Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Tasoskanneri, filmi ja iso nega

[13:46 9.8.2007] K.V.
Pakko udella, että onko kenelläkään kokemusta esim. 4x5 negan skannaamisesta jollain edullisella tasoskannerilla. Ja lähinnä vielä mv-negoista.

Tämä utelu johtuu yhdestä omasta ikuisuusprojektista.


[13:50 9.8.2007] J.T.
Oon skannannut aika paljonkin tasoskannerilla ja 4x5 laakaakin muutaman kerran. Skannerina oli aika rutku Epson Photo 2450 tjsp. Uudemmissa halpis tasoskannereissa ei taida olla enää laakapidikettä vakiona mukana.


[14:38 9.8.2007] Antti
Epsonilla on tosiaan jotain kohtuuhintaisia tasoskannereita joilla saa keskikokoa ja 4x5 laakaa..


[17:35 9.8.2007] H.K.
Itse olen skannannut pääasiassa 6x7 negaa, myös jokunen laakalappu on tullut skannattua Epsonin 3200:lla.

Lopputulokseen vaikuttaa melko paljon negan laatu, jos värinega on melko tummaksi valotettu niin lopputulos on hyvä, loivalla vaalealla negalla hyvän lopputuloksen saaminen on työn ja tuskan takana. Mustavalkonegalla on sama juttu sävyjen suhteen.


[19:56 9.8.2007] J.T.
Karille vielä vinkkinä, että jos päädyt Epsonin skanneriin (mitkä on omasta mielestä ainakin ihan ok hintaansa nähden), niin http://www.betterscanning.com/scanning/mstation.html tuolta löydät niihin sopivan huippuluokan laakapidikkeen (mm. korkeudensäätö ja mahdollisuus, nesteen kanssa skannaus, jne).


[21:17 9.8.2007] Antti
Musta tuntuu ainakin Canonin tasoskannerilla, että tarpeeks valotetusta, mutta loivaks kehitetystä mv-negasta saa parhaan tuloksen, mutta värinegassahan prosessi on vakio, joten (lievä) ylivalotus on varmaan ihan jees, koska se sitä hyvin sietää ja negalla muutenkin ylivalotus on parempi kuin alivalotus, eli ei oo kamalaa jos vähän varman päälle valottaa.

Mut tuosta huomauttaisin, että mv-negalla tumma ja tummaks valotettu on eri asia, koska kehitys vaikuttaa paljon siihen negan tiheyteen eli tummuuteen.

Lievä ylivalotus (1/3 - 2/3 aukkoa) ja sitten -20 % kehityksestä on muutenkin yleensä suositeltavaa MV-filmeille, koska filmin "virallinen" herkkyys on usein eri, kuin sen käyttöherkkyys, joka usein on ton verran alempi kuin valmistajan ilmoittama.

Itse olen HP5+ filmillä kyllä saanut hyvää tulosta valottamalla 400 ja kehittämällä Dev Chartin 200 asan mukaan, tämä siis skannatessa. Vedostaessa nuo ovat turhan loivia, eli se pieni ylivalotus ei varmaan haittais.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty