Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Hassu Aukea

Seuraava sivu  

[18:14 20.5.2012] Juha Saransalmi
Aukea on siinä mielessä hassu paikka, että jotkut sen säännöt ja ohjeet ovat ristiriidassa niiden asioiden kanssa, joita se sanoo edistävänsä. Yksi sellainen asia on se, kun ylläpito vaatii esim. valokuvilta laatua, ja samalla se on asettanut kuvatiedostolle 400 kt:n ylärajan. Laatu ja liian pieni tiedostokokohan eivät oikein käy yksiin. Jos kuvaaja on ottanut hyvän kuvan ja säätänyt sen kaikin puolin kuntoon aikoakseen laittaa sen Aukeaan, niin kaikki tämä työ menee hukkaan siinä vaiheessa, kun kuva puristetaan Aukean vaatimiin mittoihin. Värit ja sävyt muuttuvat olennaisesti niin huonoiksi, ettei kuva ole enää sama kuin ennen pakkaamista, eikä sitä viitsi itsekään karjaisematta katsella. Kun ns. uusi Aukea tuli, ylläpito kehuskeli uusia palvelimia ja sanoi, että nyt ei enää tila lopu kesken. Miksi siis niin mitättömän pienet tiedostokoot! Ylläpito perustelee pientä tiedostokokoa selaamisen miellyttävyydellä hitaamman yhteyden päästä, mutta eiköhän tuo peruste ole jo jäänyt ajasta jälkeen. Omista kuvistani tulee säätämisen jälkeen keskimäärin noin 700 kt. Kun sen pakkaa 400 kt:n, niin laatu katoaa. 2 MB olisi sopiva yläraja, mutta yhdelläkin pärjäisi jo paljon nykyistä paremmin.

Toinen ristiriitainen sääntö on se, että ylläpito vaatii rekisteröitymistä Aukeaan oikealla nimellä, mutta sallii mm. kommentoimisen nimettömänä. Jos voisi kommentoida vain nimellään, Aukean ilmapiiri ei voisi kulkeutua muuta kuin parempaan suuntaan. Eikä olisi pahitteeksi sekään, jos myös ylläpito esittelisi itsensä.


[18:18 20.5.2012] T
Lisään edelliseen, että tuhannen pikselin maksimileveyttäkin voisi kasvattaa esim. 1500:een. Kellään ei enää ole niin pientä näyttöä, etteikö siihen mahtuisi leveyssuunnassa 1500-pikselinen kuva. Ja jos on, kannattaa pysytellä paperikuvissa.

Nimellä kommentoinnissa ärsyttää äärettömästi se, että jos nimellä käy kritisisoimassa jonkun teosta, kyseinen henkilö käy kostamassa, ja vastaavasti jos käy kehaisemassa, käy kehuttu henkilö vastavuoroisesti kehumassa takaisin. Ärsyttävää sisäsiittoisuuttta.


[18:32 20.5.2012] H.B.
Jos on todella laadukas kuva niin se ei fyysisten mittojen tai pakkaamisen seurauksena huonone. Mutta moniin asioihin se toki vaikuttaa tuo pakkaaminen. Minusta spiva raja olisi 700kt. Mutta eikös tuo 400kt ole jo isonnettu, tarkoitan että eikös se raja ollut ennen 300kt tai allekkin??


[11:38 21.5.2012] P.P.
Mitä tuo "pakkaaminen" 700:sta 400:n tarkoittaa? Et kai tallenna ensin 700Kt:n tiedostoon ja sen jälkeen 400Kt:n? Siinä tulee 2x "pakkaus" eli jpegiksi pusertaminen, joka varmasti heikentää laatua. Pienennä ja tallenna Aukeaan tuleva kuva aina alkuperäisestä kuvasta, joka tulee kamerasta ulos.


[15:15 21.5.2012] Juha Saransalmi
Paul, taisin kirjoittaa hieman huolimattomasti, anteeksi! Tarkoitin, että kun alkuperäinen raw-tiedosto kamerallani on yleensä noin 25 megaa, niin pienennän sen nettiä varten yleensä siten, että leveys on 950 pikseliä ja korkeus 850. Ennen pienentämistä teen toki tarvittavat säädöt, koska kamerasta tuleva raw-tiedosto on vielä kaukana valmiista, ja jpg:nä kannattaa harvoin kuvata, jos ollenkaan. Kun kuva on "valmis", muutan sen 16-bittisestä 8-bittiseksi ja Adobe RGB:stä sRGB:ksi nettikatselua varten. Terävöityksen jälkeen kuvasta tulee ilman nettipakkausta keskimäärin 700 kt. En käytä Save for Web -toimintoa oikeastaan muuten kuin Aukeaan tuleviin kuviin. Siis aika harvoin välillä. Niinpä rupesin tutkimaan kyseisen toiminnon asetuksia tarkemmin, ja huomasin, että joku oli ottanut ruksin pois icc-profiilin kohdalta, jossa se oli ennen ollut - ei ihme, että kuvat huononivat niin paljon. Siitä huolimatta olen suuremman tiedostokoon kannalla. Niin kuin sanotaan, perfektionistilla on aina vaikeaa : )


[16:03 21.5.2012] J.R.
...perfektionistilla on aina vaikeaa, sama pätee täälläkin päässä, tiesinhän että valokuvauspuolella on porukkaa jotka tiedostavat kyseisen kuvanlaadun huononemisen ja värisävyjen esilletulon, kun olen kyseisen asian yrittänyt ottaa esille maalauspuolella töideni yhteydessä, palaute on suurinpiirtein ollut luokkaa "turhaan yrität selitellä virheitäsi, ei se siitä selittelyllä paremmaksi muutu, näkyväthän ne sävyt muidenkin töissä", kyllähän se turhauttavalta tuntuu kun 200 - 300 työtuntia maalaat työtä, ja sitten valörit eivät toistu Aukealla niinkuin pitäisi, kun maalaustekniikkani perustuu suurelta osin tasotyöskentelyyn, jossa öljyn käytöllä seuraavassa maalaustasossa säädän alempana olevan tason läpinäkyvyyden, niin varsinkin tummilla väreillä tällä tekniikalla ne valörit eivät yksinkertaisesti toistu Aukealla. Kun kuitenkin 15 vuotta olen harrastanut maalausta, niin olen oppinut tiedostamaan, että ne heijastukset ja valöörit pitää olla mukana elävöittämään työtä, mutta kun ei toistu Aukealla, niin ei. 18 mekan rawkuvan kun tallentaa Tiff muodossa, taikka Photoshopin tiedostomuodossa se on se 18 mekaa, kun sen tallentaa JPG muodossa tiedostokoko putoaa jonnekkin viiteen mekaan, eli kuva pakataan, käytännössä sitä ei juurikaan huomaa kuvaa katsoessa tietokoneelta, sen siaan paperikopiossa laatu huonenee. Mitä fyysisiin mittoihin tulee, se kuva täyttää kuvaruudusta aivan yhtä suuren osan, katsoipa sitä 50 tuuman taulutelvisiosta taikka kännykästä, tahtoo sanoa että kuvaruudun koolla ei ole mitään tekemistä fyysisten mittojen kanssa, kun fyysisiä mittoja kasvatetaan tarpeeksi kuvasta ei näy kuin osa, olipa se näyttö sitten iso taikka pieni, kuvan fyysisten mittojen kasvattaminen ei kasvata tiedostokokoa, ellei sitten ole ruksi interpoloi kuva kohdassa (kuva- kuvan koko) Aukean on aivan turhaa puolustella 400 kt:n valintaa sillä, että käyttö olisi nopeampaa, ei mene läpi, Suomen internettiyhteydet ovat jo sitä luokkaa, niinkuin täällä Espanjassakin joka on internetin suhteen lasten kengissä Suomeen verrattuna, katsella voi jopa nettitikun kautta Suopmen TV kanavia, ja kyse sentään on liikkuvasta kuvasta, kyllä Jgp nä voi aivan huoletta kuvata kun valitsee kamerasta JGP large, hight, Raw kuvassa on se etu että Raw kuva on niinsanottu Digitalinen negatiivi, jossa valkotasapainoa ja valotusta voit muuttaa ikäänkuin jälkikäteen kuin tekisit sen kuvan ottamishetkellä, ei siis huononna yhtään sitä kuvaa, itse kuvaan aina tärkeät kuvat RAW muodossa ja ns. "viikonloppukuvat" jgb hight......


[17:12 21.5.2012] P.P.
Mitä kuvan kokoon tulee niin valtavan ison alkuperäisen kuvan kutistaminen voi heikentää laatua, koska algoritmit ei välttämättä selviä skaalaamisesta kovin hyvin. Parastahan olisi ottaa Aukean kuvakoon kokoisia kuvia suoraan niin ei tarvitsisi käyttää pienennystä lainkaan, koska siinä häviää aina informaatiota mitä isompi alkuperäinen kuva on.

Tuo värien toistuminen vähän huvittaa. Eihän sitä alkuperäisen tasolle välttämättä saa, mutta on se nyt ihme jos ei valokuvaan saa värejä taulusta napattua. Kannattaa ehkä perehtyä vähän valokuvaukseen ja varsinkin siihen mikä on valkotasapaino. Näkyy ihan selkeästi, että joillakin on valokuvaamisen alkeetkin hieman hakusessa varsinkin maalausten valokuvaamisessa. Turha siinä on syytellä kuvakoon rajoitusta, kun onnistuu se muiltakin ihan hyvin.[17:27 21.5.2012] J.R.
...aina kuvanlaatu heikkenee kuvakokoa muutettaessa, pienennettäessä ei niin paljoa, mutta suurennettaessa huomattavasti, mitä valkotasapainoon tulee,Valkotasapaino on valokuvauksessa käytetty säätö, jota käytetään määrittämään kuvan valkoinen värisävy, valkotasapaino ilmoitetaan värilämpötilana (kelvin) valaisuun käytetyn valon sävyn mukaan. suurin osa harrastelijoista käyttää automaattivalkotasapainoa, joka toimii jos toimii, esimerkkinä automaattiasennossa kuvatessa hehkulamppuvalaistuksessa kuvaan saattaa tulla punainen värisävy, samoiten kuin voimakkaassa auringonvalossa esim, valkoiset rakennukset saattavat saada lievän sinertävän sävyn, että kannattaa tosiaan opetella se valkotasapainon oikea säätäminen, se on ihan yhtä tärkeä kuin aukon ja nopeuden säätö, itse käytän sitä käsikäyttöisenä, valitsen valkotasapainon valaistuksen mukaan, tosin Rawina kuvatessa sillä ei ole merkitystä, kun sen voi säätää jälkikäteen tilannetta vastaavaksi, muutoinkin kuvaan aina käsisäätöisesti, valitsen nopeuden ja aukon tilanteen mukaan, mitä taas värien toistumiseen taulusta tulee, kannattaisi perehtyä, kuinka ne valörit tulevat esille internetissä eri maalaustekniikan yhteydessä, ja on se kumma juttu, kun olen kokeeksi tehnyt 400kt:n tiedostokoosta paperikopion, tosin aika onneton laadultaan, niin ne sävyt tulevat esille, mutta ei Aukealla...


[21:33 21.5.2012] J.P.L.
Itseänikin on ahdistanut kuvien koko ja usein myös pakkaamalla saatu epäkurantti jälki.
Joskus olen edellisen aukean aikana laittanut kuviani tänne, mutta nyt aukean rajoitteet eivät houkuta minua.
Myös tuosta nimettömänä kommentointiin voisi hiukan puuttua, eli kirjoita nimetömänä voisi poistaa jolloin nurkan takaa huutelut ja asiattomuudet vähenisivät.
Eikö olisi mahdollista laittaa tännekin mahdollisuutta aukaista kuvaa huomattavasti suurempana erilliseen ikkunaan jolloin kuvat saisivat niille kuuluvan arvostuksen.


[22:53 21.5.2012] J.R.
...koko pistelaskenta systeemi pitäisi laittaa remonttiin, ensiksi poistaa alamaininnat todella huono, paljon parannettava, jne, silloin katsoja arvostelisi työn skaalasta yksi viitoseen, jos ne kerran pitää suosikkijärjestykseen saada, eihän euroviisuissa taikka F1 kisoissa lopullinen paremmuus perustu keskiarvoon, vaan kokonaispistemäärään, kun se ykkönen saatetaan kostoykkösen siasta antaa että keskiarvo tipahtaa, ja oma suosikkityö on korkeammalla, silloin mielestäni ne turhanpäiväiset ykkösteliät ehkä miettivät, kannattaako sitä ykköstä kostoksi antaa, kun se kasvattaa kokonaispistemäärää, ei muuta kuin tehokkaampi servi Aukealle, että päästään nauttimaan korkeampitasoisista valokuvista isommassa tiedostokoossa, Suomen internettinopeudet ovat sitä luokkaa, ettei se kuvien aukaisu töki...


[13:47 22.5.2012] Juha Saransalmi
Haloo, miehistö (ylläpito)!


[19:31 22.5.2012] J.R.
...ei siinä auta haloohuudot, kyllä niitä toimintaehdotuksia on yksi sun toinen vuosien varrella kirjoitellut ja ehdotellut ilman pienintäkään vastakaikua. Ehdottomasti pitäisi lähteä liikenteeseen ne alamaininnat pisteissä pois, silloin sen ykkösenkin voisi ottaa ykkösenä, eikä se olisi monelle niin masentava todella huono,
kyllä ylläpidon kannattaisi kuunnella käyttäjiä, ja tehdä jotain sen eteen, että käyttäjien viihtyvyys paranisi, välillä saa sellaisen vaikutelman, että hällä väliä, jos ei kiinnosta, niin aina voi poistua, niin yksinkertaista se on, no sellaisella toimintaperiaatteella kylläkin itsellensä kuoppaa kaivaa, liian moni potentiaalinen taiteilia on jättänyt Aukean, kun ylläpito ei tee mitään viihtyvyyden hyväksi, se on käynyt ilmi, kun olen internetissä lukenut lukemattomia forumeita jotka käsittelevät Aukean toimintaa.


[20:13 22.5.2012] P.P.
Lopettakaa nyt tuo ininä aikuiset(?) ihmiset. Hyviä teoksia tänne tulee rajoituksista huolimatta enkä itse näkisi, että "viihtyminen" on taiteen tekemisen tarkoitus. Jos haluaa viihtyä niin ei kannata laittaa töitään muiden arvosteltavaksi.


[20:30 22.5.2012] J.R.
...viihdytään, viihdytään, vaikka hammasta purren..


[20:31 22.5.2012] Mikko
Jos aukean suurin sallittu kuvakoko on liian pieni, niin mikä estää laittamasta kuvan alle linkkiä jollekin toiselle nettisivulle missä näkyisi sama teos suuremmassa resoluutiossa?

Olen huomannut osan käyttäjistä jo tekevänkin niin.


[20:36 22.5.2012] J.R.
...en minä ainakaan tee taidetta, ellen viihdy sen tekemisen parissa, ja pakkohan se on Aukealla viihtyä, jos aikoo täällä sivustolla töitään esitellä, kun ei tämä touhu paremmaksi muutu...


[20:47 22.5.2012] J.P.L.
Mikko, itse en viitsi ripotella kuviani ympäri nettiä, sitäpaitsi sivuilla joissa kuviani näkyy ovat sellaisia joihin pitää kirjautua joten sekin rajaisi katselijoiden määrää.
Mm. kameralaukku.com kieltää linkittämästä kuvia toisille sivuille, sielläkin kuvien katselu ja kommentointi on kirjautumisen takana samoin G+ jossa löytyy kuviani, sinne vaan katsomaan jos kiinnostaa.


[22:28 22.5.2012] Juha Saransalmi
No, etusivu kertoo jotakin ylläpidon innosta Aukean kehittämiseen ja jäsenten toiveiden kuunteluun:

"Tervetuloa [30.05.2007]
Tervetuloa uudistuneeseen Aukeaan. Aukea on nyt palannut muutaman kuukauden tauolta uudistuneena. Mikäli et vielä tiedä mitä kaikkea on muuttunut niin käy toki lukemassa tarkemmin. Sisään pääset kirjautumaan vanhoilla tunnuksillasi. Pahoittelemme jo etukäteen, koska joudumme vielä lähipäivinä pitämään pieniä huoltokatkoksia."

Tämä "uutuus-ilmoitus" on ollut näkyvillä pian viisi vuotta! Ovatko vielä nämäkin päivät niitä lähipäiviä! Viimeisimmästäkin uudistusilmoituksesta on kohta kolme vuotta.

Aukeaa tosiaan vain pidetään yllä, mutta ei kehitetä, eikä jäseniä noteerata tai toiveita kuunnella. Tuntuu, että ainut elonmerkki ylläpidon puolella on se henkilö, joka tunnollisesti vetää ainakin valokuvauksen kuukausiteemaa. Ilman häntä Aukea olisi täysin ihmisetön paikka, jos ei käyttäjiä oteta lukuun. Muitakin ylläpidon jäseniä voi olla paikalla, mutta se paikka ei näytä olevan täällä. Kyllähän sen ymmärtää, että sivuston ylläpitäminen kenties vapaaehtoisesti ja palkatta voi olla epäkiitollista puuhaa, mutta kyllä jotakin elonmerkkiä ylläpidon puolelta joskus voisi tulla, kun on siihen hommaan kerran ryhtynyt. Aukea on jotenkin kasvottoman, hengettömän ja kylmän oloinen sivusto ilman minkäänlaista ylläpidon reagointia (tuntuu aina oudolta sanoa ylläpito, mutta kun muita nimiä ei ole).

Näitä muutamaa tässä viestiketjussa esiin tullutta asiaa on toivottu jo vuosikausia, mutta mitään ei tapahdu. Jos säännöissä ja ohjeissa vaaditaan työltä laatua ja käyttäjiltä hyvää käytöstä jne., niin sitä samaa odottaisi ylläpidolta - ei vain välinpitämätöntä vaikenemista. Suoria sanoja, mutta tosia.


[23:06 22.5.2012] J.R.
...näin on Juha, liikaa on putkistossa painetta, mutta venttiiliä ei suostuta avaamaan kirveelläkään...pitäis vain useamman ja useamman ehkä ruveta poraamaan, jos se venttiili siitä aukeaisi...itseni noin kolmen vuoden mukanaolon aikana, jos oikein olen huomannut, ainut uudistuson että tiedostokokoa voitiin kasvattaa 350kb:stä 400:aan, kokonaista 50kb!!!, siis jokainen valokuvausta harrastava tietää että kyseinen nousu on kuin hyttysen kakka, kun normaalisti internetissä ei ole mitään vaikeuksia julkaista 2Mb kuvia, joka on 2000kt, ajatteleppa tuohon 2000kb:n kasvatusta 2050kb suuruiseksi, naurettavaa...


[23:25 22.5.2012] Juha Saransalmi
En tiedä, Juhani! Ehkä Aukean ylläpitäminen on siirtynyt museovirastolle. Itse olen ollut mukana jo vanhasta Aukeasta lähtien, ja jo silloin - ja monesti sen jälkeen - esittänyt noita ja paria muuta parannusta ylläpidon porukalle, mutta ei ole ollut vaikutusta. En tiedä, mistä se kiikastaa. Se se olisikin kiva tietää!


[23:30 22.5.2012] J.R.
...niin,tai ylläpitäjät ovat ehkä myöskin vanhentunutta kalustoa, eivätkä ymmärrä ja osaa nykypäivän tietokonemetkuja kehityksen muuttuessa...ehkä siellä ei ole teknisesti asiantuntevaa porukkaa, jotka osaisivat näitä muutoksia ohjelmistoon tehdä...ainut mikä näyttää toimivan, että kuva poistetaan jos se on liian epäsiveellinen...


[05:28 23.5.2012] T.V.
Itse mietin, että tää on ilmainen eikä noita mainoksiakaan tällä sivustolla suuresti ole. Mikähän mahtaa olla kävijämäärä? Meinaan vaan että ihan kiva jos saataisiin laatua, mutta tää oon harrastuksena ylläpidetty sivusto, josta kukaan ei saa mitään palkkaa. Tai siten se mulle näyttäytyy. Jo sivun olemassaolosta joutuu jotain maksamaan johonkin suuntaan. Ja mua ei ainakaan ole kukaan pyytänyt maksamaan omaa osuuttani. Joku tän siis maksaa.


[11:11 23.5.2012] J.R.
...jotenkin minulla on sellainen kuva jostakin jäänyt aikoinaan mieleen että MTV3 olisi jollain lailla mukana, SAATAN OLLA ASIASTA TÄYSIN VÄÄRÄSSÄ???????...jotenkin jäi sellainen kuva jostakin aikoinaan kun hain Googlelta ilmaista galleriaa senaikaisesta ilmoituksesta...


[13:15 23.5.2012] P.P.
"pakkohan se on Aukealla viihtyä"

Ei ole tosiaan mikään pakko. Voit lähteä vaikka heti. Tämä on taiteen julkaisuun harrastelupohjalta hyvä sivusto, pääasia on taide eikä "tykkäykset", viihtyminen tai graafinen ulkoasu (jossa tosin minun mielestäni ei ole mitään vikaa). Jos et saa teostasi kuvattua hyvin Aukean rajoitusten mukaisesti niin kannattaisiko vähän katsoa peiliin?


[13:49 23.5.2012] Juha Saransalmi
Älähän, Paul, hermostu! Sananvapaus se on meilläkin - ja Aukeassa se näyttää olevan erityisen vapaa. Jos kaikki ajattelisivat tavallasi, ajelisimme yhä T-mallin Fordeilla :)


[14:10 23.5.2012] J.R.
...ei me kaikki olla neroja Paul, huom. ei henkilökohtainen, vain lainaus profilisivultasi, jos vastaalkajille riittää 400kb, mutta pitemmälle kehittyneet ja vakavasti harrastuksensa ottavat ovat asia erikseen ja haluaisivat esittää kuvansa ja työnsä korkeatasoisempana joka vaatii suuremman tiedostokoon..., jos jastaavan tyylinen ilmainen sivusto olisi, panisi kyllä mietityttymään siirtymistä, jotenka pakkohan se on viihtyä...


[15:29 23.5.2012] Ylläpito
Hei keskustelupalstalle kirjoittaneet,

Ylläpitoon voi olla yhteydessä nopeiten sähköpostilla tai palautelomakkeen kautta. Keskustelupalsta ei ole oikea paikkaa ottaa yhteyttä ylläpitoon.

Rajoitus kuvien tiedostokoolle on laitettu kahdesta syystä. Kun ottaa huomioon kuvalle asetetut leveyden ja korkeuden rajat, on laskettu riittävän suuri tiedostonkoko, jossa ei pitäisi aiheutua silmillä nähtävää hävikkiä. Tällä keinolla siis ohjataan käyttäjiä tallettamaan kuvansa oikeankokoisiksi web-sivujen käyttöön. Toinen syy on että kuvien tiedostokoon kasvaessa sivujen latautuminen on hitaampaa ja käyttömukavuus laskee. On selkeää että ilman rajoitusta moni ei kiinnitä huomiota sivuille ladattavan kuvan kokoon ja näin ollen käyttäjät eivät huomaisi aiheuttamaansa syytä sivujen latautumisen hidastumiseen. Kuvien tiedostonkokoa voidaan nostaa vähäisellä työmäärällä piakkoin. Sitä odotellessa voisiko joku tähän osallistuneista kirjoittajista laittaa esille jonnekin verkkosivulle hänen ottamansa kuva pakattuna Aukean rajoilla ja sitten se kuva jossa on käytetty samaa leveyttä ja korkeutta mutta suurempaa tiedostonkokoa, jotta voidaan nähdä onko kuvissa eroa?

Aukeaa ylläpitää joukko palkatta tätä työtä tekeviä alansa ammattilaisia. Viimeisen 5 vuoden aikana käyttäjiltä saadut lahjoitukset on tasan 10 euroa. Syy miksi Aukeaan tulee harvakseltaan uusia ominaisuuksia on että ilmaiseksi työtä tekeviä ei vain saada houkuteltua näihin hommiin useista yrityksistä huolimatta. Vasta kokeiltiin parin viikon ajan pyörittää erittäin näkyvää mainosta Aukean eniten ladatulla sivulla. Tästä mainoksesta ei saatu yhtään euroa. Käyttäjät sen sijaan alkoivat valittaa tästä ja neuvoivat toisia käyttäjiä kuinka poistaa mainos näkyviltä. Aukean ylläpitokustannuksista kiinnostuneet tahot voivat ottaa yhteyttä suoraan ylläpitoon sähköpostilla.

Yksittäisten käyttäjien ehdottamat muutokset joita he itse pitävät parannuksia aiempaan on sellainen aihe jota ylläpito kuuntelee, mutta tekee itsenäisesti päätöksen onko muutos parannus kokonaisvaltaisesti Aukean käyttäjille. Tällä hetkellä uudistusten ja parannusten lista kasvaa nopeammin kuin mitä sitä pystytään lyhentämään. Sivujen pyörittämisessä pyritään nyt panostamaan siihen että kaikki työt ja kustannukset jotka pitävät sivuston pyörimässä nykyisellään pystyttäisiin kattamaan, mutta valitettavasti aika ei riitä edes vastaamaan kaikkiin sähköpostikyselyihin riittävällä nopeudella.


[15:52 23.5.2012] J.R.
...muunmuassa Vastavalo.fi, jossa tiedostokoko on 1500 kt (1,5Mt), järkiään, ja kuvia on kymmeniä tuhansia, eikä töki käyttö taikka hidastele edes täällä Espanja hitaalla internetyhteydellä, ja kuvan laatu on hyvä, valörien toistuminen on aivan eri luokkaa...Tällä keinolla siis ohjataan käyttäjiä tallettamaan kuvansa oikeankokoisiksi web-sivujen käyttöön., väärä opetustapa, hyvä opetustapa kymmenen vuotta takaperin, jolloinka vebissä sen aikainen tekniikka rajoitti kuvakokoa aivan erin lailla kuin nykypäivänä, että opettaa kokematonta tallentamaan kuva pienessä tiedostokoossa nykypäivän webbikäyttöä varten !!!???...


[19:15 23.5.2012] Juha Saransalmi
Kiitos vastauksesta nimetön ylläpitäjä!

"Ylläpitoon voi olla yhteydessä nopeiten sähköpostilla tai palautelomakkeen kautta. Keskustelupalsta ei ole oikea paikkaa ottaa yhteyttä ylläpitoon."

Syy keskustelun aloitukseksi keskustelupalstalla oli se, ettei sähköpostista tai palautelomakkeesta monesta yrityksestä huolimatta ole ollut apua. Täällä näkee, onko ideoilla kannatusta vai ei.

"Toinen syy on että kuvien tiedostokoon kasvaessa sivujen latautuminen on hitaampaa ja käyttömukavuus laskee."

Latautumisen hidastuminen johtunee pääasiassa hitaista palvelimista, ei suuremmasta tiedostokoosta. Eräältä toiselta sivustolta katselemani kuvat latautuvat silmänräpäyksessä, kun taas Aukean reilusti pienemmät tiedostot latautuvat monta kertaa hitaammin.

"Aukeaa ylläpitää joukko palkatta tätä työtä tekeviä alansa ammattilaisia."

Onko ylläpitäjissä esim. ammattivalokuvaajia?

"Yksittäisten käyttäjien ehdottamat muutokset joita he itse pitävät parannuksia aiempaan on sellainen aihe jota ylläpito kuuntelee, mutta tekee itsenäisesti päätöksen onko muutos parannus kokonaisvaltaisesti Aukean käyttäjille."

Selvästikin monet asiaa tuntevat Aukean käyttäjät ovat eri mieltä ylläpidon itsenäisten päätösten kanssa. Siksikin olisi kiinnostava tietää, onko ylläpidossa mukana ammattivalokuvaajia, kirjailijoita tai taiteilijoita. Vai tarkoitatko alan ammattilaisilla tietokonealan ammattilaisia?

"Tällä hetkellä uudistusten ja parannusten lista kasvaa nopeammin kuin mitä sitä pystytään lyhentämään."

En tiedä, mitä kaikkea on esitetty, mutta tärkeimpiä muutoksia tuskin olisi niin monta, ettei niitä voisi toteuttaa suhteellisen nopeasti ja vähällä työmäärällä. Mielestäni tarvittavat muutokset voi laskea yhden käden sormilla, eikä kaikkia sormia välttämättä edes tarvita. Sopisiko semmoinen, että listaisin muutaman olennaisen jutun, jonka jälkeen ylläpito selvittäisi, mitä niiden toteuttaminen maksaisi? Ja jos laki sallii, niin voisiko kustannusten kattamiseksi ajatella jonkin sortin kolehtia, jos sille löytyy tarpeeksi kannattajia?


[19:52 23.5.2012] V.k.
Vaikka olen ylläpitäjänä tällä sivustolla, niin korostan että seuraava kirjoitukseni on oma henkilökohtainen mielipiteeni;

Ymmärretäänkö ero oikeasti ero maksuttoman(aukea) ja muiden sivustojen välillä, missä ylläpitäjä saa omat prosentit myydyistä kuvista? Halutaanko oikeasti edes ymmärtää?

Lahjoituksina saadut tulot siis 10¤ viimeisistä viidestä vuodesta.

Tätä tehdään talkoilla, ilmaiseksi. Eikä meitä ylläpidossa niin kovin montaa ole.

Mielestäni nykyiseen ja mahdollisesti suurempaan kokotiedostoon pitäisi pystyä kuvat pakkaamaan,

ilman että laatu merkittävästi kärsii.

Aktiivisuudesta:

Olen laittanut jokin aika sitten keskustelun alulle koskien tulevia teemoja.

Ensimmäistäkään ehdotusta ei ole vielä tullut. Tyhjästä on paha nyhjästä. Eli jos ei ole kiinnostusta, niin ei myöskään teemoja.

Toivomus laadunvalvojille: Käyttäkää Teille annettua työkalua.T: -veturi- (Jari Huotari)[20:29 23.5.2012] J.R.
...jos 10¤ on viiden vuoden tulot, niin kuka sitten maksaa kalliin servin vuosimaksun ja ylläpidon, epäilenpä ettei rahat tule ainakaan ylläpitäjien omasta kukkarosta, lukemattomissa talkoohommissa olen mukana ollut, mutta en koskaan ole joutunut maksun puolelle, kuka on siis pääponsori, onko se mahdollisesti MTV3, jostakinhan ne rahat on tultava vuosimaksuihin, siinähän olisi sitten talouden tukemiseksi ideaa uudistukselle, että aukean kautta olisi mahdollista myydä töitä ja ylläpito saisi prosenttinsa, useallakin sivustolla jossa voit julkaista töitäsi et voi niitä myydä, julkaista voit, mutta jos haluat myydä, on suoritettava vuosimaksu ja ylläpito ottaa provikat, ja jos mainostajat eivät lähde mukaan, niin silloinhan se panee mietityttämään, onko sivusto tarpeeksi asianmukainen ja korkeatasoinen, jonka eteen olisi syytä tehdä jotain ja kiiruusti...niin ja Paul, Aukea on ihan hyvä ilmainen paikka harrastajoille kaikista epäkohdista huolimatta esitellä töitänsä kun ymmärtää ne epäkohdat kuvan laadun suhteen, valitettavaa vain, että tiettyjen käyttäjien hyökkäävä asenne toisten mielipiteitä kohtaan latistavat ilmapiiriä....


[01:08 24.5.2012] M.H.
Jos olisi sponsori, niin kai sponsori saisi rahalleen vastinetta eli jossain näkyisi sponsorin logoja, mainoksia jotain?!

Itse tekisin mieluummin juttua talkoilla kuin maksaisin jonkinlaista vuosimaksua aukean käytöstä. Enkä tiedä toimisiko sellainen provikkajuttu... melko helppo kiertää. Eli mistä tiedät, onko jokin työ mennyt kaupaksi aukean kautta vai kenties jostain näyttelystä paikan päällä???

Niin ja tuosta "hyökkäävyydestä" sen verran, että taiteilijat ovat aina olleet hyvin erikoista porukkaa. Ei voida olettaa, että kaikki tapahtuu hyvän käytöksen ja itsehillinnän rajoissa (imho), taiteilijat reagoivat, ilmaisevat ja tunteilevat. Dali olis varmaan kirjottanu Picasson aukeassa julkaiseman työn alle "paskaa!!!" :DDDD


[01:51 24.5.2012] J.R.
...varsinkaan kun nykypäivänä ei koulussakaan enään opeteta käytöstapoja niinkuin viellä 70 luvulla se oli oppiaineena, nykyään opettajaa turpiin jos oppilaan käytös ei miellytä...kirkkoko tämän sitten kustantaa, tai köyhäinapu, parinkympin luokkaa se vuosimaksu niille on jotka myyntiä varten työnsä asettavat, olisihan siinä tekijälläkin mahdollisuus ehkä vähän saada tarvikkeisiin taskurahaa, itse olen jokaiselle sanonut että se on 20% myyntihinnasta jos ostajan tiedätte ja sen olen maksanut nurisematta, kun galleriat ottavat 30% kin ja enemmänkin ehkä, täällä Fuengirolassa tosin on muutama hyvä paikka jossa ei tarvitse maksaa kuin vernissan kulut jotka kiinteistönomistaja haluaa järjestää näyttelyn yhteydessä ja sitten 10 %, viimeisimmässä näyttelyssämme joka oli kolmen hengen yhteisnäyttely kustannukset 50 avajaisissa olialle oli 100¤ nuppi, sisälsi kavan kilistelyä ja pientä purtavaa, kaksi kitaristia oli mukana soittamassa klassista musiikkia taustalla, mainoksen radiossa ja lehdessä sekä esitteet, työt saivat olla esillä kaksi viikkoa, tahtoo sanoa, että se parikymppiä vuodessa niille jotka myyntiin asettavat ei ole summa eikä mikään, sellaisen summanhan jo tiputtaa juopottelureissulla, lisäisin että Aukean vastauksesta saa sen kuvan, että muutoksia tehdään mikäli se heitä miellyttää, eikös se pitäisi olla kuitenkin niinpäin, että käyttäjien mieluinen se olisi, kyllä minä ainakin ne muutokset lehteen jota tein, suoritin niin kuin lukiat toivoivat, enkä niin kuin minua miellyttää, laittaisi sinne yleisen kyselyn muutoksista ja tosiaankin ne yhdensormen muutokset voisi toteuttaa, luulenpa että ne suurimmat toiveet mitä olen näitä ketjuja lukenut, tiedostokoko, pistelaskenta systeemi(turha ykköstely), sekä uuden miten se sanotaan, nyt suomenkieli tökkii,"alasivun" laatiminen, jossa voisi esitellä tietyntyylisiä töitä...


[15:46 24.5.2012] Ylläpito
Aukea on yksityisrahoitteinen sivusto. Mikään kaupallinen taho ei ole osallistunut Aukean ylläpitämiseen liittyviin maksuihin viimeisen 5 vuoden aikana.

Rahankeräys on Suomessa luvanvaraista toimintaa, joten sivuston ylläpito ei voi organisoida rahankeräystä.

Tässä keskusteluketjussa puheeksi otetetut vuosimaksu yms. eivät ole käytännössä mahdollisia koska Aukeaa ei pyöritä mikään yritys tai yhdistys. Myös se että Aukeaan tehtäisiin uusia ominaisuuksia joiden tarkoitus olisi kerätä rahaa on jo itsessään mahdoton ajatus, koska periaatteessa rahaa tarvittaisiin siihen että saataisiin kehitettyä Aukeaan eteenpäin eikä siis siihen että saataisiin maksullisia palveluja.

"Sopisiko semmoinen, että listaisin muutaman olennaisen jutun, jonka jälkeen ylläpito selvittäisi, mitä niiden toteuttaminen maksaisi?"

Tämä on ollut ylläpitotiimilläkin keskustelun aiheena että pitäisikö erilaiset mahdolliset uudistukset listata käyttäjien näkyville niin että samassa yhteydessä kerrotaan paljonko resursseja se vaatii. Ehkä tämän ketjun aloittaja voisi avata uuden keskusteluketjun johon hän itse sekä muut voisivat listata haluamiaan uudistuksia Aukeaan. Ylläpito ei siis odota käyttäjiltä kinastelua siitä mitä pitäisi muuttaa henkilökohtaisen mielipiteen takia, vaan mitä uutta tai parannusta pitäisi Aukeaan saada aikaiseksi.


[16:59 24.5.2012] J.R.
...no nyt vaikuttaa rehelliseltä peliltä, jos käyttäjiäkin tosissaan aiotaan kuunnella...aloittakaa nyt joku se keskustelu kun ylläpito sitä kohteliaasti pyytää, kun niistä epäkohdista kerran on vuositolkulla naristu, ja toivottavasti se ei sitten mene käyttäjien keskeiseen nahinaan onko ehdotus tarpeellinen, vaan jokaisen ehdotusta kunnioitetaan vaikka itsellä olisi eri näkemys asiaan, ei siis ruveta jatkamaan ketjua, että ei se noin voi toimia, ei siinä ole mitään järkeä, oma uudistusehdotus kehiin eikä kommennoida muiden uudistusehdotuksia...


[19:46 24.5.2012] E.R.
Tuo on kyllä ihan totta, että kuilu 1:n "tosi huono" ja 2:n "paljon parannettavaa" välillä on aika iso, joten olisi kyllä loogisempaa jos olisi pelkkä numeroarvostelu. Mielestäni numeroarvostelullakin on paikkansa. Olen huomannut, että yleensä tuolla aikojen parhaat- tai parasta juuri nyt-listalla olevista töistä suurin osa ON hyviä, ainakin minusta. (Tosin, monesti hyväkin työ voi jäädä saamatta tarpeeksi pisteitä saadakseen maininnan noille listoille, joten ei se absoluuttinen totuus tietenkään ole.) Mutta kyllä se minusta suuntaa antaa. Kuitenkaan millekään listoille pääsemisen ei kannata olla itseisarvo kun tänne töitä laittaa. Noilla numeroilla ei kuitenkaan Aukean ulkopuolella ole yhtikäs mitään merkitystä, ja paljon enemmän itsekin olen saanut irti sanallisista kommentoista kuin numero"arvosanoista".

Itse olen Juhanin kanssa siitä samaa mieltä, että itselle vieraamman tai vähemmän pidetyn tekniikan tai tyylin takia ei kannata ykköstä lätkäistä. Teknisesti hyvälle tai hienon idean omaavalle työlle en lähes koskaan anna kolmosta-nelosta huonompaa arvosanaa.

Katsoin omia tilastojani tuolta omista tiedoista, kun huomasin siellä olevan tilaston antamistani arvosanoista. Ykkösiä taisi olla joku pari prosenttia kaikista arvosanoista, vitosiakin olen antanut enemmän kuin ykkösiä. Vaikka olen kyllä "arvostelussani" aika tiukka, ainakin kuvataidepuolella. :) Aika onneton työ saa olla mun makuun, että ykköstä klikkaan.

Mun mielestä nykyinen tiedostokokorajoitus on ihan hyvä. Tosin kuvataiteen puolella en edes halua laittaa kuviani kauhean suurina tai hyvälaatuisina tiedostoina esille, kun sitten on aina se riski, että joku kopioi kuvan ja hyötyy siitä jotenkin kaupallisesti. (En osaa laittaa vesileimoja..)


[20:16 24.5.2012] J.R.
...käännetäämpä sitä ylläpidon juttua toisinpäin,"Myös se että Aukeaan tehtäisiin uusia ominaisuuksia joiden tarkoitus olisi kerätä rahaa on jo itsessään mahdoton ajatus, koska periaatteessa rahaa tarvittaisiin siihen että saataisiin kehitettyä Aukeaan eteenpäin eikä siis siihen että saataisiin maksullisia palveluja". Maksulliset palveluthan nimeenomaan mahdollistavat kehityksen parempaan toimintaan, sen verran minäkin olen markkinataloutta lukenut. "Tässä keskusteluketjussa puheeksi otetetut vuosimaksu yms. eivät ole käytännössä mahdollisia koska Aukeaa ei pyöritä mikään yritys tai yhdistys". Mikä estää Aukeasta tekemästä yhdistyksen, eihän se vaadi muuta kuin hallituksen kokoamisen jona voi toimia ylläpito ja rekistöröinnin, Suomiseuran yhdistyksen johtokunnassa mukana olleena tiedän vaatimukset kirjanpidosta ym. muista veroakoskevista asioista, sitä varten on olemassa rahastoja jotka tukevat taidetta, joista voi anoa rahallista tukea yhdistyksen perustamiseen. "Rahankeräys on Suomessa luvanvaraista toimintaa, joten sivuston ylläpito ei voi organisoida rahankeräystä". saavathan toisetkin sen luvan, miksi ei Aukea jos olisi rekisteröity yhdistys...[18:10 25.5.2012] Ylläpito
Aukean ylläpidosta ei löydy henkilöitä jotka olisivat kiinnostuneita pyörittämään sivuston lisäksi myös rekisteröityä yhdistystä. Työmäärän ja vapaaehtoisten suhdetta toisiinsa ei vähennä millään määrin se että ylläpidon odotetaan lisäksi sitoutuvan pyörittämään yhdistystä.

Jos käyttäjät haluavat omatoimisesti kerätä rahaa Aukean toiminnan tukemiseen täytyy se tapahtua ilman Aukean ylläpitäjille koituvaa ylimääräistä työtä.


[19:37 25.5.2012] J.R.
...ei siitä yhdistyksen pyörittämisestä koidu sen enempää työmäärää, ainoastaan sille joka on kirjanpitäjä ja kassan hoitaja, sääntömääräisen vuosikokouksenkin voi pitää nykypäivänä vaikka videokonfressina, tosin kyllä tiedän Suomiseuran aktiivisena jäsenenä kuinka vaikeaa siihen hallitukseen on ne henkilöt saada, No, en minä tässä muuta kuin aikani kuluksi tiukkailin hieman ylläpitoa, kun joskus se vastaus on hieman epäloginen, ja tuntuu hieman tekaistulta, eipä muuta kuin hyuvät kesät ylläpidolle ja käyttäjille, huomenna lähden purjehtimaan Ruotsiin, palailen sitten astialle syksyllä, ja muistakaa pysyä asialinjalla siellä uudessa ketjussa koskien uudistuksista, vaihdelkaa ja "kinastelkaa" niiden tärkeydestä keskenänne vaikka tämän ketjun yhteydessä, toivottavasti jotain uudistuksia saadaan aikaan...


[19:57 25.5.2012] Juha Saransalmi
Juhani, turvallista purjehdusmatkaa ja hyvää kesää myös Sinulle! Katsotaan, josko asiat tällä välin lopultakin muuttuisivat parempaan suuntaan.


[20:07 25.5.2012] J.R.
...kiitos...

Seuraava sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty