Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Onko tilattu vähemmän taidetta?

[21:32 28.8.2007] P.K.
Onko tilattu vähemmän taidetta?

Jos näen taulun ja sen alla lukee ”mummo pyysi maalaamaan taulun pihastaan” , reaktioni/asenteeni/katseni/mielenkiintoni(!) on eri kuin tekstillä ”istuskelin ja päätin vangita pihan tunnelman” …

No, kuva tekstin ei pitäisi antaa vaikuttaa, mutta vaikuttaahan se viimeistään tiedostamattomasti
…kuva ei synnykään tekemisen/näkemisen ilosta vaan se on pyydetty tekemään.
…voiko tilattu työ olla silti aidosti tehty ja arvokas myös taiteilijalle(ja taiteellisesti)
…maisema mummon pihasta
…naapurin kissa
…presidentin kuva
…asettaako tilattu työ arvostelijan myös arvostelemaan eri asioita tai viekö se kiinnostuksen palautteen annosta…
…ja miksi…

Pohdita syntyi mietiskellessäni (tavallista kauemmin) esillä olleen ”tilattujentöiden” -näyttelyn saamaa palautetta:
”en ymmärrä onko tämä aivan oikea mesta tällaisten esittelyyn. mitä tällaisesta voi sanoa? kiva jos joku on sulle maksanutkin tällaisen duunaamisesta....”
Tuli vain mieleen (ei välttämättä tässä kommentissa ollut) asenne, että tilattu on jotenkin vähemmän, kuin muu taide… sellaiseen törmää, ja kai se vaikuttaa kaikilla jotenkin, kun kuulee että joku on tilauksesta tehty, mutta mihin suuntaan se ajatuksiasi vie? Onko odotukset kovemmat?
Tarvitseeko työtä/tekijää tässä enää sillä tavalla ”opastaa” kun se teos on jo tehty eteenpäin?

(vastasin jo itselleni ja kääntelimme kolikkoa eräällä kahvi keskustelulla, mutta muidenkin pohdinta kiinnostaa)[11:08 29.8.2007] L.V.
Tuo Petrin aloittama ketju oli kohdistettu suoraan minunlaisilleni jotka tekevät myös niitä tilaustöitä. Allekirjoittaneella onkin ollut niitä tänä kesänä tavallista enemmän ja homma jatkuu edelleen.

Olenkin huomannut että kaltaiseni "taiteilija" herättää täällä Aukeassakin tavattomasti pahaa verta ja on monille taiteilijoille "punainen vaate" syystä jota en ymmärrä.
Petri:" …kuva ei synnykään tekemisen/näkemisen ilosta vaan se on pyydetty tekemään."

Yksikään työ ei ole ollut minulle vastenmielinen vaikka joskus joudunkin tekemäänkin sen valokuvasta. Usein ne valokuvat on mustavalkoisia josta puuttuvat täysin myös valöörit. Siinä onkin kovasti aina haastetta että saa valöörit ja värit yhdessä toimimaan. Kyllä siitä seuraa sama "raukeus" ja tyytyväisyys jos työ omasta mielestäni onnistuu niinkuin vapaan inspiraationkin mukaan tehdyissä töissä. Itselleni on taiteellisesti arvokasta kaikki työt jotka olen omin käsin tehnyt ja niin on luojan kiitos myöskin asiakkailleni.

”en ymmärrä onko tämä aivan oikea mesta tällaisten esittelyyn. mitä tällaisesta voi sanoa? kiva jos joku on sulle maksanutkin tällaisen duunaamisesta....”

Juuri tällaiset kommentit ovat saaneet minunkin nyt pohtimaan että onkohan sittenkään tällainen mesta todella se oikea paikka tuoda esille noita töitä. Tavallaanhan tuo hemmo on oikeassakin. Ketä nyt kiinnostaisi tuollaiset Mummon mökit ja naapurin kissat kun päässä pyörivät abstraktit ajatukset tavoitteet taiteessa on korkeammalla.

Meitähän on aina nimitelty milloin markkinataiteilijoiksi tai junttitaiteilijoiksi ja aivan sen vuoksi kun me edes yritämme saada taulujamme kaupan ja saada edes näin noista harrastuksista aiheutuvia kuluja katetuksi.
Minua ei tuollaiset nimittelyt liikauta pätkääkään niin kauan kun itse nautin tuosta harrastuksesta.

"Tarvitseeko työtä/tekijää tässä enää sillä tavalla ”opastaa” kun se teos on jo tehty eteenpäin?"

Oikeastaan tuo ainakin allekirjoittaneelle on aivan turha kysymys.
Voin sanoa että sen ajan kun olen ollut rekisteröityneenä Aukeassa, olen saanut oppia enemmän kuin koskaan ja sen ansioksi katson juuri nuo "opastavat" kommentit joita kaikki eivät tahdo jaksaa sietää kun ne sananvalinnat eivät aina ole niin korrektit mutta Suomalainen on sellainen yksinkertaisesti.[12:12 29.8.2007] T.R.
Jaa että onko tilattu työ taidetta?

No totta hitossa se on siinä kuin huvikseenkin tehty. Onko Rembrantin ns. "Yövartio" taidetta?
Kyseinen teos oli tilaustyö eikä tilaajataho edes ollut siihen tyytyväinen.

Kuten Leo, myös minä olen saannut aikoinaan joitakin myrkyllisiä kommentteja töistäni joissa on ollut maininta siitä että ne on myyty. Jos asiantila ärsyttää jotakuta jonka mielestä oikea taiteilija ei saisi sen paremmin myydä töitään kuin tehdä niitä tilauksenkaan pohjalta niin siitä vain. Ainakin minä mielelläni välillä saan hiukka kustannuksia takaisinkin ja toisaalta se että joku haluaa ostaa taikka tilata minulta maalauksen kertoo ainakin sen, että huolimatta aukeassa satavista ykkösistä ainakin joku pitää maalauksistani niin paljon että on valmin maksamaankin niistä.

Koko ajatus siitä että tilaustyö ei olisi oikeata taidetta on melkoisen uusi ajatus. Ei ole niin kauaa aikaa siitä kun käytännössä kaikki taide oli tilaustöitä. Vasta modernilla ajalla, sanotaan vaikka jostain 1800-luvun paikkeilta, on alkanut olla tavallista että taiteilija tekee maalauksia mielensä mukaan eikä tilauksesta. Pitäisikä meidän siis ymmärtää että kaikki hollantilaisten mestareiden 1600-luvulla työpajoissaan tehtailemat tilaustyöt ovat jonkinlaista epätaidetta?

Leo oli tuossa lainannut ilmeisesti jostain omasta työstään seuraavaa kommenttia: "Tarvitseeko työtä/tekijää tässä enää sillä tavalla �opastaa� kun se teos on jo tehty eteenpäin?"

Tähän haluaisin kanssa sanoa mielipiteeni.
Se että haluan ja saan täällä kritiikkiä työstäni ei tarkoita missään määrin sitä että käyttäisin kommenteissa esiin tulleita asioita sen nimenomaisen työn muuttamiseen. Saatan minä joskus muuttaakkin, mutta aika harvoin. Sen sijaan jos ja kun katson että joku kommentoija on keksinyt sellaisen asian työstäni johon en itse ole kiinnittänyt riittävästi huomiota, niin otan asiasta opikseni ja huomion asian tulevissa maalauksissani. Sinänsä jos joku ylläolevan kommentin tyyliin katsoo olevansa täällä joku opetaja joka opastaa muita, niin suosittelen hiukan nöyrempää asennetta. Oma mielipide kun ei välttämättä ole aina se oikea. Siitä syystä itse koetan aina kommenteissani tuoda esiin sen, että tuon esille vain oman kantani työhön, en mitään absoluuttista totuutta. Vielä jos lisäisi loppukommenttina sen, että minulla on ollut joskus täällä esillä myös maalauksia joissa olen maininnut että ne ovat kesken. Silloin olen saannut kommentteja ettei ole mitään asiaa laittaa tänne keskeneräisiä töitä ja että se on katsojan halveeraamista. Eli laitat valmiin työn taikka keskeneräisen, niin aina tulee haukkumista.


[12:28 29.8.2007] P.P.
Älkää laittako että se on tilaustyö. Yksinkertaista. Ei kukaan sillä tiedolla tee mitään, enintään se antaa tekijästä sellaisen käsityksen, että haluaa brassailla asialla. "Teinpä tässä TILAUSTYÖN, koska olen tosi AMMATTILAINEN.."[12:43 29.8.2007] T.R.
Paul...

Epäilen että täällä ei ammattilaisia olekkaan.
Onko se asialla brassailua?
Enpä usko. Itse laitan maininnan aina jos työ ei ole enää minun omistuksessani koska mielestäni se on asiallista.

Toisaalta Paul sinä tunnut usein esittävän asiasi siten, että minulle tulee mieleen että pidät itseäsi selkeästi muita parempana täällä.


[13:42 29.8.2007] P.P.
En minä pidä itseäni muita parempana, vaan olen parempi.


[13:50 29.8.2007] L.V.
"Ei kukaan sillä tiedolla tee mitään, enintään se antaa tekijästä sellaisen käsityksen, että haluaa brassailla asialla."
Oikessahan sinä olet Paul, ketä se tosiaan kiinnostaa ja varsinkaan jos se noinkin tuntuu ahdistavan. En muista että olisin tuon asian kanssa pahemmin brassaillut tarkoituksella mutta parannan kyllä tapani.
Tunnustan että hivenen alkaa jo huvittamaan mutta ei se mitään, show must go on.


[13:53 29.8.2007] M.H.
Jospas se on kateus mikä puhuu? Jos omia töitä ei saa kaupaksi tai ei muuten elä taiteella. Vain 4 % taiteilijoista elää puhtaasti myymällä omaa taidetta, se on melko vähän.

Jos tilaustyöt olisivat vähemmän taidetta, olisi esim. Ateneuminkin seinät tyhjempiä... sieltä kun pitäisi poistaa mm. Järnefeltin ja Edelfeltin töitä. Taiteilijat ovat kautta aikojen eläneet tilaustöillä.. ja kuka pystyy tänä päivänä erottamaan mikä niistä vanhojen mestareiden töistä on tilaustyö ja mikä puhtaan inspiraation tuotos.

Voisi myös samantien pohtia kysymyksiä onko vain fiiliksen pohjalta ispiroidut työt taidetta? Ovatko työt jossa on haluttu kokeilla jotakin erityistä tekniikkaa tai välinettä taidetta? Ovatko vain omaan mielikuvitukseen pohjautuvat työt taidetta? Onko realismi taidetta? Onko sisustustaide taidetta? Ja onko yleensä taiteelle määritelmää?

Tuosta markkinataide asiasta tuli mieleen että en usko että Salvador Dali olisi koskaan ollut niin kuuluisa jollei olisi niin nerokkaasti markkinoinut töitään omalla eriskummallisella persoonallaan. Tuskin kukaan silti kuitenkaan kyseenalaistaa hänen taiteensa taitellisuuden tai olemassaolon oikeutuksen.


[15:27 29.8.2007] Tom Pesch
En oikein näe mitään ongelmaa noissa tilaustöissä. Oma mielikuvitus, kädenjälki ja inspiraatio siitä tilaustyöstäkin tekee taiteilijan itse tekemän. En ymmärrä miten joku voisi pitää työtä vähemmän taiteena sen takia että siitä on maksettu/sen aihe on määrätty.

Otetaan esimerkiksi sarjakuva. Käsikirjoittaja tilaa tietynlaiset sarjan muotoon tulevat kuvat piirtäjältä. Sitten piirtäjä käyttää luovuuttaan (jos ei ole vetelys, ;) ja tekee oman näkemyksensä mukaisen sarjakuvan. Ei se ole vähemmän taidetta.

Rasimus sanoi hyvän pointin, keskiajan Euroopassa ei paljon huvikseen maalailtu, kaikki tehtiin kirkkojen tilauksesta. Vähän myöhemmin vaikutusvaltaisten ihmisten tilauksesta. Harrastuspohjalta taiteilu on nykyajan hapatusta.


[08:43 30.8.2007] Markku Laitinen
Tää oman taiteensa myyminen on kirosana ainakin maamme virallisen taide näkemyksen valossa. Itse sain kärsiä siitä jo opiskeluaikana, kun joskus ensimmäinen ihminen jolle esittelin koulussa tekemääni teosta, osti sen. Voitte varmaan kuvitella minkälaisen kateuden se muissa oppilaissa herätti. Samoin kuin opettajissakin.

Yleisesti ottaen taiteessa on näkemys että aiheen valinta ei sulje pois taiteellista näkemystä. Tämä mainitaan usein kun puhutaan Van Goghin tuoleista tai piipuista. Tämä kuitenkin unohdetaan tai käännetään nurin päin kun kysymyksessä on tilaustyö.

Nykyään katsotaan ettei taiteilija edes saisi itse myydä teoksiaan, saati mainostaa niitä. Tämä on sitä todellista kateutta, kun kaikki eivät pysty tekemään teoksia jotka kiinnostaisivat vähänkään ostavaa suurta yleisöä. Paras esimerkki on Juhani Palmu. Kuinka paljon maamme virallinen taidemaalariliiton sisäpiiri onkaan mollannut häntä, taiteilijaa joka vain tekee työtään ja on siinä myös onnistunut.

Nykyään ei panosteta enää osaamiseen, taiteilijan ei tarvitse osata maalaustekniikoita tai tietää miten tehdä satoja vuosia kestäviä teoksia. Nykyään panostetaan vain näkemykseen, ammattitaidosta viis veisataan. Ei auta kirurgiakaan näkemys edessä olevasta leikkauksesta. Mikäli ei ole teknistä tietämystä ja taitoa tehdä leikkausta, potilas kuolee. Samoin kuolee myös taide, osaamattoman käsissä. Näkemys on kuitenkin kaikilla, todellinen ammattitaito vain hyvin harvalla.

Itsekin paljon tilaustöitä tehneenä olen kyllä huomannut minkälaisen kateuden se joissakin muissa taiteilijoissa herättää. Näillä palstoillakin sen takia usein esittelen vanhempia myymättä jääneitä teoksia, joihin olen uhrannut todella aikaa saadakseni teoksen sellaiseksi kuin haluan. Koska teen myös kertamaalauksia, joista monet myydään jo märkinä, en ole viitsinyt niitä näille palstoille laittaa esille.

Mielestäni taiteilijan työ on kokonaisvaltaista työtä, johon kuuluu myös teosten markkinointi ja myyminen. Tätä ei maamme virallinen taide-eliitti ymmärrä, heidän mielestään taiteilija ei saisi myydä teoksiaan, ei edes esitellä teoksiaan itse. Ilmeisesti kaikkien taiteilijoiden pitäisi esitellä teoksiaan vain virallisissa jyrytetyissä näyttelyissä. Näin virallinen taide-eliitti voisi itse päättää mitä taidetta esitetään. Kyse on vain naurettavasta pelistä jota pelataan vain vallanhimosta, ei siksi että kansalaiset saisivat nauttia todellisesta taiteesta. Kun maamme taide-eliitti ei itse pysty tekemään taidetta joka kiinnostaisi ihmisiä, ei sitä saisi tehdä kukaan muukaan.


[09:40 30.8.2007] M.H.
Markku puhuu paljon ja asiaa :)


[12:11 30.8.2007] Elias
Joop Markku puhuu asiaa. Ei kuiteskaan kannattais ehdoin tahdoin kaivaa "verta nenästään". Se on paras tapa polkea taiteilijana itsensä suohon ja sinne se imago myös jää unholaan myös jälkipolvilta. Vaikka itsekkin suurilta osin allekirjoittaisin nuo Markun väittämät niin pidän kuitenkin matalaa profiilia koska tuo "eliitin" verkosto on uskomattoman laaja ja vaikutusvaltainen. Olen nimittäin oppinut sen kantapään kautta.

Vaikka minä esimerkiksi tykkään kovasti realistisesta/esittävästä taiteesta niin en kyllä väheksy muitakaan tyylisuuntia, mukaan luettuna kaikenlaisilla välineillä tehtyä taidetta. Minua innostaa ihmisen kekseliäisyys taiteessa kokonaisvaltaisesti.

Tuohon Petrin kysymykseen "onko tilattu vähemmän taidetta" omana mielipiteenäni vastaan että se on taidetta siinä missä muukin taide. Pidän sitä jopa suurempana taiteilijan taidon näytteenä, onhan taiteilijan "kädet sidottu" niillä tilaajan omilla aihetoivomuksilla ja vaatimuksilla.
Kukaan tuskin kyseenalaistaa Markunkaan taidetta epäoikeelliseksi joita täällä aukeassa on nähty mutta keskustelua ne herättävät ja itse uskoisin että ihan siitä syystä että ne on tehnyt "tilausmaalari".
Muuten Markku, ihan reilusti voisit laittaa tänne myös niitä uusimpiakin töitäsi ihan vain vastapainoksi ja muiden kiusaksi.


[12:33 30.8.2007] Markku Laitinen
Kiitos kannanotosta Minna-Maarit ja Elias. Eliakselle haluaisin sanoa että rehellisellä mielipiteellä joka myös on perusteltu, on aina sijaa maailmassa. En omasta mielestäni kaiva verta nenästäni ja minua ei taiteilijana kiinnosta jäänkö unholaan jälkipolvilta. Ainoa mikä minua kiinnostaa on tehdä ja esitellä taidettani ja ottaa taiteeseen kantaa niin rehellisesti kuin voin. Kuten Juhani Palmun tapaus on osoittanut, virallinen selkään puukottajien lauma ei ole kovin hyvin onnistunut hänenkään tapauksessaan, koska hän on tehnyt työnsä kokonaisvaltaisesti paremmin kuin yksikään toinen taiteilija Suomessa. Myös ilman virallista tukea. Vaikka tuo eliitin verkosto on laaja ja vaikutusvaltainen, en minä ainakaan anna sen häiritä minun kannanottojani. Olenhan itsekin joutunut niin sanotulle "mustalle listalle", nimenomaan kannanottojeni takia. Jopa jo taideopiskeluaikana. Mielestäni ihminen joka vaikenee epäkohdista jotka itse näkee, on vain moraalinen pelkuri, eikä tällaisella ihmisellä ole todellakaan paljon sanottavaa. On kyse sitten taiteesta tai itse elämästä. Elias olen muuten esitellyt myös uudempaa tuotantoani, katso vuosiluvut maapallo aiheisista teoksistani.


[16:03 30.8.2007] meniköhän...
tämä ketju metsään. Toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä. tyydyttiköhän vastaukset peteä?


[21:01 30.8.2007] Mää
Jotensakkin hassu juttu, mutta minä arvostan niitä taiteilijoita enemmän jotka osaavat (uskaltavat) tehdä oman taiteen lisäksi myös tilaustöitä.

Eli pystyvät luomaan tilaajaa tyydyttävvän teoksen ja tuomaan sinne jotain itseänsä mukaan. Olisi jotenkin hassua ajatella, että jos joku Tommy Tabermann tekisi tilaustyönä runon, niin se olisi vähemmän runo kuin samasta aiheesta vapaasti kirjoitettu runo. (Ai juu hänhän elää myöskin omien runojen julkaisulla, eihän häntä voikkaan verrata maalareihin).

Eli jotenkin ajattelen näin, jos minulta tilattaisiin työ niin olisin saanut jo arvostusta sen verran että myös näkemykseeni uskotaan. Eli joku luottaa siihen, että osaan tehdä taidetta tai käyttötaidetta joka tyydyttää tilaajan makua. Jokainen voi olla omasta mielestään taiteilija, mutta sitten kun on muidenkin mielestä niin hyvä.

Eli arvostan tilattuja taideteoksia ainakin saman verran kuin suurella sydänverellä luotuja taideteoksia tai ehkä hiukan enemmänkin vielä.


[05:47 31.8.2007] Korjaus
Haluaisin korjata että Tommy Taberman ei elä runoillaan, vaikka onkin maamme myydyimpiä runoilijoita. Ennen hänen pääasiallinen tulonsa koostui "Uutisvuodosta", nykyään kansanedustajan tehtävistä.


[12:37 12.9.2007] K.K.
Itse teen tilaustyön AINA ensisijaisesti itselleni. Vaikka pyyntö olisikin -mummon kissa- tai jotain yhtä dramaattista ei se poista työn mielekkyyttä omalta kannaltani. Jokaisesta aiheesta saan jotain irti ja teen työstä oman versioni. Tätähän tilaustyöt pääosin ovat: näkemyksiä joten ei se arvoa ja merkityksellisyyttä alenna.


[13:29 16.9.2007] fanittaja
On aika hurjaa ja kummaa että tuota samaa asiaa ihan jatkuvasti pähkäillään. Ihan kuin nuo "tilaustaiteilijat" olisivat todella kirosana täällä Aukeassakin.
Itse arvostan kovasti muutamaa täälläkin esiintyvää tilaustaiteilijaa ja varsinkin sellaisia heitä joilta taittuu niin maisemat kuin muotokuvatkin ja jopa symbolinen taide.
Olen pannut merkille että suurimmat vähättelijät ovat juuri he joilta puuttuu juuri tuo muuntautumiskyky. Epäilempä että nuo "ykköstelijätkin" löytyvät noista kateellisten lapsellisesta ryhmästä.
Kaiken kaikkiaan sitä on aina jännä seurata kun noilta taiteilijoilta ilmestyy tänne töitä.


[07:08 29.9.2007] J.T.
Eiks muusikotkin ole tilaustaiteilijoita?-enmäookoskaan nähny heitä tyhjille saleille soittelevan,-Paitsi tietysti me, mutta älköön tämäkään saattako meitä murheellisiksi.

< A HREF="http://en.sevenload.com/videos/ekJUvRq-rIaw/Hevarin-kevari">Hevii

Kysymys ei ole oleellinen muussa suhteessa,ku siinä, ett nää joilta tilataan kuvataidetta pitää itseään parempina taiteilijoina ku muut ja ihan turhaa, mut oikee asenne! Eihä se muutoin MYY!

tv.ville p.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty