Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Valokuvausta opiskelevat?

Seuraava sivu  

[13:23 9.6.2007] S.K.
Niin, tulipa vaan mieleen, että kuinka moni täällä ihan opiskelee valokuvausta? Itse hyvällä tuurilla pääsen sitä ensi vuonna opiskelemaan, ja olisi kiva tietää että millaista se sitten oikeasti on. Koulu siis jonne hain on Kuopiossa (tai siilinjärvellä, jossain siinä välillä) Ingmannin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. "Vähän" kyllä tosiaan hirvittää että pääsenkö edes sinne, otetaan nimittäin peruskoulun jälkeen hakeneita vain neljä sisälle.


[14:29 9.6.2007] O.V.
Valokuvausopiskelu ja opetuksen taso on kyllä hyvin pitkälti koulukohtaista. Itse opiskelen Jyväskylän aikuisopistossa nyt valokuvausta ja voisin kyllä sanoa että jos ammattilaiseksi aikoo, niin tämä on ihan hyvä startti, täällä oppii perusteet.

Me käydään tässä ainakin aika monet kuvaus-alat läpi, dokumenttikuvaukset, studiokuvaukset, miljöökuvaukset jnejne.. Sitten on kuvankäsittelyä ja kuvatulkintaa ja kaikennäköistä. Tämä koulu kesätä siis vuoden. Ajattelin kyllä opiskella lisää. En voi sanoa itseäni valokuvaajaksi vaikka täältä valmistuisinkin ja saisin valokuvaajan ammattitutkinnon. Tämän jälkeen olisi tarkoitus jatkaa valokuvausopintoja muualla. Tai jos ei koulua niin assarointia jne.


[14:54 9.6.2007] J.M.
Eikö olisi seksikkäintä oppia kaikki itse? Miksi minusta tuntuu, että luovuuden opettaminen on vähän ristiriitaista?

Vai mitä siellä opetetaan? Kultaisen leikkauksenhan tuntee kaikki - yks plus neliöjuuri viis ja koko pompsi jaetaan kahella...


[15:39 9.6.2007] T.H.
Usealla taidealalla on opetusta aina avoimesta opistotasosta ylempään korkea-asteeseen.

Uskoisin, että kyseisillä oppilaitoksilla on merkittävä rooli kenties jo valintavaiheessa havaitun potentiaalisen luovuuden esiin saamisessa ja jalostamisessa. Väitän ettei esimerkiksi Milan Kunderakaan hiomatta olisi sitä mitä tänä päivänä on. Sanoilla "jalostaminen" ja "hiominen" tarkoitan tässä sitä vaikutusta joka lähipiirillä tai opinahjolla - niiden neuvoilla ja palautteilla tai suoranaisella oppisisällöllä - on omaan työhön. Koen vaikkapa Risto Ahdin työn Oriveden opistolla erittäin merkitykselliseksi. Sinnehän hakeutuu "harrastajakirjoittajien" lisäksi moni eturivin kirjailijakin ennen kirjansa julkaisua hiomaan kirjansa kielellistä ulkoasua.

Luovuutta on varmasti paha sinällään opettaa, mutta vaikkapa kirjan kirjoittaminen tai baletti vaatii uskoakseni paljon muutakin kuin sitä luovuutta. Jos pelkää oppilaitoksen vaikuttavan liiaksi omiin näkemyksiin, pitäisi samalla sulkea silmänsä myös vaikkapa tämän Aukean kaltaisilta sisällöiltä, sillä niistäkin voi saada vaikutteita jotka muuttavat omaa näkemystä yhtä lailla oppilaitoksen tavoin :).


[18:21 9.6.2007] J.M.
Jep, aukealla on negatiivisiakin vaikutuksia - jopa katsojiin ja kommentaattoreihinkin.

Joskus ite ainakin huomaan huomauttavani asioista, joita oletan "täydellisissä" valokuvissa olevan... Sellasta typerää "laajakulmakuvissa ota joku iso kivi etualalla kohteeksi luomaan kolmiulotteisuuden tunnetta" -ääliökritiikkiä ja yhdenmukaistamista oon varmasti joskus suoltanu. :)

Opistoista... Mun mielestä valokuvauksen tekniikkaa ja esim. erilaisten valojen vaikutusta ympäristöön voi opettaa, hyvinkin. Hmm... Mutta mitä jos Ansel Adams olisi murtunut kuultuaan Cartier-Bressonin kritiikin (*) ja lopettanut maisemakuviensa kuvaamisen? Mitä jos valokuvauksen oppilaat kunnioittavat liikaa opettajiensa mielipiteitä? Mitä jos heidän opettajansa eivät vain ymmärrä oppilaittensa mieltymyksiä ja mielihalujaan?


(*) Mm. tämä kuuluisa lausahdus:
"The world is going to pieces and people like Adams and Weston are photographing rocks!"
- Henri Cartier-Bresson


PS: Oon asiasta kiinnostunu, koska toinen ns. taiteellinen opinahjo, arkkitehtiopisto oli mulla yhteen aikaan vahva unelma, kunnes pomppasin pääsykokeessa ;)


[19:04 9.6.2007] S.K.
(Ite sinne siks hain, koska olen tooooooooodella kiinnostunut valokuvauksesta, kaikennäkösestä taiteesta muutenkin, lukio ei kiinosta tippaakaan (eikä sinne minun päästötodistuksella ois hirveesti mentykään), mikään sosiaali- ja terveysala ei oikein innosta ja jonnekkin sitä kumminkin haluaa mennä. Tuosta koulusta olin aijemminkin kuullut ja se vaan tuntu jotenkin tosi hyvälle valinnalle. Jos ei tänä vuonna pääse niin sitten kympille nostelemaan numeroita ja ens vuonna yritän sit vaikka uusiks.)


[10:05 10.6.2007] R.M.
Itsellä on VVI (visuaaliviestinnän oppilaitos, tampereella) kesken töiden ohesssa.

Tämä koulu opettaa hyvin paljon tekniikkaa, sekä oman tietyn tyylinsä valaista kuvata. Tämä koulu pitää varmasti huolen että osaat unissasikin valoittaa kuvasi oikein, ja tämä tekniikka, joka perusmuotokuvaukseen esimerkiksi on pätevä on takaraivoosi tatuoituna. Antaa pohjat, joita voi sitten kapinoida ja rikkoa omissasi töissäsi, kouluun joutuu ensin todistamaan että osaa tehdä tämän tyylin puhtaasti. Koulu on rankka, opetus tyyli on välillä hyvinkin ärsyttävä, mutta ainakin jos sieltä valmistumaan onnistut osaat tietyn perusvarman tavan kuvata.

Onnistut valmistumaan tarkoittaa hurjia lopettaneiden määriä, kouluun on oppisopimuskoulutuiksen puolelle ilman pääsykokeita helppo päästä sisälle, mutta valmistuminen ei sitä olekkaan, moni ei jaksa käydä loppuun asti.

Koulu opettaa vahvasti ammattikuvaukseen, ei taidekuvaukseen.

Olen itse ollut myös käsi- ja taideteollisuus oppilaitoksen valokuvauslinjalla vuoden, jonka jätin kesken, ja silloin, siinä koulussa, ei kyllä opettu yhtään mitään, vaikka taiteesta siellä enemmän olikin kysymys en olisi pitänyt pahana että esimerkiksi olisi vedostamaan opetettu "oikein" eikä samalla tasolla mitä peruskoulun yläasteella jo opetettiin. Siellä se mitä koulusta sai, oli täysin omalla vastuulla puitteet olivat hyvät, itse olin liian nuori (17v) niitä silloin ymmärtämään ja hyödyntämään.

-luovuudessa on monia mielipiteitä, toinen tykkää toisesta toinen toisesta, yksi mielipide ei voi olla oikea. Visuaalisesti hyvät kuvat herättävät keskustelua, kriittistäkin, sen joutuu varmasti kestämään nahoissaan.

VVI, josta alusta puhuin, aivopesee oppilaitansa tyyliinsä perin tehokkaasti, itse kaiken kapinani keskellä huomaan katsovani jostain kuvista (omista ja vieraista) koulun opettamiaan asioita, enkä katso enää kuvaa puhtaasti akselilla "Onko se hyvä kuvana vai ei", tuijotan liikaa tekniikkaa. -tämä on ehdottamasti negatiivisin asia mitä tuosta koulusta minulle tullut. Koska kuvat jossa on tunnetta, olemusta, miettimistä ovat olettavasti ihmisille paljon tärkeämpi, mielenkiintoisempi kun kuvat jotka ovat teknisesti puhtaita.

Tämä tunne, olemus, ajattelemisen aihe kuviin pitää yrittää siis jostain kaivaa, epäilen että sitä ei opeteta missään. Juoksen heti sellaiseen kouluun ovelle kolkuttamaan joka tämän pystyy opettamaan.

Alkuperäiseen kysymykseen vastaus, minä siis opiskelen.


[16:10 10.6.2007] J.P.
Valokuvauksen opiskelun pohja on raudanluja tekniikka, asia joka on unohdettu esimerkiksi TAIK:issa ajat sitten.
Tällä hetkellä valmistuvista n. 70-100 valokuvaajasta ehkä 1 tai 2 pääsee töihin koulun jälkeen muut menevät kortistoon tai EU maihin tms.
Valokuvauskoulutuksen aloituspaikkoja on valtavasti liikaa, 20 riittäisi mainiosti.
Tekniikan suvereenin osaamisen lisäksi tärkeintä on laaja luleneisuus koska kuvat tulevat korvien välistä ei kamerasta.
Jos on yleissvivistys pystyy tuottamaan kuviin metaforia joita ilman kuvat ovat vain pintaa.
Opetan vuosittain n. 50 valokuvauksen kanssa tekemisissä olevaa, kurssia kohden yhdellä tai kahdella on riittävää lukeneisuutta muut hädin tuskin tietävät pääministerin nimeä ja Aisopoksen eläinsatuja, jotka ovat valokuvauksen metaforien kulmiakivi ei kukaan tunne.
Sivistyksen puutteen takia OTO kuvaajat hoitelevat keikat 20 eurolla ja ammattilaiset ovat kortistossa.
Tilanne pahenee jyrkästi.
TAIK:in menestyksen takana on yhden miehen myyntiorganisaatio ei kuvien substanssi, kun hän menee takaisin englantiin Suomen taru visuaaliuuden tuottajamaana romahtaa samantien.
Ja kysymykseen, minä olen opiskellut valokuvausta vuodesta 1973 ja alan ihan hiukan osata sitä.


[16:45 10.6.2007] T.H.
Lukeneisuus tai pikemminkin sen sisältö on myös asia joka elää. Symboliikan lataaminen kuvasisältöön edellyttänee kuitenkin aina että edes joku sen sieltä tunnistaisi, ja hieman jaksan epäillä että vaikkapa mainittu Aisopos saati La Fontaine olisi monellakaan 60-70-luvulla kansakoulunsa käyneellä hallussa - tai ainakaan muistissa - tänä päivänä.

Kirjastojen lainaluvut ovat koko maassa melko selvässä laskussa, ja osassa kuntia tämä on ollut jo pidempiaikainen trendi. Totuus on, että vapaa-asjasta taistellaan. Olohuoneen TV, Playstation, trendiharrastukset ja laajakaista vievät aikaa sanomalehdeltä ja kirjalta (joskin sanomalehti voi Suomessa vielä melko hyvin, mutta jo nyt tarjolle tulevat nopeasti työmatkalla selattavat kielenkäytöltään ala-arvoiset city-lehdet kuten Metro).

Lukeneisuus on myös ikäkysymys. Työssäni olen monta kertaa joutunut palvelutilanteessa myöntämään sen, että vajaa kolmikymppinen lukuharrastaja ei ole voinut lukea yhtä paljon kuin vastaava viisikymppinen lukuharrastaja.

Valitettavaa kuitenkin on, että useilta täysin kirjoja kaihtavilta on todellakin ote yleiseen symboliikkaan karannut täysin. Istuin taannoin elokuvateatterissa katsomassa elokuvaa The Queen, jossa on kuuluisa kohtaus kuningattaren ja peuran kohtaamisesta. Jälkeenpäin, aivan odotettavasti, peura sai surmansa ja takaani kuului keski-ikäinen naisääni "Se välittää tosta peurasta enemmän kuin Dianasta!" ilmeisesti täysin tietämättömänä siitä että peura symboloi monarkiaa ja siniverisyyttä.

Toisaalta, symbolismiahan pidetään nykyään laajalti myös kliseenä, kun "kaikki on niin moneen kertaan jo nähty", ja niin kyynisyys valtaa alaa.

EDIT:

Jäipä yksi nootti pois, eli satujen lukeminen lapsille. Monet kulttuurisidonnaiset tai pitäisikö sanoa semanttiset avaimet saadaan jo lapsina, myös kirjallisuuden kautta. Tätä älköön yksikään isä tai äiti unohtako :).


[17:33 10.6.2007] J.H.
Satuja on meidänkin lapsille luettu aikanaan.

Olen huomannut että tekeminen on elämässä kuitenkin tärkeämpää. Monet tuntemistani korkeasti koulutetuista ihmisistä ovat täysin kädettömiä. Eli ei pysty tekemään oman itsensä eteen mitään.

Jos nyky-yhteiskunnan systeemi kaatuu vaikkapa sähkön puutteeseen. Mitä tekee ihminen jolle ei tulekkaan sähköä. Meillä ei liene kaadu kun kotisivut. Mutta lämmintä riittää ja vesi ei tule niskaan kymmenenkään vuoden perästä.


[12:06 15.6.2007] S.K.
PÄÄSIN!!!! ei hitto miten hyvä FIILIS!!


[13:01 15.6.2007] M.P.
kaiken paatoksen jälkeen tämä sinin viimeisin kommentti nosti hymyn kasvoille. ONNEA SINULLE SINI! =) tee itsestäsi ammattilainen!


[13:33 15.6.2007] S.K.
oi kiitoskiitos :P minä yritän!


[08:00 16.6.2007] J.H.
Onnea Sinille! Suosittelen kuitenkin sivutuloverokorttia. Elämiseen tarvittava raha kannattaa hankkia jollain muulla kuin valokuvauksella.

Kuvissa säilyy oma näkemys kun kukaan sivullinen ei määrää kuvan tarkoitusta.


[10:05 16.6.2007] R.M.
Onnittelut täältäkin...Nuoruus on unelmien toteuttamisen aikaa, sitte vanhenpama mietitään tuloja, veroja ja sivutuloverokortteja. =)


[10:16 16.6.2007] K.V.
No jaa, elämä on ihmisen parasta aikaa (siteeraus suurelta ajattelijalta)

ONNEA Sinille sisäänpääsystä.

Ja Raijalle. Elämä on unelmien toteuttamisen aikaa, kun unelmat loppuu niin myös elämä. Aikas karvaasti huomannut että kun unelmat syrjäyttää ja siirtyy verokorttien ihmettelyyn, niin elämästä tulee aikas tyhjää.

Ja meillä ei lueta satukirjaa vaan yritään saada 20 vuoden projekti joskus loppuun eli ihan oma satukirja :)


[10:32 16.6.2007] R.M.
Kari, oikeassa olet... Siksi tunnenkin itseni niin nuoreksi, en noista verokorteista niin välitä. Tahdoin vain sanoa, ettei ammatinvalintaa mielestäni kannata tehdä tulo-odotuksien perusteella, ei se pelkkä raha ketään onnelliseksi tee.
Onnea teidän projektiin, monesko vuosi on menossa?


[12:52 17.6.2007] R.M.
Onnittelut Sinille kouluun pääsystä. Ole intoa täynnä ja muista että koulu on hyvä väline siihen että voi kokeilla asioita mihin työelämässä ei välttämättä ole ikinä mahdollisuutta (eli aikaa/rahaa).

Sitten ei Sinille, vaan tuosta sivuverokortista. Minusta jos lähtee kouluun opiskelemaan, jota itse ei rahoita, niin mielestäni silloin voitaisiin edes lähteä asenteella, että tästä kenties tulisi ammatti itselleen -ei siis sillä että leipä hankitaan jostain muualta. Totuuttahan ei ikinä tiedä, elämä heittää moneen suuntaan, mutta minusta harrastuksien tukeminen ei ole ammatillisten oppilaitosten tehtävä. Mielestäni voitaisiin edes yrittää leikkiä että myös valokuvausalalta tulisi ammattilaisia kyseisistä kouluista, mikä on ammattilainen ja mikä ei raja on vaikea laskea mutta vaikka että leipänsä siitä saa on jo hyvä raja.


[17:08 17.6.2007] K.V.
Reetalle:

Vaikka opiskelisi valokuvauksesta ammattia, niin kannattaa samalla tehdä myös muita töitä. Ne kummasti avartaa maailmaa ja laajentaa näkemystä.

Elämä ja työnteko on kuitenkin ikuista oppimista. Oppilaitoksesta saa vain perustietoa ammatinharjoittamista varten eikä ne suinkaan tee valmista ammattilaista.

Jos itse aloittaisin vielä joskus uuden ammatin opiskelun, niin en enään edes kuvittelisi että se on lopullinen ammattini viimeisiksi pariksi kymmeneksi vuodeksi ennen eläkettä. (Hirveä virje )

Ja Raijalle:

11 v takana, kakskytä satua. Ehkäpä sitten kun nykyinen pikkuneiti kasvaa isoksi niin saa kirjankin tehtyä loppuun. Ja sehän tehdään vain itselle :)
[15:00 18.6.2007] S.K.
kiitoskiits onnitteluista ja kommenteista kaikille :) ja siis juu, tosiaankin sillä asenteella sinne mennään että siitä ihan jopa ammatti joskus monen vuoden päästä tulisi. ja jos ei, niin tuskin ne vuodet silti ihan hukkaan menee, tätä minä halluun tehä.


[19:32 28.6.2007] Joonatan
Eikö ole seksikkäintä oppia kaikki itse..(Janne Mankila).

Minne se Puusapuolueisuus nyt katosi? Hänhän sanoi että ammattilaisia tulee vain koulun kautta!

Aloittajalle, en opiskele valokuvausta missään koulussa.


[13:35 1.7.2007] J.M.
Hohhoi... Ehkä mun ajatukset on mun ajatuksia, ja toisilla on omat ajatuksensa. :)


[13:35 3.7.2007] P.I.
Reetalle:

Hmm...eikös VVI, olekkin yksityinen ja myös maksullinen koulu ?


[16:20 4.7.2007] K.R.
Minä en itse vielä opiskele valokuvausta, mutta tarkoitus olisi päästä johonkin. VVI:lle olen ajatellut syksyllä hakea, oppisopimus puolelle. Olen ainakin ymmärtänyt, että yksittäiset kurssit siellä maksavat, mutta pidemmät koulutusohjelmat eivät.


[23:22 4.7.2007] L.T.
VVI:stä sen verran, että tällä hetkellä siellä voi perustutkintoa opiskella oppisopimuksella (alalla jo toimivat) ja myös ihan "tavallisesti" (alalle aikovat). Ensimmäisessä täytyy siis olla työnantaja joka maksaa koulun ja saa tukea oppisopimuskeskukselta. Jälkimmäinen ryhmä on opetusministeriön alaista opetusta eli maksupolitiikka hoituu sitä kautta. Itse olen tässä alalle aikovien ryhmässä ja siinä on yksi viikko kuussa lähiopetusta (aamusta iltaan aika lailla) ja sitten 3 viikkoa etäopiskelua noin keskimäärin. Itse käyn töissä tän muun ajan mutta tosta voisi myös saada opintotukea, 2. asteen koulutuksen mukaan.

Sitten siellä voi tehdä VAT ja VEAT -tutkinnot, mutta niiden rahoituksesta en osaa sanoa. Ja sitten on tosiaan niitä lyhytkursseja, jotka on maksullisia.


[15:23 5.7.2007] R.M.
Moi

Korjaan hieman Laura oppisopimuksen osalta.

Koulu ei maksa työnantajalle mitään, vaan oppisopimuksen koulu-osuudetkin maksut tulevat oppisopimuskeskukselta. Työnantaja taas maksaa työntekijälle palkkaa siitä että työntekiä (eli oppisopimuslainen on töissä) ja voi hakea tähän palkkaamiseen tukea työvoimatoimistosta.

VAT ja VEAT tutkinnot menevät samalla tavalla oppisopimuksen kannalta, mutta näissä ryhmissä jo yrittäjän omat oppisopimuset (eli perustat yrityksen -maksat itse palkkasi -ja olet itselläsi töissä ja sinulla on tutori koulua auttamassa) ovat yleisempiä.

VVI on yksityinen yritys, jolta oppisopimuskeskus ostaa koulutuspalveluita näissä oppisopimus tapauksissa.

Koulutukset taitavat alkaa pääsääntöisesti alkaa tammikuussa.

Karille voin vain todeta, että koulu antaa todellakin pohjat, kaikki koulut eivät yllä siihenkään, ammatti opettaa loput sitten. Elämän katsomuksen ja kokemuksen laajuus auttaa ammatissa toimista, sen huomaa vanhemmista kuvaajista, mutta minusta tämän laajennuksen voi hoitaa muutenkin kun tehdä muuta työtä päivätyönään ja harrastella kuvaamista siinä sivussa.


[14:47 27.7.2007] J.Ö.
Sinille:
Ingmanillahan et opiskele pelkkää valokuvausta, sulla tulee olemaan myös kuvanveistoa,maalausta yms. Taidehistoria on kaikkein parasta, kiitos hyvän opettajan :)

Ps.Kerro Ollille terkkuja :D


[23:22 27.7.2007] H.K.
Mietinnässä olisi aukaista jälleen syksyllä VVI:n ovet, kovasti vain painaa mieltä: rankkaa-rankkaa...


[17:41 29.7.2007] S.K.
joo niinhän sitä opiskellaan :P jännittää kyllä, oon aika surkee maalailemaan.


[17:46 29.7.2007] H.K.
Onneksi VVI:llä ei tarvitse osata maalata.
Siellä keskitytään oleelliseen. Toki piirrustustaito olisi mukava/hyvä olemassa,mutta minkäs teet kun niitä lahjoja ei ole suotu.


[21:33 29.7.2007] Mats
Moni keskeyttää opiskelun VVI:ssä.


[21:54 29.7.2007] H.K.
Monella on ruusuiset ajatukset valokuvausammatista, VVI:ssä tulee totuus alasta esiin joten siksi osa lopettaa.Todellisessa elämässäkin tulee vaikeita paikkoja vastaan, se on hyvä että niitä on jo opiskeluaikanakin.
Ja moni joka on käynyt jonkun muun koulun, menee VVI:hin oppimaan sen vielä paremmin.[21:54 30.7.2007] L.T.
VVI:n opetustyylistä voi olla montaa mieltä, mutta kukaan ei voi kiistää etteikö se oppimisen kannalta ole aika tehokas tapa... Jokaisen on pakko tehdä töitä, sen takia moni lopettaa koska siellä ei voi toimia "puolivillasesti"... Joko teet ahkerasti ja ajoissa hommat, ja ellet tee niin ei tuu palautettakaan etkä opi mitään. Kaikille se ei sovi ollenkaan, toisille tekee hyvää että on "pakko" tehdä töitä asioiden eteen.

Sen perusteella millasia kuvaajia sieltä on valmistunu, niin en voi muuta ku ihailla.


[18:41 31.7.2007] P.W.
Kävin katsomassa noita VVI:n galleriakuvia ja tuli heti mieleen, että onpa muokattuja/yhdisteltyjä kuvia. Onko ne?


[23:21 31.7.2007] H.K.
Tottahan toki kuvat on käsiteltyjä, tarpeen mukaan, ja vähän yhdistellenkin. Niinhän ammattikuvaajat ovat tehneet filmikaudellakin,ja osa tekee filmillä edelleenkin. Varmaankin on eduksi jos osaa tehdä monen tasoista kuvankäsittelyä, monessa tilanteessa paras käsittely on lähes huomaamatonta.
[21:18 2.8.2007] S.V.
Luovuutta ei koulun penkillä tai kirjaa lukemalla opi. Itse opiskelin pari vuotta valokuvausta Muurlassa ja tippaakaan ei kaduta. Ammattivalokuvaajaa minusta ei ikinä tule, kun kohtalo puuttui peliin. Silti olen onnellinen siitä että noiden vuosien aikana opin valokuvauksen perus asiat: tekniikan, valaistukset ja erikokoiset kamerat. Sen tietotaidon kanssa olen aika hyvin pärjäillyt. Luovuus siitä oli kaukana, ku väkisin joutui pakertamaan studiolla mainoskuvauksen parissa ja "innostuneena" valaisemaan pahvilaatikoita tai paperin palasia, mutta uskokaa tai älkää, se opettaa paljon. Tekniikan ymmärtämällä ymmärtää enemmän valokuvistakin, taidekuvat toki sikseen. Ei oppi ojaan kaada! ;)


[17:26 11.8.2007] P.W.
Tiedän mistä puhutte ja kommenttini vain syntyi siitä, että aiemmin Aukeassa syntyi aina hirveä haloo ahdasmielisten keskuudessa, jos kuvia oli muokattu. Halusin vain varmistaa, että kuvan raju muokkaus on noinkin yleistä ja "hyväksyttävää" nykyisin.


[18:47 21.8.2007] N.P.
Itsehän opiskelen valokuvausta Jyväskylän ammattiopistossa. Petäjävedellä itse koulu. Meille ainakin annetaan aika vapaat kädet valaisun sun muun suhteen. lykätään vaan studioon ja sinne sitten itse kokeilemaan mikä näyttää hyvältä. Ammattiinhan tässä opetetaan, eikä taidevalokuvaajaksi. Taidekuvat onkin ihan toinen juttu.


[21:13 21.8.2007] -
Hassu juttu, mutta noin niin äkkiseltään ajatellen tuntus loogisemmalta että ns. ammattivalokuvaajalle juurikin pitäisi opettaa miten kuvataan kuvia joita massa on oppinut sulattamaan ja taidevalokuvaus taas olisi enemmän sitä omasta itsestä lähtevää. On se kyllä jännä...


[21:22 21.8.2007] Juice
"ne,jotka osaa,tekee mitä vaan,
ne,jotka ei ryhtyy opettamaan.
...
kuinka kauan ne mellastaa,saavatkaan.
[22:35 21.8.2007] H.K.
VVI on oikea paikka jos todella aikoo ammattiin.Itse opiskelin 90-luvulla, joten moni asia on siitä muuttunut.
Meidän ryhmässä oli Muurlan ja monen muunkin koulun käynyttä, mutta totesivat että niiden opetukset olivat köykäistä tavaraa ja niissä oli keskitytty ammattikuvaajan kannalta moneen epäolennaiseen asiaan.
Ryhmästä karsiutui pois ne, jotka eivät tahtoneetkaan siitä ammattia, eräskin lähti Petäjävedelle ja viihtyi siellä kun sai kuvata taidekuvia omien mieltymysten mukaan.
Studiovalaisussa ei ole tärkeä päntätä eri valaisujen nimiä, vaan oppia kuvaamaan välttäen pahimmat virheet ja tehdä hyvännäköistä ja omaperäistäkin käyttökuvaa.


Seuraava sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty