Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Runoilijalegendat John Giorno ja Lev Rubin¨tein Helsinkiin 14.6.

[15:10 25.5.2010] Anna Nurro
Runoilijalegendat John Giorno ja Lev Rubin¨tein Helsinkiin 14.6.

Kesäkuun puolivälissä kirjallisuuden ystäville on tarjolla ainutlaatuinen kokemus kahden legendaarisen runoilijan, yhdysvaltalaisen John Giornon (s. 1936) ja venäläisen Lev Rubin¨teinin (s.1947) saapuessa vierailulle Helsinkiin. Sekä Giorno että Rubin¨tein ovat 1960- ja 1970-luvuilta lähtien uudistaneet runouden kirjoittamis- ja esittämistapoja ja saavuttaneet kansainvälisen maineen alansa pioneereina. Legendat esiintyvät Ravintola Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11) järjestettävässä tilaisuudessa maanantaina 14.6. klo 20 alkaen. Iltaan on vapaa pääsy.

John Giorno tunnetaan monista multimediaa ja runoutta yhdistävistä kokeiluistaan ja performansseistaan. Vuosien varrella Giorno on tehnyt läheistä yhteistyötä muun muassa Patti Smithin, Laurie Andersonin, Philip Glassin, Robert Mapplethorpen sekä Allen Ginsbergin kanssa. Äänen lisäksi Giorno on työskennellyt myös kirjoitetun tekstin parissa luoden esimerkiksi kollaasirunoutta sanomalehtimateriaalien pohjalta. Löydettyjen materiaalien käytön jälkeen Giorno on runoudessaan harjoittanut niin kutsuttua kokeilevaa realismia. Giorno on vaikuttanut myös nykyään Suomessakin suosittujen poetry slam -esitysten syntyyn.

Giorno oli 1960-luvulla ensimmäisiä avoimesti queer-elämäntapaa tuotannossaan esiin tuoneita runoilijoita. Tuolloin hän eli ja työskenteli yhdessä Andy Warholin kanssa. Moni, joka ei ole John Giornosta kuullut, onkin nähnyt hänet Warholin kuuluisassa elokuvassa Sleep (1963), jossa seurataan nukkuvaa runoilijaa lähes viiden ja puolen tunnin ajan. Ravintola Dubrovnikin tilaisuudessa John Giornoa haastattelee runoilija J. K. Ihalainen.

Myös Lev Rubin¨tein on tullut tunnetuksi kokeellisesta runoudestaan. Hän nousi jo 80-luvulla venäläisen kirjallisuuden kulttinimeksi ja kuuluu nykyään itänaapurimme kirjallisuuden ehdottomaan eliittiin. Rubin¨tein on työskennellyt myös kirjastonhoitajana ja kirjoittaakin tekstinsä kirjastokorteille valiten satunnaisia ilmaisuja ja repliikkejä, jotka vuorottelevat rytmikkäästi. Tekijän omien sanojen mukaan menetelmä mahdollistaa tekstien kommunikaatiosuhteiden hämmentämisen.

Lev Rubin¨teinin haastattelijana ravintola Dubrovnikissa toimii FT Tomi Huttunen. Aiemmin samana päivänä Pasilan kirjastossa klo 17 järjestettävässä tilaisuudessa julkistetaan Huttusen käännös Lev Rubin¨teinin korttiluettelosta "Tässä olen minä" (Kustannusyhtiö Nastamuumio). Rubin¨teinin runoutta on käännetty aiemmin saksaksi, ranskaksi, ruotsiksi, englanniksi ja puolaksi ja sitä on kutsuttu mm. sosiologiseksi mytologiaksi, jolla on yhteyksiä Warholin ja Giornon edustamaan pop-taiteeseen.
Ravintola Dubrovnikin tilaisuuden järjestävät Nuoren Voiman Liitto, Annikin Runofestivaali, Helsinki Poetry Connection sekä Helsingin Yliopiston venäjän kielen ja kirjallisuuden oppiaine.

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty