Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kannatusmaksu Aukealle.

Seuraava sivu  

[14:51 2.11.2007] A.M.
Onhan toki ajateltava että näitten kuvallista ja kirjallista ilmaisutaidetta levittävien sivujen ylläpidosta täytyy aiheutua jos jonkinlaisia kuluja ylläpidolle.Siksi ehdotankin että me sivulle rekisteröityneet osallistuisimme materiaalisesti näiden sivujen ylläpitoon.
Esimerkiksi:Työssäkäyvät 20€ ja opiskelijat,työttömät ja eläkeläiset 5€ vuodessa.
Olisin valmis entä te?


[15:58 2.11.2007] T.T.
Viisi euroa ei kuulosta pahalta. Siispä kannatan.


[16:17 2.11.2007] Minna Tuukkanen
Kannatetaan.


[17:28 2.11.2007] Pistäkääs siihen..
laskutikkuunne jakoelementti mukaan. Vaikka arvostan kovasti Aukean ylläpitäjiä, heidän työmoraalia/panosta, niin yht'äkkinen rahavirta muuttaisin tämänkin mukavan forumin toimintaa liian markkinakeskeiseksi. Eikö täällä ole lyöty riittävästi rumpua kaupallista taidetta vastaan? Kysympähän vaan.

Niin tai ajatelkaa edes kuinka verottaja mahdollisesti suhtautuisi noihin ylläpitäjiin. Tuskin ne enää uskoisivat että vilpittömästä harrastustoiminnasta tässä on kysymys kun rahaa tulee kaikista ovista.

Eiköhän olla tyytyväisiä tähän hyvin toimivaan sivustoon vain muistamalla ylläpitäjiämme kiitoksella silloin tällöin.


[18:14 2.11.2007] P.V.
Kuulostaa kohta peruspäivärahalle putoavalta vähän turhan pahalta.


[18:23 2.11.2007] J.H.
On ollut keskusteluja vastaavasta ajatuksesta. Olisin varmaankin mukana. Mutku, on myös mukavampaa pitää sivustoa josta ei ole kenellekkään tilivelvollinen.

Ajattelin vain itseni ylläpidon osaan tässä näytelmässä. Kuvittelisin ylläpitämisen olevan hauskempaa kun ei ole rahallisia velvoitteita. Ylläpidolle riittää tekemistä rahattomissakin.


[19:00 2.11.2007] A.M.
Tässähän on kysymys kannatusmaksusta.Maksu olisi siis täysin vapaaehtoinen.
Ylläpidollahan on aina rahallisia velvotteita jos ei muuten niin työtuntien muodossa.
En ymmärrä miten ja miksi tämä hra anonyymi on näin vastakarvainen? Rahaakin tulisi tuleen heti kaikista ovista.Hah!
Eikö kaikki julkaistava taide ole kaupallista? Mikäli joku julkaisija kiinnostuisi hra nimettömän tuotoksista tuskin hän vastaisi että: "Em mää ku siitä saa rahaa"


[19:27 2.11.2007] nimetön
Rahan kerääminen edes kannatukseksi ei taida olla laillista, ainakin perusteet ja tilitykset ovat varsin paljon suurennuslasin alla. On paljon helpompi myydä jotain kun saada lahjoituksia ilman vaikeuksia.


[19:37 2.11.2007] J.H.
Nimetön on kyl tuossa ihan oikeassa. Aikaa tappaakseni luin juuri mitä ihmeellisimpiä oikeuden päätöksiä juuri kannatusmaksuista. Eli maksun nimi ainakin on paree vaihtaa. Jee avustusmaksu! Aha, ei toimi näköjään sekään. No, lahjoitus sentään onnistuu jonkun pykälän mukaan, tiettyyn summaan asti.

Googletin vaan mahdollisuuksia. Ajatus on kyl hyvä, mut ei ehkä mielekäs eikä varmaan perusajatuskaan.


[19:55 2.11.2007] T.I.
Joo, joku lahjoitusmahdollisuus vois olla hyvä, kunhan se tehdään tyylillä niin, että se ei saa älytöntä tilaa jossain etusivulla, eikä lahjoituksen tekemisestä hyödy muuten kuin että saa hyvän mielen.


[01:37 3.11.2007] Tom Pesch
Kannatan vapaaehtoisia maksuja. Mutta se tarkoittaa sitten oikeasti vapaaehtoista, eli että lahjoittajien nimiä ei julkaista.


[10:08 3.11.2007] Jeps...
se vain pitää tapahtua vieläpä verottajiltakin piilossa ja sehän on vaikeaa. Tuo onnistunee vain henkilökohtaisen kontaktin yhteydessä ja tuskin ylläpitäjät pistävät Aukean etusivulle sen paremmin yhteystietojaan kuin pankkitilin numeroakaan.

Sen verran olen yrittäjä itsekin että tiedän kuinka verottaja yleensä kaataa tuollaiset hankkeet omalla ahneudellaan. Ylläpitäjät olisivat vaikeuksissa hyvinkin pian kun heihin kohdistuisi harkintavero kaikessa karmeudessaan.
Laskekaas huvikseen kuinka paljon Aukeassa on rekisteröityneitä jäseniä. Vaikka kaikki ei maksaiskaan, niin verottaja aina olettaa että kaikki maksavat.
Eli jos hommaan ryhdytään niin kaikkien on silloin osallistuttava ja Aukean ylläito toimii asiaan kuuluvalla tavalla, eli on kirjanpitovelvollinen ja siitä jos mistä tulee lisää kuluja sekä myös työtä.

Ottaen huomioon nuo seikat, niin sopiva summa olisi silloin 25 euroa jota myös kannattaisin. Mutta onko Aukean tiimi valmis tuohon "lisäbyrokratiaan"?


[12:25 3.11.2007] Tom Pesch
Tai siis... haluaako Aukean ylläpitotiimi edes rahaa :D. Eihän niiltä ole kysytty mitään.


[05:58 4.11.2007] A.M.
Eihän siitä ole kysymys että onko ylläpito vailla rahaa vaan siitä että näitten sivujen ylläpidosta tulee materiaalisia kustannuksia.
Jo pelkkä domainin rekisteröinti maksaa ja siinä on myös määrätyt vuosimaksut.Olisin vaan ollut halukas osaltani turvaamaan näitten sivujen Aukeamisen myös tulevaisuudessa.Mutta tämä meni nyt näköjään sellaiseksi kikkailuksi että parempi taas kerran jos olisin pitänyt siis turpani kiinni.


[13:56 4.11.2007] Älähän nyt Asseri
Otit puheeksi tärkeän asian jota tuskin monikaan tulee ajatelleeksi kun majailee täällä Aukeassa. Kun vielä tarkastelee näiden sivujen rakennetta ja tomintamuotoa, käsittää viimeistään jo silloin että ihan pienellä työpanoksella tämä ei olekkaan mahdollista.
Kyllähän meillä on kivaa istua valmiiseen pöytään, mutta kun alunperinkin Aukean idea on ollut tällainen.

Osaltaan tuo "ilmaisuus" on asia minkä vuoksi aukea on saavuttanut näinkin kovan suosion meidän harrastajien keskuudessa. Itsekin kovin mielelläni osallistuisin vaikkapa jonkinlaisen "vuosimaksun" muodossa kattamaan kustannuksia ja kannustamaan ylläpitäjiä. Mutta silloin tuon maksun velvoitteet pitäisi kuulua kaikille tasapuolisesti, tämä Suomi vain toimii niin. Se taas romahduttaisi Aukean suosion täysin.
Onhan myöskin käynyt selväksi että Aukean tiimi ei ole edes kiinnostunut tuosta ajatuksesta koska itse eivät osallistu tähän keskusteluun.

Tuo tiimi on tehnyt pyyteetöntä ja meille arvokasta työtä, mutta kuinka usein me ollaan muistettu edes kiittää heitä siitä? siinäpä se.


[10:52 5.11.2007] infon lukija
Tuolta Infosta löytyvässä toimintafilosofiassa sanotaan seuraavaa: "Aukea.net pyrkii tarjoamaan palvelunsa käyttäjille maksuttomana ja mahdollisuuksien mukaan jopa mahdollistaa käyttäjille rahanarvoisia palveluita. (kilpailujen palkinnot, alennukset harrastusliikkeissä, yms.)"

Muistelen että tämän uuden version työstövaiheessa ylläpidon blogissa olisi mainittu että eivät tarvitse tai halua rahaa muilta, ilmoittanevat jos tilanne muuttuu.


[18:28 5.11.2007] J K
Rekisteröity yhdistys saa kerätä vapaaehtoisia varoja. Vaatii kylläkin kirjanpidon. Jos kirjanpito lytyy, mielelläni kannan korteni kekoon.


[10:03 6.11.2007] A.R.

En kannata.
[11:10 6.11.2007] R.L.
Miksi maksaisin että haukutaan huonoksi?[14:13 6.11.2007] R.R.
5 euroa vuodessa ei ainakaan omalle kohdalle pahalta sijoitukselta tunnu.


[22:04 8.11.2007] Ylläpito
Kiitos halukkuudestanne tukea Aukean toimintaa. Tällä hetkellä Aukea rahoitetaan ylläpidon omasta kukkarosta, joskin aika ajoin sivuilla pyörineet mainokset ovat tuoneet jotain tuloja kattamaan serverikustannuksia.

Kuten jo aiemmin keväällä oli puhetta Aukea ei halua kerätä käyttäjiltä rahaa vaan pikemminkin päin vastoin haluaa vain antaa käyttäjilleen.

Olemme kuitenkin iloisia nähdessämme kuinka moni olisi halukas tukemaan ylläpitoa. Parhaiten kuitenkin voitte tukea ylläpidon toimintaa keventämällä ylläpidon taakka ryhtymällä laadunvalvojaksi. Mitä enemmän laadunvalvojia on, sitä demokraattisempaa laadunvalvonnasta tulee. Laadunvalvojaksi pääsee lähettämällä palautelomakkeen kautta pyynnön päästä laadunvalvojaksi. Tarkemmin laadunvalvonnasta voi käydä lukemassa Info -sivuilta.

Ne jotka olisivat kuitenkin olleet valmiita rahallisesti panostamaan Aukean toimintaan, säästelkää rahojanne vielä hetki ja lukekaa keskustelu Aukean joulukalenterista.

Olemme myös aina valmiita kuulemaan yhteistyötarjouksista, jotka tukisivat Aukean toimintaa. Tällaisissa tapauksissa ottakaa suoraan yhteys ylläpidon sähköpostiin tai palautelomakkeella.


[12:47 6.6.2008] Ylläpito
Olemme ylläpidossa todenneet että nykyinen serverimme ei ole riittävän laadukas kattamaan käyttäjien tarpeita. Serveriä ylläpitävä firma ei pysty tarjoamaan häiriötöntä palvelua vaan välillä yhteydet ovat poikki useita tunteja. Lisäksi serverin nopeudet eivät ole riittäviä käyttäjillemme.

Info-sivulta löytyy tarkempaa tietoa Aukean toiminnan rahoittamisesta, johon annamme tästä lähtien halukkaille mahdollisuuden osallistua.


[15:34 6.6.2008] P.T.
Joo - muutama ege vuodessa ei tunnu pahalta.
Olen kyllä valmis maksamaan hyvästä palvelusta.

Ei mua kuitenkaan ole pahemmin häirinneet nuo katkokset joita joskus on.
Mikäs kiire tässä...muutenkin laitan harvakseltaan kuvia esiin.
Ei mun maailmani kaadu siitä jos joutuis maksamaan pikku summan..mutta tässäkin pitäis ajatella niitä joille se viisi euroa saattaa olla muutaman päivän ruokaraha....

Opiskelijoille ja työttömille se on kuitenkin aika iso raha. Ja niistä saattaa löytyä juuri niitä hyviä kuvaajia joilla on aikaa ja halua opiskella kunnon kuvaajiksi.

Kannattaa harkita ennenkuin tekee mitään radikaaleja päätöksiä.[17:49 6.6.2008] P.R.
Mun mielestä aukea on hyvä näin, eli ilmaisena. Tietenikin maksu vois olla hyvä että saisi tiettyjä etuuksia jos maksaa. Esim: Töitä voisi julkaista pienemmällä aika välillä ja muuta vastaava:) Silloin voisin itsekkin jo harkita maksavani:)


[18:08 6.6.2008] pöpö
Ei mitään semmosta systeemiä, jossa toiset saa etuuksia maksamalla. Tulee sellainen VIP-kerho olo. Aukea on hyvä näin ja taitelijat ovat usein köyhiä. Mutta on toki hyvä, jos jollakin on rahaa lahjoittaa.


[22:21 6.6.2008] A.N.
"Serveriä ylläpitävä firma ei pysty tarjoamaan häiriötöntä palvelua vaan välillä yhteydet ovat poikki useita tunteja. Lisäksi serverin nopeudet eivät ole riittäviä käyttäjillemme."

Surullista. Minä en ole koskaan huomannut minkäänlaisia ongelmia, mutta tunnetustihan nykyään ei enää mikään kenellekään riitä. En liene kovinkaan väärässä ennustaessani, että aukeasta tulee parin vuoden sisällä täysin maksullinen palvelu tai ainakin sellainen, ettei täällä "ilmaiseksi" enää kukaan halua olla.. Vaikka nyt muuta vielä lupaillaankin. Yleisesti ottaen olen elämässä optimisti, mutta tietyissä jutuissa en oikein enää jaksa uskoa.. En suinkaan tarkoita, että ylläpito menettelisi jotenkin "väärin" tai linjattomasti, mutta kun jokainen joustaa vähitellen sieltä täältä, niin huomaamatta ollaankin tilanteessa, jossa kaikki entinen hyvä on kadonnut.

Toivon tietysti, että ennustukseni on yhtä vähän kohdalleen osuva kuin v. 2006 Lordin euroviisumenestyksen suhteen :D


[23:10 6.6.2008] M.H.
ilmainen ja ilmainen. Riippuu kenelle... lainaus tuolta infosivulta: "Toimintaa on tähän mennessä rahoitettu ylläpitäjien toimesta". Ja monet täällä huutelivat, että olisivat valmiita lahjoittamaan rahaa. En näe tässä nyt mitään ongelmaa.


[19:57 7.6.2008] Heli
Entä aukea.net -tuotteet? Esim. t-paidat voisivat olla hyviä. Riskitöntä kun ensin rekisteröityneet tekevät sitovat tilaukset ja vasta sitten ylläpito (tai joku muu innokas) hoitaa tilauksen jostain firmasta. Minä ainakin voisin paidan tilata ja maksaakin sen ennakkoon.


[20:03 7.6.2008] P.T.
Senverran tiedän kun olin pari vuotta itse erään kuvapalstan ylläpidossa että kyllä siinä tehdään ilmaista työtä.

Ei tää palsta itsestään pyöri, aika monta pyörittäjää täälläkin varmaan on ja kaikki tehdään oman leipätyön sivussa.
Joten ei ihan kauheesti kannata natista ylläpidosta.
Kuka viitsii tehdä ilmaista työtä, niitä henkilöitä on aika harvassa.

Teen myös vapaaehtoistyötä erään yhdistyksen jäsensihteerinä niin kyllä vapaaehtoistyössä on työtä usein monta tuntia päivässä.
Yleensä palkaksi saa rutinoita ja natinoita, hyvin harvoin kiitosta.

Ihan sama koskee tämän palstan ylläpitoa, käsittääkseni tämäkin toimii vapaaehtoistyövoimalla....vai olenko väärässä?


[03:02 8.6.2008] A.N.
"Joten ei ihan kauheesti kannata natista ylläpidosta."

Kuka täällä on natissut?

"Kuka viitsii tehdä ilmaista työtä, niitä henkilöitä on aika harvassa."

En nyt sanoisi noinkaan. Kyllä kun alkaa tarkemmin tutkia sitä vapaaehtoistyön määrää
, mikä vaikkapa erilaisissa urheiluseuroissa tai kulttuuriyhdistyksissä tehdään, on se aika suuri. Toki nykyajan ihmiselle on aina vain vaikeampaa tehdä mitään ilmaiseksi. Erityisesti tämä koskee heitä, jotka ovat jo aika hyvin päässeet rahan makuun.. Laskutetaan suomeksi sanottuna aivan paskasta, jopa ihmiskunnalle haitallisesta toiminnasta. Ja usein nimenomaan siitä. Tuo nyt ei liity mitenkään aukean juttuihin tai tässä keskustelussa esiintyneisiin asioihin. Pieni sivujuonne vain.

Se on jännää, miten aina pitää korostaa vapaaehtoistyön raskautta, se kun kumminkin on vapaaehtoistyötä... Tiedän, mistä puhun, vaikka ihan viime vuosina olen onnistunut vapaaehtoisen järjestötyön aika hyvin välttämäänkin. Se on ollut täysin tietoinen ratkaisu. Tuhlasin elämääni urheiluseuratyöhön alaikäisenä, kun olisi pitänyt ensisijaisesti kehittää itseä ja monet muut tekivätkin niin. Tasoitan nyt peliä.

Sitä paitsi aukean "vapaaehtoistyö" ei välttämättä koostu pelkästään ylläpidosta, osa aukealaisista on täällä tekemässä taidetta ilmaiseksi yleisölle, ei pelkästään esittelemässä itseään ja omaa egoaan tai pönkittämässä uraansa.

Asia on tietysti vähän arkaluonteinen, mutta kysyn kuitenkin, kuinka paljon aukean toiminnan rahoittaminen maksaa ylläpidolle? Jos itse saisin kunnian olla tällaisen sivuston ylläpidossa, en luultavasti tuntisi kauhean suurta tuskaa pienistä menoeristä, elleivät kustannukset nyt sitten aivan mahdottomiksi kohoaisi. Tämänhetkinen budjettini pyörii lukemissa 5 snt/vrk, että se siitä, mutta näin teoreettisesti ajateltuna. Että ylläpitäjänä on ehkä valmiimpikin sijoittamaan kuin "asiakkaana".. Mutta onhan se hienoa, jos lahjoittajia löytyy. Ja minulle henk. koht. on aivan yksi ja sama, vaikka tulisi minkänäköisiä vippejä, niitähän tämä maailma on muutenkin enemmän kuin täynnä, eikä kyse ole pelkästään rahasta, vaan sillä ostettavasta sosiaalisesta statuksesta. Ehkä ajattelin jonkinlaista alkuperäistä aukea-periaatetta ja vertaan sivustoihin, joissa tämä talous-status kikkailu on syrjäyttänyt ns. oikeat asiat, kuten taiteen, mutta mitäpä minä siitäkään aukean alkuperäisestä ideasta tiedän, kun tänne aikoinaan aivan ulkopuolelta tulin kuokkimaan..


[04:51 8.6.2008] Ok?
Riippuu siitä, Nisonen, onko esim. 1000 euroa sinulle "pieni menoerä".

Mitä jos tässä vaiheessa lukisit sen infon, mihin tässä viitattiin?

Lainaukset kyseiseltä sivulta:
"Joka tapauksessa Aukea tulee jatkossakin pysymään ilmaisena sivustona kaikille käyttäjilleen; sekä taiteilijoille että katsojille."
ja
"Aukea ei velvoita ketään tekemään lahjoituksia eikä julkaise lahjoittajien nimiä missään yhteydessä."

Rahasi ovat siis turvassa jatkossakin. ;)


[17:53 8.6.2008] P.T.
Joopa joo..mä olen vaan niin kova marisemaan kaikesta ja marttyyriluonne...[20:41 9.6.2008] A.N.
"Rahasi ovat siis turvassa jatkossakin. ;)"

Todellakin. Kaikki rahani ovat tällä hetkellä turvassa salaisessa rasiassa. Kolikoissa en pysty kylpemään, mutta tukan kyllä niillä pesemään. Tuon omaisuuden yhteenlaskettu arvo lienee luokkaa 2-3 euroa..

Myönnän, etten huomannut infosta kyseistä tonnin kohtaa. Kai sitä silti kysyä saa vai maksaako sekin jo nyky-yhteiskunnassa? :D Nyt asia on kuitenkin selvä ja sillä hyvä. Jos nyt jotain kiinnostaa, kun kysymyskin esitettiin, tonni on minulle täysin tuhoisa ja ylimitoitettu menoerä pidemmälläkin tähtäimellä laskettuna, mutta kun ulotan ajattelua hieman itseni ulkopuolelle, joudun toteamaan, että kaikki on suhteellista. Maailmassa on olemassa ihmisiä, joille 1000 euroa on vain murto-osa jokapäiväistä kärpäsenpaskaa.

En tarkoita tai kuvittele todellakaan, että aukean ylläpito kuuluisi tähän ryhmään [:D], mutta jos minulla olisi säännöllinen toimeentulo ja olisin täysin omistautunut jollekin asialle, voisin kai sen puolesta jopa muutaman satakin euroa vuodessa uhrata. Itse asiassa teen niin joissakin asioissa nytkin, vaikka minulla ei edes periaatteessa ole varaa sellaiseen, kun kaikki menee perustarpeisiin, eikä enää ole siihenkään.

Se nyt ei ole kuitenkaan kovin merkillistä, kun ajatellaan, miten monet ihmiset käyttävät satoja tai tuhansia euroja vuodessa esimerkiksi terveytensä ja elämänsä tuhoamiseen, asioihin, jotka eivät lopulta edes anna heille mitään.

Ymmärrän toki, että aukea ei välttämättä ole ylläpidolleen koko elämä tai edes merkittävä osa siitä, joten varmasti tonni useampaan henkilöön jaettunakin tuntuu hyvin kiusalliselta kukkarossa. En nyt olekaan missään vaiheessa erityisesti asettunut tämän uuden lahjoitussysteemin tielle. Valitettavasti en voi toimia hyväntekijänäkään. Ainoa mahdollisuus "tukea" aukeaa on kirjoittaa tänne. Voihan se tietysti olla, että joku näkee senkin päinvastaisena.

Tarkoitin kai ja tarkoitan edelleenkin, että todennäköisesti ainakin itse olisin jonkin yhteisön vapaaehtoisena ylläpidon jäsenenä valmis sijoittamaan enempi omaa henkistä-, taloudellista tai työpanostani yhteisön eteen kuin pelkkänä "rivijäsenenä". En tarkoittanut, että summa olisi 1000 euroa vuodessa. Toisaalta, eipä sekään olisi mahdottomuus, jos olisi todellakin vihkiytynyt asialle ja edes pienituloinen (nyt kun ei ole sitäkään). Ehkä tässä on eräs keskeinen syy, miksei minua kauheasti (lue: ollenkaan) minkään järjestöjen tai yhteisöjen, aitojen tai virtuaalisten johtokunnissa tai jaostoissa nähdä... En ole vielä törmännyt sellaiseen, mihin olisin valmis uhrautumaan. Ns. tekijäpuolellakin se on koko ajan vaikeampaa. Olen jonkun verran harrastanut tuota urheilua ja alkanut kokea rakentavammaksi juosta ja treenata mieluummin itselle kuin seuralle.. Kyse ei ole itsekkyydestä, vaan siitä, minkä kokee yleisesti hyödyllisemmäksi.

Sama se on tämän aukean kanssa. Yhdessä vaiheessa minulle oli täysin selvää, että julkaisen kolmen viikon välein täyden kokoelman runoja tai jotain. Niillä oli lukijoita, halusin tarjota jotain tässä maailmassa ilmaiseksi jollekin, kun kukaan ei enää missään niin tee. Sain kuitenkin vastineeksi jupinaa siitä, että julkaisen liian usein, liian paljon, en mieti mitä pistän esille jne. Kyllähän sellaisessa tekemisen innostus väkisinkin laskee, kun sitä useamman vuoden jatkaa. "Taisteluvaihe" on nimittäin tällä saralla ohi. Olen jo osoittanut itselleni riittävän monta kertaa kykeneväni julkaisemaan sitä mitä huvittaa ja niin paljon kuin tahdon, kaikenlaisista eriävistä kommenteista huolimatta. Olen "työsarkani" aukeassa tehnyt ja voisin kai periaatteessa vetäytyä "laakereille lepäämään". Useiden satojen teosten julkaiseminen aukeassa muutaman vuoden sisällä ei ole mahdotonta, mutta ei myöskään aivan kivutonta. Sillä on arvo, jonka voisi mitata selkeästi rahassa, niin kuin kaikki ihmiset joka helvetin kissanristiäisissä (en nyt edelleenkään tarkoita aukeaa) tänä päivänä tekevät, jos olisi kapitalisti, mutta taiteen tekemisen motiivit lienevät pohjimmiltaan älyllisemmät ja korkeammat. Toivoisinkin, että jos joku "pidemmän linjan" aukealainen, joka on vuosien aikana postittanut tänne suuren määrän teoksiaan ihmisten ihailtavaksi ja/tai murskattavaksi, lukee tämän, tuntisi teoistaan ylpeyttä, nimenomaan aukeataiteilijana, ei pelkästään taiteilijana, ei kuvittelisi tai uhoaisi lapsellisesti enää, että tämä on kaatopaikka, jonne joutavat ne työt, joita ei muualle viitsi pistää näytille. Aukea on itseisarvo. Tavallaan toiminnan "kallistumisen" voi nähdä myös merkkinä tuon itseisarvoisuuden ja statuksen kohoamisena. Jos aukeaa ei nähtäisi minkään arvoisena, ei kukaan olisi kiinnostunut sen kehittämisestä, vaan toimivuutta voitaisiin pikemminkin karsia ja alkaa pyörittää tätä ilmaiseksi ja ainakin kärsimättömät käyttäjät katoaisivat tuhkana tuuleen. Aukea siis on nousussa.

Surullista vain on, että nyky-yhteiskunnassa raha on ainoa asia, jonka avulla arvonnousua voidaan ilmentää ja johon se täytyy aina kytkeä, eteenpäin päästäkseen. Surullisia ovat he, joille aika on rahaa ja heitä on paljon, melkein kaikki ihmiset. Huomaan itsekin aika ajoin löytäväni itseni ainakin ajatusten tasolla tuosta ryhmästä. Mutta se sotii kaikkea sitä vastaan, mikä todella on oikein. Kyse ei ole pelkästään meno- ja tuloeristä tai valuutan oikein jakautumisesta eri tahoille tai työpanoksista, vaan myös siitä, minkä koetaan olevan sosiaalisesti hyväksyttävää. Ilmainen ei sitä nykymaailmassa enää ole. Ensimmäisen postitukseni tarkoitus oli vain pyytää lukijaa miettimään tätäkin asiaa. Aukean kannatusmaksu on ok, mutta ei iloinen asia, vaan ajastamme johtuva välttämätön paha.


[12:30 30.6.2008] Niinpä niin
"Olen kyllä valmis maksamaan hyvästä palvelusta."

Minäkin olen valmis maksamaan hyvästä palvelusta. Aukea.net ei kuitenkaan ole sellainen hyvä palvelu josta voisin maksaa.

Aukeassa on liikaa keskitytty ihmisiin. Jos joku tunnettu nimi x laittaa kuvan näkyville ei sitä uskalleta arvostella negatiivisesti.
(Tämänhän ylläpito ja nämä tunnetut tietävät ja siksipä aukea.net:ssä kuvaajan nimi on niin hyvin näkyvillä. Anonyymiys poistaisi tämän ongelman mutta siihen ei yllätys yllätys haluta).

Jos aukea.net:ä parannettaisiin niin, että täältä saisi omista töistään asiallista palautetta voisin esim. 5 EUR vuodessa maksaakkin. Nyt vain on hyvin vaikea perustella itselleen miksi minä maksaisin tiettyjen käyttäjien kehuautomaatista yhtään mitään?


[18:46 30.6.2008] A.N.
"Aukeassa on liikaa keskitytty ihmisiin. Jos joku tunnettu nimi x laittaa kuvan näkyville ei sitä uskalleta arvostella negatiivisesti."

On varmasti heitäkin, jotka ajattelevat asiasta niin, että koko taide ylipäänsä on sidoksissa persoonaan, eikä ole olemassa taidetta ilman taiteilijaa. En väitä, että tämä olisi ainoa tapa tarkastella asiaa.

Henkilökohtaisesti olisin milloin tahansa valmis anonyymiyteen, mutta en silti halua sitä, koska aukean kannalta se ei olisi hyvä ratkaisu. Se romahduttaisi vähitellen koko systeemin..


[14:11 2.7.2008] Niinpä niin
Miksi se romahduttaisi vähitellen koko systeemin?
Tietysti ylläpito näkisi kirjoittajien oikeat nimet ja pystyisi puuttumaan häiriköintiin yms. jolloin mielestäni mitään ongelmaa ei kuvia arvostellessa anonyymiydestä tule.


[23:43 2.7.2008] Näinpä näin
Eikö taiteilijalla ole oikeutta tuoda esiin nimeään teoksensa yhteydessä?


[01:04 4.7.2008] A.N.
"Miksi se romahduttaisi vähitellen koko systeemin?"

Häiriköintiin tai nimettömään kommentointiin tämä ei liity. Ihmiset pitävät ihmisistä, omalla tavallaan ihmiset pitävät jopa sellaisista ihmisistä, joista eivät pidä, koska he auttavat ymmärtämään, mistä pitää ja mistä ei. Erityisesti tietysti ihmiset pitävät niistä ihmisistä, joista pitävät.

Aukea lähtökohdiltaan voi olla pelkkää taidetta, teoksia teosten perään, mutta aukea hieman "vakavammin" otettavana ilmiönä tai systeeminä rakentuu persoonien varaan. Jos persoonat häivytetään, aukea kuihtuu samanlaiseksi kuin joku satunnainen taulu jossakin satunnaisella seinällä tai ammoisina aikoina kuolleen taiteilijan tekemä antiikkinen seinäkoriste pienenä pisarana suurkaupungin keskellä. En väitä, että taide siitä kärsisi, mutta nykyisen kaltaiselle persoonalliselle ja inhimilliselle aukealle se on loppu, tietty viehätysefekti häviää. Toisaalta, taidenäyttelyissäkin katsojalla on monesti halu tietää, kuka teoksen takana on. Itse voin suoraan myöntää kuuluvani siihen ryhmään, olipa se sitten miten halpa tai rahvaanomainen ajattelutapa hyvänsä. Jos haluan mennä katsomaan todella suurta "nimetöntä" taidetta, menen mieluummin metsään, koska siellä on niin korkeatasoista taidetta, että ihminen pelkillä teoillaan ei sellaiseen koskaan kykene. Ihmisen ainoa valtti "kilpailussa" luonnon kanssa taiteilijana on tehdä itsensä näköistä, ihmisen taidetta ja tämä edellyttää paitsi taidetta, myös taiteilijan persoonaa.

Eli tiivistettynä, aukea on inhimillinen ja jos nimet katoavat, viimeinenkin inhimillisyys katoaa. Toki myös ryhmä voi olla nimi, tämä ei siis ole mikään yksilön ylistyspuheenvuoro.

Mutta edelleenkin, kommenttini on vain minun näkökulmani asiaan, en pidä sitä minään erityisenä "totuutena". Uskon kyllä näkökulmaani jossain määrin, en muuten sitä edes kirjoittelisi. Teosten vähättelyä se ei ole, toki ensin tulee se, mitä on tehnyt ja sitten vasta mietitään, kuka.

Mutta minusta aukea on muutakin kuin palautteenantokanava kehittyvälle taiteilijalle. Ja onhan täällä jo nyt mahdollisuus esiintyä salanimellä. Itse esimerkiksi harkitsin vakavasti salanimen käyttöä ja juuri siitä syystä, että olen kiinnostuneempi siitä, mitä töistäni kuin minusta sanotaan, mutta vielä enemmän vaakakupissa painaa sittenkin eräänlainen "uskottavuusarvo". Minulle on tärkeää esiintyä runoilijana samalla identiteetillä kuin mitä olen muutenkin. Minulle henkilökohtaisesti taiteilijanimi edustaa lähinnä terapeuttista leikkiä. Toki jos keksisin oikeasti hyvän taiteilijanimen, oikeasti hyvästä syystä, voisin muuttaa ajatuksiani ja sitä myöten nimeäni, kuin Muhammad Ali. Pelkäänpä vain, että se on kohdallani liian myöhäistä, se ei toimi yhtä hyvin kuin tämä nykyinen nimi.

Enkä myöskään arvota taidetta sen mukaan, onko se tehty nimettömänä, taiteilijanimen suojissa tai omalla nimellä. Enkä liioin "pelkää" haukkua aukean kovia nimiä. En nyt kauheasti hauku, mutta se nyt johtuu lähinnä siitä, että kehun yleensä kaikkia, koska minusta on sinänsä jo melko suuri juttu taiteilla tänne. Joku voi tietysti laskea tästä 1+1 että kyseessä on mielistely, mutta entä sitten jos olisikin? Silloinhan jotakuta se mielistely alkaisi kumminkin potuttaa ja hän kävisi ns. ykköstelemässä teokseni. Mielistelyni ei siis hyödyttäisi minua mitenkään. Hyötymismielessä on aukeassa aivan turhaa mielistellä :D

Eli kaikki on lopulta +-0, elämän suuri valtameri, välillä on tyyntä ja välillä myrskyää. Ja siitä ehkä syntyy onnellisuus. Kenties kommenttini yksi tarkoitus on rohkaista kommentoijaa olemaan omalla nimellään kriittinen ja avoin. Netissähän sen ei edes luulisi olevan kauhean vaikeaa. Toki siitä voi joku suuttua, minäkin olen "suuttunut" aukeassa useitakin kertoja, mutta aina niistä pääsee eteenpäin. Mielestäni nimellisyys rohkaisee, ei nimettömyys.


[11:07 5.7.2008] A.S.
Itse lopettaisin heti kamani tänne laittamisen, jos raha astuisi mukaan kuvioihin. Raha on pilannut jo tarpeeksi asiaa tässä maailmassa.

Tämä palvelu toimii todella hyvin tälläisenä artistilta artistille periaatteella. Nälkä kasvaa syödessä, Kannatusmaksun jälkeen tulisi t-paidat ja käyttäjien printeillä rahastaminen.


[16:15 7.7.2008] M.V.
En kannata, jos tästä maksaa pitäis ei tuo summa nyt niinkään päätähuimaava ole jos maksaa sen 5-20e vuoteen jne. mutta jotenki tulisi sellainen tunne että on pakko lisätä tänne jotakin ku nyt kerta tästä maksaakin...harrastemaisuus muuttuisi ehkä vähän väkinäisemmäksi..


[02:23 16.7.2008] J.K.
Voi näitä kakaroitten juttuja.

Seuraava sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty