Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Inspiraatio maalaustaiteessa

[13:51 9.10.2011] T.J.
Siis tota perinteiseen visioonhan kuuluu että hieman sekopäinen taiteilijanero saa jonkun ekstaattisen inspiraation, ja alkaa sitten syvää sisäistä paloa tuntien kuvata tunteitaan kankaalle.

Vanhempina aikoina toisaalta jo maalaustekniikka tätä hieman rajoitti. Tarkoitan että kun maalaus alettiin pohjamaalauksella ja jatkettiin jopa kymmenin laseerauksin, ei yksi hekuma ole ehkä voinut kovin montaa kuukautta kestää. Pisemminkin kyseessä lienee ollut pitkäjänteisyyttä vaativa käsityötaito, jota romantiikka sitten kuitenkin väritteli omaan suuntaansa.

Epäilemättä inspiraatiota ja suoranaista hurmiotakin esiintyy. Toisaalta tahtoisinkin kysellä, kokevatko Aukea.netin käyttäjät sen oleelliseksi. Itse en sanoisi, että välttämättä näin on. Toisinaan sitä voi "ihan vain maalata" vähän niin kuin rutiininomaisesti. Toisaalta maalausidea voi vaatia tiettyä tilaa. Eri asia on sitten, jos koko homma rupeaa tympimään, jolloinka ei jaksa keskittyä.


[11:09 10.10.2011] J.S.
Mulla on aina useita töitä yhtäaikaa tekeillä. Usein käy niinkin, että aloitan jostain ideasta ja innostus hiipuu ja työ jää keskeneräisenä seisomaan pitkäksikin aikaa. Jossain vaiheessa kyseinen työ alkaa taas kiinnostamaan ja saan sen valmiiksi. Usein olen kylläkin maalannut jo aloitetun työn yli :)

Pääsääntöisesti tarvitsen idean tai inspiraation työn aloittamiseksi. Kun tekee mieli vain maalata, niin teen pohjia jo valmiiksi ideoituihin töihin.


[22:00 10.10.2011] T.S.
Mulla on aikalailla samat metodit kuin Juha-Pekka Saarelalla, eli useampi teos yhtäaikaa. Ammattilaisella lie käytössä ns. hallittu inspiraatio, eli jonkinlainen kokemuskartta joka on teoskohtainen, sen teemoihin voi sitten palata ja lietsoa itsensä "inspiroituneeseen" tilaan. Kun tekee päivittäin kuvia niin inspiraatiota ei voi jäädä "odottelemaan" vaan maalaaminen/piirtäminen on puurtamista ja inspis iskee sitten ideamaailmasta tai omasta teoksesta sytyttäen. Minusta on hyvinkin oleellista että taiteilijalla on inspiraatio. Minulle se tarkoittaa innostusta, vapaata "outside of box"-ajattelua ja flowta.


[08:25 3.12.2011] J.V.
Omasta mielestä juuri tuo flow kuvaa hyvin inspiraatiota. Itsellä saattaa mennä monta tuntia maalatessa tai piirtäessä jotain kiinostavaa aihetta ja seuraavan kerran kelloon katsottaessa onkin aikaa mennyt 3-4 tuntia. Sitten pieni tauko ja ajatukset hetkeksi (esim 40 min) pois teoksesta ja sen jälkeen saa saman toistettua uudestaan. Sen olen huomannut ettei alkoholi sovi inspiraation kanssa samaan huoneeseen. Hyvät unet tarvitaan jotta inspiraatio tulee ja tietenkin se aloittaminen :)


[10:23 3.12.2011] A.M.
Minulla voi olla useampikin viritelmä kesken, mutta silloin aihe ja tavoite on yhdessä valmistuvassa maalauksessa. Maalaan tuolloin joko isolle kankaalle jaettuna monta eri versiota tai sitten usealle pohjalle samasta hahmotelmasta, joista sitten se joku nousee ainoaksi ja sen teen valmiiksi.

Muiden päälle maalaan sitten myöhemmin jotain muuta. Pääosin maalaan kyllä inspiration tultua vain yhtä kangasta kerrallaan ja silloin en malta keskeyttää kun se alkaa ja halu saada maalaus mahdollisimman pian valmiiksi on suuri.
"Valmista" katselen sitten aikansa seinällä, kunnes se siirtyy uudelleen työn alle kerran tai useammin, petrattavaksi.

Välillä on pitkiäkin aikoja kun ei mitään inspiraation aiheuttamaa tule tehtyä, joitain väkisin yrityksiä, jotka eivät johda mihinkään.

Nyt juuri oli sellainen tauko (ollut jo pari kuukautta) ja laitoin isohkon valkoisen pohjan seinälle odotamaan jotain... Ikkunan takana päivittäin vaihtuva taivas ja joki väreineen sai aikaan muutaman lyijykynän vedon ja alkoi muodostumaan maisema. Eilinen taivas sai aikaan idean värimaailmaan ja tämänaamuinen kauempana näkyvä jäätynyt harmaa joenpinta auttoi muodostamaan kokonaisuuden, josta maalauksen maisema lähtee muodostumaan.

Itselläni musiikin kuuntelu tuo lisävirtaa maalaamiseen ja siksi usein maalailen kuulokkeet päässä. Palaaminen Tessan mainitsemaan inspiraation tilaan itselläni, onnistuu myös musiikin kautta :) Sama musiikki soimaan kuin aikaisemmin samaa työtä maalatessa on aika tehokas keino tavoittaa tunnelma.

Koska maalailen pääosin maisemamaalauksia, en pysty maalaamaan siten että jotain vain alkaa syntymään kankaalle ja muuttuu monta kertaa työn edetessä. Tämä siksi että jonkinlainen perspektiivi, elementit, valon suunta yms täytyy olla tiedossa ja niitä maalataan toinen toistaan tukien.

Vaikka voisin maalata milloin tahansa, ei se
uuden aloittaminen ainakaan minulta onnistu ilman inspiraatiota, tämä ketjun aloittajalle. Keskenolevan jatkaminen on sitten eri asia.


[20:23 3.12.2011] T.A.
Itse en maalaa, vaan teen vain "pieniä piirroksia", muutaman minuutin kutakin, harvoin pitempään. Piirrokset ovat minulle rentoutumisen hetkiä muiden töiden lomassa. Sen olen huomannut, että olen tyytyväisin niihin piirroksiin, joihin en ole ladannut mitään ideaa, olen vain piirtänyt "ajatuksettomasti". Jonkin idean "kuvittaminen" tekee työstä helposti vähän teennäisen.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty