Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

näyttelyiden arvosteleminen

[11:48 11.9.2007] Helena Sydänmetsä
Toki valokuvanäyttely on kokonaisuus, mutta silti kuvia voisi arvostella jokaista yksittäisenä kuvana, eikä pitäisi aina "verrata edelliseen kuvaan".

jos onnistut pistämään upean kuvan niin muut kuvat potkitaan maanrajaan vaikkei ne oikeasti niin huonoja ole.

Olisi ehkä kantsinut laittaa kuvat ERI JÄRJESTYKSEEN niin arvostelu oisi eri. onko totta?


[13:08 11.9.2007] J.L.
Ihan hyvä pointti. Mä arvostan totta kai näyttelyn jatkuvuutta, mutta aukean tapaisessa paikassa näen näyttelyn myös vain kokoelmana kuvia. Mieluummin laitan näytille 5-6 omasta mielestäni onnistunutta kuvaa, kuin yhden hyvän, tai useamman heikomman samalla teemalla. Eihän se ihan noin mustavalkoisesti mene, mutta ymmärtänette idean.

Toki kokoelmassakin pitää huomioida tyylilliset seikat ja muut, ettei oltaisi täysin irrallisen kuvaläjän kanssa tekemisissä. Sillä edellisellä kuvalla kuitenkin on ihmisten mielissä vaikutusta mitä seuraavalta odotetaan, jos se on jotain täysin eriä niin odotukset ja totuus voi sotia keskenään. Harmillista, mutta niin se vain taitaa mennä.

En tiedä onko järjestyksellä välttämättä väliä, mutta se on totta että jos muuten keskinkertaisessa kokoelmassa on yks helmi, saa se loput näyttämään huonommalta kuin välttämättä ovatkaan. Tämä on vähän huono jos haluaa kommentteja pelkästään yksittäisinä kuvina.

Noh, it is what it is.


[15:31 11.9.2007] J.M.
Toimiihan homma toisinkin päin! Kun laitat jonku oikeen "huonon" kuvan, katsoja näkee helposti seuraavan kuvan paljon "parempana", eiköstä?

Helena S:
"Olisi ehkä kantsinut laittaa kuvat ERI JÄRJESTYKSEEN niin arvostelu oisi eri. onko totta?"

Umm.. Pakko kysyä ihan suoraan, että onko sun mielestä kuvien julkaisuun tänne syynä mahollisimman hyvät pisteet vai jokin muu?


Mun mielestä tänne olis ehkä maailman paras uudistus, jos näyttelyn esillepanija saisi päättää itse, annetaanko pisteet kuville vaiko kokonaisuudelle. Tätä ollaan monesti pyydetty kuvasarjojen ohessa. Kuka äänestää, että huono idea?

Khamoon! Eihän leffojakaan arvostella kohtauksittain, tyyliin:
- alun pakokohtaus, 4p
- pakollinen ekspositio ja juonenselittely 2p
- tykkäyskohtaus lakanan alla 5p
- juonenkäänne shakkiottelun lomassa 1p
- räiskyvä ammuskelukohtaus 5p
- my name is Bond, James Bond -kohtaus 3p
- lopputappelu pahiksen kans 5p
- tykkäyskohtaus Bond-tytön kanssa 5p

Okei, okei, esimerkkileffani oli surkea... Mutta perusajatuksen varmaan ymmärsi kaikki, vai? Siis sen, että jos tuollainen tilanne ois leffassa ongelmallinen, miksei se ole samaa kuvasarjassa?


[16:08 11.9.2007] M.H.
Janne: "Mun mielestä tänne olis ehkä maailman paras uudistus, jos näyttelyn esillepanija saisi päättää itse, annetaanko pisteet kuville vaiko kokonaisuudelle."

Todella näin, ja sanoisin jopa että vain ja ainoastaan kokonaisuudelle. Siitähän näyttelyssä on kysymys. Onhan siinä sivussa yksittäisen kuvan kommentointi edelleen mahdollista, jos siltä tuntuu.


[17:26 11.9.2007] A.V.
Samaa mieltä Markun kanssa siitä, että arvostelu vain koko näyttelykokonaisuudelle. Tai jos halutaan yksittäisiä kuvia laittaa, niin sitten se yksi per kuukausi. Muutenkin tympii katella näyttelyjä joissa aihe hyppää toisaalle joka kuvassa.[18:16 11.9.2007] A.P.
Mä puolestani kannatan pisteytystä näyttelykuville yksittäin, koska onhan se mielenkiintoista nähdä jotain osviittaa siitä, millaiseen paremmuusjärjestykseen katsojat ne laittaisivat.

Mutta sen lisäksi olen monestikin kaivannut mahdollisuutta pisteyttää koko näyttely, koska se on joskus nimenomaan kokonaisuutena paljon toimivampi kuin kuvat yksittäisinä tai sitten sekalaisen kokoelman kyseessä ollen päinvastoin. Ehkäpä näyttelyn listasijoitus voisi sitten määräytyä nimenomaan sen kokonaispisteytyksen perusteella. No, eiväthän ne pisteet täällä tärkeimpiä ole, mutta merkitystä niillä selvästikin on.

Nykysysteemillä on joskus aika harmillista, kun näyttelyn hyvä yksittäiskuva painuu helposti unholaan, jos näyttelyn muut kuvat eivät yllä samalle tasolle. Onhan se ihan selvää, että kuvia verrataan toisiinsa.

En silti yleensä pidä hyvänä ratkaisuna sitä, että kuvaaja sitten poistaa ne heikommat kuvat ehkä vain parantaakseen listasijoitustaan. Tosin voihan se poistaminen osuvaa joissain tapauksissa ollakin (teinpä joskus vanhalla Aukealla itsekin niin, kun 2 kuvan keskiarvoero oli 1.4). Sattuuhan niitä virhearvioita sen suhteen, mikä kiinnostaa katsojia ja mikä ei. Mutta keskustelun aloittajan ilmeisesti tarkoittamassa omassa näyttelyssään ne 2 myöhemmin poistamaansa kuvaa eivät sentään olleet millään tavoin huonoja, vaikkei niistä yhtä paljon tykättykään kuin siitä jäljellejääneestä.


[18:27 11.9.2007] J.M.
Pitihän se arvata, että Helenalla oli oma lehmä ojassa. :)

Edelleen kysyn häneltä, pisteiden vuoksiko kuvia laitetaan esille?


[20:35 11.9.2007] P.H.
Näyttelyllä itse henkilökohtaisetsi käsitän kokonaisuuden ja mielellään itse ainakin antaisin pisteet kokonaisuudelle.
Hyvin usein näkee näyttelygategoriaan laitettuja kuvia jotka todellakaan eivät täytä käsitystäni näyttelystä, mutta tietysti sekin on varmaan kiistan aihe tuo mikä on näyttely.
itselläni on vähän sellainen tutina, ettei jakseta aina odottaa sitä kuukautta ja sitten lätkitään kuvia ja annetaan nimeksi jokin näyttely:(
Kannatan kovasti Jannen tekemää ehdotusta jossa itse saisi päättää antaako kokonaisuudelle pisteet vai yksittäin, mutta itse kyllä kannatan tuota kokonaisuutta, sillä ehjä hyvä kokonaisuus on näyttely:)


[12:40 12.9.2007] Helena Sydänmetsä
Nojoo! pisteet ON yksi tärkeä pointti täällä aukeassa mulle. Entä sitten? mulla on ihan oma logiikka.. :D


[12:42 12.9.2007] Helena Sydänmetsä
Ja mä kannatan sitä että näyttelyille annetaan kokonaisboints.. tai emmä tiiä. Ehkä kokonaisarvostelu LISÄKSI siihen hommaan.. Toisaalta haluaisin jotain VALVONTAA sen suhteen että kuvat todella liittyvät toisiinsa..! Sekanäyttelyt ovat ärsyttäviä töiden epätoivosta nopeaan näytille tuomista. Tasokkaita kuvia ei oikeasti tule kokoajan.


[00:19 14.9.2007] J.K.
En myöskään ymmärrä sitä että kaikilla näyttelyn kuvilla pitäisi olla joku yhteys toisiinsa. Pitäisi riittää että kaikki teokset on saman tekijän.


[00:42 14.9.2007] J.L.
Mä oon Koposen Jussin kanssa samaa mieltä, johtuen ehkä siitä että joka kuukausi tykkään puskea uuden Bobbyn pihalle, eikä ne yleensä ole kovinkaan yhtenäisiä. Mä ajattelen niitä vähän niinkuin Monthly Mixtapeina, kuukauden parhaina juttuina.

En käsitä miksi näyttelyn pitäisi aina olla yhtenäinen, etenkään netissä, jossa kokeilu on mahdollista ja miksei jopa pyydettyä. Mun mielestä yhtenäisyydeksi riittää se että se kuvanippu on laadukas ja mukava selata läpi.

Mieluummin mä pistän aukeaan kuukaudessa kuusi omasta mielestä hyvää, kuin yhden? Jos siis sitä kokonaisuutta haetaan? Mutta itsehän en pisteistä välitä joten tulevaisuudessakin tulee sekalaista kuvaoksennusta! HOH!

Ollaan aika hakoteillä jos aukeassa aletaan vaatimaan valvontaa että näyttelyiden kuvat ovat tarpeeksi yhtenäisiä. Hah, näin se luovuus revitään esille! Kuvaat perkele nyt sitä samaa teemaa tai se on sitte YKS kuva! :D


[01:30 14.9.2007] J.M.
Hehe, mulle tulee mieleen noista valvontapyynnöistä ihan tää Harry Potterin hahmo Dolores Umbr... *huoh* Potterien lukeminen ei oo khuulia, luovutan..

Mielipiteet eroaa, näköjään, ja paljon. Siks just mun mielestä ois hyvä, että julkasija ite saa valita, haluaako pisteytyksen yksittäisinä kuvina, näyttelynä vaiko molempina. Tai, no muokattavuus ja yksilöiminen nyt noin yleensäkki vois toimia ihan hyvin täällä...

Tuo on mun ehotus siihen ongelmaan, että kuvia katsotaan ja pisteytetään usein lyhyinä pikavilkaisuina ja yksittäin, eikä aina kommentoinnissakaan keskitytä yksittäisiin kuviin *osana* kokonaisuutta.


Jos, Helena, käytin kärkästä kieltä tai ilkeilin, sorry. Jääny vähä tällanen huono tapa provosoida aina vähän, härnätä, että näkis toisen aidon reaktion. Vastaukses oli ainaki rehellinen, ja siitä iiiiiso kiitos! :)


[23:40 15.9.2007] P.T.
Eiks näyttelyn pitäis olla yhtenäinen siksi että tänne saa laittaa vaan sen yhden kuvan kuukaudessa ja jos laittaa 20 kuvan näyttelyn jossa ei oo mitään yhtenäisyyttä niin sillonhan saa laittaa 20 kuvaa kuukaudessa....

Tää nyt vaan tuli mun mieleeni ekaks tästä aiheesta.

Kunpa olis ees yksi senverran hyvä kuva kuukaudessa jonka vois laittaa tänne...


[10:45 16.9.2007] Helena Sydänmetsä
Juu ei ku täällä saa aukoa päätään ihan vapaasti ei siitä pidä loukkaantua :) Mä ainakin ymmärrän suoraan sanottuna jos mulle auotaan. Ku tyylisä kullaki posottaa...

Ja olen päivi-maritan kanssa todellakin samaa mieltä. Puhut asiaa.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty