Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Itsekritiikki taiteessa

[22:24 27.7.2010] J.S.
Paljon puhutaan taiteen kritiikistä ja kriitikoista. Entäpä taiteilijan oma kritiikki? Mukavaa olisi kuulla miten muilla itsekritiikki vaikuttaa taiteen tekemiseen. Ruokkiiko vai rajoittaako se luovuuttasi?


[12:43 29.7.2010] teppo
TAITEEN KRITIIKKI JA KRITIIKIN TAIDE
tuollainen kirja tuli mieleen asiasta. kannattanee lukea. Taiteen kritiikki on turhaa.Taitelijan itsekritiikki vielä turhempaa.

tässä alla hesarin muinoinen arvostelu kirjasta:

taiteen kritiikki ja kritiikin taide[11:38 30.7.2010] P.P.
Itsekritiikki on ainakin minulle tärkeää, koska yleensä tiedän mihin en ole tyytyväinen töissäni. Jos olisin aina tyytyväinen kaikkeen niin en voisi varmaan kehittyä, koska ei olisi mitään tarvetta siihen.


[16:28 30.7.2010] T.K.
Itsekritiikki on mielestäni se tärkein kritiikki, olet silloin itse huomannut mikä mättää. Aina ei auta että toinen näkee jos itse ei sitä vieläkään tajua.

Joskus huomaan vasta viikkojen jälkeen mitä paskaa se silloin hienolta näyttänyt kyhäys on.


[12:37 31.7.2010] J K
Olen Tonin kanssa samoilla linjoilla. Jos taiteilija on lahjakas niin se itsekriittisyys yleensä myös näkyy hänen taiteessaan. Hän ei mielellään päästä käsistään surkeita viritelmiään esimerkiksi vaikkapa anatomisesti kömpelöitä ihmisiä joissain muuten hyvän näköisissä näköisteoksissa.
Itsekritiikki on todellakin taiteilijalle tärkeä. Mielestäni se on tärkein tae sille että taiteilijaa aletaan arvostamaan.
Lisäksi jos taiteilija ei myöskään näe valööreitten ja varjojen ristiriitoja esimerkiksi maisematöissään niin hän ei oikeasti ole lahjakas.
Jostakin syystä monilla tällaisilla taiteilijoilla on tavattoman vaikeaa myös ottaa kritiikkiä vastaan töistään, vaikkakin ne olisivat ihan fiksuja neuvoja. Yleensä kuulee vastaukseksi "minkä tein sen tein", tai "oli tarkoituskin tehdä noin" perustelematta miksi.
Täällä kuvataidepuolella kuitenkin yleensä otetaan kritiikkiä vastaan asiallisesti ja jotkut jopa ottavat niistä opikseen.
On kyllä niitäkin jotka ei kestä minkäänlaista ehdollistamista mitä heidän teoksiin tulee.

Kyllä taiteilijalla mielestäni pitää olla myöskin kritiikinsietokykyä jos julkaisee tällaisella arvostelupalstoilla teoksiaan, itsekritiikistä puhumattakaan.
Ei näitä arviointeja ja arvosteluja pidä täällä niin haudan vakavasti ottaa. Lopuksi vielä tämähän on meidän harrastelijoiden ja samanhenkisten puuhanurkka josta pitää nauttia ja ottaa kaikki irti.


[20:38 6.8.2010] M.H.
En tiedä. Toisaalta itsekritiikki on hyvä juttu... just noista syistä mitä tossa yläpuolellakin tulee esille mutta toisaalta omille töilleen kun tulee sokeaksi ja voi olla kriittisempikin omille töilleen. Tuli mieleen kun sain valmiiksi yhden öljyvärityön, ensimmäinen ajatus oli että tästähän tuli ihan paska mutta en jaksa enää tähän koskea. Se oli kotona ja pari kaveria tykkäs siitä. Laitoin ko. työn myös kokeeksi tänne aukeaan ja näyttelystä se sai parhaimmat pisteet. Tällä hetkellä se kiikkuu näyttelyssä ja oli melkein ensimmäinen työ jonka näyttelystä myin.

Kritiikki on ainoa keino kehittyä... mutta joskus sitä on vaikea saada, ihmiset ovat liian kohteliaita näin yleisesti ottaen. Mutta olen aina kovin kiitollinen jos sellaista saan.. tosin niistäkin pitää osata suodattaa.. makuja kun on monia eikä kaikkia voi eikä saa miellyttää :)


[01:20 19.9.2011] T.J.
Joo, luulen että ilman itsekritiikkiä jäisi tekeminen jollekin lastentarhatasolle. Kyvyt kehittyy käyttämällä. On sitten eri asia, että se voi muodostua myös esteeksi - ja muodostuu itse asiassa monesti aivan samaan aikaan. Tästä kai tämä "luovuuden tuska" osaltaan kumpuaa, siitä että ylittää toistuvasti itsensä kun ei ole (vielä) itseensä tyytyväinen.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty