Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Aukeasta yhdistys tai osuuskunta?

[13:45 13.3.2015] J.N.
Koko kysymys on tietenkin sivuston perustajan tai ylläpitäjien yksityinen asia, mutta ajattelen ääneen.

Jos Aukea olisi yhdistys, se voisi helpommin saada isoja apurahoja toimintansa kehittämiseen.

Hallitukseen voisi sääntöjen mukaan kuulua aina vähintään yksi kuvataiteen, valokuvauksen sekä kirjallisuuden edustaja sekä tietotekniikan ammattilainen.

Apurahoista Aukea voisi julkistaa kilpailuja
joissa myönnettäisiin rahapalkintoja. Pienikin summa varmaan houkuttaisi mukaan lisää harrastajia. Lisäksi Aukea voisi myöntää stipendejä alle 27 vuotiaille sivuston aktiiveille vuosittain. Myös ammattikamera, uusi läppäri tai lahjakortti voisi toimia palkintona, jos kilpailua tukisi yrityssponsori (kuten Books on demand). Hallituksen tehtävä olisi pitää toiminta säännöllisenä: Esim vaihdellen kirjallisuutta, valokuvausta ja kuvataidetta kolmen vuoden sykleissä kilpailun teemana.

Kolmen vuoden välein voisi myös julkaista antologian palkituista teoksista. Miltä kuulostaa?


[22:02 13.3.2015] J.R.
Sitten tulis mukaan yhdistyksen jäsenmaksut pikkuhiljaa, ja uudet nuoret lahjakkaat tulokkaat julkaisemaan tuotantoaan jäisivät paitsioon ja rahatilanteen vuoksi eivät julkaise tuotantoaan. Mielipiteeni on, että on hyvä juttu taideuransa alkutaipaleella oleville tuleville taiteilioille mahdollisuus ilmaiseksi esitellä tuotantoaan. Viellä kunhan yleinen ilmapiiri paranisi turhanpäiväisillä ykköstelyllä, ja lapsellisuuksilla, niin aukea olisi hyvä paikka.


[20:19 14.3.2015] J.N.
Eihän yhdistyksen perustaminen tarkoittaisi automaattisesti sitä, että sivusto ei voisi olla kaikille avoin ja ilmainen.

Monet yhdistykset pyörittävät toimintaansa jäsenmaksuilla, mutta tässä tapauksessa ajattelin, ettei mikään muu varsinaisesti muuttuisi, mutta opetusministeriöltä tai säätiöiltä voitaisiin kollektiivisesti hakea tukea kilpailutoimintaan.

Toki jäsenmaksut voisivat olla vapaaehtoisia, siten että halukkaat voisivat lähjoittaa pienen tukisumman, hieman kuten Wikipediassa.

Aukean toimintaa mielestäni kannattaisi laajentaa, koska perusidea on hyvä. Ongelmana on pikemminkin heikko näkyvyys. Sietäisi olla enemmän juttuja lehdissä. Hesarin juttu toi pari vuotta sitten piikin aktiivisuudessa, mutta se jäi muutaman kuukauden mittaiseksi.

Opetusministeriön rahoitus tai esimerkiksi EU:n kulttuurituki antaisi Aukealle myös uskottavuutta.


[13:39 18.3.2015] O.H.
Ideoitahan voi aina pyöritellä, eipä siitä mitään haittaakaan ole. Ehkä tähän kuitenkin toimii sama vanha "if it's not broken, don't try to fix it".

Veikkaan, että ylläpidon näkökulmasta tästä aiheutuisi nykytilanteeseen verrattuna turhan paljon ylimääräistä pyörittelyä. Mutta, kuten sanottu, heidän asiahan se on.

Yhdistyksissä on nykytilanteeseen verrattuna sellainen huono puoli, että ne tuppaavat olemaan aina enemmän tai vähemmän sidottuja johonkin paikkaan, jossa suurin osa jengistä sijaitsee fyysisesti. Netissä toimiva yhteisö sen sijaan ei ole sidottu muuhun kuin sivuston ylläpitäjiin. Toistaiseksi ylläpidolla ei kai ole ollut oikein mitään ongelmia pitää aukea.nettiä pystyssä?

Mikäänhän ei tietysti estä ketään perustamasta aukea.netistä ja sen ylläpidosta erillistä yhdistystä, joka pyrkisi ajamaan näitä Juhon mainitsemia juttuja, jos sellaiselle on tarvetta ja riittävästi kiinnostuneita vapaaehtoisia. Ehkäpä sellainen voisi toimia jopa jonkinlaisessa symbioosissa sivuston kanssa.


[19:06 18.3.2015] J.N.
"Ehkäpä sellainen voisi toimia jopa jonkinlaisessa symbioosissa sivuston kanssa."

Olli on oikeassa siinä, ettei yhdistystoiminnan tarvitsisi mitenkään korvata Aukean nykyistä toimintamallia, se vain toisi oheen lisää sellaista toimintaa, joka kenties kasvattaisi Aukean näkyvyyttä ja houkuttaisi lisää harrastajia.

Mitä tulee fyysiseen sijaintiin, yhdistys voi toimia vaikka se pitäisi vain syys- ja kevätkokouksen, joista toisessa äänestetään toimivuoden uudesta hallituksesta, puheenjohtajasta ja sihteeristä. Moni yhdistys kokoontuu nykyään epävirallisesti sähköpostilistoilla tai Facebookissa.

Aukean tapauksessa varmaan olisi helpointa pitää yhdistyksen kokoukset täällä Aukeassa - ja tosiaan järkevintä olisi, jos moderaattori kuuluisi itse hallitukseen. Silloin hän olisi heti perillä kaikista projekteista tai mediatempauksista, joita hallitus haluaisi toteuttaa.


[19:49 6.4.2015] T.H.
"Aukean toimintaa mielestäni kannattaisi laajentaa, koska perusidea on hyvä. Ongelmana on pikemminkin heikko näkyvyys. Sietäisi olla enemmän juttuja lehdissä. Hesarin juttu toi pari vuotta sitten piikin aktiivisuudessa, mutta se jäi muutaman kuukauden mittaiseksi.

Opetusministeriön rahoitus tai esimerkiksi EU:n kulttuurituki antaisi Aukealle myös uskottavuutta".


Varmasti näinkin, mutta mitä itse olen vuosien aikana näitä luovan kirjoittamisen sivustoja nuohonnut, niin kaikista jää päällimmäisenä sellainen tunne, että suuri osa harrastajista haluaa käyttää sivustoa nimen saamiseen mahdollisen oman teoksen julkaisemista varten. Luulisin, että tämä ei toteudu 95% - 99%:n kohdalla koskaan. Tai jos toteutuu, niin sitten ehkä omakustanteena, mikä ei kirjoittamiseen tietyllä vakavuudella suhtautuvaa useimmiten tyydytä.

Mielestäni tämä ainakin osin selittää usean sivuston laskusuuntaista käyrää kiinnostuksen, kävijämäärien ja muidenkin asioiden suhteen. Apurahat ja kulttuurituet eivät tätä seikkaa pois pyyhi, vaikka tietysti toimintaa tukisivatkin. Tarkoitukseni ei tällä puheenvuorolla ole olla mikään nihilisti tai pessimisti, vaan tarjota vain omaa kokemuspohjaani avuksi, jos siitä sellaiseksi on.


[20:14 6.4.2015] M.L.
Tahdon ensinnäkin kiittää henkilöitä, jotka ovat tämän sivuston luojia - ylläpitäjiä, koska
ilman tämänkaltaista toimintaa moni jäisi runojensa kanssa "yksin". Itse kysymykseen vastaisin näin: mikä tahansa millä voidaan kehittää toimintaa on hyväksi, lukuunottamatta
kaupallisuutta.


[12:37 7.4.2015] J.N.
Myös minä haluan esittää mitä suurimmat kiitokset sivuston perustajille ja ylläpitäjille. En tiedä onko kyse useammasta henkilöstä, koska ainakaan oman itsensä markkinoimiseen sivustajan tekijä(t) eivät ole ensi sijassa keskittyneet, mikä on ihan oikein.

Mitä tulee sivuston käyttäjien motivaatioon, sitä en käy arvailemaan. Tiedän vain, että näkyvyys korreloi suoraan aktiivisuuden kanssa. Esimerkiksi jutellessani uusien ihmisten (valokuvaajien, kuvataiteilijoiden tai kirjoittajien) on hyvin satunnaista, ovatko he koskaan kuulleet Aukeasta tai ei. Ei ole itsestäänselvää, että ihmiset jotka Aukeasta hyötyisivät, tietävät sen olemassaolosta.

Hesarin juttu hetkeksi piristi Aukean kävijämääriä. Samoin yhteistyössä Books on Demandin kanssa järjestetty kilpailu. Kaikki mediat nykyään ovat riippuvaisia toisistaan ja verkostoituminen hyödyttää molempia osapuolia. Perinteiset paperimediat ovat yhä erittäin vaikutusvaltaisia. Kilpailut herättävät myös facebookissa huomiota, kun ihmiset linkittävät niitä toisilleen.

Kilpailut tuottavat hyvin tiedotettuna kaksinkertaisen huomioarvon lisääntymisen: ensin kun kilpailu julistetaan ja myöhemmin kun julistetaan voittaja. Kumpikin varmasti aikaansaisi kävijäpiikin. Kilpailua varten myönnettävälle avustukselle Aukealla olisi varmasti hyvät perusteet.


[20:24 6.8.2015] O.H.
Olisikohan tämä keskustelu syytä elvyttää, kun tuohon sivun yläreunaan ilmestyi tuollainen jännähkö mystinen palkki?


[13:06 7.8.2015] J.N.
Teemu Lankila asuu Oulussa, ja Aukean tulevaisuutta käsittelevä kokous järjestetään siellä, joten varmaan helpointa olisi etsiä apuvoimia niiltä seuduilta.

Oulun Yliopistossa opetetaan kuvataidetta Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa ja Limingan taidekoulussa voisi olla yhteistyöstä kiinnostuneita henkilöitä.

Luovaa kirjoittamista opetetaan ainakin Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistolla ja Oulussa Huutomerkki ry järjestää erinäisiä tapahtumia.

Oulun seudun valokuvaamisen tasoa on harmiteltu Aukeassa, mutta Oulussa on kameraseura ja varmaan joku opettaa kuvausta, mihin Aukean julkaisu- ja kommentointisysteemiä voisi helposti yhdistää.

Jos itse opettaisin mitään taideainetta niin patistaisin kurssilaiset julkaisemaan töitään Aukeassa. Yksikin 15 hengen ryhmä voisi kuukaudessa tuplata pisteiden ja kommenttien määrän, eli tavoite Aukean elvyttämiseksi ei ole kovin vaativa. Raha on toinen puoli.

Edelleen luulen että joko Osuuskunta tai yhdistys pystyisi hankkimaan Aukealle sen toiminnan edellyttämän rahan avustusten muodossa. Opetusministeriöltä pari tonnia ja yksityiseltä säätiöltä loput. Pitäisi tietenkin olla tarkkoja lukuja siitä, mitä uuden serverin ostaminen, pyörittäminen ja moderoiminen maksaa vuodessa.

Osuuskunta on kaupallinen toimija, joten se muuttaisi Aukeaa enemmän kuin yhdistyksen perustaminen. Osuuskunta muuttaisi asetelmaa myös siten että jäsenillä olisi omaa rahaa kiinni Aukean projekteissa ja vahvempi motivaatio tehdä töitä, koska mahdolliset voitot myös tulisivat omaan taskuun.

Yhdistyksessä vastuuta on helppo jakaa, mutta ajankäyttö on haastavaa, koska muutakin työtä täytyy tehdä. Taloudenhoitaja huolehtisi siitä että rahaa haetaan määräaikaan ministeriöiltä sekä säätiöiltä eikä budjetti ylity kun rahaa jostain myönnetään. Sihteeri voisi tässä tapauksessa keskittyä enemmän tiedottamiseen.

Itse asun Espoossa, joten minun on haastavaa osallistua Oulun seudun toimintaan, mutta sikäli kuin yhdistyksen vastuuhenkilöiksi haluavia ihmisiä löytyy niin mielelläni liityn yhdistykseen, yritän parhaani mukaan käydä vuosikokouksessa ja ilolla maksan vuosimaksun.

Kansainvälisten tutkimusten perusteella on näyttöä siitä, että joissain tapauksissa taideryhmät sitouttavat jäsenensä jopa paremmin pitkäjänteiseen työhön jos osallistuminen on maksullista. Minua ei yhtään harmittaisi maksaa vaikka 25-35 euron vuosimaksua, mikä on ihan normaalikäytäntö.

Talousarvio asemansa vakiinnuttaneelle yhdistykselle:
25e x 200 jäsenmaksua = 5000 euroa
Opetusministeriö/EU-projektirahat 2000 euroa
Kordelinin, Wihurin tai Koneen säätiö 3000 euroa
Paikalliset kulttuurirahastot 2000 euroa

Jos tästä potista toteutuisi edes puolet, eli 6000 euroa niin luulisi sen riittävän uuden serverin ostamiseen ja ylläpitokustannuksiin. Seuraavana vuonna rahaa voisi hakea kilpailujen järjestämiseen yms.


[13:34 9.8.2015] H.S.
Hyviä ideoita! Olisin valmis maksamaan jäsenmaksua.


[07:06 10.8.2015] J.P.L.
Niin kauan kun ylläpito ei huomioi asioita mitä on jo vuosia toivottu, kuvakoon mahdollinen koon suurentaminen ja taustavärin vaihtamisen/vaihtamatta jäämisen vaikutus lopputulokseen. Nämä ovat syitä miksi tällä hetkellä valokuvaosio on käytännössä kuollut. Kuvien tarjonta onnetonta ja kommentointi samoin.
Sivuston maksullisuus tappaa lopullisesti valokuvausosion jos ei käyttäjien mielipiteitä huomioida/kunnioiteta.
[18:51 13.8.2015] J.W.
Kyllä meitä asuu tosiaan ympäri Suomea. Yhdistys on sinänsä minustakin hyvä idea, jos punnitaan esim. apurahojen tai kilpailupalkintojen myöntämistä ja niiden rahoittamista. Mutta toisaalta onko Aukealla minkälainen tarve tulla ry:ksi? Taiteellisia yhdistyksiä on toki jo olemassa. Olisiko Aukean rooli olla kuin tähän asti, teosten esilletuonti ja niiden kommentointi sekä tiedottaminen eteenpäin. Sähköinen media tuo nykyään omat mahdollisuutensa, jos tarkoitetaan vaikka niinkin normijuttua kuin Facebook. Meitä aukealaisia kun on kovin laajalti, niin tuota tasapuolista vaikutusmahdollisuutta alueelliselta kannaltakin on syytä miettiä. Minä olen kyllä hommassa mukana, missä merkityksessä niin sen näyttää juuri nämä käytävät keskustelut.


[16:38 17.8.2015] J.N.
Yhdistyksen tärkeänä alkuedellytyksenä on mielestäni se, että löydämme vähintään yhden hallituksen jäsenen, joka edustaa kirjoittajia, valokuvaajia tai kuvataiteilijoita. Lisäksi tietenkin tarvitaan teknisen puolen asiantuntija. Jos tämä minimitavoite on mahdollista toteuttaa, voisimme lähteä keräämään ehdotuksia, valikoimaan niistä rakentavimmat ja sitten kehittämään koodia kaikkia jäsenryhmien toiveita vastaavaksi.

Yhdistyksen toiminnan voi tarvittaessa myöhemmin lopettaa, jos hallitukseen ei löydy riittävästi väkeä, eikä se vaikuta sivuston toimintaan, koska sivusto ei olisi yhdistyksen omaisuutta. Kyse olisi kannatusyhdistyksestä, hieman kuten urheiluseurojen ohessa voi elää urheiluseuran nimeä ja logoa kantavia junioriseuroja tai fanien edustusryhmiä, joilla ei ole keskenään juridisia sitoumuksia.

Olen itse valmis liittymään hallitukseen, mutta toiveeni olisi se, että yhdistyksen kokoukset järjestettäisiin Jyväskylässä. Silloin etäisyys tuskin muodostuisi kenellekään mahdottomaksi. Yhdistyksen täytyy lain mukaan pitää ainoastaan yksi kokous vuosittain, mutta helpointa olisi pitää 2 virallista hallituksen kokousta, joista toinen esimerkiksi liittyy tulevaisuuden suunnitteluun ja toinen kokoaa yhteen vuoden tapahtumat. Kaikki loput asiat voi hoitaa sähköisesti.

Vaihtoehto yhdistykselle olisi kiinteä yhteistyö jonkin oppilaitoksen tai useammankin kanssa, mutta silloin yksi taiteenlaji helposti saattaisi nousta muita paremmin edustetuksi. Yhteistyö koulujen kanssa ei tietenkään sulje pois kannatusyhdyksen mahdollisuutta, mutta se tarjoaisi mahdollisuuden palkattuihin koodaajiin tai graafisten suunnittelijoiden käyttämiseen sekä oletettavasti lisäisi nuorten käyttäjien määrää.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty