Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Käsitöitä kuvataidepuolella!?

[22:32 9.6.2007] Nimetön
Mitä mieltä olette siitä, että kuvataidepuolelle laitetaan aivan käsitöitä, siis esim. ompeluksia? Minusta niillä ei ole mitään tekemistä kuvataiteen kanssa, vaikka hienoja usein ovatkin. Eivätkö käsityöt voisi pysyä jossain neuleblogeissa ja käsityösivuilla?

Minusta korutaide ja kuvanveisto ovat täysin eri asioita.


[07:25 11.6.2007] Tiitus "Vapaus ois niinku kivaa" Petäjäniemi
Mä en näe haittaa siinä, että käsitöitä, koruja tai kansalaisopiston akvarelleja laitetaan esille. Toki jokainen saa arvottaa esillä olevat pökäleet niinkuin haluaa ja parhaaksi näkee.


[15:47 11.6.2007] P.P.
Käsitöillä on aika paljonkin tekemistä kuvataiteen kanssa. Alunperin kun taide oli sama asia kuin käsityöt.[12:06 12.6.2007] T.R.
Käsityöihmisenä en näe eroa taiteella ja käsityöllä, jotkut pitävät jopa kokkiakin taiteilijana;)
Itse pidän silkimaalauksessa sen laaja-alaisuudesta, josta voin
tehdä tauluja,vaatteita,koruja ym...ja jotka voin yhdistää esim. lasiin puuhun tai johonkin muuhun.
Tuotteeni ovat siis
"käyttötaidetta".
Paul, on mielestäni oikeassa
"Alunperin kun taide oli sama asia kuin käsityöt".[20:37 12.6.2007] L.K.
Jos puupölkkykin voi olla taidetta (jos on hienosti työstetty), niin miksei sitten käsityöt? Eikös tekstiilitaide ole ihan oma taiteenlajinsa?


[22:47 12.6.2007] V.A.
Tekstiilitaide on kyllä ihan oma ja hieno taiteenlajinsa. Kiva, kun nousi tämä asia esille. Olen pitkään miettinyt, että uskallanko laittaa tänne näytille tekstiilitöitäni. Ehkäpä uskallan, vaikka se jakaakin mielipiteitä.


[11:12 15.6.2007] M.S.
Siis käsitöiden esittelyhän on ihan älyttömän suosittua. On paljon blogeja, jotka keskittyvät pelkästään tuohon ja niillä on hirmuisesti kävijöitä ja kommentoijia.

Esimerkiksi kuvataiteeseen liittyviä blogeja, joita samalla tavalla käytäisiin katsomassa ei ole läheskään siinä määrin.

Jos suosion perusteella pitäisi tehdä asioita, pitäisi aukeassa olla erikseen osio "käsityöt". Se olisi todennäköisesti paljon suositumpi kuin kuvataideosio.

Eli siis aiheen suosion perusteella ei ole ihme, että noita ompelemisia/neulomisia alkaa levitä tännekin arvioitavaksi.

Ja minun mielipiteeni siis on, että ne eivät kuulu kuvataideosioon, koska ovat niin oma ryhmänsä.[14:00 17.6.2007] J.L.
Eikös tuohon voisi jonkinlaisen rajan vetää, itse en esimerkiksi laittaisi ompelemiani vaatteita tai askartelemiani käyttöesineitä Aukeaan, mutta kuvataidetta voi tehdä erilaisin välinein. Kangas- ja askartelutyöt voivat siis olla taideteoksia, jos ne ovat kuvallisesti esittämismielessä tehtyjä.


[18:14 17.6.2007] Nimetön
(Olen keskustelun aloittaja)

Itseäni mietityttää juuri se, että kun niille käsitöille on todella paljon erilaisia julkaisukanavia, niin miksi niitä täytyy Aukeaan työntää? Emmehän edes osaa arvostella niitä samoilla kriteereillä kuin sellaisia töitä, joiden tekotapaa olemme itsekin kokeilleet.

Minua ärsyttää, että kaikki on taidetta ruuanlaitosta villasukkiin. Taiteen arvo vähenee siinä pelissä.


[01:16 19.6.2007] E.P.
"Emmehän edes osaa arvostella niitä samoilla kriteereillä kuin sellaisia töitä, joiden tekotapaa olemme itsekin kokeilleet."

Olisimmeko siis jäävejä kommentoimaan proosaa, jos itse olemme kiinnostuneet valokuvauksesta?

Samaa mieltä tuosta, että käsityöt ei varsinaisesti kuvataide -osioon kuulu.. Jos käsitöille joku paikka pitäisi keksiä, niin se olisi jo uuden kategorian paikka. Eivätkö korutaide ja kuvanveisto ole myös käsityöksi laskettavia.

Taide on tunnetta, itsen ilmaisua. Et sinä siihen kuole, jos jollekin se on neulominen siinä missä se on sinulle esim. piirtäminen.


[08:29 20.6.2007] L.M.
Emma: "Eivätkö korutaide ja kuvanveisto ole myös käsityöksi laskettavia."

Kuvanveisto on ehkä kaikesta mahdollisesta maailmassa eniten nimenomaan taidetta, aika törkeää olla laskemassa sitä pois taiteitten joukosta. Kuvanveisto on jumalten työtä. Ja kuvanveisto myöskin on aika helvetisti eri asia, kun joku savipurkin muovailu ja poltto jossain yläasteen kuviksentunnilla. Loukkaannuin tuosta vähän.

Sensijaan aloittajan kanssa olen aika pitkälti samaa mieltä. Tietenkin itse kukin saa aivan vapaasti kirmata ympäri internetin ihmemaata pisteyttämässä vaikka toisten autoja, eipä siihen mitään asiantuntemusta tarvitse. Sen sijaan koen nimenomaan turhaksi sysätä, autot tai ompelukset, ns. taidesivustolle, jonka kävijäkunnan oletetaan olevan nimenomaan kuvataiteitten, ei välttämättä autojen tai käsitöiden, jonkinsorttisia harrastelijoita. Eikö siinä lähinnä tuhlata kaikkien aikaa?


[09:24 20.6.2007] T.R.
Aika pienisieluiselta kuulostaa
tämä käsityön ja yleesä harrastelijoiden arvostelu.
Haluaisinpa tietää moniko täällä "taiteilevista" on ammattilaisia;)[12:56 20.6.2007] M.A.
Löytyy täältä ainakin ammattimaisia "taidekäsityöläisiä" :)


[17:49 20.6.2007] L.M.
Tiina, en muista kenenkään tässä arvostelleen käsityöläisiä tai -harrastelijoita. Tai vaativan keneltäkään ammattia sanoakseen jotain. Lue tarkemmin.


[21:27 20.6.2007] H.K.
Olen aikanani opiskellut sekä "taidekoulussa", että "käsityökoulussa" ja olen vuosia kuunnellut tätä väittelyä siitä mihin sen ainoan oikean taiteen raja vedetään. Minusta tätä rajaa ei voi vetää tekotavan, materiaalin, valitun aiheen tai tekijän kokemustason kautta.

Taiteella ilmaistaan asioita, tuntemuksia, herätetään ajatuksia. Edes se, onko esineellä myös käyttöfunktio, ei minusta sulje sitä taiteen ulkopuolelle.

Ymmärrän, että jos olet itse tottunut näkemään taiteen siveltimenvetoina tai piirroksena, voi olla vaikea arvostella tekstiilejä tms. Silloin voi mielestäni jättää arvostelematta.

Itse en sulkisi käsitöitä aukeasta pois. Tottakai toivoisin jokaisen esillelaittajan pohtivan onko kyseessä työ jota haluaa arvioitavan "taiteena" vai onko tekemisellä ollut jokin muu tarkoitus. Tätä tietenkin toivoisin samoin maalauksilta ja kuvanveistolta. Ei taulusta tee taidetta se, että se on öljyvärillä maalattu.

Oma osasto olisi hyvä idea. Eikä vain siksi, että ahtaamman taidekäsityksen omaavammat voisi olla tyytyväisin mielin selaamatta sitä, vaan myös siksi, että se voisi madaltaa kynnystä laittaa lisää kotimaista käsityötaidetta esille ja antaisi niille jotka arvostaa sitä mahdollisuuden selailla sitä käymättä läpi jokaista "neuleblogia" netissä.

(Enkä siis nyt vähättele neuleblogeja. Käyn toki selaamassa niitäkin toisinaan. Samoin rapakon takaisia taidetilkkutyö- ja taidenukke-gallerioita.)

Minusta Aukean arvo on nimenomaan siinä, että se kokoaa erilaisia tekijöitä ja tekotapoja samalle foorumille.


[00:32 28.6.2007] U.H.
Mun mielestä toi Johanna Lievemaan ilmaisu: "kuvallisesti esittämismielessä tehtyjä" on avain tähän kysymykseen.

Mä en näe, että täällä on mieltä esitellä vaikka villapaitaa, jonka on tehnyt itselleen käyttövaatteeksi. Sen sijaan joku silkkimaalaus tai vaikka kravateista tehty ryijy tai pikkutakeilla päällystetyt kirkon portaat ;) täyttävät hyvinkin aukeassa esittämisen kriteerit.


[12:17 1.7.2007] L.K.
Edellisen kanssa samaa mieltä.


[03:24 2.7.2007] P.J.H.
Niin no, tuleehan täällä vastaan välillä semmosia piirustuksia ja valokuvia ja riimittelylorujakin joita itse en oman makuni mukaan olisi määrittelemässä samalla tavalla "taiteeksi" kuin Monet tai Leibovitz tai Beuys tai T. S. Eliot on historian saatteessa määritelty, mutta eihän Aukean tehtävä ymmärtääkseni olekaan määritellä sitä, mitä on "taide".

Antaa vain kaikkien kukkien kukkia - tuossa viimeisimmät kolme mielipidettä ainakin sattuvat omaankin pirtaani - ja jos joku ei halua tuhlata omaa aikaansa Aukealla, voi sen tuhlata muuallakin.

Tämä 'Muu kuvataide' -osiohan on myöhäisin Aukealle kasvanut, että jos siitä tulee liikaa ristiriitaa, niin voi kai sen kokonaan poistaa.[01:56 3.7.2007] K.H.
Aikoinaan Söössi Mäntyharju ja Albert Kuusinenkin tekivät kalibroituja tilataide käsitöitä, jotka myöhemmin kiersivät monia näyttelyitä.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty