Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Mitä lukea?

[21:43 1.8.2007] J.T.
Ajattelin, että olisi mielenkiintoista tietää mitä muut lukevat. Eli laittakaa teos jota luette parhaillaan tai se minkä olette viimeksi lukeneet ja sitten suositelkaa yhtä kirjaa mikä kannattaa ehdottomasti lukea.

Luen tällä hetkellä
Stephen King Kalpea aavistus

Suosittelen
Donna Tartt Jumalat juhlivat öisin


[22:11 1.8.2007] H.H.
Olen jonkin sortin Max Frisch -friikki, joten suosittelen kirjailijan koko tuotantoa. Jos jostain pitää aloittaa, niin hänen pääteostaan Homo Faber ei pidetä hänen pääteoksenaan aivan turhan takia.

Itse luen tällä hetkellä Jukatanin niemimaan ensimmäisen piispan Fray Diego de Landan kuvausta elämästä ja oloista Jukatanilla 1500-luvulla, erästä gradua Ricoeurin mimesisteoriasta ja italian kielen oppikirjaa.


[23:58 1.8.2007] N.N.
Ryhdyin äskettäin pitämään tuollaista pientä listaa omalla sivullani, kuvauksen kohdalla.


[05:47 2.8.2007] S.T.
Luin pari viikkoa sitten Kurt Vonnegutin Teurastamo 5:n. Nam!


[09:50 2.8.2007] T.K.
Erään tv:stä tulleen elokuvan pohjalta (joka pohjautui tähän runoon), olen nyt lukenut netistä tämän herran tekstejä. Minulle vaikeita, koska en ole varmaan ennen juuri näin vanhaa runoutta lukenut + tuo vanha englanti ei ole vahvin lajini, mutta silti, tämä oli jotenkin niin pysäyttävän kaunis.

Klikkaappa tästä niin pääset runoon

Ja tuon runon alla olevasta "back" nappulasta pääsee päävalikkoon missä herran muut runot.


[13:13 2.8.2007] H.N.
Toivo Pekkasen Tehtaan varjossa avasi liki 10 vuotta sitten kirjojen maailman monen lukemattoman vuoden jälkeen. Toiset pitävät Pekkasta tylsänä, minä nautin hänen tekstistään.

Ameriikankielisistä ehdoton suosikki on John Steinbeck. Häneltä luin viimeksi teoksen Travels with Charley, jossa hän kertoo matkastaan halki 1960-luvun Yhdysvaltojen asuntoautolla matkatoverinaan french poodle Charley, kirjoituskone ja laadukas kokoelma alkoholijuomia, joilla satunnaisien vierailijoiden kielenkantoja sai irrotettua sujuvasti.

Yksi hyvin pudonneista kirjoista on myös Mötley Crüe -historiikki Dirt (Törkytehdas). Melko häijyä, mutta mahdottoman mukaansatempaavaa.

"Hömppäjännäreissä" ehdoton kunkku on Clive Cussler ja hänen Pitt/Giordano-kirjansa. Piti kerran jäädä Pasilassa junasta, mutta Cussler oli kietonut sen verran syvälle, että painelin autuaan tietämättömänä keskustaan saakka.


[16:42 2.8.2007] J.T.
tällä hetkellä - Thomas Mann: Buddenbrookit

suosittelen - William S. Burroughs: Alaston lounas


[11:51 3.8.2007] V.G.

Mitä lukea!

Tällä hetkellä luen (uudestaan) Vanhan ruhtinaan rakkaus, nimistä kirjaa (Dostojevski). - Hulvaton klassikko, sanoo takakansi.

Sitä ennen luin mm. Pilatuksen evankeliumi nimisen romaanin,jonka on kirjoittanut ranskalainen Eric-Emmanuel Schmitt, suomentanut Marja Haapio (2006). Löysin Pilatuksesta itseni. Suosittelen kaikille epäilijöille.

Mieleen muistuu myös Kesä Baden- Badenissa (Leonid Tsypkin) jota myös tänä kesänä luin jo toiseen kertaan. Kertoo Dostojevskin ja hänen vaimonsa avioliiton ensimmäisestä kesästä, jonka he viettivät ulkomailla 1867. Ai, mitä yhtymäkohtia! Parisuhteet tuntuvat toistavan itseään kautta vuosisatojen. Voisi tapahtua tämän päivän Helsingissä.

Niin, ja kirja, joka on julkaistu tänä vuonna ja kuuluu sarjaan maailmankirjallisuuden merkkiteoksia ja on 10. osa Kadonnutta aikaa etsimässä (Marcel Proust). Osan nimi on Jälleen löydetty aika. Suomentanut Annikki Suni.
[04:51 5.8.2007] V.Q.
Nabokovin Lolita on ehdottomasti parasta mitä olen ikinä lukenut. Manipuloi lukijaa niin pirullisen suloisella tavalla että rupeaa epäileen jopa itseänsä. Todella muutti mun suhtautumisen kirjoittamiseen.
Nyt luen Mika Waltarin Johannes Angelosta. On kyllä niitä "Kirjailijoita" isolla alkukirjaimella. Kun yleensä tulee suomalaisesta kirjallisuudesta mieleen joku juoppo äijä karvahattu päässä niin Waltarin teksti on todella universaalia, älykästä ja kaunista. Fuck yeah
joo ja Pentti Saarikosken Hämärän tanssit on parasta suomalaista runoautta mitä olen ikinä lukenut. Kun nuorempi Saarikoski on turhan poliittista, ja näsäviisasta niin Hämärän Tansseista on kaikki kommunismi ja muu turhanpäiväinen karissut pois. "Täytyy luopua maailmankatsomuksesta että voisi nähdä maailman", hän kirjoittaa. Vaikka kirja on täynnä kuolemaa ja luopumista niin lukiessa tulee todella hyvä fiilis ja paikoin on jopa humoristinen ote. Hämärän tanssit on ikuista viisautta joka tulee olemaan totta vielä tuhannen vuoden päästäkin.


[19:55 5.8.2007] Minna Tuukkanen
Minäkin muuten katsoin sen elokuvan. Donne osoittautui loistavaksi, mutta ei lainkaan niin vaikeaksi kuin se elokuva tuntui mainostavan. Oli muuten hyvä leffa. (Tarkistin Googlesta, sen nimi oli "Elämän opetukset".)

Parhaillaan kesken... Useita teoksia. Terry Pratchett - Magian väri; Airaksinen, Ripatti - Rotunaisia ja feminismejä ja sit vielä joku naisasiateos.

Suosittelen: Torey Hayden - Sähkökissa


[09:36 10.8.2007] A.G.

Viimeksi lukaisin (jokakesäiseen lukemistoon kuuluvan)
Eduard Uspenskin "Alas Taikavirtaa". :)

Mieleen on jäänyt mm.

José Saramagon "Kertomus sokeudesta" (sen lukemisesta saadun kauhunsekaisen "tämä voisi olla totta" -fiiliksen takia.)

Nick Caven "Kun aasintamma näki herran enkelin" (Sai aikaan ennenkokemattoman tunteiden sekamelskan... )

sekä

Johanna Sinisalon "Ennen päivänlaskua ei voi"

Suosittelen noista jokaista.


[13:02 10.8.2007] A.N.
Olen parhaillaan lukemassa Jouko Turkan "selvitys oikeuskanslerille". Jouduin palauttamaan sen kirjastoon kesken lukukokemuksen, mutta voin sanoa, että sivulle 60 mennessä oli ainakin varsin hersyvää tekstiä. Aion lukea kirjan vielä kokonaan ja suosittelen muillekin, vaikka eihän se mikään lastenkirja ole.

Joista tulikin mieleen, että aloitin just vähän aikaa sitten tuon yllä mainitun E.Uspenskin "Alas taikavirtaa" ... :) En vielä siitäkään mitään rakentavaa osaa sanoa, mutta mitä nyt Uspenskin muita kirjoja olen lukenut, niin hyviähän ne ovat.

Mikähän sitten olisi se viimeksi kokonaan luettu kirja? Varmaankin Matti Rossin "leikkejä kahdelle". Mä en oo nyt kesällä kauheasti kaunokirjallisuutta lukenut.

Kaikista klassikoista suosittelisin ihmisille Elvi Sinervon "Viljami Vaihdokas" romaania. Myös Marquezin "Sadan vuoden yksinäisyys" on suositeltava kirja. Sitten on tuhat muuta, joita en jaksa tässä alkaa luetella..

Villen kommentteihin täytyy todeta, että Hämärän tanssit on kyllä hyvä, mutta niin on koko Saarikosken tuotanto ja lisäksi Saarikosken poliittinen näkemys oli koko ajan varsin kriittinen. Lolitan luin niin pentuna, että pitäisi lukea se uudestaan, että voisi sanoa jotain analyyttistä. Koska eihän se ihan mikään normi teos ole. Myös Arsanin Emmanuelle on aika hyvä. Siis se ihan eka teos.

Hiljattain luin myös yhden hyvän uudehkon suomalaisen sarjakuvan, jonka nimeä en muista. Mut siinä oli joku painija joka kävi töissä tehtaassa, muistaakseni.


[14:17 10.8.2007] M.L.
tällä hetkellä luen jostein gaarderin mayaa. potkii ihan hyvin. vasta luin hunter s. thompsonin pelon valtakunnan, suosittelen myös. nick hornby on kivaa kesälukemista, mainitaan nyt vaikka alas on pitkä matka, suosittelen sitäki ja mitähän vielä. oishan näitä. iain banksin crow roadin käsikirjoitus! china miévillen koko tuotanto! kraah!


[17:32 10.8.2007] J.M.
psaljon tulee nyt luettua näytelmiä. Mut viimeks luin Riikka Pulkkisen " raja "
Ja nyt taas kerran aloitin Volter kilpeä, ikuisuusprojekti


[19:02 11.8.2007] A.N.
Nyt luen:
S.E. Hinton - Me kolme ja jengi

Suosittelen:
Inka Nousiainen - Kaksi kevättä (ja muutkin sen kirjat)
Joel Haahtela - Elena (ja muutkin sen kirjat)
Juuli Niemi - Tara runotarina (proosarunoo)


[19:33 11.8.2007] H.H.
Minä olen muuten viime aikoina lukenut ylivoimaisesti eniten meitä Aukean runoilijoita ja voin suositella kenelle vain. Täällä on elävää runoutta.

Myö ollaan hyviä :)


[16:31 15.8.2007] I.J.
Tällä hetkellä luen C.S. Lewisin Narnian tarinoita, joista olen jo lukenu Taikurin Sisarenpojan, Velhon ja Leijonan ja Pojan ja Hevosen. Vaikka lasten kirja onkin niin tykkään. Luen aika paljon muutenkin lapsille suunnattuja kirjoja.


[22:02 18.8.2007] Tom Pesch
Tällä hetkellä kesken:
Thomas Mannin Taikavuori, yritän lukea englanniksi vaikka ei ehkä pitäisi. Tarkkanäköistä tekstiä. Ei kai klassikoita tarvitse suositella?

Clive Johnsonin Survival Tips. Suht' hyvä käsikirja selviytymistaidoista, mutta kuvia sais olla enemmän. Suosittelen tämän lukemista ennen kuin infrastruktuuri romahtaa.

Luin heinäkuussa vihdoinkin Uuden Testamentin alusta loppuun. En saanut kyllä siitä mitään irti. Yhtä hyvin olisin voinut lukea puhelinluetteloa. En suosittele!
Luin myös äskettäin Oluf Reed Olsenin Two eggs on my plate. Tiukkaa kertomusta Norjan vastarintaliikkeestä toisen maailmansodan aikana, ei mitään turhia rönsyilyjä.
Robert Ludlumin Bancroft Strategy, hyvin liukuvaa trilleriä, joskin kliseitä täynnä.

Edit: Ainiin, ylivoimaisesti tärkein kirja joka tällä vuosikymmenellä on kirjoitettu on James Lovelockin Gaian kosto. Jos haluatte tietää miten lähellä loppua ollaan niin suosittelen lukemaan tämän kirjan. James Lovelockin tuotannon vois mun puolesta sisällyttää peruskoulun opetussuunnitelmaan.


[09:29 21.8.2007] L.K.
Luen tällä hetkellä
Jane Austen, Ylpeys ja ennakkoluulo (ei muuta vikaa kuin turhan vanha suomennos)
Stewart Home, 69 tapaa käyttää kuollutta prinsessaa (pervoin kirja pitkiin aikoihin)

Suosittelen
kaikkea mahdollista Terry Pratchettilta

Torey Haydenin Sähkökissa oli muuten hyvä. Samoin Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi. Ja Sinisalolta hyvä myös Sankarit.

Viimesin kirja jonka lopettelin tais olla Ken Keseyn Yksi lensi yli käenpesän.


[23:48 4.9.2007] M.V.
Täytyy tunnustaa, olen myös lukenut Cusslerin jännäreitä.

Kaksi kertaa luin Don De Lillon Cosmopoliksen. Oli niin hyvin kirjoitettu ja sopivan lyhyt. Kirja, joka kuvaa nykyaikaa.


[13:30 5.9.2007] N.S.
Tällä hetkellä on kesken Jan Guillou: Pahuus. Juuri näin loppumetreillä voin suositella sitä.

Suosittelen ehdottomasti Carlos Ruiz Zafon: Tuulen varjo. Aivan loistava kirja.


[20:00 6.9.2007] Minna Tuukkanen
Guilloun Pahuus oli hitaasti aukeava itselle joskus silloin yläasteella:) Mutta lukemisen arvoinen, ehdottomasti. Sinisalon kirjoista voin suositella kanssa mitä vaan.


[09:09 8.9.2007] T.H.
Innostuin Lemony Snicketin "Surkeiden Sattumusten Sarjasta".Osa 9 menossa, kyllästyttää aika rankasti aika-ajoin, mutta kaikki 13 osaa olen päättänyt kahlata.Voi orpoparat!!
Välipalana Agentti Appelsiini, käännöskukkasia.Itse mielelläni mielessäni teen KIRJAIMELLISIA käännöksiä, kiva tehdä vertailua omien ja muiden "kukkasten"välillä..


[17:56 8.9.2007] T.L.
Tällä hetkellä luen John Fowlesin Ilmestystä. Erikoinen ja mielenkiintoinen tekele.
Suosittelen luettavaksi Paulo Coelhon Veronika päättää kuolla. Harvoin on mikään kirja räjäyttänyt tajuntaani kuten Veronika.


[09:14 11.9.2007] L.K.
Mäkin oon lukenu Surkeiden Sattumusten Sarjaa. Suurin vika siinä on se, että päähenkilöt on idiootteja. Kiroilen aina niiden puuhia lukiessa. Kieltämättä välillä peräti tympeä.


[18:22 13.9.2007] V.G.
Lukekaa hyvät ihmiset myös toistenne tekstejä täällä Aukeassa!

Täällä törmää joskus sellaisiin teksteihin, että pyörryttää!

Älkää menkö merta edemmäs kalaan!

Lukekaa muutakin, mutta vain hyvää kirjallisuutta, jotta voisitte sitä vasten vertailla Aukea-tuotteita. (Olen tätä vertailua tehnyt, ja täytyy sanoa, että olen joskus ollut suorastaan hämmentynyt Aukean tasosta. Täysin julkaisukelpoista tekstiä täältä löytyy hämmästyttävässä määrin. Harvemmin tietenkin klassikko-ainesta, mutta uskallan väittää, että sitäkin! Viimeksi törmäsin tällaiseen ilmiöön runouden puolella! Mutta on joku kohauttanut myönteisesti myös proosan puolella. Jopa niin, että on vaikea irrottautua joskus lyhyestäkin tekstistä, joka on taidolla tehty ja itsensä likoon laittaen kirjoitettu.)

Loppuun sopisi hymiö potenssiin tuhat! Sillä tämä tahtoo olla ystävällinen kehotus, ei muuta. (Mulla itsellä ei ole ollut viime aikoina aikaa lukea mitään, puhumattakaan kirjoittamisesta. Mutta koko ajan tilanteet muuttuvat. Ehkä joskus pääsen kylpemään ajassa. Kerään rahaa ja ostan sillä aika-ammeen! Otan siinä aika-kylpyjä ja minusta tulee aika virkistynyt, jolloin jaksan jakaa aikaa toisille - ja luultavasti tulen aika pian uupuneeksi ja on aika aloittaa alusta jne. Mutta nyt tuli kiire! Ja tunnen itseni aika tyhmäksi, kun suunnittelen aika tyhmiä juttuja, tämmöisiä kuin tämä. Entschuldigen Sie mir :)
Siis mä muokkasin tätä.
Mutta ihan oikeasti: lukekaa = luetaan toistemme tekstejä siinä määrin kuin se on mahdollista!


[08:55 14.9.2007] P.P.
Joel Levy: The Atlas of Atlantis and Other Lost Civilizations. Aika kattava teos erilaisista Atlantis-teorioista, kirjoitettu kiihkottomasti eli kirjoittaja ei ole atlantologi sanan varsinaisessa merkityksessä. Levy pohtii teorioiden hyviä ja huonoja puolia selkeästi ja tuntuu kysyvän juuri oikeita kysymyksiä. Valmiita vastauksia ei ole (ellei sellaisia ole jo omasta takaa), vaan kirja heittää lukijalle haasteen jonka avulla voi jatkaa eteenpäin.


[13:40 14.9.2007] M.K.

tällä hetkellä:
Virginia Woolf: Writer's Diary (kirjoittamiseen liittyviä otteita hänen päiväkirjastaan)
Jane Austen: Emma
Ulla Aartomaa (toim.): Naisten salonki. 1700-luvun eurooppalaisia naistaiteilijoita


suosittelen:
- Jane Austenin Emma (luen itse sitä varmaan miljoonatta kertaa)
- Kurt Vonnegutin Kissan kehto
- kaikki Harry Potterit


[17:23 14.9.2007] H.R.
Olen lukenut nyt viime aikoina Marguerite Durasin kirjoja. Kirjoittajille erittäin sopiva kirja on hänen kirjoittamansa Kirjoitan.

Siihen liittyvä hyvä blogikirjoitus löytyy täältä:
Jos luovuus on talo, talo olen minä.

Lisäksi luin ihan äskettäin Yann Andréan kirjoittaman kirjan Duras, rakastettuni. Tein siitä arvostelun tänne:
Duras, aina vain Duras.

Suosittelen tutustumaan tähän kiehtovaan kirjailijaan eli Durasiin, joka tuntuu kirjoittavan koko ajan samaa tarinaa, yhä uudelleen.[20:32 14.9.2007] A.N.
Risto Ahdin "Kriittinen minä" runokirja on, jota suosittelen kaikille. En ole oikein vielä selvittänyt, mikä se Ahti on miehiään, kun onhan se nyt vähintäänkin kyseenalaista, että tuolla tavalla runon muodossa vihjaillen kerrotaan, mikä on oikeaa taidetta ja siitä varmaan vielä nostaa ihan hirveästi hilloa, mutta pakko oli myöntää, että se oli ainakin joissain asioissa oikeassa. Ja olen tosiaa ihan aikuisten oikeasti lukenut tuon kirjan. Pari tuntia sitten bussissa pläräsin läpi. Staffan Bergstenin "Litteraturvetenskap - en inledning" opusta suosittelen myös, itsellenikin :D


[22:08 23.10.2007] S.A.
Klassikoista Täällä pohjan tähden alla on oikeasti pirun hyvä. Samoin Sinuhe. Tuoreemmista tulee mieleen David Ambrosen helkkarin outo, mutta suorastaan viihdyttävä kirja Coincidende. En tiedä onko sitä suomennettu. Myöskään Margaret Atwoodin kanssa ei voi mennä pahasti pieleen.


[22:54 23.10.2007] S.K.
Työn alla tällä hetkellä Stanislaw Lemin Solaris, päätin lukea sen nähtyäni Tarkovskin samannimisen elokuvan.
Ennen sitä ahmin mm. Strugatskin veljesten kirjoittaman Stalkerin, vain koska kiinnostuin siihen perustuvasta tietsikkapelistä Stalker -shadow of Chernobyl. Että semmoinen scifinörtti olen.


[15:20 24.10.2007] L.K.
Tällä hetkellä [edelleen] kesken Dostojevskin Rikos ja rangaistus. Hyvä kirja. Ei muuta sanottavaa siitä. Sillä on kyllä pelottavan mahtipontinen tai jotenki muuten semmonen... no, en osaa selittää, maine.
Lukemisen arvonen, epäilemättä.

Kävin muuten viikonloppuna Kajaanin kaupunginteatterissa kattomassa vierailuesityksen "Pienin yhteinen jaettava". Pohjautuu Pirkko Saision omaelämäkerrallisiin romaaneihin Pienin yhteinen jaettava ja Vastavalo. Oli todella hyvä. Kirjatkin on hyviä. Pirkko Saision muutkin kirjat on hyviä!


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty