Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

HDR-kuvista

[17:35 1.9.2007] K.R.
Tässä valokuvauspuolen kuvia selatessani olen törmännyt jo monesti hdr-kuviin. Haluaisiko joku olla niin ystävällinen ja kertoa, mitä tällaisella kuvalla tarkoitetaan? Siis kuinka se eroaa normaalista kuvasta? Oma arvaukseni on, että se liittyy jotenkin väreihin, mutta varma tieto auttaisi ymmärtämään enemmän kyseisenlaisia kuvia. :) En siis ole lähellekään edes valokuvauksen harrastaja, joten suokaa anteeksi tietämättömyyteni.

Kiitokset jo etukäteen!


[19:42 1.9.2007] M.A.
HDR

Eli kuvan toistoaluetta (vaalee vs. tumma) koitetaan useammilla valotuksilla tai muin kikoin kasvattaa.


[22:47 1.9.2007] J.M.
Lopettipa Marko keskustelun lyhyeen. No, empä voisi itse muuta lisätä kuin Luminous Landscapen näkemyksen samasta aiheesta - kas tässä:

Luminous Landscape - HDR

Oireellista näissä aukean HDR-kuvissa on, että koska normaalisti kyseisen tekniikan käyttäminen loiventaa kontrastia (automaattinen ja väistämätön seuraus toistoalueen, engl. dynamic rangen laajenemisesta), latistaa se samalla värejä vastaavassa suhteessa. Täällä näissä kyseisissä kuvissa on silti väistämättä ollut ihan kipeän hauskat karnevaalivärit. :)


[11:54 2.9.2007] J.K.
Niin taisin tuolla toisessa keskustelussa sanoa HDR kuvista. Sen tunnustan että en ihan tarkkaan edes kaikkia asioita tästä HDR:stä tiedä. Voipi olla että se mun näkemys ei kohdistu HDR kuviin vaan ollut jostakin muusta johtunut ilmiö. On ollut sellainen aika tässä lähihistoriassa valokuvaauksessa että kuvissa on ollut väriä kyllä paljon. Ei ole enään niin paljon niitä räikeän värisiä kuvia vaikka niitäkin esiintyy. Lähinnä ulkomaisilla kuvafoorumeilla on tällänen värien vähentyminen ollut huomattavaa. Ehkä niiden sävyjen lisääntyminen on trendinä mistä Jannekin mainitsi.

Seli seli
Ehkä tämä on huono selitys omasta huonosta ymmärryksestäni.


[12:16 3.9.2007] Helena Sydänmetsä
eiksoo että otetaan vissiin 2 tai 3 kuvvaa eri valoisuuksilla ja sitten ne yhdistetään niin että kuvassa valosuustasot tasaantuu eli taivas ei olekkaan paljon kirkkaampi kuin maa. Valosuuksien tasoitusta meinaan. Jos näin niiku tavan pulliaisena selitellää.. hmm..


[13:44 3.9.2007] J.M.
Kaksi tai vaikka sata kuvaa eri valotuksilla. :)

Niitä kuvia voi sitten photarissa vaikka ihan käsin laitella päällekäin ja maalailla halutut kohdat "eri kuvilla". Tai sitten voi antaa Photoshop-versioiden CS2 tai CS3 tehdä se automaattinen "Merge to HDR" -toiminto. Tosin, siitäkin pitää itse jatkaa käsin, ellei halua pliisun harmaata lopputulosta.


[22:03 3.9.2007] J.L.
Osaamattomissa käsissä tuloksena on luonnoton ja tyylitön irvikuva kohteestaan, joka yleensä on jo muutenkin anniltaan olematon. HDR kuvilla on paha tapa sattua silmiin luonnottomuudellaan, mutta toki asian voi tehdä järjellisissä määrin ja tyylikkäästi ilman että mopo karkaa aivan käsistä. Yleensä nämä kuvat kuitenkin ovat aivan kamalia todisteita tekijän tyylitajuttomuudesta, erityisesti Aukean tapaisissa verkkoyhteisöissä "HDR kaasujalka" on raskas. Vai onko yleinen käsitys HDR:stä sitten rivikansalaiselle tuo ärsyttävä epärealistinen kuva?
HDR ei käsittääkseni tarkoita ääripäiden esille tuontia, vaan sitä voi käyttää hyvällä maulla jyrkkien valotuserojen korjailuun digikameroiden rajallisen dynamiikan aiheuttaman ahdingon helpottamiseksi. Se ei pakonomaisesti tarkoita täysin varjotonta kuvaa.
Olipa epäselvästi kirjoiteltu.


[12:06 4.9.2007] Kysyvä
Minusta jonkinlainen HDR-meininki on joskus jopa välttämätöntä sen estämiseksi että samassa kuvassa on puhkipalamisia ja sävyttömiä varjoja. Olen tehnyt näitä yhden valotuksen korjailuja Elementsissä käsin, mikä alkaa silloin tällöin tuntua työläältä. Photoshopin täysversiota en viitsisi hankkia, mutta onko olemassa jotakin toimivaa korviketta?


[17:28 4.9.2007] S.T.
Kysyvälle:

Toimiikos Elementsissä tasomaskit?

Jos, niin tässä yksi tapa kahden valotuksen yhdistämiseksi:

- Backgroundiksi ylivalotettu kuva
- Päällä Layerina alivalotettu kuva
- Lisää alivalotettuun kuvaan tasomaski klikkaamalla maskikuvaketta Layer-paletissa
- Valitse Background (ylivalotettu kuva) aktiiviseksi, sitten valitse koko kuva-ala (ctrl+A) ja kopioi se leikepöydälle (ctrl+C)
- Paina alt-näppäin pohjaan ja klikkaa valkoista maskikuvaketta, jolloin kuva muuttuu valkoiseksi.
- Tuo leikepöydältä ylivalotettu kuva (ctrl+V), niin saat mv-maskin, jonka avulla kuvat sekoitetaan.
- Pehmennä maskia: filter -> blur -> gaussian blur -> esim. 40 px.
- Lopuksi valitse Background aktiiviseksi.[22:56 4.9.2007] M.A.
Kiitos Saana! En oo Kysyvä, mut veikee vinkki kummiski.


[15:59 6.9.2007] Vastauksen saanut
Kiitos ST, tätä pitää kokeilla!


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty