Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Elokuva/tv -käsikirjoittaminen

[12:21 18.9.2007] Nimetön
Onko täällä ketään joka harrastaisi näitä kirjoittamisen lajeja?
Tämä on itseäni kiinnostava aihepiiri, mutta enpä ole vielä itse Aukessa törmännyt, että arvosteltavana olisi ollut esim. elokuvakäsikirjoituksen pätkää.

Suomessa ei taida oikein olla mitään palstaa missä tämän aihepiirin harrastelijat voisivat vaihtaa keskenään ideoita ja töitään? Jossain Digivideossa ehkä kerran puolessa vuodessa joku saattaa avata keskustelun aihetta löyhästi sivuten.
Tietääkö kukaan mistä netistä löytäisi muita kiinnostuneita, vai onko teitä täällä?[14:05 19.9.2007] L.K.
Minä ja kaverini teemme elokuvia (niinsanottuja). Ja minähän se lopullisen käsikirjoitustyön teen, yhteisen ideoinnin pohjalta. Kolmas menossa, tai toinen varsinainen.
Odottelemme tukianomuksen hyväksyntää. :)


[09:03 20.9.2007] H.N.
Minulla on (ikuisuus)projektina englanninkielinen komediakäsis. Pidän ideaa kuitenkin sen verran hyvänä (yeah, right), etten halua sitä julkaista netissä. Ja toisekseen, täälläkin jo puolen liuskan mittaiset proosat saavat parhaimmillaan ehkä kaksi-kolme kommenttia ja minun tekstilläni on mittaa jo 13 sivua, joten sitä ei kukaan kuitenkaan jaksaisi kokonaan lukea ruudulta.

Veikkaan, että Suomesta löytyy korkeintaan satunnaisia keskustelunavauksia palstoilta, ei taida mitään käsikirjoittamiselle pyhitettyä foorumia löytyä.


[19:36 20.9.2007] P.P.
Aloitin tänään. Hulvattoman hauskaa, mutta myös jotenkin hankalaa. Kokeilen kirjoittaa englanniksi 46-sivuisen kässärin ja sain tahkottua tänään 3 sivua peräti. Tämä on aika hidasta puuhaa..


[23:30 20.9.2007] V.A.
Itseäni kiinnostaa ympäristönä kässärille enemmän teatteri, kuin tallennettu muoto, mutta kyllä lyhytelokuvankin työstäminen pyörii mielessä. Pitkiä käsikirjoituksia en ole saanut aikaiseksi, mutta yksi lyhyt on täälläkin julkaistu: Rikkimenemisiä - Lapsen näytelmä aikuisille, löytyy varmaan arkistosta vielä.


[09:50 21.9.2007] J.M.
minä myös kiinnostonut teatterille kirjoittamisesta. Itseasiassa oon ollu jo kauan näytelmäkirjoitus kursilla, nyt menossa jatkokurssi, jota vetää Juha Hurme Ja Elina Snicker(tai joku tuollainen ), yks lyhytnäytelmä esitettiinkin, nimeltä " suunnattomat ", ja oli aika veikeää nähdä se lavalla. Mutta joo, kyllä myös, ainakin lyhytelokuvien kirjoittaminen kiinnostaa


[18:25 8.11.2007] V.A.
Elina Snicer on opettanut myös minulle dramaturgiaa. Erittäin innoittava opettaja, että kiitosta vaan muistutuksesta ja nauti Jarno kaikin siemauksin saamastasi kurssista:)


[00:21 14.11.2007] I.K.
Lyhytelokuvien tekemistä olen harrastanut jo useamman vuoden, ja käsikirjoittaminen siihen on alusta asti toki kuulunut. En ole itse ollut siitä vaiheesta koskaan kovin innostunut. Käsikirjoitus on minusta muotona liian kirjallinen elokuvan tekemiseen. Se nojaa liiaksi ajatukseen, että elokuva on sarja kuvattuja tapahtumia. Enemmän minua kiehtoo tarkovskilainen ajatus ajan veistämisestä: kuvissa virtaa aika, eikä sitä voi pakottaa sanoiksi. Jos voisi, ei elokuvaa tarvittaisi.

Mutta mitä nuorena oppii, siitä on vaikea päästä eroon. Toivon, että joskus opin kirjoittamisen rinnalle muita tapoja rakentaa elokuvaa. Olen haaveillut projektista, jossa elokuva syntyisi pikkuhiljaa kuvaamalla, jotenkin konstruktiivisesti. Ehkä jollain tapaa samassa hengessä kuin Lynchin uusin.

Leffojani ja niiden käsikirjoituksia voi katsella ja kommentoida täällä: http://www.mystinenportaali.com/iat/

Uusin, Normaaliperusviiva, esimerkiksi löytyy tästä:

Video: http://iat.1g.fi/video/normaaliperusviiva.wmv
Käsis: http://www.mystinenportaali.com/iat/normaaliperusprojekti_kuvaussuunnitelma.pdf[22:44 15.11.2007] M.S.
Käsiksen teko olisi mielettömän hienoa. Lapsena aina kuvattiin kaiken maailman damagevideoita ja niiden jälkeen olen odottanut ikää, jolloin osaan tehdä samaa paperilla.

Jotenkin sitä joskus saakin sellaisen hurrikaaniajatuksen, missä kaikki tarvittava tuodaan kerralla, mutta sitten se katoaa ennen kuin ehtii sen tallentaa. Mielenvikaista?


[22:51 15.11.2007] M.S.
"kuvissa virtaa aika, eikä sitä voi pakottaa sanoiksi. Jos voisi, ei elokuvaa tarvittaisi."

Tähän Ismon kommenttiin vielä, teksti ja elokuva eivät kilpaile keskenään.

Kun kirjoitat yhdestä elokuvan ruudusta, voit tehdä sen kymmenellä tai viidellätuhannella sanalla. Kirjainten määrästä riippumatta kauneus säilyy lukijan silmässä.

Kun kerrot elokuvan keinoin, näytät kirjallisuudellista hard corea. Kaiken kerralla.


[09:47 16.11.2007] L.K.
Aiheen vierestä.. Jes, tuet tulee. Hallelujaa Mahis-hanke.

Käsiksen ja lopputuloksen välillä oon törmänny (ite) siihen, että käsistä kirjottaessa päässä vilisee kuvia, joita ei loppujen lopuks saa tallennettua ite elokuvaan. Kai se on vaan osaamisen puutetta. Nytki teen sarjista edellisestä leffasta sen pohjalta, mitä päässä kässärivaiheessa oli. Mutta jotkut kirjotusvaiheessa päässä eläneet hahmot on korvautunu niillä leffan lopullisilla hahmoilla.

Tätä piirrettä ammattilaisilla tuskin on... ne saa varmaan tehtyä leffaan sen, mitä aikovatkin. Mulla kun on kuvausryhmässä omia kavereita, palkatta, niitä ei voi komennella täysin mielivaltasesti tekemään mitä MINÄ tahon. Pakko ottaa niien mielipiteet huomioon. Mikä on tietysti vaan hyvä asia. Verrattuna siihen, miten eräskin hahmo oli kässärissä melko pinnallinen, mutta leffassa näyttelijän ansiosta hyvinki elävä.

Edellisestä ei varmaan saa kovinkaan helpolla selvää. Mutta nyt en pysty selittämään paremmin.


[10:14 16.11.2007] Mimosa
Onnittelut!
Kyllä tosta selvän sai.


[20:30 27.11.2007] S.K.
En tiedä onko käsikirjoitus lopulta järkevä lajityyppi vaikkapa tämänkaltaiseen kirjallisuusfoorumiin?

Käsikirjoittamisen kanssa on vähän sama tilanne kuin laululyriikan kanssa. Teos on oikeastaan osa kokonaisuutta jolloin sitä voidaan arvostella vasta kun se on esitetty.

Varsinkin kässäri elää usein prosessin aikana niin paljon että se onkin valmis vasta kun leffa on purkissa. Jossakin nuo leffakässärit oli muuten ainakin joskus muinoin kaikki luettavissa aLa internet, siis ainakin semmoiset hiukan kuulummat Hollywood eepokset.
[14:38 12.12.2007] T.O.
Olen käynyt dokumenttielokuvien käsikirjoituskurssin viime talvena. Kurssin aikana tuli tehtyä opetusohjelman käsikirjoitus, mutta toteutus puuttuu edelleen. Kommentointi oli erittäin tarpeellista (kiitos Jouko Aaltonen, Jarmo Jääskeläinen ja ryhmä). Sen takia olisikin hyvä, jos kommentointiapua olisi myös verkossa. Kommentointi vaatii kuitenkin motivaatiota, koska aiheseen on perehdyttävä. Julkisen kommentointipaikan puute saattaa johtua myös siitä, että tekijät eivät halua antaa ideaansa muiden varastettavasi.

Käsikirjoitustyön aikana tuli erittäin selväksi, että työ on tehtävä vaiheissa. Jos ryntää suoraan kirjoittamaan tapahtumia, niin kokonaisuus ei pysy hallussa.

Mainio opiskeluaineisto löytyy verkosta:
http://elokuvantaju.uiah.fi/oppimateriaali/kasikirjoitus.jsp


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty