Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kuvien tekninen arvostelu

[17:25 28.12.2010] R.S.
Tälläinen asia on askarruttanut mieltä, miten paljon monitorin säädöt/laatu/resoluutio ym. vaikuttavat kuvan teknisen laadun arvosteluun.

Arvostelet ja kommentoit kuvaa, sen mukaan, miltä se omalla näytölläsi näyttää.

Oma näyttösi voi kuitenkin olla säädöiltään kovinkin "pielessä".

Toisaalta kuvaa katsovan näyttökin voi olla väärin säädetty.

Omalla näytöllä valoisuus, kontrasti, värikylläisyys jne on ok. ja katsojan näytöllä ihan "vinksallaan" ja päinvastoin.

Tietysti nämä asiat ovat vain pieni osa valokuvaa (onneksi)

Ei ne "hyvän" / "huonon" kuvan arvosteluun varmaan kovin paljoa vaikuta, mutta mielenkiintoista olisi asiasta kuulla asiantuntijoiden mielipiteitä "ongelmasta", jos se nyt ongelma ylipäätän on.

Huomasin vain tuon, kun katsoin "Venäläisyys Suomessa" kuvaa toiselta monitorilta, niin taustalla oleva kirkko, oli ihan ok...Kunhan pohdin...näitä ongelmia, kun "printti" aikana ei tarvinnut pohtia ;)


[16:25 30.12.2010] J.P.L.
1) Kunnon näyttö mielluummin kuvankäsittelyyn tarkoitettu.
2) Kalibrointivälineet, jotta kyseinen näyttö näyttäisi värit ja valoisuuden oikein.
3) Kuva tallennettu nettiin srgb - muodossa.
4) Käytettävänä oleva selain mielluiten Safari, joka näyttää värit oikein eikä sinnepäin.
5) Terveet silmät ( pienikin värisokeus voi vaikuttaa kuvaan).

Siinäpä taitaa olla tärkeimmät,näillä mennään pitkälle puolin jos toisinkin.

PS. Niin ja jos on jonkinlaista ymmärrystä valokuvauksesta ja nimenomaan valokuvista.

[12:02 31.12.2010] T.J.
Arvostelen kuvien värimaailmaa vain, jos katson teosta kalibroidulla laatunäytöllä (kotosalla). Toimistotyöhön tarkoitettujen läppäreiden LCD-näytöt hävittävät valkean pään sävyt ennen kuin SRGB:n rajat tulevat vastaan.

Kyllähän kameran, näytön ja printterin väriavaruuksien keskinäisessä sovittamisessa on pakko päätä raapia.

Safari varmasti on hyvä selain värikuvien toistamiseen. Parempi ainakin kuin Firefox, jonka uusin versio ylikyllästää värit sotkiessaan kuvien väriprofiilien kanssa. Nykyään selaankin aukeaa uusimmalla IE:llä.


[11:01 13.1.2011] P.T.
Kuvat näkyvät tosiaan hyvinkin erilaisina eri näytöillä ja eri selaimilla.
Selvän epäterävyyden tai muun seikan huomaa tietenkin jokaisella vähänkin isommalla näytöllä ja hyvillä pienilläkin näytöillä.

Katsoin mielenkiinnolla ikivanhalla paksulla hyvin pienellä näytöllä joka oli juuri menossa jonnekin romunkerääjälle millaisia kuvia se näyttää ja kyllä ero oli kuin yöllä ja päivällä. En edes erottanut pientä (enkä juuri isompaakaan) epäterävyyttä kun koko näyttö näytti kaiken hiukan omituisesti ja omituisilla väreillä.

Näyttö ja koneenrähjä oli yli 10 vuotta vanha ja ollut meillä kaapissa pölyä keräämässä ainakin 5-6 vuotta, sitä ennen ikivanhan tietokoneen näyttönä, jolla lähinnä vaan pelattiin Tetristä plus muuta mukavaa:)
Ihme kyllä näyttö pelas vielä ihan hyvin ja koneeseen meni tavallinen kuva CD vallan mainiosti. Tais olla ekoja CD juttuja ennenhän oli niitä lituska korppuja vai mitä ihmeitä ne olikaan nimeltään????

En usko että aukealaisilla juurikaan enää on käytössä sellaisia vehkeitä, mutta tiedän että monilla tavallisilla ihmisillä jotka eivät tarvitse kummosta kuvanäyttöä on vielä näitä esi-isän aikaisin näyttöjä käytössä.
Ja onhan se myös rahakysymys jos näyttö pelaa eikä ole varaa uuteen niin ei kaikilta voi vaatia parin vuoden välein uusittavaa näyttöä.

Kuvien arvostelun kannalta ei ihan kaikilla näytöillä kannata ottaa kantaa asioihin mitä oma ikivanha näyttö ei pysty toistamaan kunnolla.

Silti pystyy kyllä kommentoimaan ihan hyvin kuvan muita ansioita, aiheet, ideat ja sommittelut ym. ovat asioita joka ei nyt niin kummoista näyttöä tarvitse että näkee onko ne juuri sen katsojan mielestä hyviä vai ei..

En minäkään puutu kuvan teknisiin puoliin koska en ymmärrä niistä mitään vaikka näyttö onkin kohtalaisen OK..Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty