Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Miksi joillekin kelpaa vain kehut?

Edellinen sivu   Seuraava sivu  [22:06 7.12.2013] Markku Laitinen
Aivan, Oivan kommentit ovat häiriköintiä, eivät ohjaavia neuvovia tai rakentavia palautteita, kuten hän itse väittää. Eikä Oiva ole pystynyt esittämään niitä mainitsemiaan kommentteja, joten tuskin sinäkjään Oivan kommenteista mitään ohjaavaa, neuvovaa tai rakentavaa löydät, vai?

Ja mielleyhtymä sinun heikosta itsetunnostasi tulee esille siitä, mitä olen sinulle aikaisemmin sanonut.


[01:31 8.12.2013] Huh HUH!
Nyt kun niitä kommentteja kävin läpi niin ei ne mitenkään "vaarallisia" sinun kannaltasi ole niinkuin näytät ne kokevasi. Mutta rakentavia ne kylläkin on minun mielestäni ja se on totuus! Musta vain tuntuu että sinun ennakkoasenteesi Oivaa kohtaan on se suurin ongelma sinun kannaltasi.
Minun esimerkiksi on helppoo allekirjoittaa noi sen kommentit koska koen ne ihan oikeaksi niiden töiden kohdalla joita hän on kommentoinut.
Toi vastauksesi minun "itsetunnostani" sen sijaan ei kyllä minulle auennut tippaakaan tästä vastauksestasi:
"Ja mielleyhtymä sinun heikosta itsetunnostasi tulee esille siitä, mitä olen sinulle aikaisemmin sanonut."
Hiukan selvennystä siihen kaipaisin? Mitä oikeasti tarkoitat?


[10:40 9.12.2013] Markku Laitinen
No mutta jos ne Oivan mielipiteet ovat niin helppoja allekirjoittaa, niin odotan kovasti että teet sen niin kuin pitää, eli omalla nimellä!

Jos ei itsetunto sitä kestä, niin lopeta minun häiriköimiseni sieltä nimimerkin suojasta raukkamaisesti!!!


[15:15 9.12.2013] J.P.
Tottahan kehut on kivoja, etenkin jos se poikisi kauppaakin. ;) Itse otan analysoivan - ehkä kriittisenkin - palautteen mahdollisuutena punnita itse ratkaisujani, miettiä parannusehdotuksia ja perustella jo tehtyjä ratkaisuja. Kaiken kritiikinhän voi suodattaa: ottaa tarpeellisen vastaan ja antaa "tarpeettoman" suodattua pois tai jäädä muhimaan siihen asti, kun on valmis kokeilemaan annettuja ehdotuksia. Aina ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta aina voi ottaa palautteen tilaisuutena perustella teosta ennen kaikkea itselleenkin.

Minun oli vaikea huomata, että Oiva Kuuslan kommentit olisivat mitenkään asiattomia? Asiattoman viestin poistaminen on ehkä lyhytnäköistä siinä mielessä, että tarpeen tullen asiattoman viestin voi esittää "todisteena". Nyt ei ole konkreettista näyttöä.

En enempää osallistu tähän vastakkainasetteluun.

Suosittelen vähän neutraalimpaa asennetta itse kullakin. Palautetta tulee, ellei sitä ole estänyt tai esim. omassa blogissaan rajannut kommentteja ennalta tarkistettaviksi. Selviin asiattomuuksiin voi ja pitääkin puuttua, mutta vapaan mielipiteen ilmaisua on vaikea kontrolloida, varsinkin tällaisella sivustolla. Vähemmällä selviää, kun itselle epämieluisat kommentit antaa valua toisesta korvasta sisään, toisesta ulos. :)


[16:05 9.12.2013] O.K.
Pakko kiittää Jonnan tervettä asennetta kritiikkiin! Tuo on niin totta!
Olen samaa mieltä että itseänsä arvostavan taiteilijan on kyettävä ottamaan myös epämiellyttävinä kokemiaan kommentteja ja arvosteluja vastaan. On todella alokasmaista mennä vastausviesteissään kommentoijan henkilöön suoraan niinkuin esimerkiksi "tämä tapaus" on useammassakin kohtaa mennyt.

Markulle tiedoksi. Aion jatkossakin ottaa kantaa täällä julkaisemiisi teoksiin. Tuo "tykityksesi" minua kohtaan antaa minulle täydet oikeudet joten unohda kaikki aikaisemmat.
Se ei tarkoita suinkaan sitä että annan sinulle vain epämiellyttäviä kommentteja! Ei! Kerron vain rehellisesti kuinka tunnen ja mitä koen katsoessani töitäsi. Eli ihan samoin kuin muillekin täällä. Minulla ei ole mitään sinua vastaan henkilökohtaisesti, teoksesi puhukoot puolestaan. ;)


[17:37 9.12.2013] J.P.
Mielenkiinnosta kuitenkin palasin selaamaan noita Kuuslan antamia kommentteja Laitisen teoksiin. Ettei tule sokeana heittäydyttyä "sotatantereelle". :) Monethan Kuuslan kommenteista olivat jopa erityisen kannustavia.

Pari havaintoa näin yleisesti, liittymättä vain näihin jäseniin:

- Pitääkö teosta analysoidessa pysyä tiukasti "asialinjalla", vain kyseisessä teoksessa? Minusta on mielenkiintoista, jos jokin teoksistani saa ajatuksen harhailemaan ja hakemaan erilaisia merkityksiä ja analyysejä. Silloinhan taide tekee tehtävänsä: pysäyttää, herättää keskustelua, vaikuttaa, antaa ajattelemisen aihetta. Miten te muut asiaan suhtaudutte?

- Pitääkö teoksen analysoijan olla itsekin alan "ammattilainen"? Minun teoksiani moni tuttuni varoo analysoimasta vedoten, että "enhän minä taiteesta mitään ymmärrä...". Minusta taide ei saa missään nimessä olla suunnattuna vain tietylle eliitille, joka on mahdollisesti alaa opiskellut ja joka itsekin on alallaan huippuluokkaa. Kyllä taiteen pitää olla avointa myös ns. tavalliselle tallaajille.

Sitä paitsi kai me taiteilijat - varsinkin me, jotka haluamme tavalla tai toisella tienata sillä leipämme - haluamme saada teoksia kaupan? Ei sovi aliarvioida asiakkaita sillä perusteella, että "eihän tuo taukki mitään taiteesta käsitä". Ainakin minä olen suunnannut teokseni kaikille, jotka haluavat hetkeksi istahtaa ja ihailla tai kauhistella sitä syystä tai toisesta. Kunnioitan "alaan vihkiytyneiden" kantaa, mutta arvostan aivan yhtä paljon vähemmän harrastaneen tai vaikkapa taiteeseen tutustumattoman kantaa.

Älä tapa taidetta sulkemalla sitä pienelle eliitille - anna se kansalle, anna kansan siitä nauttia. Sillä saamme taiteen elämään.


[18:34 9.12.2013] O.K.
Sinä Jenna todellakin olet "jalat maassa"- tyyppi meidän taiteilijoiden joukossa!
On hienoa että sinä annat omalle kehityksellesi aikaa kehittyä edelleen! Kun siihen suhtaudut tuolla tavalla niin taivas on rajana.
Sehän on joillekin jopa ikävä totuus että joku saattaisi antaa arvion jopa "suuren yleisön" nimikkeellä, eli ei esitä mitään faktaa siitä että osaisi itse tehdä mitään. Mielestäni tässä on juurikin siitä kysymys.
Vanha totuus että "kauneus on katsojan silmässä"- pätee todellakin näissäkin taiteen arvioinneissa myöskin täällä Aukealla.
En millään muotoa halua kasvattaa omia ansioitani taiteen parissa täällä mutta sen voin ihan oikeasti vakuuttaa että en todellakaan ole "ensi kertaa pappia kyydissä". Mielestäni on ikävää että näissä kommenteissa mennään henkilökohtaisuuksiin ja ryhdytään pohtimaan kommentoijien toisarvoisia asioita.

Sinä Jenna olet ihan terveellä- ja ihan oikealla innostuneella mielellä lähtenyt tähän Aukean julkaisutoimintaan ja saat siitä täydet pisteet. Kumpa kaikki muutkin suhtautuisivat näihin toimintoihin yhtä avoimin mielin!


[21:37 9.12.2013] J.R.
Kyllä ne kehutkin kuuluvat jokapäiväiseen elämään. Niin kotiaskareissa, työmaalla, kuin taiteessakin. Minä en ainakaan tunne ainuttakaan, joka ei niitä ottaisi vastaan. Aika turhauttavalta se tekeminen tuntuu, ellei koskaan saa hieman kehujakin työstään ja tekemisestään. Omalta osaltaan kehutkin kannustavat eteenpäin. On vain osattava käsitellä niitä kehujakin, samoin kuin kritiikkiä, eikä ne kehut saisi hattuun nousta, eikä kritiikki lannistaa. Itse koen niin kehut kuin kritiikinkin kannustavana yrittää parantaa edelleenkin tulosta.
Ainakin itse haluan tuoda maalauksissani omia ajatuksia ja näkemyksiäni esille. Jos katsoja pysähtyy katsomaan teosta ja se herättää mielikuvitusta katsojassa, silloinhan työ on täyttänyt tehtävänsä riippumatta siitä, saako se ykkösen vai vitosen. Jokainenhan meistä tulkitsee työn omalla tavallaan. Monesti pysähdyn itsekkin miettimään, mitähän ajatuksia siinä on taiteilialla päässä pyörinyt, kun on noin maalannut, välittämättä mitättömistä anatomiavirheistä, joita huipputaiteiliatkaan eivät voi välttää. Onko nyt joku pikkurilli justiinsa anatomisesti oikean mittainen, tai käsi prikulleen oikean pituinen. Elleivät ne pienet anatomiavirheet riko kokonaisuutta, nekin omalta osaltaan saattavat kuulua asiaan, ja tehdä työn jopa mielenkiintoiseksi. Tietenkin jos aleteen realistisesti maalaamaan muotokuvaa, olisi hyvä laittaa kohde anatomisesti oikein. Toisaalta taas jos tuntee maalattavan persoonan, voi tiettyjä kohtia korostaa saadakseen persoonallisuuden esille. Ei muuta kuin kritiikkiä ja kehuja kehiin, hanskat kouraan, viina vapaaksi, leveämmät kadut ja pitemmät pelikortit. Olisi myöskin hyvä muistaa, että Aukea on pelkkä forumi, ja paikka esitellä töitään saadakseen kritiikkiä, kehuja ja palautetta. Eikä se, että Aukealla saa ykkösiä, tai vitosia, tarkoita sitä, että niitä ykkösiä taikka vitosia näyttelyssä rapsahtaa. Kuitenkin siinä oikeassa näyttelyssä pystyy suurinpiirtein kartoittamaan sen tason.


[22:32 9.12.2013] Markku Laitinen
Jenna, näen Oivan kommentit pelkästään asiattomina häiriköinteinä, koska niissä mennään aivan ohi aiheen, eivätkä ne ole mitään taidearvostelua.

Ja Oiva, voit esittää siellä nimimerkin suojassa mitä hyvänsä, vaikka minkälaista taiteen asiantuntijaa, mutta teosten arviointikykysi kertoo kaiken!

Joku aikaisempi katkeruus tai kateushan sinut saa häiriköimään minua ja taidankin aavistella mistä ja kenestä on kyse, siksihän häiriköitkin väärän nimen suojasta!


[22:59 9.12.2013] J.R.
Lisäisin edelliseen kommenttiini. Näyttelyssä se työ kooltaan ja väreiltään tulee katsojalle esille vääristymättömänä. Internettikuvassa siitä saa jonkinlaisen kuvan ja käsityksen. Todellinen koko jää täysin paitsioon, sekä värisävyt saattavat olla suurinpiirtein sinnepäin kuin livenä. Varsinkin itse, kun maalaan monestikkin neljä jopa viisikin värilaakeria päällekkäin, antaen välillä värin kuivua, ne värisävyt, koska öljy on kuitenkin transpentoiva väri, eivät tule, taikka minä ainakaan en osaa valokuvata niin, että tulisivat esille niinkuin livenä. Tietyllä varauksella kannattaa ottaa ne palautteet vastaan. Ja olen edelleenkin sitä mieltä, että Oivan kova kritiikki ja jankuttaminen sekä muutamien muidenkin kohdalleni on auttanut ison harppauksen eteenpäin minua. Aukea mahdollistaa palautteen antamisen nimettömänä, enkä minä ainakaan ole säännöissä huomannut, etteikö saisi nimimerkillä esiintyä. On myöskin tarpeen vaatiessa mahdollista muuttaa jo käytössä oleva nimi aliakseksi tarpeen niin vaatiessa. Meillä kaikilla on omat henkilökohtaiset syymme esiintyä aliaksena, taikka nimettömänä, olisi suotavaa kunnioittaa sitäkin päätöstä, onko nimetön taikka alias. Vaikka tosiasiassahan Aukealla ei täydellistä yksityissuojaa nimettömänä esiintymiseen olekkaan, sillä on käyttäjiä, joilla on ns. ylläpito-oikeudet, ja pääsevät niiden turvin salapoliisihommia tekemään saadakseen selville nimettömyyden.


[11:13 10.12.2013] J.P.
Noh. Niin.
Ehkä Markku ylläpito sitten selvittää tämän tilanteen. :) Toivottavasti saat rauhan.

*

En näe ongelmaa nimettömänä esiitymisessä, ellei kyse ole rankasta asiattomuudesta (tarkoitan nyt vainoamista, mustamaalaamista, kunnianloukkausta ym. vakavampaa asiaa). Ja eikös ylläpito voi aina selvittää IP-osoitteen, jos jostakin anonyymistä jäsenestä on haittaa?

Itse esitän kommenttini aina nimellä, mutta ymmärrän heitä, jotka tahtovat esiintyä nimettömänä. On mielestäni epäreilua, että ensin kriittinen palaute luetaan, sitten käydään vilkaisemassa kommentin antajan profiili ja teokset ja sitten teilataan kanta "osaamattoman moukan" mielipiteenä - viis siitä, vaikka kommentti sisältäisi oikeasti jotakin hyödyllistä.

Eikä ketään ole velvoitettu esittämään omia töitään täällä. Edelleen: kaikilla on oltava mahdollisuus harrastaa ja tutustua taiteisiin, riippumatta omasta harrastuneisuudesta. Taide on avointa kaikille, ei vain pienelle ryhmälle.


[17:05 10.12.2013] O.K.
Voisitko Markku hieman selventää tätä esimerkiksi?:
"Ja Oiva, voit esittää siellä nimimerkin suojassa mitä hyvänsä, vaikka minkälaista taiteen asiantuntijaa, mutta teosten arviointikykysi kertoo kaiken!"
Sinulla alkaa olla hieman "lennokasta" tekstiä!

Koet kommenttini töittesi yhteydessä häiriköinteinä? Onko niin myös niissä jatkokeskusteluissa sinun mielestäsi?

Kyllähän asia on niin että luonnollisesti minä teen vasta-argumentointeja sinun argumentteihin varsinkin kun sinulla on tapanasi syytellä minua milloin mistäkin ihmeellisyyksistä, eli ihan niinkuin tässäkin keskustelussa.
Mielestäni nuo sinun "luulemisesi" ja silmitön vihasi meikäläistä kohtaan on epäreilua etenkin kun minä vain olen esittänyt oman mielipiteeni sinun töistäsi! Eikö jo edes sen pitäisi sinua rauhoittaa kun sanot:
"voit esittää siellä nimimerkin suojassa mitä hyvänsä, vaikka minkälaista taiteen asiantuntijaa, mutta teosten arviointikykysi kertoo kaiken!"
Koeta nyt hyvä mies edes tuohon luottaa mihin nähtävästi itse uskot! Ei minun mielipiteeni voi sinun taiteilijauraasi vahingoittaa!
Periaatteessa minä voisin antaa mielipiteeni myös noista kaikista sinun aikaisemmistakin teoksistasi täällä jos sinua kiinnostaa? Mielelläni senkin tekisin? Tahdotko rehellisen mielipiteeni niistäkin?


[22:02 10.12.2013] Markku Laitinen
Voi Oiva parka, jos jotain haluat esittää, niin esitteleppä omat teoksesi ja ihan omalla nimelläsi, niin eiköhän motiivisi paljastu!


[10:20 11.12.2013] O.K.
Sinä jätät säännönmukaisesti vastaamatta aina noihin minun kysymyksiini? Tykkäät vaan solvata ja heitellä herjojas ja kummallisia uskomuksiasi.
Eiköhän tuo jo kerro jotain sinun itsesi "motiiveista".
Tämä on niin yksipuolista että jätän tämän "keskustelun" tähän.

Mutta palataan asiaan taas jälleen vilpittömin mielipitein kun julkaiset täällä jotain. Unohda kaikki lupaukseni!


[09:46 12.12.2013] A.M.
Kirjoituksissa on puhuttu taidearvostelusta. Siinähän jokaisen katsojan oma mielipide on aina se oikea katsojalle itselleen. Täällä ne kirjoitetaan julki ja silloin muilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja tuoda omat näkemyksensä mukaan. Myös tekijällä on mahdollisuus kertoa omat näkemyksensä. Keskustelun edetessä selviää sitten jokaisen kommentoijan näkemysten "oikeellisuus" ja sekin on eri riippuen lukijasta.

Jos arvioidaan teknistä onnistumista, siinä vastakkain on katsojan havainnot ja se että tekijä itse ei niitä välttämättä huomaa vaikka mainitaankin. Valokuvapuolella horisontti vinossa on se perinteinen ja näkyy niitä kuvataidepuolellakin, mallina ollut vino valokuva ?
Tässä keskustelussa voi olla monia mielipiteitä mutta vain yksi oikea.

Itse usein kuvasin maalauksen kesken maalaamista ja sitten siirsin kuvan tietokoneelle. Käänsin kuvan horisontaalisesti ja pystyin näkemään sen tavallaan uusin silmin. Silloin pienetkin, mutta selvät virheet oli helposti havaittavissa ja korjattavissa, vaikka niihin ei maalatessa osannut huomiota kiinnittää ja työ oli korjaalisen jälkeen, sen hetkisen osaamisen mukaisesti mahdollisimman onnistunut. Muiden vinkkien ja oman kehittymisen myötä niissäkin oli parannettavaa kuten aina.


[10:30 12.12.2013] O.K.
"Jos arvioidaan teknistä onnistumista, siinä vastakkain on katsojan havainnot ja se että tekijä itse ei niitä välttämättä huomaa vaikka mainitaankin."

Juuri tästä noissa poistetuissa kommenteissa oli kysymys Aki.

En aikaisemmin ole edes viitsinyt mainita että tallennan itselleni aina kaikki kommentoinnit jotka tänne olen tehnyt. Nyt on Markusta kiinni haluaako hän palauttaa ne hänen poistamansa kommentit tänne jotta tiedetään mistä on kysymys.
Hän on "tykittänyt" minua niin rajusti että minä itse aion ne palauttaa tänne jos hän ei niitä itse palauta. Odottelen vielä jonkin aikaa. Mielestäni nuo Laitisen syytökset ovat aika helvetilliset kun ne menee suoraan "henkilööni" kaikkine vainoharhaisine ilmiöineen ja sitä en anna anteeksi! Odotan vielä huomiseen.


[20:04 17.12.2013] Markku Laitinen
Oiva, tee ihan mitä tahansa, mutta tee se rohkeasti omalla nimelläsi! Ja mitä tulee tuohon mainitsemaasi henkilöön menemisellä, niin itsepä olet aloittanut ja siksi sinä olet aivan väärä henkilö puhumaan siitä mitään.

Vaikka tuskin sinun älykkyytesi huomaa virheitä omissa teoissasi, vaikka muita syyttelet siitä mitä itse teet!


[09:55 18.12.2013] O.K.
Koska annoit ihan luvan niin tuonpa ne kommentit tänne. Tämä kommentti oli työssäsi "Satu" jonka myös poistit:
"Tässä työssä on todella upeat valöörit mutta mielestäni osin mittasuhteet on hiukan pielessä muutamissa kohdissa. Sinun kannattaisi ehkä kiinnittää huomiota esimerkiksi tuon oikean käden ranteeseen joka on ihan liian paksu verrattuna muuhun anatomiaan se on kieltämättä hiukan kömpelösti kuvattu mielestäni. Tämä kuitenkin ansaitsee minun skaalassani kolmosen."

Toinen kommentti minkä poistit oli viimeisimmän "Portrait" työnimesi alla:
"Ihan mukava muotokuvatyö mutta mielestäni olet tässä hieman ylityöstänyt noita hiuksia. Ei yhtään varmaankaan haittaisi jos toisit niihin hieman valöörejä vaikkapa jälkenpäin. Tosin voithan tietenkin myöskin tämän kommenttini poistaa niin kuin aikaisemminkin olet tehnyt jos se ei sinua miellytä. Kuitenkin mielestäni tämä on 3 arvoinen."

Ota huomioon että lupasit minun palauttavan nämä tänne takaisin. Makustele nyt noita!


[11:10 18.12.2013] Markku Laitinen
Oiva, en olisi uskonut sinun olevan noin lapsellinen, kumpikaan viesti ei ole se jonka olen poistanut. Eli vedät viestisi hatustasi, pelastaaksesi kasvosi!

Esiinnyhän Oiva nyt omalla nimelläsi, niin kerron mistä tuo sinun jatkuva häirintäsi minua kohtaan tulee!


[14:40 18.12.2013] O.K.
Niinkuin sanoin Markku, tallennan aina kaiken myös itselleni ennenkuin julkaisen niitä. Se on ihan käytännössä opittu tapa joka takaa sen että kukaan ei näin jäkikäteen voi sanojani vääristellä niinkuin sinä näköjään yrität. Enkä tässä yritä taaskaan intoilla varsinaisen ammattini vuoksi!
Sinulla on oma mahdollisuutesi todistaa että nuo minun tässä julkaisemat kommenttini ei ole samat! Päästä ne pannasta ja tuo ne tänne niin nähdään kumpi on oikeassa!!

Ja Markku, esiinnyn ihan oikealla nimelläni! En oikein ymmärrä mihin faktoihin yrität tuossakin väitteessäsi vedota!?

Ennenkaikkea, yritin todellakin unohtaa koko tämä jutun tarkemmin ajateltuani. Et kuitenkaan malttanut pidättäytyä ja kyseenalaistit jopa älykkyyteni ja näin menit taas niin henkilökohtaisuuksiin josta aiemmin mainitsin. Minä voisin sanoa sinusta jopa pahemmin mutta Aukean yleisen sovun takia jätän sen väliin ja sinä voit vain arvailla mistä jäät paitsi. Vai tahdotko sanoa sen viimeisen sanan?


[16:39 18.12.2013] Markku Laitinen
No mutta Oiva, valehtelet aivan selvästi, koska tuon viimeisimmän lyijykynäteoksen kohdalla esimerkiksi aloit epäilemään onko teos edes mallinsa näköinen.

Joten vääristelet ja valehtelet, ja eikö kannattaisi kasvaa aikuiseksi muutenkin kuin iältä?

Ja todistappa henkilöllisyytesi jotenkin, eihän sinulla omien sanojesi mukaan ole mitään salattavaa, joten silloin sinulle ei tuota vaikeuksia todistaa henkilöllisyyttäsi! Odotan kovasti!


[10:38 19.12.2013] O.K.
Siinähän se selviää kun tuot takaisin ne poistamasi kommentit Markku! Tiedän että palautus on mahdollista.
Jos sinulle ei riitä että olen rekisteröitynyt tänne omalla nimelläni niin ei voi kun valittaa.

Koettaisit nyt vain niellä sen tyhmän ylpeytesi ja turhan pikkumaisuutesi ja hyväksyä se tosiasia että kaikki eivät voi tykätä teoksistasi. Ihmisillä nyt vain tuppaa olevan erilaisia mielipiteitä jopa sinun töistäsi. Aina ei voi miellyttää!


[14:18 19.12.2013] Markku Laitinen
Oiva, kenenhän tyhmästä ylpeydestä tässä on kyse, kun poistin häiriköivän kommenttisi aloitit tämän ketjun. Eli kun et voi vapaasti häiriköidä kateutesi kohdetta, niin katkerana siitä aloitat valittamisen tämän ketjun muodossa.

Pyysin sinua todistamaan henkilöllisyytesi, mutta sinusta ei sitten siihen ollutkaan, vaikka kuinka yrität selittää ettei sinulla ole salattavaa.

Kasva nyt jo aikuiseksi ja lopeta minun häiriköimiseni, vai onko yksinäisyys taas ongelma näin joulun alla, silloinhan ne mielenterveysongelmat yleisesti lisäätyvät?


[15:00 19.12.2013] O.Ö.
Ylläpito voisi lukita ja poistaa tämän "keskustelun". Mielestäni teidän ei kannata toisillenne mitään kirjoitella, vai onko jompikumpi oikeasti saanut tältä keskustelulta jotakin. Kivikkoon ei kummankaan kannata siemeniään kylvää.


[17:27 19.12.2013] O.K.
Samaa mieltä Ollin kanssa! Alkaa mennä hiukan överiksi.


[19:39 19.12.2013] Markku Laitinen
Överiksihän tämä on mennyt jo silloin kun Oiva ketjun aloitti tai jo sitä ennen ja omasta mielestäni ketjua ei missään nimessä tarvitse poistaa.


[14:37 20.12.2013] Joulupukki
Mielestäni sinun Markku kannattaisi hieman laittaa ihan todella jäitä hattuusi! Sinun tekstisi ovat loukkaavia ja henkilöön meneviä ja kovin kaukana käsiteltävästä aiheesta. Jos nyt oikeasti olisin sinun Opesi niin nurkkaan häpeämään sinut pistäisin. (leikisti)
Tämä keskustelu olisi voinut kehittyä ihan toisinkin ja aivan toisenlaisilla sävyillä painottuen. Aloituksessa ei ollut ainakaan minun nähdäkseni mitään nimiä ketä tai keitä asia voisi koskea joten olisikohan vaikkapa aikalisän paikka hiukan miettiä missä ja kuinka tämä meni pieleen?
Näin joulun kunniaksi ehdotan että kaikki loukatut ja "päältä päin katsovat" ottaisivat joulumielen sisällensä ja vain toteaisivat että meitä on niin monta tekijää kuin kokijaakin ja jokaisen oma mielipide on kokijalle itselleen se kaikista oikein! Ihmisten mielipiteitä ei saa- eikä voi kuitenkaan pistää siihen kategoriaan "ainoa oikea"! Hyvää joulua ja rauhallista- ja maltillista mieltä ihan kaikille.....jopa kuvataiteilijoille!


[21:02 20.12.2013] Markku Laitinen
Olisin mielelläni kuullut perustelut Joulupukin väitteille ja tokihan Joulupukilla on esittää ne omalla nimellä!?


[15:17 21.12.2013] Joulupukki
Minua loukkaa se että pyydät minua esittämään kantani omalla nimellä! Hei, etkö enää usko edes joulupukkia!? Etkö usko että joulupukki on olemassa oikeasti?

No kerronpa sitten kuinka olen tullut tollaseen johtopäätelmään.
Ensin tuon tänne noita sinun kommenttejasi missä niitä (henkilöön menemisiä) esiintyy:

"Oiva, käännät asiattomat kommenttisi rakentaviksi ehdotuksiksi tai parannuksiksi, vaikka sinulla ei mielestäni ole kykyä antaa tällaisia palautteita."

"Pidän sinua täydellisenä trollina, joka pyörit ilmiselvästi vain häiriköimässä, enkä usko että kaltaisiasi pyörii palstalla muita. Netti ei myöskään anna nimelläsi muita osumia kuin nämä aukean osumat, joten jokainen voi vetää itse ihan omat johtopäätökset."

"aloitit tämän ketjun, niin henkilökohtaistahan tämä on ja se mistä se johtuu, sitä voi vain miettiä? Varsinkin kun siihen lisätään muut asiat jotka sinusta tulee ilmi palstan ja googlen esille tuomina." (tämä kommentti esimerkiksi herättää minussa erittäin paljon kysymyksiä. Mitä Markku tarkoitat? Haluan itsekin todella että "paha" saapalkkansa)

"Samalla valehtelet poistettujen viestien määrästä, koska jos olisin aikaisemmin poistattanut viestejäsi, olisit jo aikaisemmin aloittanut vastaavan ketjun kuin tämä!"
(Kumpaa nyt sitten uskoa tuosta määrästä?)

"Minäkään en sano pahalla, mutta tuntuisi todellakin itsetunto siellä päässä vähän heikolta, samoin kuin ajatuksenkin juoksu!" (päästiin taas asiaan ;) )

"Ja mielleyhtymä sinun heikosta itsetunnostasi tulee esille siitä, mitä olen sinulle aikaisemmin sanonut."

"Jos ei itsetunto sitä kestä, niin lopeta minun häiriköimiseni sieltä nimimerkin suojasta raukkamaisesti!!!"

"Joku aikaisempi katkeruus tai kateushan sinut saa häiriköimään minua ja taidankin aavistella mistä ja kenestä on kyse, siksihän häiriköitkin väärän nimen suojasta! (pitää muistaa että vastakommentoija kirjoittaa rekisteröityneenä? "

"Voi Oiva parka, jos jotain haluat esittää, niin esitteleppä omat teoksesi ja ihan omalla nimelläsi, niin eiköhän motiivisi paljastu!" (tämä menee jotenkin ohi koko aiheesta!)

"Oiva, tee ihan mitä tahansa, mutta tee se rohkeasti omalla nimelläsi! Ja mitä tulee tuohon mainitsemaasi henkilöön menemisellä, niin itsepä olet aloittanut ja siksi sinä olet aivan väärä henkilö puhumaan siitä mitään.
Vaikka tuskin sinun älykkyytesi huomaa virheitä omissa teoissasi, vaikka muita syyttelet siitä mitä itse teet!" (hyihyi Markku! kuinka taas niin ikävästi syytät vaikka Oiva vastasi vain Akin kommenttiin eikä se kyllä ollut noin paha!)

"Oiva, en olisi uskonut sinun olevan noin lapsellinen, kumpikaan viesti ei ole se jonka olen poistanut. Eli vedät viestisi hatustasi, pelastaaksesi kasvosi!

Esiinnyhän Oiva nyt omalla nimelläsi, niin kerron mistä tuo sinun jatkuva häirintäsi minua kohtaan tulee!" (Miksi et voi tuoda noita hänen viestejään tänne julkiseksi? Asia korjaantuisi ihan varmasti sillä ja "paha" saisi palkkansa...ja mielestäni ihan ansaitusti!)

"Oiva, kenenhän tyhmästä ylpeydestä tässä on kyse, kun poistin HÄIRIKÖIVÄN(?) kommenttisi aloitit tämän ketjun. Eli kun et voi vapaasti häiriköidä kateutesi kohdetta, niin katkerana siitä aloitat valittamisen tämän ketjun muodossa.
Pyysin sinua todistamaan henkilöllisyytesi, mutta sinusta ei sitten siihen ollutkaan, vaikka kuinka yrität selittää ettei sinulla ole salattavaa.
(paras on tässä:)"Kasva nyt jo aikuiseksi ja lopeta minun häiriköimiseni, vai onko yksinäisyys taas ongelma näin joulun alla, silloinhan ne mielenterveysongelmat yleisesti lisäätyvät?"

Lopputulema mihin vastasin: "Olisin mielelläni kuullut perustelut Joulupukin väitteille ja tokihan Joulupukilla on esittää ne omalla nimellä!?

Markkupoika hei! Nämä minun perusteluni pitäisi riittää jopa sinullekin! Käy tuo "lista" huolella läpi ja arvioi itse missä meni pieleen.
Minua huolettaa vain nuo "poistetut viestit" kun niistä näkee selvästi että niissä on loukattu vain "taiteilijan ylpeyttä"- eli niinkuin aina esimerkiksi kuvataidenäyttelyissä joissa palautetta tulee vähän joka tyyliin.
Itse käsitän asian niin että et taida olla kovinkaan vanha taiteilijana.
Mutta älä välitä! Sinähän näistä jopa opit! Opit ottamaan palautteita vastaan ja kun noudatat noiden palautteiden neuvoja niin sinähän opit myöskin noissa taidoissasi!
Juurikin niistä puheenollen, olet mielestäni helekutin hyvä taidemaalaaja....ainakin minun mielestäni. Ne pikkuiset virheet mitkä näkyy niissä suurissa kokonaisuuksissa ei veliveikkonen oikeasti meille katsojille merkitse mitään! Eri asia tieteskii on ne jotka taidetta kattoo "sillä silmällä".

Olet ainaskii minun suosikkini ja toivotan sulle todella rauhallista ja siunauksellista joulua! ja tuota toivon ihan vilpittömästi usko pois!

Klo 17.28 haluan vain tässä enää lisätä koska olen lähdössä tosi pitkälle joulumatkalle että älä missään nimessä Markku ota tätä kommenttia henkilökohtaisesti itseesi!
Minä vain olen kiinnittänyt huomiota noihin "tiettyihin" seikkoihin juurikin sinun itsesi innoittamana. Niihin en löydä vastauksia. Mutta tuo ongelma joka koskee sitä "henkilöön" menemistä on ja pysyy noissa sinun kommenteissasi on täysin ilmeistä jo noiden siteerauksienikin perusteella! Miten selität?
[17:58 21.12.2013] Markku Laitinen
No jokainen näkee missä yhteydessä ja minkälaisiin kommentteihin noilla vastauksillani on vastattu.

Ja mitä tulee Joulupukkiin, olen itsekin tehnyt samoja hommia jo kymmenisen vuotta, tänäkin jouluna olen sopinut meneväni muutamalle tutulle pukiksi.

Kun omat lapset viettävät aina joulua äitinsä vanhempien luona toisessa kaupungissa, niin mikäs se enemmän mieltä lämmittäisi, kuin ilahduttaa muiden lapsia tekemällä Joulupukin hommia!

Eli hyvää joulua toisellekin Joulupukille!


[19:26 2.5.2014] T.K.
Mulle ainaki kelpaa VAIN kehut. Muuten mä alan itkustaan sikiöasennossa ja syön kilokaupalla suklaata. Joskus mä otan taksin täältä etelä-pohjanmaalta rovaniemelle ku on oikein tullu haukkuja. Siellä minä sitten käyn maksullisissa naisissa ja vemppaan ihmisten pihapuskissa alasti. Joskus jopa petin kuvitteellista vaimoani vieraan miehen kanssa ladan konepellillä kunnes ladan omistaja sai tarpeekseen ja soitti paikalle kotiteollisuuden Jouni Hynysen kertomaan meille elämän paskuudesta.


[16:02 12.8.2014] R.L.
Eipä ole enää edes haukuttu :)


[16:05 11.4.2015] S.A.
Nuorempana, siis peruskoululaisena, minulle todellakin kelpasivat vain kehut. Itsetunto oli sen verran heikko ja ikäisiltäni sain vain kateellista huomiota taiteellisen lahjakkuuden takia.

Harmikseni törmäsin todella moneen huonoon opettajaan, ennenkuin löysin ensimmäisen hyvän. Sitä ennen opettajat keskittyivät kaivamaan esiin kaikki mahdolliset virheet töistäni, eivätkä kehuneet tai kiittäneet mistään. Suutuspäissäni heitin monta aivan kelvollista työtä roskikseen. Toisessa ääripäässä sitten olivat ne kaksi naisopettajaa, jotka eivät osanneet sanoa töistä mitäään muuta kuin "ooooh ihana, saat tästä kympin, tai vaikka yksitoista!!" Todella hyödyllistä ja kehittävää...

Kiitokset Pirkkalassa toimineelle maalauskerhon vetäjälle joka itsekin on taiteilija. Vuosien saatossa olen unohtanut noloa kyllä nimen kokonaan, mutta vasta siellä sain kunnollista ohjausta. Enkä ole sen jälkeenkään törmännyt toiseen hyvään opettajaan. Paitsi täällä Aukeassa Juhani Rytkönen vasta antoi todella hyvää palautetta, kiitos siitäkin!

Nyt olen niin "vanha" etten enää välitä kateellisista saati pidä itseäni uutena Michelangelona. En myöskään romahda, jos työni on katsojien mielestä huono. Elämän verran aikaa on kehittää taitoa paremmaksi omaksi ja toisten iloksi. Ja tunteiden purkamiseksi myös silloin, kun ei sanat riitä.


[23:38 14.4.2015] J.R.
Onhan se mukavaa, jos niistä vinkeistä, joita itse olen saanut etableratuilta taiteilijoilta ja vienyt niitä eteenpäin, on ollut jotainkaan hyötyä. Tosiasiassa kun minä en voi ketään senkummemmin neuvoa maalauksessa, siitä yksinkertaisesta syystä, etten itse koskaan ole käynyt mitään taidekoulua, taikka kurssia, saatika taidekirjoja lukenut. Tyylini on kehittynyt itsestäni, johon olen soveltanut omalla tavallani niitä vinkkejä, joita olen saanut. Yleensäkin testaan kaikki asialliset vinkit, mutta ainahan ne eivät välttämättä sovi tyyliini maalata omasta mielestäni, vaikka olisivat kuinka päteviä, ja varmastikin toiseen tyyliin saattavat sopia erinomaisesti. Joka tapauksessa kehittelen niitä sopivia vinkkejä sellaiseen muotoon, josta itse tykkään. Tarkoitukseni kun ei ole maalata täysin realistista anatomiaa, vaan kerron sen tapahtuman tai jutun omalla tavallani maalaamalla, kun kirjailia kirjoittaa romanin, novellin, runon, pantominiesittäjä näyttelee sen tapahtuman, nukketeatterin hoitaja esittää sen nukeilla,j.n.e., minä esitän ne ajatukseni maaalaamalla ne kankaalle, jolla ei ole mitään tekemistä täydellisen realismin kanssa, koska kaikki perustuu fantasiaani ja ajatuksiini päänupissani. Ei silti, kyllä kehujakin on hyvä saada ja omalta osaltaan nekin innostavat eteenpäin, mutta ne kehut eivät saa nousta hattuun, sillä ylpeys käy lankeemuksen edellä.


[10:59 15.4.2015] Maikkana jo 38 vuotta
Taiteilijan on hyvä saada palautetta laidasta laitaan. Olisi typerää loukkaantua mielipiteestä joka on mielipiteen antajan oma ja henkilökohtainen näkemys valmistuneesta teoksesta. Huomatkaa että se on vain yksi näkemys kymmenien....satojen- tai tuhansien ihmisten joukosta.
Näin ollen taiteilija joka niistä noin verisesti loukkaantuu, ei ole oikea taiteilija. Hänhän ei silloin luota edes itse omaan tekemiseensä!

Olen ilolla pannut merkille että Juhanikin on taiteilijana kasvanut ajan myötä Aukeassa olonsa aikana. Hän on vähitellen oppinut ottamaan palautetta vastaan ihan oikealla tavalla niinkuin oppikirjoissa ja peräti hyödyntää niitä mahdollisuuksiensa mukaan!

Kumpa kaikki taiteilijat olisivat juuri tuollaisia eivätkä lähtisi sytyttämään suurinpiirtein kolmatta maailmansotaa jos joku antaa henkilökohtaisen mielipiteensä tehtyyn teokseen!
Kaiken lisäksi vielä on naurettavuuden huippu että joiltakin suorastaan yritetään kieltää kommentit kun ne eivät tunnu miellyttävältä!
Palautteet kuuluvat kaikenlaiseen esittävään ja ei-esittävään taiteeseen. Taiteen tarkoitus onkin herättää kaiken sorttista intohimoa ja tunteita. Kun taide saa aikaan mielipiteitä, on se tehnyt juuri sen tehtävän mihin se on tarkoitettukin.

Jokainen taiteilija tekee taidetta omalla tyylillään eikä kommenttien tarkoitus ole, että taiteilijan pitäisi muuttaa tyyliään- tai välttämättä yhtään mitään katsojien framilla olevassa työssä. Kommentointien tarkoituksena on ikäänkuin herättää taiteilija näkemään mitä voisi ottaa huomioon ehkä seuraavassa teoksessa tai antaa vain kannustusta jos pitää näkemästään. Vuorovaikutus katselijan ja taiteilijan välillä on välttämättömyys, jotta taiteilijalle oma tekeminen ylipäätään on mielekästä ja haastavaa. Muuten taiteilija ei kehity työssään. Jos taiteilija suosii- ja suorastaan anelee vain miellyttäviä kommentteja, hänen kehityksensä pysähtyy siihen. Taiteilija voi jopa "leipäytyä" työhönsä ja lopettaa kokonaan maalaamisen jos lopulta ei saa edes sitä hyvää palutetta koska hänen tekniikkansa ja esitystapansa junnaa paikallaan ja "on niin nähty".
Asiaa voisi verrata vaikkapa erääseen tiettyyn ja tuotteliaaseen laulajaan joka oli aikansa suosikki mutta hänen suosionsa vähitellen hiipui koska ne hänen biisinsä alkoi toistamaan itseään. Hän kuitenkin otti yleisönsä palautteista vaarin ja ryhtyi uudistamaan tyyliään. Tänään hänellä menee taas lujaa ja on kysytty artisti.

Älkää siis koskaan lähtekö tuolle linjalle- ja varsinkaan kyseenalaistamaan katsojien näkemyksiä, sillä se on tuhoisaa koko taiteilijuudellenne!


[14:12 15.4.2015] J.R.
Olen aina ollut kiitollinen asiallisesta kritiikistä ja pyrkinyt hyödyntämään niitä, sekä muokkaamaan niitä omaan tyyliini sopivaksi omalla tavallani. Taide on siitä hyvä laji, ettei siinä koskaan ole valmis, eikä koskaan voi miellyttää kaikkia. Aina on kehittymisen varaa ja juurikin kritiikki antaa niitä vinkkejä nähdä asiat toisella tapaa ja kun kokeilee niitä vinkkejä huomaa itsekin, kuinka monella eri tapaa asian voi toteuttaa. Aikoinaan tosin harmitti ne häirikköpalautteet ja poistin kaikki palautteet töideni yhteydessä, joka nyt sitten harmittaa kun menin poistamaan ne. Näin kuuskymppisenä on alkanut oppia suodattamaan ne häirikköpalautteet asiallisesta kritiikistä, samalla kun on henkisesti kypsynyt enemmän, ja on oppinut suhtautumaan oikealla tavalla myöskin häirikköpalautteisiin. Kyllä näin jälkeenpäin kun katselee niitä aikaisempia töitä ja vaikka välillä kismittikin itseä se kritiikki, huomaa itsekin sen kömpelyyden tietyissä asioissa, mutta onneksi minulle annettiin välillä oikein "isän" kädestä, ja ymmärsin hyödyntää sitä oppia mitä sain. Niin risut kuin ruusutkin ovat hyväksi kehitykselle. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, eikä sen työn tarvitse välttämättä huono olla jos sen ykkösenkin saa. Todella huonoa taidetta ei ole olemassakaan, eri asia kuinka sitten työ vaikuttaa katsojaan, ja jos se aiheuttaa epämukavan tunteen katsojassa, silloinhan ykkönen on ihan ymmärrettävää, mielipiteeni on kuitenkin se, että jotain ärsykettähän työ on katsojassa aiheuttanut, kun katsoja on sitä ykköstänyt, ja silloinhan työ on tehtävänsä täyttänyt. Alaston maalaus esimerkiksi, vaikka olisi kuinka hyvin toteutettu, saattaa tietyssä "seurakunnassa" aiheuttaa negatiivisen vastaanoton, ja tuomitaan täysin epäsopivaksi. Ja niinkuin edelläoleva kirjoittaja viittasi, usko omaan tekemiseen jos horjuu Aukeat netin palautteesta, tai muualta saamasta kritiikista, silloin on sama kun heittää koko homman sikseen. Kritiikki kasvattaa, ja kiitokset kannustavat. Ei niitä tauluja niinpaljoa maalata tässä maailmassa, etteikö se työ jossain paikkansa löydä, vaikka vessan seinälle. Kuitenkin se vessan seinä on paras paikka esittää taidetta. Siinä kun pöntöllä istuu vatsa kovana ja katselee vessan seiniä on aikaa tutkia sitä työtä. Mutta tosiasiassa, kun aloin maalaamaan liikaa Aukean ehtojen mukaan, oma tyylini kärsi, eikä vastannut sitä mitä halusin, jotenka tietyissä aioissa on pidettävä päänsä, säilyttääkseen tyylinsä ja maalata omien ehtojen mukaisesti, eikä katsojan, oli se sitten kuinka alkeellisesti tai ei toteutettu.


[14:54 19.4.2015] S.A.
Vähän se niin kyllä menee, että ensin on kehityttävä ja kasvettava ihmisenä kykeneväksi vastaanottamaan kritiikkiä, että voi kasvaa taiteilijana täyteen mittaansa. Muuten saattaa jäädä orastusasteelle lupaavakin lahjakkuus tai päätyä pöytälaatikkotaiteilijaksi.

Jos horjuu itsetunto Aukean palautteesta, niin ei kannata heittää hommaa sikseen kuitenkaan, sanon minä - vaan lähteä kasvattamaan sitä itsetuntoa, että uskaltaa tuoda työnsä arvostelun eteen! :)

Mutta älkää vaan kysykö, miten sitä itsetuntoa saa kasvatettua. En osaa neuvoa, harmi.


[14:16 21.9.2015] Lukija
On mielenkiintoista ja todella viihdyttävää lukemista tässä ketjussa!
Tähän on pakko palata aina silloin tällöin ihmettelemään. On kertakaikkiaan uskomatonta huomata tänä päivänä kuinka jotkut ovat niin huolissaan omasta "ammattitaidostaan"- ja siitä kuvasta mitä mielipiteitten antajat voivat taiteilijan imagolle omasta mielestään antaa.
Näyttää siltä että jopa yksittäinen ihminen joka ei tykkää tekemisestäsi, pilaa sinun koko tulevaisuuden taiteilijana kertomalla että ei tykkää tekemisestäsi!
Voi helvetti tuota itserakkautta!!
Opetelkaa helvetissä ottamaan ihmisten henkilökohtaisia mielipiteitä vastaan! Se ei maailmaa kaada jos yksi viidestä miljoonasta ei tykkää sun taiteestasi!


[21:34 27.1.2016] M.L.
Mukavaa huomata että tämä minua koskeva viestiketju on pysynyt kuvataiteen keskustelujen ensimmäisellä sijalla jo 18.11.2013 alkaen. Huippulahjakkaat vain herättävät keskustelua jopa vuosikausien ajan.

Toki kun katsoo Suomi24 kuvataidepalstaa, niin siellä olen ollut ykköspuheenaiheena jo kohta 9-vuoden ajan. Tämä on siinäkin mielessä hauskaa, että olen viimeisen viiden vuoden aikana maalannut hieman vähemmän, kun kirjoitin kirjaa ja nyt olen opetellut viime heinäkuuusta lähtien soittamaan kitaraa. Kun ajattelin alkaa tekemään noihin Youtubessa oleviin maalausvideoihini itse musiikin.

Mutta on hienoa huomata että huippulahjakkuus ei unohdu, vaan se herättää keskustelua vuosikausia, sehän on hyvän taiteen ja taiteilijan tunnusmerkkikin. Tässä muuten ensimmäinen taidevideoni johon olen soitttanut musiikin itse kitaralla. Ei tämä nyt kummoinen ole musiikillisesti, mutta maalauksethan ovat aivan ainutlaatuisia.

https://www.youtube.com/watch?v=xzj6GRdV-Vo

Kaikille tiedoksi myös että olen eräänlainen keksijä myös ja erittäin suosittu blogisti. Esimerkiksi Uuden suomen Puheenvuorossa olevaan suosituinta blogikirjoitustani on jaettu Facebookin kautta yli 58-tuhatta kertaa. Eli ei ihme että tälläkin palstalla huippulahjakkuuteni herättää aikamoista kateuttaa ja sitä omaa lahjattomuutta tullaan sitten nimimerkkkien suojasta purkamaan tänne mustamaalaamalla minua. Tokihan tiedän että kyseessä on lahjakkuuden hinta, se meidän huippulahjakkaiden osa. Kirjoittamani kirjan nimi on muuten myös -Lahjakkuuden hinta- ja se julkaistaan tuossa muutaman kuukauden sisällä, joten ilmoittelen siitä sitten tännekin, mistä sen voi hankkia luettavaksi. ;-D

Sit hei, olen tosi pahoillani, jos joku heikkolahjainen vetää taas herneen nenään tästä kirjoituksestani.


[11:41 22.2.2016] "Lahjaton"
Hienoa että esittelet tuota Huippulahjakkuuttasi täällä! Todisteena siitä riittää varsin hyvin muun muassa toi kuinka helposti alistit jopa kitarankin toimimaan tahtosi mukaan noin loistavasti etkä ole edes harjoitellut kuin viime vuoden heinäkuusta lähtien! Täytyy nolona myöntää että olen hieman kade ja veikkaan että en ole ainoo täällä. Nythän rupeat tietenkin tekemään myös musiikkia lyöden meidät ällikällä myös siinäkin.

Oletettavasti myöskin se "Lahjakkuuden hinta" kirjasi tulee olemaan myös myyntimenestys vaikka en ole päässytkään siihen tutustumaan. Toivottavasti ilmoittelet sitten täällä milloin se ilmestyy kirjakauppoihin.

Tuollaista se on kun joillekin on jaettu kokonaisvaltaisesti lahjakkuutta ja sulle vieläpä monilahjakkuutta. Onneksi olkoon!

PS olet vielä jopa keksijä! Well!

Edellinen sivu   Seuraava sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty