Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kuvataide
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Sinä olet? tekeleesi on?

[22:40 27.10.2007] P.K.
"Olisi miltei keskustelun paikka myös:
Ketkä kutsuvat itseään taiteilijoiksi täällä ja muualla?
Töitään taiteeksi?
Millä perustein miksi tai miksi ei.
Onko nimikkeestä variaatioita kuten ”toritaiteilija”…”

Pidän tällaisesta[13:35 29.10.2007] Yhäkö...
tahdot kasvattaa tuota kuilua entisestäänkin? Eikö tuo ole käynyt jo selväksi mitä mieltä itse kukanenkin on omista töistään.
Täällä otetaan juuri nuo asiat turhan vakavasti ja tulee turhanpäiväistä inttämistä joka ei tunnu kivalta.


[13:48 29.10.2007] P.K.
Anteeksi en tahdo toki turhaa kuilua ja inttämistä.

Mutta täälläkin völillä todella otetaan sanat ”taide” ja ”taiteilija” hyvin vakavasti, toiset pitävät samaa sanaa tavoitteena, kehuna ja toiset kirosanana.

Miksi siitä pitäisi inttää? Kysymys oli nimenomaan, miten sinä teet itsesi kanssa.
…miltei toivoisinkin ettei niitä alettaisi käännellä ”ai sinä sanot!” vaan jokainen (josta siltä tuntuu) voisi laittaa oman ajatuksensa ja perustelun…

Toki kaikesta voi kiistellä, mutta tämä taitaa jo tippua listalta ennen sitä pelkoa.[14:40 29.10.2007] M.H.
Ajattelin vastata ketjuun kaiken nimettömän ryöpytyksen uhallakin ;)

Taiteilija on minulle niin iso sana että siihen en laske itseni kuuluvan ja vähän se särähtää korvaani jos joku kerran_vuodessa_harrastelija itseään sellaiseksi kutsuu. Silloin se tosin ei särähtele jos joku sillä elää edes jossain määrin.

Mutta kaikenlaisilla etuliitteillä sitä sanaa voisi itsestäänkin käyttää... päällimmäisenä tulee mieleen "elämäntaiteilija", mutta se sana tuo enemmän mieleen elämäntavan kuin ammatin. Mainitsemaasi toritaiteilija nimitystä en käyttäisi kenestäkään, koska siinä nimessä on tietty sarkasmin maku, enkä pidä sellaisesta että joku asettautuu toisen yläpuolelle määrittelemään mikä kelpaa ja mikä ei.

Taide sanaa taas viljelen paljon. Käytän sitä omista töistäni, kuten paljon muustakin. Tanssi on taidetta, performanssit ovat taidetta, itse teen joskus jopa myöhästelystä taidetta ;)

Taiteen tekeminen kuuluu vahvasti ihmisen tarvehierarkiaan ja mielestäni kaikki mitä ihminen käsillään luovasti tekee, on taidetta jos niin itse kokee ja sen pitäisi olla kaikkien etuoikeus ja tavoitettavissa.


ps. optimistisesti toivoisin että jätettäisiin ne syyttelyt ja yleistykset pois... purettaisiin sitä agressiota vaikka kankaalle ennemmin kuin tänne pahaa oloa levittämään. Pahasta olosta tulee usein hienoja töitä... taidetta =)


[16:02 29.10.2007] P.P.
Minulle taiteilija on sellainen ihminen, joka ei osaa tehdä mitään muuta. Kuten minä. En osaa tehdä muuta kuin maalata, ja sitäkin varovaisesti arvioiden keskinkertaisesti. Olisin varmasti paljon onnellisempi jos minulla olisi normaali elämä, mutta taide on se mitä jää jäljelle.. taide on elämän ulkopuolella.

Minulle on samantekevää olenko ammattimainen taiteilija vai ei, sehän on täysin irrelevantti kysymys, koska voin olla ainoastaan taiteilija, teinpä sitä sitten työkseni tai en.


[16:29 29.10.2007] Tom Pesch
Kutsuisin itseäni mieluummin kuvan tekijäksi kuin taiteilijaksi. Kuvan tekijä viittaa enemmän käsityöläisyyteen ja on laajempi ja neutraalimpi ilmaus kuin taiteilija. Taide on ylipäätään niin arvolatautunut käsite, etten uskalla sitä paljon käyttää. Jos kutsuu itseään taiteilijaksi, voi olla varma että tulee jostain suunnasta turpaan. Ennakkoluulot ei maailmasta lopu.

Joo, mä oon kuvan tekijä, siinä missä joku on mehun tekijä tai leivänpaahtimen tekijä.


[18:11 29.10.2007] KuvaaMataiteilija?!?!
"Jos kutsuu itseään taiteilijaksi, voi olla varma että tulee jostain suunnasta turpaan."
Allekirjoitan Tompan lausuman myös ihan elämäni totuutena varsinkin täällä Aukeassa. Täällä on vaikeaa ottaa tuota titteliä omakseen jos ei ole esittää koulutodistuksia että olen todella virallisesti opiskellut taidetta, sen verran on tullut turpaan.

Ei siinä mitään ja eihän sen pitäisi haitata millään tavalla jos uskoo ja pysyy asiansa takana. Kieltämättä kuitenkin joskus tulee paha olo ja riittämättömyyden tunne kun on työhön pistänyt kaikkensa tietäen että minä en ole mikään Rembrandt, niin työni haukutaan lyttyyn välittömästi kun se tänne ilmestyy.

Nooh, kuitenkin aina pääsen siitä yli ja yritän petrata, mutta kaikesta huolimatta pidän Aukeaa parhaana forumina täällä netissä...että repikääs siitä.[18:32 29.10.2007] S.M.
Pariin edelliseen: Hear hear!!


[20:17 29.10.2007] T.J.
Vähänkö väliä. Jokainen on taiteilija, elämäntaiteilija tai mitä vaan. Uskallan jo tituleerata itseäni taiteilijaksi, sen mukaan mitä se sana minulle merkitsee. Siinä on rakkautta, luovuutta ja tekemisen iloa, onnea... olen enemmän taiteilija kuin jokin hommaansa leipääntynyt ukkeli joka vetelee tauluja saadakseen rahaa.
Tom, olet varmanakin taiteilija, minkä suurella arvostuksella esitän. Minä en ole saanut käydä mitään kouluja tekemiseni tueksi, mutta teen, ja vain se merkitsee.
Taiteilijat, te kaikki, hitot titteleistä, taiteilijoita kaikkityynni!!
Tittelejä kumartamatta, rakkautta tekemiseen sitäkin enemmän, TJ. Piste.


[21:37 29.10.2007] KuvaaMataiteilija?!?!
Siinähän se taas tuli: "olen enemmän taiteilija kuin jokin hommaansa leipääntynyt ukkeli joka vetelee tauluja saadakseen rahaa."
Juuri näitä tällaisia kommentteja tarkoitin tuossa yllä.

Sitä luovuutta ja tekemisen iloa riittää varmaan sillä ukkelillakin mutta kun muiden asenne ukkelin tekemisiin täällä on tätä luokkaa niin ei paljon innosta.
Toisaalta, toisille tuo onnea jopa jokapäiväinen leipäkin ja sitä saa vain rahalla. Kaikki on niin suhteellista...taidekin.[10:15 30.10.2007] M.H.
Taas kerran rispektiä Tiinalle.. Tiina on rohkea, puhuu asiaa ja arvostan kovasti :)

Kritiikistä aukeassa ja loukkaavistakin kommenteista piti kommentoida että pahaltahan se tuntuu, mutta kovaa arvostelua ei ole vain aukeassa vaan taiteilijana sitä kohtaa varmasti oikeassakin elämässä. Pitää sen verran olla karaistunut ja seisoa omien tekemisiensä takana että sitä kestää, mutta 100 % varmuudella sitä tulee kohtaamaan jos meinaa tehdä jotain luovaa. Aina on joku kovaääninen joka ei tykkää ja joka myös tuo sen vahvasti esille keinolla jos toisella. Aukea on minusta hyvä simulaattori sellaiseen.


[21:06 30.10.2007] A.K.
Olen jotenkin mieltänyt että taiteilija on sellainen joka hankkii sillä tosiaan kokonaisuudessaan elantonsa.
En siis ole taiteilija :) .. yleensä jos on puheena kerron harrastavani maalausta, piirtämistä. Miten sen ketäkin ottaa. Monesti tosin sille nyrpistetään nenää, liekö harraste-sanan kirous.
Ja mikä on taidetta..nykyään niin moni asia on ja voi olla taidetta. En tiedä voisinko sanoa tekeväni taidetta. Yritän luoda jotain kaunista. Olen tehnyt tätä aina.. kehittynytkin tietysti ja vielä paljon edessäkin ja hieno haavehan olisi jos voisin tehdä sitä elannoksi. Mutta en koskaan tahtoisi että se muuttuisi jonkinlaiseksi pakkopullaksi lopulta.[23:00 30.10.2007] L.M.
Mää kyllä vähän vierastan sitä "taiteilija"-sanaa. En vähätelläkseni itseäni, mutta kun mun mielestä siinä sanassa sävähtää vähän liikaa semmonen baskeri päässä ja patonki perseessä -meininki. Mää tässä vähän taiteilen ku oon taiteilija, ilman mitään tekemistä oikeasti taiteen kanssa. En vielä tiijä, miksi aion vaihtoehtoisesti kutsua itseäni sitten isona. Kyllä mun täytyy vähintään jatkaa se sana kuvataiteilijaksi, koska kyllä mää ihan ammattiylpeyden vuoksi haluan erottua kaikista niistä lihanleikkaajista, jotka ovat nikkaroineet hyllyn vapaa-ajallansa, ja ovat sitten taiteilijoita. Esimerkki oli todelliseen keskusteluun pohjaava. Jos joku haluaa kitistä siitä, että vähättelen harrastelijoita, niin eläkää vihtikö, kun ette itekkään tituleeraa itteänne lihanleikkajiksi, vaikka ootte joskus paloitelleetkin pihvinne osiin.

Tykkään kyllä sanasta Taide. Ei siinä ole tuommoisia höpönhöpö-vivahteita, mitä taiteilijassa on.

Anna-Marian kirjoituksesta poiketen en kyllä koe, että pitäisi hankkia kaikki elantonsa taiteella, ennen kuin saisi käyttää itsestään mitään nimityksiä. Eipä jäisi kovin montaa taiteilijaa jälelle. Melkeen kaikki kun tekee edes jotain satunnaisia opetushommia välillä. En nyt jaksa taas heittää esimerkiksi jotain van Goghia, joka ei ikinä tienannut mitään, mutta jolle nimikkeitä äkkiseltään ajateltuna voisin kyllä jo antaa, ku mä olen niin kyllästynyt näihin tämmöisiin esimerkkeihin.

Oon nukkunut viimeisen sadan vuoden aikana ehkä minuutin ja oon sen verran pihalla, etten ole ihan varma, oonko oikeasti mitään mieltä mitä oon kirjoittanut, tai ylipäänsä että mitä oon kirjoittanut, ts. en aio alkaa enempiä väittelemään aiheesta. Postaan tän nyt kuitenkin, kun tuhlasin tähän pari minuuttia. Haleja ja pusuja kaikille!


[17:09 31.10.2007] A.K.
Ok!! Nyt ainakin karsastan taiteilija nimitystä loppuelämäni jos joku edes uskaltaa kuvitella että minulla olisi patonki perseessä!!!


[11:17 6.11.2007] T.L.
Soljuessani animaation, videokuvan, graafisen suunnittelun, digiteosten ja perinteisen raapustamisen sekamelskassa tiukoilla aikatauluilla, olen viimeaikoina nimittänyt itseäni tuotantokoneeksi.

Silloin joskus kun karistan opitut turvalliset maneerit ja saan aikaiseksi jotain mikä itseäni kutkuttaa, jotain mikä välittyy muillekkin, saatan kutsua töitäni taiteeksi. Itseäni kutsun tilanteen mukaan AV-opiskelijaksi, Graafiseksi suunnittelijaksi, Isäksi, Animaatoriksi, Kuvittajaksi, yrittäjäksi ja duunariksi. Jos tekisin taidetta kokonaisvaltaisesti, käyttäisin itsestäni myös nimitystä taiteilija. Khyyl mie väittäisin et taiteilija on ammattinimike. Lähinnä mie näkisin et omistautunut ja näyttelyjä pitävä, taiteellista toimintaa jokseenkin ammatillisesti harjoittava ihminen voi itseään taiteilijaksi kutsua. Kuinka hyvä sitten hommassaan on, on toinen juttu. =)


[01:04 9.11.2007] maskotti
Vihaan nimitystä toritaiteilija. Mielestäni se on halveeraava, ketä tahansa ihmistä kohtaan joka haluaa luoda ja jolla on vielä halua elättää itsensä omalla luovuudellaan. Kukaan ei ansaitse nimitystä toritaiteilija.

taiteilijaksi kukanen voi kutsua itseään ihan milloin haluaa mutta hölmö on se, joka kutsuu itseään taiteilijaksi ollakseen todella sellainen. taiteilijan minusta täytyy pelkästään halun lisäksi olla jollain tapaa luovasti lahjakas henkilö. Teijon kanssa samaa mieltä loppujen lopuksi: taiteilija on ammattinimike. eli kyseistä ammattia harjoittajat käyttäkööt tätä nimeä. jos nimeä käyttää ei ihmisen silti tarvitse olla ylpistynyt. jostain kumman syystä jos joku itseään taiteilijaksi kutsuu heti leimataan ylpeäksi ja itserakkaaksi. sellaisiakin ihmisiä toisaalta on jotka valitettavasti pilaavat tämän hyvän sanan...


[18:12 9.11.2007] P.L.
Onko kukaan havainnut että taiteilijan nimitykseen voitaisiin vaatia hipaus karismaa. Kuvataitelijat, muusikot yms. nimikkeet sikseen, se kertoo vain mihin henkilö haluaisi muiden näkevän itsensä uppoutuneena aamusta iltaan. Jotkut tekevätkin niin. Jos henkilöllä on karismaa ja varmuutta olla oman itsensä kanssa sujut, minä voin kutsua taiteilijaksi vaikka pyöräkauppiasta.

Onko taiteilija edes mikään tarkoitusperäinen sana; tulee mieleen narulta tippuva "trapetsitaiteilija", tai maalinsa hukannut "kuvataiteilija", kämmäri. Ainakin jos kutsuu itseään sillä sanalla.. Olisiko taiteilijat listattu historiankirjoissa..?


[19:59 9.11.2007] K.S.
jeps, karismaa voi munkin mielestä olla ihan millaisen alan ihmisessä tahansa. Kaipa sekin voi juuri sopivasti korostaa sitä työtään ja mielikuvaa itsestään.

Siteeraan tässä legendaarisen Kiss'in biisiä Charisma'n sanoja, joka kuvaa sitä suurta vetovoiman mysteeriä ;)

"Is it my fortune or my fame
Is it my money or my name
Is it my personality
Or just my sexuality, yeah, yeah
What is my charisma
What is my charisma, yeah

Is it my body or my brain
Do I drive you insane, ha
Is it the power of my touch
Do you need me too much, too much, too much

What is my charisma, what is my, what is my
What is my charisma
Is it my fortune or my fame
What is my, is it my money or my name, charisma, yeah
What is my, yeah, yeah, yeah, charisma

What is my charisma, what is it I've got
What is it about me that gets you so hot, hot, yeah

Am I the master of your soul
Do you lose all control, ha
Is it my fire or my flame
Do I drive you insane, charisma ...."


[20:28 10.11.2007] T.J.
Taiteilija ammattinimikkeenä lienee oma asiansa.
Kyllähän tähän keskusteluun saa niin faktoja kuin tunnesisältöjä mahtumaan ihan niin paljon kuin tykkää. Olkaa kaikki taiteilijoita tai olkaa olematta, kunhan jatkatte luovaa tekemistä ja toivottavasti nautitte siitä.


[16:49 24.11.2007] T.P.
En pidä itseäni taiteilijana, mieheni tosin pitää minua boheemina...(välillä kuvittelen siinä negatiivisen kaiun...?)Vaikka olen pitänyt näyttelyn, ja myyn tauluja, en jostain syystä osaa sanoa sitä sanaa t-a-i-t-e-i-l-i-j-a. Mikä sitten olen. Varmaan ihan perus tuhertelija.


[21:51 3.12.2007] E.R.
En minäkään pidä itseäni taiteilijana, mutta taideopiskelijana kyllä, ja innokkaana sellaisena. :)


[01:58 4.12.2007] R.L.
vihaan todelisuuttta olenko taiteilija? Hullu ennemminkin. Taiteilijaksi täytyy kuolla ja jäädä eloon. Koska olen jo syntynyt emme tarvitse enään kuin ajan näyttäämään selviänkö kuolemasta hengissä. :)


[13:22 5.12.2007] T.S.
Teijo tiivisti aika hyvin omat mietteeni aiheen tiimoilta, näin pieni hymynkare suupielessä.
Modernistisen käsityksen boheemi ja riippumaton taiteilija?
Itse näkisin aika selvästi että aikakaudellamme työkseen taidetta tekevän ja/tai taiteen kentällä menestyvän tekijän tulee ottaa kontaktia yhteiskunnassamme järjestyneisiin avainryhmiin (yleisö, kriitikot, julkiset foorumit, apuraha-järjestöt, galleriat..)
Romanttinen käsitys taiteilijuudesta on menneen talven lumia.
Aivan kuten millä tahansa alalla, on taiteentekijöiden (huom. myös instituutiot, koulut, teatterit, museot jne.) edettävä samaa kehityskaarta, eli huomioitava yhteiskunnallinen asemansa, määritettävä itsensä uudestaan.

Joten ajattelen "vapaan taiteilijuuden" helpoksi pakotieksi sille vastuulle mikä taiteilijoilla myös on, ITSENSÄ määrittämiseen ottamalla huomioon yhteiskunnan ja ympärillä olevan maailman.
Olisko tämän foorumisivun kaltaisten aihueiden paljous oiretta siitä että tarvitsemme uuden taiteilija-käsityksen, 2008 luvulle, kenties siitä eteenpäin?

Asia koskettaa, sillä opiskelen taiteen maisteriksi, eli olen valinnut kuvataiteen historian,ilmaisukeinot ja niiden filosofian potentiaaliseksi leipätyöksi.
Silti tahdon väittää että taiteilijuus on enemmän kuin ammatti, ja minkäänlainen koulutus ei rajaa/avaa kyvykkyyttä taiteen saralle.
Kyse on enemmänkin motivaatiosta.
Näinollen tunnen vihlaisun kun kuulen toritaiteilijoiden lääpertävän että tekevät vain omksi ilokseen ja siihen on oikeus, että galleriapaikat sosialistisesti vapaiksi kaikille. (toritaitelija omassa puheessani: harrastelija joka kenties tahtoo maalata nättejä juttuja, tai sitten ei olenkaan nättejä, vaan tehokeinoja, ja vain sillä perusteella että maalaa, vaatii taiteilijan titteliä)
Itsekritiikki ja tiedostaminen kunniiaan!

Kyllä pidän itseäni taiteilijana.
Kyllä, haluan kyseenalaistaa totuttuja taiteilijakäsityksiä jotka täällä kovasti näyttävät pitävän alaa (heeros-kansakunnantulkitsija-taiteilija, boheemi-riippumaton, yhteiskunnan ja sen toimivuuden kyseenalaistaja ...jne... )
Kyllä, työni ovat taidetta minulle. Jollekkin muulle ne ovat kankaan tuhlausta, kirpaisevaa analyysia todellisuudesta, mitäänsanomattomuutta....
Ja kyllä, toritaiteilijat senkuin jatkakoot riimusteluaan.
Tekijät tunnistavat toisensa, ja lopuille annetan toripaikat.

erästä runoilijaa siteeraten ja vastaten kiihkeille romanttisille tulkinnoille taiteilijuudesta:
"kun olin lapsi, puhuin kuin lapsi."

[17:38 5.12.2007] P.P.
Tessa, tietysti haluat kyseenalaistaa taiteilijakäsitystä, koska sinusta ei ole sellaiseksi. Sehän on helppoa! Jos ei voi olla oikea taiteilija, niin sitten luodaan jokin toisenlainen määritelmä taiteilijalle. Sen päälle sitten morkataan "vanhanaikaista" ja "romanttista" käsitystä taiteilijasta.


[20:25 5.12.2007] T.S.
Haluan kyseenalaistaa taiteilijakäsitystä sillä minusta ei ole taiteilijaksi?
Taitelijakäsityksiä on monia, kuten täällä on jo esitetty, on modernistinen romanttisen taiteilijan käsitys, on yhteiskunnan toimivuuden kritisoijan taiteilijuus.

Kysymys jonka haluan tuoda tälle innovatiiviselle laumalle on, että sen sijaan että ruotisimme itseämme ja toisiamme näihin vanhoihin tympeisiin malleihin ja riitelisi siitä mikä näistä jo käytetyistä malleista toimii, niin miksemme alkaisi luoda uutta?

Paulista ei ilmeisimmin ole osaksi avant-gardea?


[22:38 5.12.2007] P.P.
Jos ihminen kokee kuuluvansa avant-gardeen tai johonkin muuhun tyylisuuntaan niin sehän se vasta rajoittavaa onkin. Minusta avant-gardekin on vanha tympeä malli, samoin koko modernin taiteen "tuore" käsitys. Minä teen just sellaista taidetta kun huvittaa. Muut saa leikkiä jotain avant-gardistia.


[23:28 5.12.2007] T.I.
Ei avantgarde oo mikään tyylisuunta, eikä varsinkaan mikään vanha ja tympeä malli, vaan se elää ja uudistuu koko ajan.


[00:17 6.12.2007] R.L.
Taiteilija on muiden mielikuva pakkomielteisestä ihmiseestä.


[11:02 6.12.2007] T.S.
Paul tahtoo tehdä juuri sellaista taidetta kuin huvittaa, riippumatta muiden mielipiteistä? Miksi hän laittaa töitään esille aukeaan, jos niiden kommentoinnilla ei ole mitään väliä hänelle?

Tällä sivulla on puhuttu paljon aforistisia toteamuksia taiteiljoista.
Fakta kuitenkin on että maassamme toimii koulutukseltaan AMMATTIINSA päteviä kuvataiteilijoita, sekä suuri osa ihmisiä jotka maalaavat toreilla tai omaksi huvikseen, pöytälaatikkoon tai kansalaisopistojen kevätnäyttelyihin. Jos unohdettaisiin nyt se naurettava kysymys että kuka on oikea taiteilija näistä, kun jokaisen ihmisoikeuteen kuuluu itse määrittää itsensä tässä?
Kuitenkin maassamme on taidekouluja. Taideinstituutioita, kultuuriministeriö, apurahajärjestöt, taiteenkeräiljöitä ja yleisö, joka odottaa.

Mikä määrittää meidät auke.netin taiteilijat, onko meillä yhteistä päämäärää?
Voiko tulevaisuuden avant-garden lähtölaukaus kuulua nettifoorumeilta?
... ajatuksia?


[11:13 6.12.2007] P.P.
Eli väitätkö, että vain sellainen taiteilija on oikea, joka on käynyt jonkun kuvataidekoulun? No joo, tuskinpa tätä keskustelua on syytä jatkaa..


[14:23 6.12.2007] K.S.
Mä ihan pysähdyin lukemaan muutamaan kertaan ajatuksella tuon mitä Reima eilen sanoi. Ihan törkeen totta joka sana.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty