Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Taas yksi tyhmä kysymys ...

[09:12 5.7.2010] P.T.
Kysyisin teiltä viisaammilta että voisiko ongelmani Canon EOS40D kanssa johtua Canon EFS 17-85mm. objektiivista?

Koska vanha rakas EOS350 runko alkaa tehdä kuolemaa ja suljin pelaa vaan silloin kun huvittaa, niin kaivoin tän mun vihonviimeisen monesti korjatun murheenkryynini esiin kirjahyllyn kätköistä ja ihme tapahtui, se pelaa taas...siis jotenkuten..

Kun viimeksi yritin, en saanut sitä edes päälle vaikka latasin sen pariin kertaan ja tein vaikka mitä ihme loitsuja sen edessä...ja kun sitten lopulta lähetin sen korjattavaksi niin sain vastauksen että "Kamerassa ei ole mitään vikaa, kannattaa laittaa kamera ensin päälle ennenkuin yrittää ottaa sillä kuvia"...hmmm....No nielaisin pahat ajatukseni ja heitin kameran kirjahyllyyn kun se seuraavan kerran meni jumiin.
Nyt se välillä menee päälle ja välillä taas ei ..mutta ei tää kysymys ole nyt siitä ongelmasta, vaan ihan muusta.

Tää ongelma on, että tämä kamera on paljon nopeampi kuin EOS350 joka ottaa 3 kuvaa sekunnissa, tämä ottaa muistaakseni 8 kuvaa samassa ajassa.

Koska kuvaan paljon koirakisoja sekä muutenkin tätä helvetinmoista koiralaumaa, niin EOS350 sarjana otetut liikekuvat ovat lähes aina tarkkoja myös pilvisellä ilmalla sekä varjossa.
EOS40D ja sama objektiivi niin liikekuvat ovat tarkkoja vain kirkkaalla ja aurinkoisella kelillä....pilvisellä tai varjossa kuvat ovat sotkuisia ja niissä näkyy selvästi liikkeen varjot.

Olisko niin että vika ei ole kamerassa vaan objektiivin ja vähän nopeamman kameran yhteispelissä?
Ottaako 40D kuvia liian nopeasti eikä tämä objektiivi niinsanotusti "pysy perässä"...hiukankaan hämärämmällä kelillä?

Viikonlopun Teivon isoissa agility-kisoissa EOS40D.n kuvat olivat aivan tarkkoja ja koirat juoksivat todella hurjaa vauhtia ja mä tykitin kuvia omien koirien kohdalla niin nopeasti kun kamera vaan pystyi niitä ottamaan..Ihan muutama epäselvä kuva oli joukossa, vaikka edessä oli esteitä ja ihmisiä, aurinko paistoi kentälle koko ajan..

Varjossa otetut kuvat olivat sensijaan lähes kaikki epäselvää mössöä jos koira tai ihminen vähääkään liikahti..

Onko niin että näin nopealla kameralla ei vaan edes kannata yrittää ottaa sarjassa kuvia hämärässä tai varjossa ainakaan tuolla objektiivilla?
Onko olemassa tavallisen pulliaisen kukkarolle sopivia objektiiveja jotka pystyvät ottamaan myös liikekuvia näinkin nopealla kameralla myös pilvisenä päivänä?

Käytän sarjakuvaukseen automaattia..koska olen täysi törppö ja osaan ottaa vain liikkumattomista kohteista kuvia käsikäyttöisesti:(((
[15:36 5.7.2010] T.T.
Minusta ei kysymys ole kamerasta tai sen nopeudesta. Eiköhän tuossa tule vastaan aukko, aika ja herkkyys. Valo kun loppuu niin automatiikka kasvattaa suljinaikaa ja aukkoa. Herkkyys on vissiin tuossa manuaalinen?


[11:59 9.7.2010] K.S.
Ensimmäinen ajatus mikä pollaani juolahti oli että onkos sitä ohjekirjaa luettu yhtään?

"No nielaisin pahat ajatukseni ja heitin kameran kirjahyllyyn kun se seuraavan kerran meni jumiin."

Ruuvaa koko höskä auki, putsaa se ja kokoa taas. Puhdista vanhat akut & kosketuspinnat, suosittelen kosketuspintojen puhdistussprayta -myös kaikkiin nappeihin sun muihin. Akkukin voi olla vanha. Kamera on työkalu siinä missä porakonekin, turha sitä rikkinäistä on käyttää tai uutta ostaa jos sen vaivatta saa korjattua.

"Olisko niin että vika ei ole kamerassa vaan objektiivin ja vähän nopeamman kameran yhteispelissä?
Ottaako 40D kuvia liian nopeasti eikä tämä objektiivi niinsanotusti "pysy perässä"...hiukankaan hämärämmällä kelillä?"

Lue manuaalista kohta eri automaattiohjelmista; P, S, A ja M; Program, Shutter (priority), Aperture (priority) ja Manual. Luulisi löytyvän järjestelmäkamerasta. Keskity S:ään.

"Käytän sarjakuvaukseen automaattia..koska olen täysi törppö ja osaan ottaa vain liikkumattomista kohteista kuvia käsikäyttöisesti:((("

Mittaa valo kerran yhdestä dogista ja ota sitten kuvia. Jos valo-olosuhteet muuttuvat niin mittaa uudestaan. Ei niitä säätöjä jokaiseen kuvaan tarvitse muuttaa, jos tietää mitä on tekemässä.

En tosiaan tiedä mitä tässä pitäisi kirjoittaa. Lue se ohjekirja.

Toki voisit hankkia valokuvauskirjan, filkkakameran ja pimiötarvikkeet. Maksaa vähemmän kuin käytetty kittiobiska ja opettaa enemmän kuin mikään digi.

Just my five penny thoughts.


[18:14 10.7.2010] P.T.
Kiitos vastauksista:)))

Mä olen lukenut ohjekirjaa niin että korvista savu nousee - En kuitenkaan ala aukaisemaan itse kameraani koska mulla ei todellakaan pysy ruuvimeisseli niin hyvin kädessä että osaisin kameran korjata...Tuskin ikinä saisin sitä takas kasaan jos aukaisin siitä jotain:((

Tuo ohjekirja kun on täyttä hepreaa vaikka onkin selvällä suomen kielellä kirjoitettu ja sisältää muutama sata sivua.....Mä myönnän ihan täysin että en ymmärrä siitä hölkäsen pöläystä.

En todellakaan ole tekniikan ihmelapsi..Naisen logiikalla ehkä paremminkin varustettu kun suoranaisella järjellä...

Mun naisen logiikkani sanoo että jos kamera ei aina "lähde käyntiin" vaikka mitä tekis niin siinä on mitä luultavimmin jotain vikaa....ongelma on se että se ei tee sitä aina.
Ja ihan taatusti mun tuurillani jos vien sen korjaajalle niin kamera käy ja kukkuu aivan hyvin.

Olen käynyt kamerakurssin jossa ohjaajan tärkein neuvo oli että "käsikäyttöä ei kannata opetella, käyttäkää pelkästään automaattia"...Nykyajan automaatit on kuulemma niin hyviä että käsikäyttö on täysin turhaa...Ja että ohjekirjaa ei ikinä kannata alkaa lukemaan, koska siitä ei kuitenkaan ymmärrä mitään..hmm..no siinä se oli kyllä oikeassa...

No mä myönnän että mun lisäkseni kurssilla oli kymmenkunta eläkeläistä joista yksi vanhempi nainen valitti että tulee niin kalliiksi tää digillä kuvaaminen, kun pitää koko ajan ostaa uusia kortteja kun kamera täyttyy niin nopeasti...että mitähän asialle voisi tehdä, onko ehkä kamerassa jokin vika.....joo....Jos mä olen onneton kamerankäyttäjä niin en sentään ihan täysin onneton kuitenkaan, se sentään vähän nosti mun itsetuntoani kun joku muu on vielä törpömpi...

Ohjaaja oli kyllä oikein valokuvaaja ja kuvannut ympäri maailmaa myös lehtikuvia ja nyt eläkeläisenä sitten opetti kuvaamista...

Lopulta jäin koko kurssilta pois kun yritin kysyä häneltä hiukan vaikeampia asioita niin opettaja vaan sanoi että kyllä mä ne muutenkin tiedän...ja osaan ainakin opetella jos en vielä osaa. Hän nyt keskittyy näihin toisiin jotka ei osaa mitään..

Joten turha vaiva mennä edes opiskelemaan, jos menen kurssille joka on paljon edistyneemmille kuvaajille tarkoitettu, niin olen varma että putoan kärryiltä jo kättelyn jälkeen.

Aika ei anna myöten käydä turhia kursseja, mä tarvisin yksityisopetusta juuri niistä asioista joita en tiedä.
[18:52 10.7.2010] HMJ
On hieman hankala neuvoa näin kirjoittamalla, varsinkin kun ei ole kuvia.

Tarkennuspisteen valinta pitää jokatapauksessa laittaa käsin valittavaksi, ettei sen automatiikka sotke peliä. Canonissa niinkuin monessa muussakin keskimmäinen tarkennuspiste on varmin, sitä kannattaa käyttää jos vähänkin tuntuu olevan ongelmia tarkennuksen kanssa.

Herkkyyttä kantsii olla riittävästi, ettei valotusajat kovin pitkiksi mene.
Sarjakuvauksen vois vaihtaa yksittäiskuvaukselle, ja koittaa ottaa usempi kuva harkittuina nopeina perätttäisinä otoksina, ennakoida "ratkaisevat hetket".

Kurssin pitäjä opetti höpöjä. Ihan aloitteleville pokkarikuvaajille noin voi sanoa, mutta järkkärillä vähänkin hankalemmissa olosuhteissa käsisäädön opetteleminen kannattaa. Kurssilla monentasoiselle opettaminen on vaikeaa, itsellänikin on kokemuksia siitä. tuntuu että pitäis pystyä opettamaan paljon juttuja, jotka KAIKKI on hyvä tietää valokuvatessa.

Itse kuvaan pelkällä M-valotusmuodolla ja kertatarkennuksella ja enkä koskaan käytä sarjakuvausta. AF on kuitenkin lähes aina käytössä.


[13:02 28.7.2010] A.P.
"Käytän sarjakuvaukseen automaattia..koska olen täysi törppö ja osaan ottaa vain liikkumattomista kohteista kuvia käsikäyttöisesti:((("

Tästä luultavasti johtuu, miksi kuvasi ovat pimeällä epätarkkoja. Kamera pidentää suljinnopeutta automaattisesti, kun valon määrä laskee. Luultavasti se pudottaa sen 1/60 ja siitä alaspäin. Vaihda asetus manuaalille tai vaihtoehtoisesti sulkimen esivalinnalle (S/Tv), säädä suljinaika vähintään 1/125, mielummin 1/200, 1/250, 1/500, jotta saat teräviä kuvia nopeasti juoksevista koirista. Etsi ohjekirjasta, miten sulkimen esivalinta valitaan kamerassasi ja säädä suljinaika edellä mainittuihin lukemiin. Jos valo ei tahdo riittää, nosta iso-arvoa.

Ja eikun kokeilemaan.


[14:43 29.7.2010] P.T.
Kiitokset teille:)

Mä en ole saanut minkäänlaista käsitystä ohjekirjasta siitä miten manuaalisesti otetaan sarjakuvausta:((

Olen kokeillut kaikenlaista ja myönnän olevani tyhmä blondi koska en vaan ole löytänyt sellaista ohjetta kirjasta jossa saisin otettua kuvia nopeasti peräkkäin muuta kuin tuolla hemmetin automaatilla.

Osaan ottaa kuvia muuten kyllä manuaalisesti mutta en sarjakuvauksessa. Kamera ottaa yhden kuvan ja sillä sipuli, en saa sitä ottamaan sarjakuvausta manuaalisesti ja toi ohjekirja on kyllä todella hankala ja pirhanan paksu ja vaikeaselkoinen.

Pitää kokeilla lisää ja yrittää ottaa oppia teidän neuvoista, ehkä tää sokea kana edes yhden jyvän löytäis....


[21:14 30.7.2010] P.L.
Sarjakuvauksen saat päälle seuraavasti

Paina ensin kameran päällä olevaa AF/DRIVE
nappulaa (tämän jälkeen sinulla on
kuusi sekunttia aikaa tehdä seuraavat valinnat

Näytössä näkyy nyt vain ONE SHOT ja oikeassa alakulmassa neliö

Pyöritä isoa valintakiekkoa oikealle yhden napsauksen verran valintaan tulee
kolme neliötä ja H = ottaa 6,5 kuvaa sekunnissa

jos käännät vielä yhden napsauksen lisää näyttöön tulee kolme neliötä = voit
ottaa 3 kuvaa sekunnissa

Nämä ohjeet löytyvät 40D ohjekirjasta sivulta 81

Toivottavasti näistä on apua


[11:02 31.7.2010] P.T.
Kiitos Pekka:)

Löysin kamerastani nuo jutut...olen vissiin ollut niin hidas että en ole ikinä saanut näitä toimimaan:)


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty