Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Piirtopöydät

[10:01 6.8.2007] P.H.
Hei, mietinnässä on itselle piirtopöydän hankinta.
Te jotka niitä olette käyttäneet, voisitteko ystävälliseti kertoa hyvät/huonot puolet, mitä pitää ottaa huomioon kyseistä hankintaa suunnitellessa jne
Olen kaikista neuvoista kiitollinen
t.Pirkitta


[11:53 6.8.2007] J.K.
Käy kattomassa täältä.
Reaxon

Hinnat 59-170 euron välillä ja tässä firmassa on ollut asialliset takuut ja toimitukset. Luulis löytyvän. Mitään niistä piirtopöydistä en tiedä kun en ole koskaan käyttänyt.


[15:43 6.8.2007] S.S.
ehkä vähän väärällä alueella tämä keskustelu ;) (kuvataiteeseen) ? minulla itselläni on se ja voin sanoa että helpottaa suuresti digitaalista maalailua ja piirtelyä. parin päivän päästä pitäisi alkaa luonnistumaan


[16:39 6.8.2007] P.W.
Ihan oikealla alueella on aihe!

Kaikki tietokoneen käyttö kuvankäsittelyn ohessa luonnistuu helpommin piirtopöydän avulla varsinkin kun siihen tottuu. En ole koskenut hiireen yli kahteen vuoteen ja vain tietyt ohjelmat toimivat hiirellä paremmin...varsinkin kun kyse on vanhoista peleistä ym.

Pikamaskin tekeminen ja rajaus valokuviin on yksi esimerkki missä väline on upea jne.

Mutta kokemuksiin:

Joillakin piirtopöytä lähtee luonnostaan tukemaan työskentelyä ja jotkut tarvitsevat harjoittelua. Kyse on puhtaasti käden ja aivotoiminnan synkronisoinnissa joka alkaa sujua kunhan malttaa heittää sen hiirenrakkineen pois ulottuvilta opettelun ajaksi.

Alussa ongelmana oli itselläni ohjelmien valikoiden käyttäminen, joka vei aikaa vaikka osasin muuten hyödyntää laitteistoa piirtämiseen ja valokuvien editointiin.

Itseäni kiusaa yhä vanhan pöytäni kaksois-/vasen-/oikea- klikkaus systeemi joka oli täysin kynällä toteutettavissa. Nykyisin itse pöydän napitkin voidaan ohjelmoida helposti tukemaan eri toimintoja.

Lisäksi jos haluaa kursorin pysyvän täysin paikallaan, se vaatii totuttelua.

Kuvataide-koulumme ykkösvuosikurssilaiset saivat mahdollisuuden käyttää pöytää koko lukuvuoden ajan ja tuloksena oli, että he halusivat pöydät lainaan kesälomallekin. Eräs sanoi jopa, että ei osaa käyttää Photoshoppia enää hiirellä.
[16:40 6.8.2007] H.K.
Kyllä piirtopöytä kuuluu olennaisena osana tavalliseenkin kuvankäsittelyyn.

Itse olen kokeillut Vacomin A5 piirtopöytää ja aion sen syksyn mittaan ostaa itsellenikin.

A5 on ilmeisen oikean kokoinen, A6 on liian pieni ja A4:lla käden liikkeet muodostuvat liian suuriksi.

Vasta kunnollisesta piirtopöydästä on apua, paineentunnistuksella saadaan säädettyä esim. siveltimen peittävyyttä tai vaihtoehtoisesti sen kokoa.


[16:47 6.8.2007] P.W.
Hannu! Sun koko-analyysi on aika henkilökohtainen. Monet suosivat jopa A3 kokoa tai A6:tta. Kyse on tavasta jolla kättään liikuttaa ja esimerkiksi henkilöt jotka piirtäessään ja maalatessaan tekevät mieluiten suuria liikkeitä pitävät A3:sta.

Itse pidän siitä, ettei kättä tarvitse liikuttaa ja että pöytä mahtuu näppiksen ym. romppeen lisäksi pöydälle.

Tosin isoissakin pöydissä tuon liikuttamisen voi rajata kädelleen sopivaksi ohjelman säädöillä.


[17:07 6.8.2007] H.K.
Tokitoki koko on tapauskohtainen. Myös näytön koko (resoluutio) vaikuttaa siihen.

Toi A5 tuntuu olevan monen piirtopöytää enemmän käyttäneen suosiossa. Laajakuvanäytöllä tietenkin pitäis olla piirtopöytäkin laajempi.


[17:51 6.8.2007] P.W.
Hannu! Ehkä tuo hintakin vaikuttanee suosioon? Sanoisin että jopa enemmän kuin käytettävyys.

Mutta miten näytön koko vaikuttaa, kun en ole itse huomannut tai kuullut muiltakaan kommenttia.

Ei pahalla, haluan vain tietää mitä itse en tiedä. :)


[17:54 6.8.2007] P.W.
Aah! tarkoitatko nimenomaan laajakuvasuhdetta?

Miten tämä eroaa eri pöytien välillä?


[20:02 6.8.2007] H.K.
Kommentit joita olen pöydän koosta kuullut, ovat ammattikuvaajia joten hinta ei ole ensimmäinen ja tärkein kriteeri.

Liian isolla pöydällä joutuu kättä siirtämään enemmän kuin sopivalla pöydällä, ja liian pieni pöytä ei ole tarpeeksi tarkka.

Viisaampien kommentteja olen kuullut, ja A5:sta Vacomia käyttänyt, tykännyt, ja semmosen ostan. Muut tehkööt valintansa itse.

Ja laajakuvanäytölle sopivan mallinan piirtopöytä on kait suunnilleen näytön mallinen. Itse käytän kuvankäsittelyssä kahta normaalia 19 tuumaista näyttöä vierekkäin ja tyytyväinen niihin olen.


[08:37 7.8.2007] P.W.
Juu, ei ammattilaiset/työssäkäyvät hintaa juuri tuijota. Itse olen seurannut opiskelijoiden kommentteja ja heille on hinta usein tärkeämpi kuin koko.

Ja kuten mainitsin, ison pöydän asetukset voi säätää ohjelmallisesti niin, että kättä ei tarvitse liikuttaa enempää kuin tarvii.

Silti minua vielä jäi mietityttämään kun sanoit että näytön resoluutio vaikuttaa asiaan. Meinaatko että jos muutan näytön tarkkuuden pienemmäksi tai suuremmaksi, niin se jotenkin vaikuttaa käytettävyyteen? Kysyn siksi, kun eri näytöillä työskenneltyäni en ole huomannut resoluution vaikuttavan niin, että sitä huomaisi.


[18:19 7.8.2007] J.S.
Ammattilaiset ei varmaankaan hirveästi hintaa tuijota, mutta kyllä me tavalliset työssäkäyvät (ainakin minä) vilkuillaan hieman sinne hintalapunkin suuntaan.

Wacom lienee noista se aika lailla valtamerkki, mutta hinta on sitten suoraan (ja suolaisesti) verrannollinen laudan kokoon. Itse päädyin nuukaillessani erääseen NGS-merkkiseen tuotteeseen, joka on kokoa A5 ja on - yllätys, yllätys - toiminut ihan hyvin.

Em. Koko riittänee normaalissa harrastekuvankäsittelyssä. Jos aletaan mennä tuonne piirtämisen / CAD-suunnittelun ym. puolelle, niin silloin tuo suurempi koko on varmaan perustellumpi.


[18:41 7.8.2007] P.W.
"Em. Koko riittänee normaalissa harrastekuvankäsittelyssä. Jos aletaan mennä tuonne piirtämisen / CAD-suunnittelun ym. puolelle, niin silloin tuo suurempi koko on varmaan perustellumpi."

Miksi A5 ei toimi mielestäsi noissa?


[10:17 8.8.2007] J.S.
No ehkä toimiikin. Tuo nyt oli vaan semmoinen MuTu-tuntumalla heitetty arvio.

Perustin tuon itse näkemiini ammattilaistapauksiin (pari graafista suunnittelijaa edellisessä työpaikassa, sekä yksi insinööritoimisto ) sekä yhteen aataminaikuiseen lehtiartikkeliin.


[18:54 11.8.2007] P.W.
Tärkeintä että on tyytyväinen pöytäänsä josta on maksanut!

Vinkki:

Ei kannata luottaa edes ammattilaisen sanaan pöytä-asioissakaan. Ne kun on henkilökohtaisia ja riippuu monesta asiasta.

Sama kuin että optikko-lauma sanoisi yhteen ääneen, että nämä lasit istuu tosi hyvin päähäsi...mutta silti ne hiertää korvaa tunnin päästä.


[21:05 10.10.2007] V.P.
Miten tuo piitopöytä liitetään tietokoneeseen.
Onko usb liitin,hiiren liitin vai jokin muu.


[11:22 11.10.2007] J.S.
V. Peltonen:
"Miten tuo piitopöytä liitetään tietokoneeseen.
Onko usb liitin,hiiren liitin vai jokin muu."

Yleensä USB:llä.


[17:44 11.10.2007] T.I.
Mulla on 4:3 piirtopöytä ja 16:10 näyttö eikä oo ollu ongelmia :)


[21:01 13.10.2007] J.K.
Wacomin piirtolankku tulee oikeuksiinsa kuvankäsittelyssä varsinkin maskien piirrossa mitä tulee puunoksiin ja vaativiin yksityiskohtiin. Ammattilaismalleissa on kätevä ominaisuus kynän kaltevuuden tunnistus, mihin voi liittää erilaisia toimintoja. Muuhun kuin maskien piirtämiseen en ole vielä hoksannut käyttötarkoitusta ja hiiri tuntuu paljon luontevammalta käyrien ja tasojen vänkläämisessä. Harrastavalle riittänee kuluttajamalli, jossa on suppeampi paineentunnistus ja resoluutio. Itse olen esim. halvempaa Graphirea joskus kokeillut ja ihan yhtä hyvää jälkeä sain aikaan kuin Intuosilla.

Lankun koko kannattaa valita ihan omien piirtotottumusten mukaan. Jos sykertää pientä tihrua, niin A6 vois ihan hyvin riittää.

Tämä voi vähän nyt mennä ohi aiheesta, mutta ostin opiskeluaikoina sarjaporttiin liitettävän laudan. Ongelmana on ollut aina se, että jos piirrän nopeasti esim. ympyrän, tulee siitä melkein monikulmion näköinen. Brush smoothing auttaa hieman, muttei niin paljon kuin toivoisi. Onko USB-tableteissa sama ongelma?


[21:40 13.10.2007] V.P.
Käykös nämä laudat yleensä mihin vain piirrustus ohjelmaan. Itsellä COREL 8.


[17:15 14.10.2007] J.K.
Luonnollisesti toimii vaikka ms-paintissa jos siltä tuntuu. Toimintoja kuten paineentunnistus ja tilt, ei välttämättä saa monissakaan ohjelmissa päälle. Asiasta kannattaa ottaa selvää softakohtaisesti esim. tässä tapauksessa Corelin sivuilta. Jos haluaa repiä kynästä kaiken tehon irti, niin Painter on vuosien ajan ollu monipuolisin ja tehokkain Wacomin tekniikkaa hyödyntävä ohjelma.


[16:23 15.10.2007] J.L.
Minulla on kaksi, A4 ja A5, molemmat merkiltään Aiptek ja hankittu Verkkokauppa.comista impulssiostoksena. Päydät ovat sinäänsä ihan ok, A5 ehkä kätevämpi. Täytyy vain korostaa, että minun makuuni näissä on harvinaisen paska driverisofta. Tutki tarkaan, ennen kuin ostat.

Totuus kuitenkin on se, että molemmat pöydät pölyttyvät työhuoneessa, koska laiskuuttani teen tätä olkkarin sohvalla läppäri sylissä löhöten. Cest la vie.


[17:13 15.10.2007] P.H.
Kiitos kaikille jotka olette viitineet kommentoida, pöydän osto jää vuoden 2008 alkuun, ellei joulupukki tuo sitä (pitääkin kirjoitta kirje sinne päin)
Olen kyllä vakaasti sitä mieltä, että turha ostos/hankinta se ei varmaankaan tule olemaan, enköhän sille käyttöä keksi.


[13:04 2.12.2007] P.H.
Joulupukille kirjoittaminen kannatti, tosin se on tulossa jo ennakkoon, mutta jeeeee, olen saamassa piirtopöydän kokoa en vielä tiedä.
Odottelen jännityksessä ensiviikolla pitäisi minun joulun jo tulla kuulemma.
Toivottavasti opin sitä käyttämään ja saan jotain kuvat/töitä jossain vaiheessa esille.[20:51 2.12.2007] P.P.
Mitä tarkoittaa käytännössä Aiptekin p.. ajurit? Tuollaista olen ajatellut, koska Wacomit on vaan niin älyttömän kalliita. Miksei muuten mikään muu valmistaja tee kyniä, joissa ei tarvita paristoja?


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty