittelykirjoissa, valitettavasti kyseinen asia on niin kuivaa teorian lukemista, että suurin osa porukasta hyppää kyseisen kappaleen yli.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty