Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Sukulaisuutta ja suuria nimiä Runopihassa 6.7.2010

[18:37 4.7.2010] M.A.
Esiintyjinä mm. Eino Leino -palkittu J. K. Ihalainen sekä Santtu Karhu & Talvisovat

Viitapiiri järjestää jokakesäisen Runopiha-tapahtumansa Tampereen Tallipihalla (Kuninkaankatu 4) jälleen Eino Leinon päivänä 6.7.2010 klo. 18-22:00.

Yleisölle ilmaisessa runotapahtumassa on tänä kesänä teemana sukulaisuus.

Monipuolisessa ja korkeatasoisessa esiintyjäkaartissa on mukana keväällä Eino Leino -palkinnon saanut kirjailija, kirjanpainaja, kääntäjä ja kustantaja J. K. Ihalainen. Mikä sen paremmin sopisikaan Eino Leinon päivän runotapahtumaan!

Palkinto myönnettiin "toisin tekemisestä sekä kirjan ja sanan voiman vaalimisesta". Kymmeniä teoksia julkaissut oman tien kulkija J. K. Ihalainen on Eino Leino -palkintoraadin mielestä osoittanut, että on mahdollista tehdä merkityksellisiä kirjallisia tekoja, elää ja toimia toisin valtakulttuurin ulkopuolella.

"Vaikka J. K. Ihalaista voisi luulla suomalaisen runouden suureksi muukalaiseksi on hän runoihmisten rakastama ja arvostama sanankäyttäjä ja mahdollistaja: Eino Leinon hengessä hymysuin laulava kirjaton, karjaton mies."

Runopihaan saapuu myös neljä teosta julkaissut kehuttu ja kiitelty runoilija Anja Erämaja. Hänen viimeisin runokokoelmansa on vuonna 2009 ilmestynyt Kuuluuko tämä teille (WSOY). "Tyylikeinona Erämaja käyttää esikoisteoksestaan tuttua ironiaa ja arjen kääntymistä absurdiksi. Erämaja kirjoittaa proosarunoa, tunne kehittyy puheryöpystä ja jankkaamisesta. Rakennusaineena ovat jopa luettelomaiset havainnot, joiden keskeltä lipsahtaa olennaisin. Tyylin sisäänrakennettu pirstaleisuus kytkeytyy teoksen teemoihin vahvistaen hienoa kokonaisuutta." (Outi Kaikkonen, Keskisuomalainen.)

Runoilija Susanna Taivalsalmi on julkaissut tänä vuonna toisen kokoelmansa Kirjallinen pelonteko (Robustos). Esikoisteos Pieni verenkuva voitti vuonna 2007 Runo-Kaarina-palkinnon. "Varsinkin ensimmäinen osasto tuntuu viimeistellyltä ja osoittaa lyyrisen taidon: Salaisen puutarhamme köynnökset ovat tuulen vanuttamia kehyksiä, / pyytävät sinun kuvaasi niiden sisään, / avaimia käteen."

"Rohkea tarttuminen ruumiillisuuteen lupaa hyvää. Taivalsalmi ei ole debytanteille tyypillisesti tyytynyt itsestään selviin aiheisiin kuten identiteettiproblematiikkaan tai muuhun kasvukipuiluun." (Siru Kainulainen, Turun Sanomat.)

Keväällä runokokoelman Ihmiskanava (Idiootti) julkaissut Kari Raineranta on saanut esikoisteoksestaan hyvää palautetta. "Idiootti-kustantamon mieltä avartavan monipuolinen ja ulkomuodoiltaan huoliteltu kolmen kokoelman miehistö saa Ihmiskanavasta todellisen lippulaivan." (Maili Öst, Kymen Sanomat)

Runopiha haluaa nostaa esiin myös sellaisia lupaavia runoilijoita, jotka eivät ole vielä julkaisseet omaa kokoelmaa. Tänä vuonna Runopiha esittelee Pirkanmaan kirjoituskilpailussa menestyneitä kirjoittajia sekä tamperelaisen Maria Saarisen.

Mukana on myös Viitapiirin runoimprovisaatioryhmä Muuntaja, joka luo runoja yleisön antamista sanoista tai aiheista tilanteen ja tunnelman mukaan.

Musiikkivieraaksi saapuu petroskoilainen Santtu Karhu & Talvisovat, aunuksenkarjalan- eli livvinkielinen rockyhtye.

Bändin uusin levy on vuonna 2009 ilmestynyt Allus oli muna (Hot Igloo). "Levy korostaa edeltäjiensä tapaan Santtu Karhun vakaumuksellisuutta niin kotiseutunsa kulttuurisena kuin ympäröivää yhteiskuntaa kritisoivanakin puolustajana. Kaikeksi onneksi Karhun vakaumus ei sulje pois myöskään avarakatseisuutta eikä edes huumoria." (Pertti Ojala, Soundi.

Illan päättää open stage -osuus, jossa yleisön sanataiturit saavat nousta lavalle esittämään omia runojaan.

Myös Runotiski päivystää Pihassa. Viitapiiriläisiltä saa käydä tilaamassa uniikin runon itselleen tai jollekulle toiselle.


Yhteydenotot:
Viitapiiri ry:n puheenjohtaja
Minna Autio
minnala(a)gmail.com


Lisätietoja: www.viitapiiri.net/yleisotapahtumat/runopiha


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty